
Özellikle alınması gereken temel elementler:
Kalsiyum:
Bebeğin diş ve kemik gelişmesi için gereklidir.Gebelikte Ca ihtiyacı normalim iki katıdır.(1000-1200mg). Peynir,süt,yoğurt,yeşil yapraklı sebzelerden sağlanır.
Demir:
Gebelik süresince kan volümü artacağı için günde 30- 60 mg elementer demir ek olarak alınmalıdır.Eğer yeterince alınmazsa kansızlık gelişerek önce anneyi ileri boyutta olursa bebeği etkiler.Demir eksikliği sonucunda yorgunluk hissi dikkat güçlüğü,ciltte solukluk,çarpıntı hissi aşırı uyku isteği gibi belirtiler olur.
Fe açısından zengin besinler; etler,karaciğer,yumurta sarısı,yulaf,ton balığı vb.
Folik Asit
Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi ve kan yapımı için özellikle ilk trimestrde folik asit gereklidir.Gebelikte normalden fazlasına ihtiyaç duyulacağı için dışarıdan desteklenmelidir.Fazlası zaten suda eridiği için böbrekler yoluyla atılır.Et,karaciğer,yumurta sarısı, havuç,tüm yeşil sebzeler,kayısı ve tahıllarda bulunur.Yeşil sebzelerdeki folik asit pişme ile azalacağından mümkünse çiğ yada az haşlanarak yenmelidir. Kızlar yer fıstığında aşırı derece de folik asit var bol bol tüketelim . kabuklu yer fıstıklarını.
Magnezyum
Turunçgiller,incir,fındık,ceviz,elma koyu yeşil sebzeler ve tahıllarda bulunur.
Gebelikte gereksinim artsa da bu diyetle karşılanabilir.Diyete magnezyum eklenmesi
gebelik hipertansiyonu,erken doğum tehditlerinde gerekebilir.
Sodyum
Tuzun fazla alınması,yatkın kişilerde gebelik hipertansiyonu arttırabileceği nedeniyle sakıncalıdır.Bu kesin bir tuz kısıtlaması ile değil, fazladan eklenen tuzun kaldırılması,tuzdan zengin hazır gıdalardan uzak durulması ile sağlanır.
C Vitamini
Demirin emilmesini kolaylaştırır,vücudun direncini arttırır.Taze meyve ve sebzelerde bulunur. Vücutta depolanmadığı için her gün belli bir miktarda alınmalıdır. Lahana,greyfurt,domates,lahana, portakal,kırmızı ve yeşil biber C vitamini açısından zengin besinlerdir.
Sıvılar
Böbrekleri çalıştırmak,kabızlığı önlemek için bolca sıvı alınması gereklidir.En iyi içecek sudur.Çay,kahve,kakao gibi içecekler uyarıcı olduğundan gebelikte fazla tüketilmemelidir.Meşrubat,hazır meyve suları,kola,asitli içecekler, çok şeker içerdikleri için,bununda fazla kilo alımına neden olabileceğinden tercih edilmelidir.soda maden suyu nun da cok faydalı olduğunu biliyorum.
Örnek bir günlük yemek listesi:
Sabah Kahvaltısı
1su bardağı süt
1dilim beyaz peynir
1 yumurta
1-2 dilim ekmek
Domates,salatalık
2-3 zeytin
11:00 Bir porsiyon meyve
Öğle Yemeği
1porsiyon et
1 porsiyon sebze
Salata
1 dilim ekmek
İkindi Kahvaltısı:
1 bardak süt - 1-2 kraker
Akşam Yemeği
1 porsiyon et veya balık
1 porsiyon sebze
1 dilim ekmek
Salata
22:00 Bir porsiyon meyve