Ben şu sorularda zorlandım. Yardımcı olur musunuz?
Bir tekstil atölyesinde patron işçilerine: "Bir ay içerisinde en çok üretim yapana özel ikramiye vereceğini, ikramiye miktarının da sürpriz olacağını söylemiştir."
Patron aşağıdaki pekiştirme tarifelerinden hangisini kullanmıştır?
A) Değişken Oranlı
B) Değişken Aralıklı
C) Sabit Oranlı
D) Sabit Aralıklı
Açıklamalı yorumlarınızı bekliyorum 5 dk düşündüm bu soru üzerinde.
Diğer soru KOŞULLU ANLAŞMA ilkesi ile ilgili. Premack İlkesi "yemeğini yersen tv izlersin" gibi bir yöntem değil miydi? Koşullu anlaşma da buna çok benzemekle beraber iki tarafın da yararına olan (ihtiyaç yayıncılığa göre yazılı da olabilen) bir kavram değil miydi? Yanlış da olabilirim ama ben böyle anlamıştım. ama soruyu anlayamadım.
Aşağıdakilerden hangisinde koşullu bir anlaşma söz konusudur?
A) Ödevini bitirirsen bilgisayar oynayabilirsin.
B) Hafta sonu tatiline gitmek için sınavda birinci olmalısın.
C) Ders boyunca sessiz durursanız 2. ders beden eğitimi yaparız.
D) Ata binmek istiyorsan önce yemeğini bitirmelisin.
E) Bir saat matematik çalışırsan oyun oynamaya gidebilirsin.
ben bu soruya C dedim...
:26::26::26:
Sorular cidden düşündürücüymüş
Ben ilk soruya değişken oranlı dedim
Çünkü ikramiyenin miktarı belli değil.
İkinci soruya ise B dedim
Şöyle açıklayayım
Premack İlkesi'nde çocuğun yapmak istemediği ya da yapmaktan hoşlanmadığı bir davranış sözkonusu ve öncelikle çocuğun istendik davranışı gerçekleştirmesi gerekiyor.
Daha sonra ise hoşuna giden davranışı yapmasına izin veriliyor.
Ancak koşullu anlaşmada böyle bir durum sözkonusu değil.
Netten biraz araştırdım bu konuyu.
Alıntı yapıyorum daha açıklayıcı olur umarım.
"Premack İlkesi'nde önce bireyin istemediği, ancak istendik davranış (ders çalışma) bireye yaptırılır, daha sonra birey buna bağlı olarak kendisi için hoş olan davranışı (dondurma yemek)yapabilir. Koşullu anlaşmada ise, böyle bir sıralama şart değildir. Bireye "Ders çalışırsan, dondurma yiyebilirsin", denilebileceği gibi (premack ilkesi); "Dondurma yedikten sonra, ders çalışacaksın" da denebilir."
"Premackta pekiştirme hiyerarşisi var. Yani bireyin daha çok sevdiği şeyler daha az sevdiği şeyleri yapması açısından bir pekiştireç olarak kullanılır. Ancak koşullu anlaşmada böyle bir hiyerarşi yoktur. Örn: KPSS den yeterli puan alırsan atanırsın
Diğer bir farklılık, koşullu anlaşmanın illaki bir başkası tarafından yapılması gerekmez. Kişi kendi kendine de koşullu anlaşma yapabilir. Örn: Bu çalışmayı bitirebilirsem güzel bir film izleyeceğim(Asıl istediğim çalışmayı bitirmek)"
Bir de şunu ekleyebilirim.Premack ilkesinde istendik davranışa süreklilik kazandırma amacı var ama koşullu anlaşmada davranış kazandırma amacı yok.