ilk defa anne olacak arkadaşlara az da olsa tecrübeli bir anne olarak birkaç şey yazmak istiyorum.
arkadaşlar doğumdan sonra kadın pedi değil hasta bezi kullanılıyor. ben evde dahi bir süre hasta bezi kullandım. çok rahat oluyor, kanama oluyor mutlaka ama süresi kişiden kişiye değişiyor tabi. başta kırmızı regl kanamsı gibi başlıyor sonra rengi açıla açıla sarıya dönüyor buna da oşi deniyordu yanılmıyorsam. işte bu kanama sırasında hasta bezi çok kullanışlı, hem geceliğinizde kirlenmez.
bebek bezi ve ıslak mendil konusunda sürekli kullanmayı düşündüğünüz ürünleri götürmenizi ve onları kullanmanızı tavsiye ederim. çünkü hastanede verilen ile sizin evde kullanacağınız marka farklı olursa bu bebeğin nazik ten,inde alerjil reaksiyona ve pişiğe neden olabilir. ıslak mendil olarak kırkı çıkana kadar alkolsüz saf su ve pamuktan oluşan yenidoğan mendilleri kullanmanızı tavsiye ederim. biraz pahalı oluyorlar ama çocuğun anne karnında kaplı olduğu verniks denen bir madde var ve bu madde dış dünyaya adaptasyonunda çocuğu koruyor.o yüzden bebekleri hastanelerde yıkamıyorlar artık. işte bu alkolsüz mendiller vernikse zarar vermiyor.
gelelim diğer konuya gecelik şart sezaryen için. hem sonda takıldığı için pijama götürsenizde doğumun hemen ardından giyemezsiniz.en azından sonda çıkana ve kanama kontrolleriniz bitene kadar. sonrasında pijama da giyilebilir. normal doğum yapmadım ama onda da kanama kontrolü olacağına göre ilk etapta gecelik gerekli.
ağda konusunda da benim eşim kadın doğum uzmanı. sadece hamilelikte değil hiçbir dönemde ağdayı asla onaylamıyor, açıkçası bana da yaptırmıyor. kıl köklerinin açılması ve vagina bölgesinin enfeksiyona yatkın bir bölge olması sebebiyle yapılmaması gerekiyor. hele hele hijyenin çok önemsenmediği denetimsiz kuaför salonlarında elini yıkayıp yıkamadığını bilmediğiniz biri tarafından asla yapılmamalı bence. en güzeli jilet kullanmak.hem inanın hiçbir doktor kıl tüy temizliğini bizim kadar önemsemiyor. tabii uzamış çirkin görüntüden bahsetmiyorum. hani biz bebek cildi gibi olsun nokta kadar bile çıkmış olmasnı istiyoruz ya... yani tüyleri temizlememiz yeterli...
başka aklıma birşey gelmiyor. yine de sorusu olanı cevaplamaya çalışırım.