2013 Şubat Anneleri....

HANGI DOGUMU TERCIH EDERSINIZ

• normal dogum

OY: 67 56,8%
  • sezeryanla dogum

OY: 30 25,4%
  • basarili gectikten sonra farketmez

OY: 21 17,8%

• Ankete Katılan
    118
  • Anket Kapalı .
Canim cok gecmis olsun.. kulağı agriyorsa emmekde istemez . Sakin olduğunda kulaklarina baski yap aglayacak mi bakalimm.. Mert de bu gece uyuyamadi kulağını cekistiriyo ama baski yapinca aglamiyor.. kulak agrisini yasamistik mert te ayni dedigin gibi oluyor ama 2 gune geciyordu.. bize dr dis cikartabilir illa her cocukda dis etinde kabarma olacak degil demisti sabirla bekliyoriz biz de:**((

ah canım anne olup da elinden bişey gelmemesi ne zordur di mi.ağrısı uyumasına engel oluyor uykusuzlukda daha huysuz olmasına bebeklerin böyle bir kısır döngüsü var işte.ömer in de tam uykusunu alsa biraz rahatlayacağını düşünüyorum.kulağı için olup olmadığını şöyle anlayabilirsin emerken ya da keyfi yerindeyken serçe parmağını kulağın içine doğru yavaş yavaş masaj yapar gibi bastırırsın hemen huysuzlaşıp ağlıyorsa kulak ağrısı ihtimali yüksek yok kafayı sağa sola sallayıp elini kendi eliyle kapmaya çalışıyorsa da kulak kaşıntısı yani dişin uzantısı bi kaşıntı diyebiliriz.3 çocuğa dayanan tecrübem bu şekilde.aslında kulak ağrısı için de bişey söylicem ama çekiniyorum.tıbbi değil biraz geleneksel bi yöntem olduğu için:))aslında arkadaş çevremde doktor ve eczacı sayısı oldukça fazla onlar bana mesleki olarak senin yöntemlerini destekleyemesekte arkadaş olarak yaptığın her geleneksel metodun doğru olduğuna inanıyoruz derler ama burdan bilemiyorum böyle şeyler için tepki almaktan çekiniyorum galiba neyse ağrı geçmezse onu da yazarım

kızlar şimdi size bişey sorcam özellikle bebeği dönebilen anneler
eşimin bi arkadaşı var adamın bi kaç uzmanlık alanı var nöroloji çocuk genel cerrahi gibiadam prof.oğluma bakarken ayaklarından tuttu salladı ellerinden tuttu salladı yani ben hoopp noluyo yaa dememek için kendimi zor tuttum neyse parmağını oğluma verdi o da tuttu ve kalkmaya çalıştı adam ismine başka bişey dedi ama hani bildiğimiz yakalama refleksi işte.bu refleks bazı bebekte 4 bazısında 6 ay devam eder dedi.seninki devam ediyo bu refleksi kaybetmeden tam dönemez bebekler dedi.şaşırdım az çok sağlık alanında bilgim vardır ama böyle bişey hiç duymamıştım.bilgisine güvendiğim bi adam ama bu teorinin uygulama alanında ki doğruluğu nedir size sormak istiyorum bebeğiniz dönüyorsa yakalama refleksi hala devam ediyor mu ya da hem dönüyo hem de sıkıca yakalayabiliyo diyeniniz var mı

eşimin bi arkadaşı var adamın bi kaç uzmanlık alanı var nöroloji çocuk genel cerrahi gibiadam prof.oğluma bakarken ayaklarından tuttu salladı ellerinden tuttu salladı yani ben hoopp noluyo yaa dememek için kendimi zor tuttum neyse parmağını oğluma verdi o da tuttu ve kalkmaya çalıştı adam ismine başka bişey dedi ama hani bildiğimiz yakalama refleksi işte.bu refleks bazı bebekte 4 bazısında 6 ay devam eder dedi.seninki devam ediyo bu refleksi kaybetmeden tam dönemez bebekler dedi.şaşırdım az çok sağlık alanında bilgim vardır ama böyle bişey hiç duymamıştım.bilgisine güvendiğim bi adam ama bu teorinin uygulama alanında ki doğruluğu nedir size sormak istiyorum bebeğiniz dönüyorsa yakalama refleksi hala devam ediyor mu ya da hem dönüyo hem de sıkıca yakalayabiliyo diyeniniz var mı

canım senin tam olarak tumak dediğini anlamadım ama şöyle söylim benim oğlan 6bucuk aylık ve yere uzattığım gibi dönüyor ve parmağımı gördüğü yerde tutuyor :nazar:

herkezler nereye gitti ya faceciler sizi faceyi buldunuz burayi unuttunuz de mi benimfacem yok esim acmami istemiyor onun facesine bakiyorum ben kendisi pek bakmiyor gruba girmek istiyorum esime bi soracam ama tabi sizde erkek dir falan diye kabul etmezseniz anlarim burayida unutmayin lutfen cunki benim burdakilerden baska arkadasim yok oglumun asisi vardi bugun cok agladi boncugum 8kilo300gram olmus pasam 69cm de boyu masallah pamuguma 2ayda 500gram almis ilk defa bu kadar az kilo aldi pasam canim sagolsunda

herkezler nereye gitti ya faceciler sizi faceyi buldunuz burayi unuttunuz de mi benimfacem yok esim acmami istemiyor onun facesine bakiyorum ben kendisi pek bakmiyor gruba girmek istiyorum esime bi soracam ama tabi sizde erkek dir falan diye kabul etmezseniz anlarim burayida unutmayin lutfen cunki benim burdakilerden baska arkadasim yok oglumun asisi vardi bugun cok agladi boncugum 8kilo300gram olmus pasam 69cm de boyu masallah pamuguma 2ayda 500gram almis ilk defa bu kadar az kilo aldi pasam canim sagolsunda
hiç sorma anammm nereye kayboldu kızlar kaçaklar gelin hemen buraya neymiş face falan hamilelikte ne güzel buradaydık hepimiz oyyy maş. oğluşuma benim bakalım benim kızında yarın aşısı ne kadar oldu

arkadaşlar ben köyden süt bulamadığım için AOÇ nin sütlerinden alıyorum en küçüğü 3 litre onu mayalıyorum ve 3 gün kızıma yediriyorum.kalanını biz yiyoruz.ama aklıma takıldı genelde günlük mayalıyormuş arkadaşlar ee peki ben nasıl yapıyım.o kadar 3 litre pastorize süt bozulmaz mı ben kapağını açınca.oyüzden 3 litreyi direk yoğurt yapıyorum..bölüp bölüp her gün nasıl yoğurt mayalıyım.sizler nasıl yapıyorsunuz? lütfen bu yoğurt mayalama konusunda yorumlarınızı bekliyorum.hepiniz günlük mü mayalıyorsunuz?hangi sütle mayalıyorsunuz

hiç sorma anammm nereye kayboldu kızlar kaçaklar gelin hemen buraya neymiş face falan hamilelikte ne güzel buradaydık hepimiz oyyy maş. oğluşuma benim bakalım benim kızında yarın aşısı ne kadar oldu
ya kızlarrr burdakı nıckınızle face acın ve gruba grın aynı sey kımseyıde arkadas olarak eklemezsenız kocalarınızda bısey demez bence resım falanda koymazsınız profılınıze fake hesap yanı ;)

olur mu canım ben kontrol ediyorum ama haftasonu diye kimse pek girmedi sanırım yazan olmadı. sonuçta herkesin face si yok burada da paylaşımlar devam eder neden unutalım..

arkadaşlar ben köyden süt bulamadığım için AOÇ nin sütlerinden alıyorum en küçüğü 3 litre onu mayalıyorum ve 3 gün kızıma yediriyorum.kalanını biz yiyoruz.ama aklıma takıldı genelde günlük mayalıyormuş arkadaşlar ee peki ben nasıl yapıyım.o kadar 3 litre pastorize süt bozulmaz mı ben kapağını açınca.oyüzden 3 litreyi direk yoğurt yapıyorum..bölüp bölüp her gün nasıl yoğurt mayalıyım.sizler nasıl yapıyorsunuz? lütfen bu yoğurt mayalama konusunda yorumlarınızı bekliyorum.hepiniz günlük mü mayalıyorsunuz?hangi sütle mayalıyorsunuz

canım ben gün aşırı süt alıyorum 2 3 püre şişesine mayalıyorum geri kalanını da kendimize yapıyorum kendimiz de taze taze yemiş oluyoruz yani. ben de gece mayalıyorum ertesi gün ve sonraki gün yiyo yani 2 gün yemiş oluyo benimkide. günlük zaten zor gibi sabah kalk mayala soğut belki yetişmeyebilir her zaman. pastörize sütlerin de kullanma süresi var ya yarsını bekletsen sonra mayalasan dicem ama aynı hesap ha süt beklemiş ha yoğurt beklemiş. yani başka seçenein yoksa çok da kafana takma bence.

Canim cok gecmis olsun.. kulağı agriyorsa emmekde istemez . Sakin olduğunda kulaklarina baski yap aglayacak mi bakalimm.. Mert de bu gece uyuyamadi kulağını cekistiriyo ama baski yapinca aglamiyor.. kulak agrisini yasamistik mert te ayni dedigin gibi oluyor ama 2 gune geciyordu.. bize dr dis cikartabilir illa her cocukda dis etinde kabarma olacak degil demisti sabirla bekliyoriz biz de:**((
Allah razı olsun canım
salıdan beri doktorlardayız
cumartesi gece 5 de acile gittik düşün halimizi
sakin bir anı yok malesef avaz avaz
Rabbim kimseye vermesin çok çok zormuş
bugün başka bir dr a gittik
kulak enf dedi
Allah razı olsun kulak damlası yazdı
3saattir kesintisiz uyuyo yavrum

ah canım anne olup da elinden bişey gelmemesi ne zordur di mi.ağrısı uyumasına engel oluyor uykusuzlukda daha huysuz olmasına bebeklerin böyle bir kısır döngüsü var işte.ömer in de tam uykusunu alsa biraz rahatlayacağını düşünüyorum.kulağı için olup olmadığını şöyle anlayabilirsin emerken ya da keyfi yerindeyken serçe parmağını kulağın içine doğru yavaş yavaş masaj yapar gibi bastırırsın hemen huysuzlaşıp ağlıyorsa kulak ağrısı ihtimali yüksek yok kafayı sağa sola sallayıp elini kendi eliyle kapmaya çalışıyorsa da kulak kaşıntısı yani dişin uzantısı bi kaşıntı diyebiliriz.3 çocuğa dayanan tecrübem bu şekilde.aslında kulak ağrısı için de bişey söylicem ama çekiniyorum.tıbbi değil biraz geleneksel bi yöntem olduğu için:))aslında arkadaş çevremde doktor ve eczacı sayısı oldukça fazla onlar bana mesleki olarak senin yöntemlerini destekleyemesekte arkadaş olarak yaptığın her geleneksel metodun doğru olduğuna inanıyoruz derler ama burdan bilemiyorum böyle şeyler için tepki almaktan çekiniyorum galiba neyse ağrı geçmezse onu da yazarım
ahh canım ağrısı varken imkan yok gözünü kırpmıyor
ev poşet poşet ilaç oldu biri işe yarasa keşke
ben geleneksel yöntemlere açık biriyim canım, önerini merakla bekliyorum
dün akşam ılık zeytinyağı bile döktüm kulağına, sonra da sıcak havluyla kompres yaptım
annem bize öyle yapardı
zeytinyağının hatrına bir saat kadar uyutabildim akşam ömeri
senin tecrüben bendn daha çoktur, faydalanmak isterim canım

ilk defa duyuyorum canım
ömer zorda kalınca dönen bi bebek, öyle fıldır fıldır dönmüyor
yakalama refleksi hala devam ediyor
derdi oturmak, el bulduğu anda ayağa kalkmak ömerin
yüzüstü koyuyorum kendini geri geri ittiriyor
sonra da sıkılıp ağlıo, kendini kurtarmaya pek gayreti yok yani
teoriyi destekliyo ömerin durumu

Bebeğiniz doğduğundan itibaren konuşmak (hatta daha karnınızdayken) onun birçok açıdan gelişmesine katkıda bulunuyor. Öncelikle annesinin sesini anıyor, bu şekilde ayırt etmeyi öğreniyor (mesela ben beni göremeyeceği bir yere giderken mutlaka konuşmaya devam ediyorum doğduğundan beri, sesimle aslında var olduğumu, yalnız olmadığını anlasın diye). Sonra dil becerileri gelişiyor. Sürekli konuşan kişinin ağız ve dudak hareketlerini izleyerek taklit etmeye çalışıyor. Böylece ağlamak dışında farklı sesler çıkararak iletişim kurabileceğini öğreniyor. Ayrıca beynindeki sözcük dağarcığı daha hızlı gelişiyor, söylenenleri anlıyor ve konuşmaya daha erken geçebiliyorlar.

Konuşurken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da konuşmanızın tekdüze (hep aynı tonda ve heyecansız) olmaması ve hem dudak hareketlerinizin hem de mimiklerinizin maksimumda olması. Konuşurken dudaklarınızı hareket ettirmeniz onun dil-dudak-konuşma ilişkisini kurmasına yardımcı olacak. Mimikler ise duyguların ne şekilde ifade edildiğini öğrenmesine yardımcı olacak. Konuşmanın heyecanlı, aksiyonlu, el kol hareketleri ile desteklenmesi de onun ilgisini çekip dinlemesine vesile olacaktır.

( netten alıntı )

Annemin söylediği tekerleme şarkılardan biri bu. Çok seviyorum ve kızıma bolca söylüyorum. Onun da çok hoşuna gidiyor.

Kuzu kuzu me mee
Bin tepeme
Haydi gidelim
Hacı nineme

Son satırı ben değiştiriyorum her söyleyişimde, ananeme, babanneme, X dedeme, X teyzeme, boklu dereye :) gibi...

( netten alıntı )

Bebeğiniz daha doğduğundan itibaren özellikle keyifli olduğunda çeşitli sesler çıkararak konuşmaya hazırlık yapar. Bu sırada yanında olup çıkardığı seslerin aynısını siz de çıkararak karşılıklı bir konuşma oyunu oynayabilirsiniz.

Başlangıçta bu oyunu başlatacak ve yönlendirecek olan bebeğinizdir. O konuşmaya başladığınızda eşlik edin ve karşılıklı olarak konuşmaya başlayın. Sizin aynı sesleri çıkarmanız kendisini iyi hissettirecektir. Oyunun ilerleyen aşamalarında bebeğinizi yeni sesler çıkarmaya teşvik edin. Sıra size geldiğinde çıkardığı sesi hafifçe değiştirerek bu sefer onun sizi taklit etmesini ve yeni sesler öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

Mesela şöyle
Diyelim ki bebeğiniz çeşitli tonlarda ve uzunluklarda aaaaa diyor. Siz de aynılarını çıkarın. Birkaç seferden sonra (belki 10-20) siz aaa sesinin biraz değiştirerek kalın ııı lara dönüştürebilirsiniz. Yani aaaa ile ııı arası birşey. Sonra yavaş yavaş ııı lara geçersiniz ve onun da taklit etmesini beklersiniz.

Bu konuşmaları yaparken dudaklarınızı belirgin şekilde hareket ettirerek sesler çıkarın. Çünkü bebeğiniz dudaklarınızı izleyecektir.

Dikkat edeceğiniz şey yeni seslere geçerken dil ve dudak yapısının aynı ve yakın olduğu sesleri kullanmak. Yani aa dan üü ye geçmek çok daha zordur.

Benzer şekilde ma-ba, de-ge, an-ın gibi heceler yakın hecelerdir. Bunlarda geçiş yaparken de birbirlerine dönüştürebilirsiniz. Mesela ben son zamanlarda kızıma ma-mam lardan ba-ba ve bab ları öğrettim bu şekilde.

( netten alıntı )

Özellikle alt değiştirme sırasında oynayabileceğiniz bu oyun bebeğinizin kas gelişimi için harika. Bacaklarını resimde görüldüğü gibi kaldırıp indiriyorsunuz. Ben bu hareketi yaparken bir söz dizisi tekrar ediyorum. Her oyuna böyle bir şarkı uydurabilirsiniz fakat aynı oyunlarda aynı şarkıyı söylemeniz (tutarlı olmanız) onun hafızası ve şarkıdan hangi oyun olduğunu anlaması için faydalı olacaktır.

Hop bacaklar yukarı (yukarı kaldırırken)
Hop bacaklar aşağı (aşağı indirirken)
Bir o yanaaa (sağa çevirirken-gövdesini hafifçe döndürüyorum)
Bir bu yanaaa (sola çevirirken)

( netten alıntı )

Ben kızıma tekerlemeler, maniler gibi neşeli şarkıları bolca söylüyorum gün içinde. Sesimi değişik şekillere sokarak, bazen şarkıdaki olayları el kol işaretleriyle canlandırarak söylediğimde, büyük bir dikkatle dinleyip inceliyor. Durgun ve heyecansız bir ses tonuyla konuşmaya göre böyle efektif konuşmaların daha etkili olacağına inanıyorum. Anlatacak bir şey bulmakta zorlandığımda imdadıma bunlar yetişiyor.

Bu tekerlemeyi de eminim birçok anne biliyordur. Benim çocukluğumdan itibaren söylediğim şekli şöyle:

-Hu hu komşu komşu, oğlun geldi mi?
-Geldi
-Ne getirdi?
-İncik boncuk
-Kime kime?
-Sana bana
-Başka kime?
-Kara kediye
-Kara kedi nerde?
-Ağaca çıktı
-Ağaç nerde?
-Balta kesti
-Balta nerde?
-Suya düştü
-Su nerde?
-İnek içti
-İnek nerde?
-Dağa kaçtı
-Dağ nerde?
-Yandı bitti kül olduuu.

( netten alıntı )

Bebeğinizle ayna karşısında zaman geçirmeniz eğlenceli olduğu kadar çok öğretici bir aktivite. Öncelikle pek tabi ki kendini farketmesini sağlıyor. Fakat kendini farketmeden önce bir süre aynadaki aksini yabancı biri gibi görecek, ona dokunmaya öpmeye çalışacak, yüzünü inceleyecektir.

Ayna karşısına beraber geçmek, aynadaki bebeğin kendisi olduğunu anlamasına yardımcı olacaktır. Annesini sürekli gördüğü için aynada onu görünce, diğer kişinin de kendisi olduğunu anlayacaktır bir süre sonra. Hatta artık kendisini görünce gülmeye bile başlayacak. Bundan başka yaptığı hareketleri de gözlemlemesini sağlar. Kolunu kaldırdığında ne kadar yükseğe erişebildiğini, zıpladığında ne olduğunu vs. Yani kendini ve yeteneklerini dışarıdan görecektir.

Ve tabi mimiklerini de bu sayede keşfedecek. Önceden sadece anne ve babasında gördüğü yüz ifadelerini kendi yüzünde görünce, denemeler yapmak isteyecektir.

Bu oyunu bebeğinizi kucağınıza alarak ilk aylardan itibaren yapabilirsiniz. Ancak emeklemeye başladığı dönemde, yer seviyesinde onun gidip bakabileceği bir ayna ayarlamak iyi olur. Eğer halihazırda böyle bir imkan yoksa, boş bir duvara yapıştırılan aynalardan temin edebilirsiniz. Genelde bazı oyuncaklarda falan minik aynalar var ancak onların gerçek büyük aynaların yerini tutmadığını belirtmeliyim.

( netten alıntı )

3 aydan itibaren oynayableceğiniz oyunlardan biri de çarşafın yada battaniyenin altında saklanmaca. Öncelikle bebeğinizin korkmaması için ikiniz beraber çarşafın altına girin (açık renkli çarşafları tercih edin). Biraz çarşafın altında oynaşın ve çarşafı açın. Bu oyunda hem ışık farkı (aydınlık-karanlık) hem de etraftaki tüm diğer nesneler bir var-bir yok ilişkisini kurması açısından öğretici bir oyundur. İlerleyen zamanlarda bebeği tek başına çarşafın altına saklayabilirsiniz. Muhtemelen çarşafı el ve ayakları ile kendisi açacaktır. Bu da artık çarşafı açtığında dışarı çıkabileceğini öğrenmiş olduğunu yani içerisi ve dışarısı kavramını ilişkilendirdiğini gösterir. Ayrıca çarşafın tenine temas etmesi, onunla boğuşması da çok hoşuna gidecektir.

Bu oyunu oynarken kesinlikle bebeğinizi yalnız bırakmayınız ve müdahale edebilecek mesafede durunuz. Çarşafla boğuşurken dolanıp kendini kurtaramayabileceği duruma sokabilir.

( netten alıntı )

Bu oyunu da bilmeyen yoktur herhalde. Bir yere saklanıp ortaya çıkıyor ve cee-ee diyorsunuz. Bizim için çok basit gözükse de bebekler için oldukça faydalı bir oyun.

Bir anda yokken, bir anda var olmanın ilişkisini kurmaya çalışıyor beyinleri. Dolayısıyla neden-sonuç kavramına giriş yapmış oluyorlar. Bir anda ortaya çıkmak bebeği hem şaşırtıyor ve neşeli bir cee-ee de onu neşelendiriyor.

Bu oyunda kendiniz saklanabileceğiniz gibi, bebeği de saklayabilirsiniz. Bebeği saklarken korkmaması için ilk başlarda şeffaf örtüler, ince bir tülbent vs kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Bebeği sakladığınızda o da bir anda yalnız kalıp sonra annesini görünce, aslında annesinin görmese de orda olduğu ilişkisini kurmaya başlıyor.

( netten alıntı )

Bu da gel babası gel gibi geleneksel oyunlardan. Parmağı ile bir işareti yapmaya başladığında şu sözler söylenir. Bebek de öğrenir ve o şarkı durup dururken söylendiğinde parmağını o şekle getirip sallar. Babam gelsin duuuur dur, anlatıcam biiir bir :) Annesini şikayet edecekmiş :)

Bu oyun da bebeğinizin belli bir komutta ne yapması gerektiğini öğretir. 3 aydan büyük bebekler parmağını bu şekle getirdiklerinde tekerleme söylenerek alışkanlık kazandırılır.

Back
X