2011 KPSS Eğitim Bilimlerine hazırlananlar

merhaba canım bize geçen dönem gelmişlerdi
ücretli olduğun içi çok kasma kendini bize bir şey yapamazlar.
dosynada yıllık planın,iş günü takvimin,şök zümre toplantı tutanakların olsun muhakkak. zaten onlar kurulmuş saat gibiler kesinlikle eksik bulcaklar bişiler sölücekler sakın moralini bozma.meseka geçen dönem bize geldikleri gün perşembeydi.teftiş bitti hep beraber öğretmenler odasında oturuyoruz. bi tanesi kalktı arkadaşlar h sonuna yaklaşıldı diye herkes kendini koyvermiş bakıyorum,saç sakal vs.. dedi. ve öğretmenlerimizin hepsi de geleceklerini bildikleri için jilet gibilerdi:1:o yüzden onlar saçmasapan her şeye kulp takarlar moralini bozma tamam mı:16:

anladım canım teşekkür ederim.
umarım benim dersime denk gelmez ya :18:
söylediğin şeyler dosyamda var iş günü takvimi yok galiba :27:
bepler falan da var.
olduğu kadar artık napalım...

evet biz öyle öğrenmemiştik. şimdi çok farklı bi sistem var. yapılandırmacılığın marifetleri işte =) kitapta pek çok gereksiz etkinlik var. sizin hocanız çok disiplinli kuralcı biri olsa gerek. kadınlar öyle olur genelde kadın mı =)

Evet nasıl da bildin:1: Oldukça kuralcı bir bayan ve birebir kitaptan işliyor,yani ek bilgi versem gerek yoktu diyip notumu kırabilirmiş gibi geliyor bana. :9:

Bu arada denemeyi hala çözemedim kızlar nolur kusura bakmayın.Yarın çıktısını alıp çarşamba çözerim inş.Ama sadece eğitim, gk.gy.yok bende çünkü.
Coğrafya'ya baktım biraz ya bu göller, ovalar filan nasıl akılda kalıcak hepsi karşıyor sanki.:50:
Matematikten sıralama,eşitsizliklerderdeyim ama zor geliyo bana yaa..

Dove diğer kısma bakmadım denemenin soruları vardır belki diye.Eğitim netin güzel diyorlar maşallah:nazar: kaç yaptın?

Son düzenleme:
firarperest denemeyi indirdim teşekkürler:16: umarım bınu çözebilirim pc den zor olucak ama konularımı bitirmeye çalışıyorum ölçmeye başladım bugün tarih ve coğrafyada bitmek üzere sonrada bol soru çözücem bakalım:32:

firarperest denemeyi indirdim teşekkürler:16: umarım bınu çözebilirim pc den zor olucak ama konularımı bitirmeye çalışıyorum ölçmeye başladım bugün tarih ve coğrafyada bitmek üzere sonrada bol soru çözücem bakalım:32:

rica ederim dafnem..
kolay gelsin :71:

hoşgeldin tekrar canımmm özlettin kendini:16:
ayy:17::17: eğitim derslerinde biraz daha iyi sayılırım canım ama genel kültür yetenek.. :26:
inşallah hepimiz üstesinden gelicez tatlım çok saol:71:

hoşbulduk canım, netim yoktu bayağı bir süre ama artık var, bu iyi mi kötümü bilmiyorum çünkü internet olunca dikkatim dağılıyor ders çalışmak yerine pc ye oturuyorum, ama iradeli olup derse öncelik vereceğim,tatlım ya zaman var gk gy ide halledersin umarım, ya ben napıcam bilmiyorum şubattın başında başladım çalışmaya eğitimden kitap kitap ilerliyorum, gelişim ,öğrenme, öğretim yöntem ve teknikleri bitti, birazdan rehberliğe başlıycam mart sonuna kadar eğitimi bitirirsem, nisan mayıstada gk gy çalışıcam, hazirandada tekrar ve deneme çözücem,umarım yetiştiririm, çevremdeki herkes hem eğitim hem gk gy te ilerlemiş acayip stres oluyorum motor takmam lazım :84:,ihtiyaç 2011 eğitim modüler setini aldım, kitaplar diğer yayınların 2 katı kalınlığında, bilmiyorum yedi iklim yada uzman kariyer alsaydım eğitim konuları bitmişti bile belki, sen gk gy te hangi modüler seti tavsiye edersin henüz almadım birde internette soru, deneme çözebilceğimiz verimli ve ücretsiz bir site var mı bildiğin ? ay tatlım seni görmüşken biraz içimi dökeyim birazda tavsiyeni alıyım dedim :1: şimdiden sağol:21:

arkadaşlar sitenin birinde öğrenmeyle ilgili tes çözüyorum, soru şuydu aşağıdakilerden hangisi refleksle ilgili doğru değildir? ben refleksler ertelenebilir şıkkını işaretledin, doğru cevap ise bi türün tümünde görülür imiş........siz nedersiniz refleksin sözlük tanımı kontrol dışı davranış gibi bir şey e nasıl ertelenir o zaman ?

arkadaşlar sitenin birinde öğrenmeyle ilgili tes çözüyorum, soru şuydu aşağıdakilerden hangisi refleksle ilgili doğru değildir? ben refleksler ertelenebilir şıkkını işaretledin, doğru cevap ise bi türün tümünde görülür imiş........siz nedersiniz refleksin sözlük tanımı kontrol dışı davranış gibi bir şey e nasıl ertelenir o zaman ?

onda bi yanlışlık var bence, refleksler kesinlikle ertelenemez.
türün tümünde görülenler ise içgüdülerdir:45:

merhaba kızlar..
denemeyi değiştirdim diye kızdınız mı bana?
kimse bişey demedi de..
sorun çıkardığı için değiştirdim :17:

bu arada hiç ders çalışmadım bugün..
kafamı toplayamıyorum :59:

merhaba kızlar..
kimse bişey demedi de..

ben de çalışamadım okulda çok yoruluyorum 6 gibi yatıyorum 8 de zor kalkıyorum sonra yemek duş spor derken günüm bitiyo:43:

Evet nasıl da bildin:1: Oldukça kuralcı bir bayan ve birebir kitaptan işliyor,yani ek bilgi versem gerek yoktu diyip notumu kırabilirmiş gibi geliyor bana. :9:

Bu arada denemeyi hala çözemedim kızlar nolur kusura bakmayın.Yarın çıktısını alıp çarşamba çözerim inş.Ama sadece eğitim, gk.gy.yok bende çünkü.
Coğrafya'ya baktım biraz ya bu göller, ovalar filan nasıl akılda kalıcak hepsi karşıyor sanki.:50:
Matematikten sıralama,eşitsizliklerderdeyim ama zor geliyo bana yaa..

Dove diğer kısma bakmadım denemenin soruları vardır belki diye.Eğitim netin güzel diyorlar maşallah:nazar: kaç yaptın?

gk gy kısmım çok feci :P eğitim de 91.50 çıktı. ben de anlamadım nasıl yaptım :) ama biraz moral oldu bana. bu aralar psikolojim çok dengesiz çünkü. kazanamıycam düşüncesindeyim.

merhaba kızlar..
kimse bişey demedi de..

denemeyi ne zaman değiştirdin :)) iyi ki bakmamışım bugün çözmeye başlayacaktım. yenisini indireyim. :34:

hoşbulduk canım, netim yoktu bayağı bir süre ama artık var, bu iyi mi kötümü bilmiyorum çünkü internet olunca dikkatim dağılıyor ders çalışmak yerine pc ye oturuyorum, ama iradeli olup derse öncelik vereceğim,tatlım ya zaman var gk gy ide halledersin umarım, ya ben napıcam bilmiyorum şubattın başında başladım çalışmaya eğitimden kitap kitap ilerliyorum, gelişim ,öğrenme, öğretim yöntem ve teknikleri bitti, birazdan rehberliğe başlıycam mart sonuna kadar eğitimi bitirirsem, nisan mayıstada gk gy çalışıcam, hazirandada tekrar ve deneme çözücem,umarım yetiştiririm, çevremdeki herkes hem eğitim hem gk gy te ilerlemiş acayip stres oluyorum motor takmam lazım :84:,ihtiyaç 2011 eğitim modüler setini aldım, kitaplar diğer yayınların 2 katı kalınlığında, bilmiyorum yedi iklim yada uzman kariyer alsaydım eğitim konuları bitmişti bile belki, sen gk gy te hangi modüler seti tavsiye edersin henüz almadım birde internette soru, deneme çözebilceğimiz verimli ve ücretsiz bir site var mı bildiğin ? ay tatlım seni görmüşken biraz içimi dökeyim birazda tavsiyeni alıyım dedim :1: şimdiden sağol:21:

internet konusu beni de düşünüdürüyo canım olmasa daha iyi benim için, çünkü çok vaktimi alıyo:50: şimdi memleketime geldim birkaç gün ders çalışmak yalan oldu:26: bence planın gayet güzel canım yetiştirirsin:70: ihtiyaçtan çoğu kişi memnun ben incelemedim ama merak ediyorum:1: bende yediiklim modüler set var ama pek yüzünü açmadım dershane kitaplarından gidiyorum takıldığım yerlerde bakıyorum ona, hemen hemen hepsi aynı modülerlerin. biz dersleri aynı götüdrük ama rehberliğe daha başlamadık çoğunun sonuna geldik ama soru çözmeye başlamadım henüz konu testleri çözüyorum sadece, bir de uzman kariyerin çek koparlarını. umarım yetiştirirz tatlm. site olarak dökümanlarını beğendiğim kpsscafe var canım bir de facede kpss grupları var orda sürekli soru çözümleri oluyo:16: rica ederimmm :71:

ben de çalışamadım okulda çok yoruluyorum 6 gibi yatıyorum 8 de zor kalkıyorum sonra yemek duş spor derken günüm bitiyo:43:

ya sorma canım..
ben bu kadar yorucu olacağını düşünmemiştim.
öğlene kadar okul var ama bütün gün sersem sersem dolaşıyorum ortalarda :25:
sabah erken kalktığım için oluyo malesef...

gk gy kısmım çok feci :P eğitim de 91.50 çıktı. ben de anlamadım nasıl yaptım :) ama biraz moral oldu bana. bu aralar psikolojim çok dengesiz çünkü. kazanamıycam düşüncesindeyim.

denemeyi ne zaman değiştirdin :)) iyi ki bakmamışım bugün çözmeye başlayacaktım. yenisini indireyim. :34:

:9: maşallah dove farketmedin mi ya?
öteki sorun çıkardı ondan değiştirdim.
inşallah herkes görür de indirir..

yeni denemeyi ben de indirdim tşk ederim:3:
internetten yeni kavramlar buldum sizinle de paylaşmak istedim.

Phi-Fenomen: Gestalt. Örneğin ışıklı panolarda yazıları hareket adıyormuş gibi görürüz.aslında yazılar hareket etmez.sadece panoya monte edilmiş ışıkların yanıp sönme hızı bizim hareket algılamamıza sebep olur.

İnsomnia: Uyuyamama hastalığı

Afazi: Konuşma, yazma veya el kol hareketleri gibi her türlü haberleşmede ifade ve anlatma yeteneğinin kaybolması.

Telaffuz Edilebilirlik : Öğrenme malzemesinin, öğrencinin anlayacağı bir dilde sunulmasıdır.

Artifikilasyon: Yapaycılık demek. Doğa olaylarının birileri tarafından yapıldığını düşünmesi kısaca. Yani insan eli olması şart değil. Doğa olayı olacak ve çocuk bunu yanlış yorumlayacak.

Halo (Hale) etkisi: Kişiyle alakalı OLUMLU bir özelliğin diğer özelliklere de genellenmesi. Yani derslerinde başarılı bir çocuk ile tanıştığınızda,bu çocuk hiç yalan söylemez arkadaşlarıyla iyi geçinir gibi genellemelerde bulunmanız.

Horn Etkisi: Hale etkisinin tersi. Olumsuz görme eğilimi.

Plasebo Etkisi: Plasebo farmakolojik olarak etkisiz, fakat telkine dayalı ve plasebo etkisi olarak da bilinen tedavi etkisini ortaya çıkaran bir tür ilaçtır. Bu psikolojik bişey. Mesela benim başım ağrıyor, ağrı kesici istiyorum ama kardeşim bana ağrı kesici değil de ona benzer bir şekerleme turu getiriyor. Ben onu ağrı kesici sanıyorum ve basımın ağrısı geçiyor.

Cyrano Kompleksi: Kişinin kendi ihtiyaç, istek ve amaçlarının başkaları tarafından gerçekleştirilmesini tercih eden tutuma verilen addır. Bu komplekse sahip olan kişiler, başkalarının başarılarından, en az kendi başarılarından duydukları kadar sevinç duyarlar.

Hawthorne Etkisi: Bir iş yerinde kameralar ile takip edilen bir işçi ilk başlarda iş performansı artarken zaman içinde işverenlerine göre davranan bir kimliğe sahip olabilir ve kamera altında başka kemerasız ortamlarda başka davranışlar göstererek gerçek kimliğini gizleme ve

iş ortamına göre kimlik üretme problemi olabilecektir. Bu ise sahte kimliklerin çoğalması anlamına gelecektir.

Zeigarnik Etkisi: İlk kez Rus psikolog bluma Zeigarnik tarafından "yarım kalmış, kesintiye uğramış işler tamamlanmışlardan daha kolay ve net hatırlanır" denilerek dillendirilen, bitmemiş ilişkilerimizi neden sürekli hatırladığımızı, yarım kalan aşklarımızı neden unutamadığımızı, üçüncü gününde eve geri dönmek zorunda kaldığımız tatillerin neden daha çekici gözüktüğünü nedenselleştiren etki.

Öncelik Etkisi (İlk İzlenim Etkisi): Sosyal psikolojide, bir insana ilişkin ilk izlenimlerin, o insanın sonraki davranışlarını bu ilk izlenimle tutarlı bir tarzda yorumlama eğilimi. Başkaları hakkında edinilen ilk bilgiler, sonradan edinilen bilgilerden daha ağırlıklı bir önem taşır.

Sonralık Etkisi: Biliş psikolojisinde, öğrenme ortamlarında, öğrenilen şeylerin serbest hatırlanması istendiğinde son öğrenilen şeyleri daha iyi hatırlama eğilimi. Bunun nedeni kişinin kelimeleri doğrudan doğruya henüz koruyucu prova döngüsünden çıkmamış olan kısa süreli bellekten çağrılması olabilir.

Crespi etkisi: Pekiştirmenin büyüklüğü performansın gücünü büyük ölçüde etkilemektedir (1942).

Örneğin, hayvana ne kadar büyük bir pekiştirici verilirse, hayvanın ona ulaşmak için koşma hızı o denli artmaktadır.

Donma Etkisi: K. Lewin'in (1947), karar verme etkinliğinin sonuçlarını belirtmek üzere ortaya attığı bu kavram (freezing), insanların 'onlara kendi kararları gibi görünen şeylere katılma ve bu kararlara uygun davranma eğilimi gösterdikleri' varsayımına dayanmaktadır. Örneğin akşam dışarda eğlenmek için pek çok seçeneğe sahip olan bir aile, içlerinden birinin X konserine bedava bileti olduğu için öncelikli seçeneklerinden vazgeçebilir. adı üstünde yani bir iş başarısız oluyorsa bile eğer kayıp varsa zaten kayıp olduğu için devam edilir. örneğin be kumar oynuyorum çok zarar ettim. mantıken kalkmam gerekiyor ama kalkmıyorum zaten zarar etmişim oynamaya devam. Donuyorum yani.

Dekalaj, her çocuğun bilişsel gelişimindeki farklılıklar anlamına gelmektedir. Örneğin, Piaget (1953) yatay dekalaj (horizontal decalage) kavramını çocukların bilişsel gelişiminde, korunuma ilişkin becerilerin farklı zamanlarda ortaya çıktığını belirtmek amacıyla kullanmıştır. Düşey dekalaj ise, çocuğun sahip olduğu belli bir bilgi/beceriyi bir alanda göstermesi, başka bir alanda ise göstermemesidir.

Omnipotent Dusunme: ergenlerde görülür. Kendisinde her şeyi yapabilecek gücü görmesidir. Yanı hayaller kurar ileride çok lüks arabam olacak villa alacağım gibi ve bunu yapabilecek gücü kendisinde görür. Ebeveynler onlara çabalamazsan çalışmazsan hiç birşey elde edemezsin dediklerinde ise onların bu konuları çok abarttığını düşünür

Dikkat çeşitleri: ders anlatan hocaya odaklanmak istemli , ders sırasında kapının açılması birinin girmesi ve o kişiye ders esnasında bakmak istemsiz , hem ders dinleyip hem not almak bölünmüş dikkattir.

Metabilişsel bilgi: Bilgiyi işleme kuramcılarına göre bireyin kendi bildikleri hakkındaki bilgiler.

Dekleratif bilgi: Gelişim çağlarının başlangıcında bir bebeğin “bu ne?” Sorusunu çok sık sorduğu bilinmektedir. bebekler “bu ne?” Sorusuna karşı aldıkları cevapla dekleratif bilgileri yapılandırmıştır.

Prosedürel bilgi: “Nasıl?” Sorusunun cevapları ile edinilen bilgiler.

İtici uyarıcılara koşullama yöntemi

Bu yöntem bırakması gerçekten zor olan alışkanlıklar söz konusu olduğun da, hasta ve terapistin birlikte verdikleri karala uygulanır.bu tür terapi bazı normal dışı alışkanlıklar dan, sigara içmekten,oburluktan ve alkol den vazgeçmek isteyen kişiler üzerin de başarıyla kullanılmıştır.Teknik kötü alışkanlıklarla acı veren itici bir uyarıcıyı aynı anda vermektedir.bu itici uyarıcı elektrik şoku olabilir, ya da verilen bir ilaç sonucu ortaya çıkan mide bulantısı ve kusma olabilir.örnek olarak sigarayı bırakmak isteyen kişiye belirli bir hapı içtikten belirli bir süre sonra bol miktar da sigara içmesi istenir kişinin kanın da ki ilaç, sigarada ki nikotinle karışınca onun midesini bulandırır.ve ağrı vererek sürekli kusturur bu teknik bir süre uygulandıktan sonra kişi sigarayı gördükten sonra midesi bulanmaya başlar ve zamanla sigarayı bırakır”

Koşullu engellenme: Hull, yorgunluk olumsuz bir dürtü durumudur demiş ve bu durumda tepkide bulunmanın pekiştirici bir etkiye sahip olduğunu söylemiştir.

Salınım etkisi: Hull: Öğrenilmiş tepkinin ortaya çıkmasının engellenmesi farklı durumlarda farklı şekillerde olmaktadır.

Olumsuz Kateksis: Tolman’a göre bir bireyin belirli durumlarda belirli nesnelerden kaçınmayı ögrenmesine denilmektedir. Örn: Müslümanların domuz eti yememesi.

Tereyağ Ekmek Tekniği: Verilen bir problem soru ya da konu üzerinde öğrenciler önce tek başlarına düşünür daha sonra arkadaşları ile bir araya gelerek düşüncelerini tartışır. Ulaştıkları sonucu sınıfa sunarlar. İlk aşamada düşüncelerini kaydetmeleri istenebilir. Tüm öğrencilerin aktif olmasını sağlar. Birinci aşamanın üzerine tekrar konuşma fırsatı verdiği için bu adı almıştır.

Sandviç tekniği ise; koşullu olumsuz kabul iletisinden önce ve sonra olumlu kabul iletisi vermektir. Böylece kişilikle değil davranışla ilgili bir olumsuzluk olduğu daha net belirtilebilir. Özetle önce (+) sonra (-)daha sonra (+) kabul iletisi vermek sandviç tekniğini

Örneğin öğrencisinin sınıf içinde parmak kaldırmadan konuşmasından rahatsız olan bir öğretmen sandviç tekniğini kullanarak bu eleştirisini aşağıdaki gibi yapabilir.

Senin dersimle ilgilenmenden hoşlanıyorum (koşullu + kabul iletisi)

Parmak kaldırmadan konuşman sınıfı yönetmemi zorlaştırıyor. (koşullu - kabul iletisi)

Ben sana güveniyorum.(koşulsuz + kabul iletisi)

Gelişimde Amortismon ve Reglasyon ilkeleri: Amortismon, bireyin üst dönem davranışları kazandığında alt dönem davranışları terk etmiş olması ÖRN:Ahmet'in yürümeye başladığında emeklemeyi terk etmesi.

phi-fenomen:ornegın ışıklı panolarda yazıları hareket edıyormus gıbı goruruz.aslında yazılar hareket etmez.sadece panoya monte edılmıs ısıkların yanıp sonme hızı bızım hareket algılamamıza sebep olur.

TGA = TAHMİN ET – GÖZLE – AÇIKLA) YÖNTEMİ VE YAPILANDIRICI ÖĞRENME TEORİSİ

Öğrencilerin alternatif kavramlarını ortaya çıkararak, öğrencilerin kavramlarını yeniden yapılandırmasına yol açan bir gösteri deneyi içeren TGA aktiviteleri üç aşamadan oluşur: 1- Tahmin Etme aşaması, 2- Gözleme aşaması ve 3- Açıklama aşaması

I- Tahmin Etme Aşaması

TGA aktivitelerinin ilk aşaması olan Tahmin Etme aşamasında öğrencilere bir gösteri deneyi veya olay hakkında bilgi verilir ve gösteri deneyinin sonucunu tahmin etmeleri ve tahminlerinin sebeplerini açıklamaları istenir. Öğrencilerin tahminde bulunacakları olayı iyice anladıklarından emin olunmalıdır. Ayrıca öğrencilerin tahminlerinin nedenlerini yazmaları da istenmelidir. Böylece öğrencilerin olayla ilgili ön bilgileri aktif hale geçirilir ve sahip oldukları alternatif kavramlar ortaya çıkarılabilir. Tahminde bulunmak ve tahmin için bir neden göstermek gözleme odaklanmayı kolaylaştırır ve motivasyonu artırır.

II- Gözleme Aşaması

İkinci aşama gözleme aşamasıdır. Bu aşamada öğrencilere hakkında tahminde bulundukları gösteri deneyi sunulur. Öğrencilerin diğerlerinden etkilenerek gözlemlerini değiştirmemesi için olay meydana gelirken her öğrencinin gözlemlerini kaydetmesi sağlanır. Gerekirse olay tekrarlanmalıdır. Eğer öğrencilerin tahminleri ile gözlemleri arasında fark varsa, bu çelişkiler öğrenmeyi ilerletebilir. Bu şekilde öğrencilerin olayı gözlemeleri ve varsa alternatif kavramlarından hoşnutsuz olmaları sağlanır.

III- Açıklama Aşaması

Üçüncü aşama, öğrencilerin kavramlarını yeniden yapılandırmasına yardımcı olan açıklama aşamasıdır. Bu aşamada öğrencilerden tahminleri ve gözlemleri arasındaki çelişkileri tartışmaları ve bu çelişkileri gidermeleri istenir. Bu amaçla öğrencilerin kavramları kendi kendilerine yapılandırması için gözlemler sınıfta tartışılır. Öğrenciler bu aşamayı genellikle zor bulurlar, ancak öğretmen açıklamayı doğrudan yapmak yerine öğrencilere rehberlik ederek onların düşünebildikleri tüm olasılıkları dikkate almalarını ve alternatif yorumlar getirmelerini teşvik etmelidir.

TGA yöntemi yapılandırıcı öğrenme teorisiyle uyum içindedir. Yapılandırıcı öğrenme teorisine göre etkili bir eğitim için, eğitim esnasında öğrenciler kendi düşüncelerini açıklamaya teşvik edilmeli (Tahmin etme aşaması), öğrenciler düşüncelerine meydan okuyan durumlarla karşı karşıya koyulmalı (Gözleme aşaması), öğrencilerin hipotez kurmaları ve olaylara alternatif yorumlar getirmeleri teşvik edilmeli (Tahmin etme ve Açıklama aşamaları), özellikle küçük grup tartışmaları aracılığıyla öğrencilere alternatif fikirleri düşünme fırsatı verilmeli (Açıklama aşaması), yeni düşüncelerin yararını anlamaları için, öğrencilere yeni düşünceleri çeşitli durumlarda kullanma fırsatı verilmelidir (Driver ve Bell, 1986). Görüldüğü gibi etkili bir eğitim için yapılandırıcı öğrenme teorisinden açığa çıkarılan prensipler TGA yöntemi kullanıldığında kolayca uygulanmış olmaktadır.

Hem kavram karikatürleri hem de TGA’lar hem kavram yanılgılarını ortaya çıkarmada hem de gidermede etkilidir.

Psikolojik tepkisellik : var olan bir seçeneğin (davranışın) ortadan kalkma ihtimaline ya da değerinin azalmasına karşı bu davranışın öncekine göre daha fazla yapılmasıdır. 2010 sınavındaki soruda ağlayarak pekiştirmeye ulaşabilirliği kısıtlandığında, bu kısıtlama ağlama davranışını öncekine göre daha fazla yaparak karşı tepkide bulunmaktadır.

Davranışta kontrast: iki türlü gerçekleşir. pozitif ve negatif davranışta kontrast.

Organizma daha zayıf olan bir pekiştireç tarifesinden (ya da pekiştireç miktarı) daha etkili bir pekiştireç tarifesine geçtiklerinde organizma daha etkili pekiştirme tarifesine göre uzun süredir pekiştirilen organizmadan daha fazla tepki üreteceklerdir. Buna pozitif kontrast adı verilmektedir.

Organizma daha etkili bir pekiştireç tarifesinden (ya da pekiştireç miktarı) daha az etkili bir pekiştireç tarifesine geçilerek pekiştirildiğinde ise uzun süredir daha az etkili pekiştirilenlerden daha az davranış gösterecektir.
Davranışta kontrast; bir ayırt edici uyarıcı durumunda, davranışın pekiştirilmesiyle davranışta artma, pekiştirilmeme durumunda azalma görülmesidir.
:20: :20:

Son düzenleme:
Ayy temmuziki ne çok var yaa :(

Telaffuz Edilebilirlik : Öğrenme malzemesinin, öğrencinin anlayacağı bir dilde sunulmasıdır.
bu çok işime yaradı. bi soruda vardı yapamamıştım..

Ayy temmuziki ne çok var yaa :(

bu çok işime yaradı. bi soruda vardı yapamamıştım..

evet onu ben de yapamamıştım. telaffuz deyince dille ilgili bişi gibi gelmişti:34:

Dün 80 türkçe çözdüm sadece. Sıkıntılardayım. Çalışasım yok. Hiç bişeye umudum da yok. Fenayım işte.. :14:

bu soruya yorumları bekliyorum :3:

Kapalı alanda yasak nedeniyle sigara içemeyen kişilerin, her fırsatta her açık alanda sigara içmeleri ve sigara içme davranışlarında eskiye oranla artış meydana gelmesi aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?
a) psikolojik tepkisellik
b)alışma
c)davranışta konstrast
d)ayırt edici uyarıcı
e)ayırt etme

bu soruya yorumları bekliyorum :3:

Kapalı alanda yasak nedeniyle sigara içemeyen kişilerin, her fırsatta her açık alanda sigara içmeleri ve sigara içme davranışlarında eskiye oranla artış meydana gelmesi aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?
a) psikolojik tepkisellik
b)alışma
c)davranışta konstrast
d)ayırt edici uyarıcı
e)ayırt etme

c)davranışta kontras
bu sorunun cevabı diğer şıklar değil zaten

bu arada kimsecikler yok gibi:59:

Back
X