2010 ocak anneleri anne sütü artırma yöntemlerinizi paylaşalım..

doktor bana iki aylık olana kadar her istediğinde emzir dedi bu zamanlarda büyüme atağı oluyormuş hep emmek istiyormuş iki aylık olunca emzirme süresi üç saatte bire düşecek

canım valla benimkide minumum bi saat emiyor bazen 1 buçuk saat bile oluyor..10 gün sonra iki aylık olucaz bakalım düşecekmi saatleri..gerçi ben seviyorum emzirmeyi ama

tutku hiç aralıksız mı 1 saat emiyor
benimki şimdiye kadar en fazla 25 dk emdi
genelde 10-12 dk emiyor
15 dk olunca bile ben çok seviniyorum çok emdi diye

kimdi hatırlamıyorum ama diğer topikte bi arkadaş
incir ve sütle hazırlana bir tarif vermişti bugün
sütü arttırıyormuş bu akşam yaptım biraz yedim
bakalım bu gece sütümde değişiklik olacak mı

tutku hiç aralıksız mı 1 saat emiyor
benimki şimdiye kadar en fazla 25 dk emdi
genelde 10-12 dk emiyor
15 dk olunca bile ben çok seviniyorum çok emdi diye

kimdi hatırlamıyorum ama diğer topikte bi arkadaş
incir ve sütle hazırlana bir tarif vermişti bugün
sütü arttırıyormuş bu akşam yaptım biraz yedim
bakalım bu gece sütümde değişiklik olacak mı

canım hiç aralıksız değil ama nasıl anlatim 10 dk emiyo bırakıyo gaz çıkartıyoruz hemen o arada gaz çıkartırken tekrar aranmaya başlıyo ama nasıl aranmak ağaçkakan gibi tak tak kafayı omzuma vuruyo bende dayanamayıp yine meme veriyorum..bu böyle 1 saat 2 saat devam ediyo..yani aralıklar 5 dk yı geçmiyo

kadir tuğcu uyku su ve yemeklerin süt yapma oranının sadece yüzde 10 olduğunu asıl sütü üretenin beyin olduğunu ve bebeğimi emzireceğim diye kendimizi şartlandırmamızı söylüyor haa bi de moral önemli

hoya ben hastayım o adama
cok doğru bilgiler veriyor
bende bi sürü cay içiyordum bıraktım sadece rezene içiyom artık

bu adama mutlaka gidicem yeri caddedeymiş
hapsırığına belki bi acıklama getirir

Anne sütü bebekler için en doğal ve üstün bir besindir. Anne sütünün anneye hiçbir zararlı yanı olmadığı gibi birçok yararları vardır. Maalesef yurdumuzda meme veren anneyi bu işten soğutmak için ellerinden geleni yapanlar var. Bilhassa uydurulmuş pek çok hurafe annenin yeterli meme vermesini önlüyor. Oysa emzirmek gayet doğal bir hadise... Meme yerine mama verilmesi ise hiç mantıklı değil. İnsanoğlu uzun çağlar boyunca annesi olmayan bir bebeğe başka bir yemek vermeyi aklına getirmemiş, hep ona bir sütanne bulunması yoluna gidilmiş' diyen Dr. Kadir Tuğcu'nun anne sütüyle ilgili görüşlerini öğrenmek üzere, röportajımıza buyurun.

- Her annenin bebeğine sütü yeter mi?
İnsan memesi, inek memesi yapısında değildir, bu nedenle uzun süreli süt biriktirmez. Çocuk emmeye başladığı anda süt yapılır. Nasıl gözyaşı ağladığımız zaman akıyorsa, yani bir yerde toplanmıyorsa süt de böyledir. Süt olayı tamamen psikolojiktir. Kadının yerli yersiz üzülüp sıkılmaması gerekir. Annenin sütü su içerek, uyuyarak ve yüksek moralle artar. Annenin istekli ve niyetli olması da önemlidir. Annenin bebeğini emzirmek istemesi sütün oluşmasında büyük önem taşır. Bir kadının emzirebilmesi için doğurması bile şart değildir. Bir genç kız veya yaşlı bir kadın, örneğin anneanne veya babaanne bebeği emzirse bir süre sonra süt gelir. 'Süt nine' lafı da buradan gelir. Çünkü beyinde ilgili hormonun salgılanmasıyla süt gelmeye başlar.

- Süt yapan ya da sütü arttıran yiyecek var mı?
Süt yapıcı gıda diye bir şey olmaz. Birçok anne, sütü artsın diye gereksiz yere tatlı ve komposto yiyerek kilo alıyor. Süt yapıcı diye annelere zorla içirdikleri veya yedirdikleri şeylere dikkat edin, hepsi susama isteği uyandıran maddelerdir. Yani mesele helva, tatlı, soğan, pekmez veya komposto tüketmekte değil; bunları yedikten sonra hararetten dolayı içtiği sudadır.

- Sütün kalitesi annenin yedikleriyle değişir mi?
Sütün kalitesi hiçbir zaman değişmez. İyi beslenen anne ile kötü beslenen anne arasında süt kalitesi açısından fark yoktur. İyi beslenen anne kendisine fayda sağlar, kötü beslenen annenin zararı da kendisinedir. Ancak sütün kalitesi aylara göre değişir. İlk aylarda gelen süt farklıdır, 1 ay sonra, 2 ay sonrası için farklıdır. Örneğin; prematüre doğum yapmış bir kadının sütü ancak prematüre bebeğe iyi gelir.

- Anneler genellikle, 'acaba bebeğim doydu mu?' endişesi yaşıyor. Bebeğin doyup doymadığı nasıl anlaşılır?
Doyan çocuk, su içmesini sevmez, su verdiğiniz zaman iğrenir gibi yapar ve içmez. Ayrıca, idrar sayısı günde 4'ten fazla olur. Üçüncüsü ise kakasının sarı hardal rengi ve cıvıktır. Bu özellikler varsa, çocuk doyuyor ve iyi besleniyor demektir. Az yiyen çocuk kestane kestane, top top sert kaka yapar. Fazla yedirilirse de yeşil renkte kaka yapar. İshal harici yeşil kaka yapan çocuk, ihtiyacından fazla yiyor demektir.

- Anne sütüyle beslenen bebeğin su içmeye ihtiyacı var mı?
Afrika sıcağında bile su içmesine gerek yok! Ama siz çocuğu, üşüyecek diye çok giydirirseniz veya ishal durumu varsa suya ihtiyaç olabilir.

- Anneler emzirme sürelerini nasıl ayarlayabilir?
Yeni doğan bir bebek, genellikle bir memedeki sütün yarısını 3 dakikada, diğer yarısını da yorulduğu için 5 dakikada içer. Toplam 8 dakikada bir memedeki sütü bitirir. Diğer yarısına da 10 dakika dersek arada bir gaz çıkardıktan sonra ikinci memeye geçersek bu çocuk için yeterlidir. Her anne ile bebeği kendine özgü süreler oluşturabilir; ancak orkestra şefi bebek olmalıdır.

- Anne sütü alan bebek ne kadar kilo almalıdır?
Bebeklerin kilolarını tablolarla sınırlandırmak doğru olmaz. Ancak ortalama günde 30 veya 50 gram alırlar.

- Bebeği emzirmeye ne zaman son verilmeli?
Doğa çocukları 2 yıl meme emecek şekilde yaratmıştır. Ancak genellikle bizim önerimiz 6. aydan sonra katı gıdalara başlanmasıdır. Bu da sulu yemeklerle olur. Ondan sonra yavaş yavaş koyuluk miktarı arttırılır. Annenin sütünün miktarına bağlı olarak anne bebeği 2 sene emzirebilir.

- İki yaşına kadar anne sütü almanın çocuğa yararı var mı?
Tabii ki var. Süt süttür ama miktar olarak elbette yetmez.

ANNE SÜTÜ DEYİNCE...
Hayatın ilk 4 ile 6 aylık döneminde tek başına anne sütü en yararlı besindir.
Bebekler, doğumdan sonra mümkün olan en kısa zamanda emzirilmeye başlanmalıdır.
Gerçekte her anne emzirebilir.
Bebeğin ihtiyacı olan yeterli sütün temini için sık emzirilmesi gereklidir.
Biberonla beslenme ciddi hastalıklara ve ölümlere sebep olur.
Emzirme bebeğin 2. yaşına, hatta mümkünse daha uzun süreli olmalıdır.

Mucizeler yanı başımızda!

bende şuna katılmıyorum beslenmeyle alakalı deil dyor. ben kahvaltım güzel br şeklde yaptıgımda sütüm çok bol oluyo....

incir tatlısı bende işe yaradı
diğer topikte kim olduğunu hatırlamıyorum bi arkadaş söylemişti
ben denemk için göz kararı az bişey yapmıştım onun tarifini size yazayım:
malzemeler 1 lt süt ve yarım kg incir
sütü ısıtıyorsunuz ılıktan biraz daha sıcak olacak
incirleri minik minik doğrayıp sütün içine atıyorsunuz 1-2 dk bekletip
blendırdan geçiriyorsunuz puding kıvamında bi tatlı oluyor
ben kaselere döküp dolaba koydum günde 1-2 kase yiyorum yanında da su içiyorum
dediğim gibi bende işe yaradı sizde deneyin isterseniz
içinde un ve şeker olmayan bi tatlı

kadir tuğcu uyku su ve yemeklerin süt yapma oranının sadece yüzde 10 olduğunu asıl sütü üretenin beyin olduğunu ve bebeğimi emzireceğim diye kendimizi şartlandırmamızı söylüyor haa bi de moral önemli

Haklisin da, bunu esim bildigi halde umrunda degil, insan bebegini düsünür de annesine biraz bisey söyler, annesi peygamber sanki.... onun yüzünden baslarda sütüm gelmedi benim,

Hastanede bebek süt ememiyordu, doktor bakti gögsüme senin sütün gelmis hem de cok var dedi neden hala gelip burdan mama aliyorsun diye kizdi bana, ben de ama bebek nedne doymuyor o zaman dedim. bakalim dedi onunla birlikte emzirmeye calistik kadin cok sasirdi senin sütün gelmiy ama stressten kasiyorsun kendini süt kanallarini kapatiyorsun dedi......

hastaneden cikmadan son 2 gün kaynanam gelmedi hastaneye o iki gün emzirmeye basladim. simdi de onun yüzünden sütüm az geliyor.

posi kaynanan gidince artar sütün merak etme sen postalamaya çalış..

Arkadasa demis ki gelinim gitmemi istiyor ama ben gitmicem görecek o demis.....

ogluna iki gözyasi döküyor, ben gidicem biletimi al diyor, ertesi gün arkadasa gitmicem ben görecek o diyor. herseysi planli... ben onun gibi degilim ki onun gibi olsam ben de iki yüzlülük yapar yollamanin yollarini bulurdum.

Ama iyi yönünden bakiyorum olaya, ben simdiye kadar eismin bana cok deger verdigini zannederdim.
Annesi sayesinde esimi daha iyi taniyorum, bana hic deger vermedigini bu sürecte farkettim.
Annesi gittiginde de o eski denizi bulamayacak zaten yaninda.

posi bu kayınvalideleri toplu itlaf etmek gerek offf off...ellerine ne geçiyor acaba gelinle oglu huzursuz olunca merak ediyorum madalya falanmı takıyolar..

posi keşke hiç çağırmasaydın be gülüm huzuru bozmuş. belli..sütün kesilecek iyce takma kafana..

Haklisin da, bunu esim bildigi halde umrunda degil, insan bebegini düsünür de annesine biraz bisey söyler, annesi peygamber sanki.... onun yüzünden baslarda sütüm gelmedi benim,

Hastanede bebek süt ememiyordu, doktor bakti gögsüme senin sütün gelmis hem de cok var dedi neden hala gelip burdan mama aliyorsun diye kizdi bana, ben de ama bebek nedne doymuyor o zaman dedim. bakalim dedi onunla birlikte emzirmeye calistik kadin cok sasirdi senin sütün gelmiy ama stressten kasiyorsun kendini süt kanallarini kapatiyorsun dedi......

hastaneden cikmadan son 2 gün kaynanam gelmedi hastaneye o iki gün emzirmeye basladim. simdi de onun yüzünden sütüm az geliyor.

canım benim yaaa
en kısa zamanda postala bu kadını sen
yada sen annene falan git
önemli olan sen ve bebeğin....

merhaba ben de ocak annesiyim ve yeni üye oldum.bu forumun çok faydalı olacağını düşündüm.süt artırma dikkatimi çekti de akşamları rezene içiyorum.hem prenses rahatlıyo hem de gece süt ihtiyacını karşılıyo.fakat dozu fazla kaçırmayın acayip uyku yapıyo

sabah öğle akşam rezene çayı yaptım içtim maşallah nasıl süt yapıyo inanamadım ve gazını alıyor hem bebğin hem seninn...:):)herşeyden yiyin sonra rezene çayını için görün bebişiniz mışıl mışl gazsız uyuyor.ve sütünüzün tadıda lezzetli oluyomuşş bilginiz olsunn

humana still teanin çayı hip'in emziren anneler için olan çayı, promalt içecek.. sabah akşamlar tahin pekmez, bimde satılan sütlü tatlılar var tavuk göğsü sakızlı muhallebi, keşkül alın hergün 2 tane yiyin.. her yediğiniz şeyden sonra muhakkak su için.. ayrıca dereotu ve marul taze soğan bütün bunlar benim deneyimlerim arasında.. umarım sizede faydası olur.. sütlü günler annelerr :))

Back
X