kızlar oda yapıcak annelerin dikkat etmesi gereken şeylerle ilgili bi yazı buldum......
-Duvarlar;
Kağıt ya da boya hangi malzeme kullanılacak olursa olsun duvarlar silinebilir olmalıdır. Boya kullanılacaksa kokusuz bakteri barındırmayan su bazlı boya tercih edilmelidir. Boyanın altına anti-bakteriyel astar kullanılabilir. Pastel renkler güzel durur fakat gerçekte bebeğin dikkatini kırmızı, beyaz siyah gibi kontrast yapan canlı renkler çeker.
-Tavan;
Odanın tavanını da göz ardı etmeyin. Bebekler yukarı bakarak çok zaman geçirirler. Tavana da odanızın temasına uygun şekiller, ya da oyuncak dükkanlarında satılan fosforlu yıldızlardan yapıştırabilirsiniz. Duvarlar yağlıboya ya da kağıt ise tavan mekanın hava alması için plastik boya olarak tercih edilmelidir.
-Pencereler;
Pencerelerin çift cam, ısı ve ses yalıtımlı olmaları tercih edilmelidir. Yaz için sineklik, güneş için stor düşünülmelidir. Terleme sonucu su birikintisi oluşturmaması için doğramaların tahliye kanallarının tıkalı olup olmadığını kontrol edilmelidir.
-Zemin;
En sağlıklı döşeme seçeneği parkedir. Hem sıcak bir malzemedir, hem de temizliği kolaydır. Halı alerjik bir malzemedir. Odayı halı kaplamayı düşünüyorsanız iyi bir elektrikli süpürgeniz olmasına dikkat edin.
Mobilyalar
Mobilyalarda çam, gürgen, kiraz, dış budak ağaçları veya mdf tercih edin. Ağaçlar özel seçilip kurutulmuş, boya ve cilaları toksin madde içermeyen, tercihen su bazlı, bebeğe zarar vermeyecek maddelerden seçilmiş olmalı; keskin köşe bulunmamalıdır. Mobilyalar bebek doğmadan en az bir ay önce alınmalıdır ki yeni eşyaların vereceği rahatsız edici koku bebeğiniz doğana kadar azalsın.
-Yatak;
Parmaklıkları inip kalkabilmeli, sağlam ve tercihen masif ağaçtan olmalı. Parmaklık aralıkları 5 cm ila 7 cm arası olmalı (ideali 5 cm dir. Azı istenen hava akımını engellerken, çoğu tehlike oluşturur.) Parmaklıkların üst bazası plastik koruyucu ile kaplanmış olursa çok iyi olur çünkü diş çıkaran bazı bebekler burayı kemirmekte ve mobilyanın toksin madde içerebilen boyasını yiyebilmektedirler. Bu koruyucular bazı bebek mağazalarında satılmaktadır. Yatağın alt suntası tercihen kademeli olmalı (bebek küçükken üst kademe kullanılır ve bebeğe rahat ulaşılır ama bebek hareketlenip yatağında kalkmaya başlayınca kademe aşağı indirilerek bebeğin güvenliği sağlanır.) Yatağın altı çekmece olarak değerlendirilebilir. Asla yün pamuk ya da kuştüyü yatak kullanmayın. Bebeğinizde alerji yapabilir. Bebekler için özel yapılmış yataklardan kullanın. Odada yatağın konumu hava akımı, kalorifer, direk güneş ışığı veya başka bir ısı kaynağından uzak olmalı.
-Alt açma Ünitesi;
Annenin belinin ağrımaması için alt açma ünitesinin boyutları doğru ayarlanmalı. Tezgahın eni 70 cm civarında ve yanları korunaklı olursa daha kullanışlı olur.
-Dolap;
Mutlaka alacağınız dolabın iç genişlik ölçüsünün büyük insan askısı girebilecek şekilde 55 cm olmasına özen gösterin (Birçok firma bu ölçüyü küçük tutar.) Dolap kapaklarında kullanılan dekoratif camlar çocuğunuz için büyük tehdit oluşturur. Tercihen kapakları masif seçin. Şeffaf istiyorsanız da plastik esaslı bir malzeme olmasına özen gösterin. Dolap alt bazasının çıkabilir ve yüksek olması temizlik açısından size rahatlık sağlar. Çekmeceler raflardan daha kullanışlıdır. Dolap modülleri modüler tercih edilebilir. Böylece bir taşınma durumunda farklı bir mekanda farklı bir kombinasyon oluşturulabilir. Ya da çocuk büyüdükçe ihtiyacı doğrultusunda yeni kombinasyonlar yaratılabilir. Bir parçanın komedin olarak kullanılması gibi.