2013 Şubat Anneleri....

HANGI DOGUMU TERCIH EDERSINIZ

  • normal dogum

    OY: 67 56,8%
  • sezeryanla dogum

    OY: 30 25,4%
  • basarili gectikten sonra farketmez

    OY: 21 17,8%

  • Ankete Katılan
    118
  • Anket Kapalı .
[h=3]Meyveler[/h]

  • Mevsimine göre elma, muz ve şeftali tercih edilen başlıca meyvelerdir. Elma ve şeftali gibi meyvelerin suları taze olarak 1-2 çay kaşığı miktarından başlanarak verilir ve yavaş-yavaş arttırılır. Meyvelerin vitaminlerinin kaybolmaması için mikser yerine cam rende kullanılmalıdır.
  • Portakal, mandalina, limon bazı çocuklarda gaz, karın ağrısı ve alerjilere yol açabilmektedir. Bu sorunlar görülmezse bu meyve suları verilebilir. Sorun yaşanırsa bu meyve suları 4. aydan sonra verilmeye başlanır.
  • Meyve suyuna başlandıktan bir iki hafta sonra meyve püre halinde verilebilir. Meyve sularına şeker eklenmemelidir.
Elma
Meyveler iyice yıkanır, kabukları soyulur ve cam rendede rendelenir. Temiz bir tel süzgeç veya tülbentle süzülerek suyu elde edilir. Önce suyu bebek alıştıktan sonra püresi yedirilir.


Muz
Çatalla veya makinede püre şekline getirilir. İstenirse, portakal veya elma suyu ile biraz sulandırılabilir.


Şeftali
Şeftali yıkanır, kaynar sudan geçirilir, kabuğu soyulur, dilimlere ayrılır, çatalla veya makinede püre şekline getirilir. Tülbentten suyu sıkılır. Su veya püre olarak verilir.


Portakal
Suyu sıkılarak verilir.



[h=3]Sebzeler[/h]

  • Meyve pürelerine başlandıktan iki hafta kadar sonra öğle menüsünde verilmek üzere sebze çorbalarına başlanır. Patates, havuç, pirinç veya irmik ile taze sebzelerden günlük olarak hazırlanır. Bir iki tatlı kaşığından başlanarak yavaş-yavaş arttırılır. Dört haftalık bir süre içinde tam sebze püresine geçilir.
  • Seçilecek olan sebzeler taze ve olgun olmalı, çürük olmamalıdır. Sebze püresine patatesle başlanır ve daha sonra mevsim sebzeleriyle devam edilir. Çorbaya bir çeşit sebze ilave edilir ve 3 gün bu sebze verilir. Sebzenin alerji yapıp yapmadığına bakılır. Eğer sebze alerji yapıyorsa menüden çıkarılır ve çorbaya başka sebze ilave edilir. Her üç günde bir yeni sebze ilave edilir ve alerji olup olmadığına bakılır.
[h=3]Kahvaltı[/h]
  • Bebek 5. ayını bitirdikten sonra sebze püresi, muhallebi, yoğurt gibi gıdalara iyice alışmıştır ve kahvaltıya başlama zamanı gelmiştir. Süt, beyaz peynir, reçel, pekmez, ekmek veya bebe bisküvisi başlıca malzemelerdir.
  • Tuzu alınmış bir parça beyaz peynir ve reçel sütle ezilir. Karışıma ekmek içi katılır. Bu amaçla 3-4 bebe bisküvisi kullanılabilir. Kahvaltıya önce 1-2 tatlı kaşığı olarak başlanır, miktarı giderek arttırılır. İstenirse 1 çay kaşığı yağ eklenebilir. Bir süre sonra peynir, reçel, yağ ve ekmek sütten ayrı olarak verilebilir.

Uyarı: Bal alerji yapma olasılığı nedeniyle bir yaşından önce tercih edilmez.

Yumurta
Yumurta katı olana kadar haşlanır. Sarısından ilk gün 1 nohut büyüklüğünde bir miktar ile kahvaltıya ilave olarak başlanır. Gün aşırı ve her defasında miktar arttırılarak 1 ay sonunda sarısının tamamı verilir. İyice alışmış olan çocuklara yumurta kayısı kıvamında verilebilir.Haftada 2-3 yumurta sarısından fazlası verilmemelidir. Yumurtanın beyazının verilmesi 1 yaşına kadar önerilmez.


Tereyağı
Kahvaltıda 1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde 9. Aydan sonra her gün verilmelidir.


Bal
Bebeklere 12 aydan önce bal verilmesi önerilmemektedir.


Çay
Çayın besleyici hiç bir değeri yoktur. Aksine diğer gıdaların besleyici değerini düşürür, bağırsaklardan demir emilimini bozarak kansızlığa yol açabilir. Bu bakımdan süt çocuğu beslenmesinde yeri yoktur.
[h=3]Tahıllı Çorbalar[/h]Mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbası gibi gıdalar, taze sebze çorbalarına alıştırılmış olan bebeklere 8. aydan sonra değişik tatları öğretmek amacıyla verilebilir.
[h=3]Et ve Tavuk[/h]Bebeğinize 7. veya 8. aylarda dana veya tavuk eti makineden geçirilerek püre halinde öğle öğününde verilebilir.
[h=3]Balık[/h]
Bebeğiniz 8 aylık olduktan sonra haşlanmış veya ızgarada pişirilmiş beyaz etli balıklar verilebilir. Kılçıklı balıkların iyi ayıklanması gerekir. Alerji yönünden dikkatli olunmalıdır.
[h=3]Köfte[/h]
Yağsız, sinirsiz üç kez çekilmiş dana veya sığır kıymasından, çok az ekmek ufağı ve tuz ilavesiyle birlikte baharatsız hazırlanır. Yağsız tavada veya ızgarada pişirilir. İçinin de iyice pişmesine dikkat edilir ve sebze çorbalarıyla birlikte 1-2 köfte 7. aydan itibaren verilir.
[h=3]Karaciğer Püresi[/h]
Dana veya kuzu karaciğeri yıkanır. Kuzu ciğeri tercih edilir. Üzerindeki zarı çıkarıldıktan sonra yağsız tavada veya haşlanarak pişirilir. Rendelenerek veya makinede püre haline getirilir. Balık ve tavuk etleriyle dönüşümlü olarak sebze çorbalarıyla birlikte verilir. İlk günler 1 çay kaşığı (5gr) başlanarak bir hafta sonra 5 çay kaşığına çıkarılır.
[h=3]Beyin[/h]
Kuzu beyni suda haşlanır. Tuz, limon, sıvı yağı ilave edilerek 3-5 çay kaşığı verilir. Ayda 2-3 kez yedirilmesi yeterlidir. Ama genellikle 1 yaşından sonra verilmesi daha uygundur.
[h=3]Su[/h]


  • Genel anlamda sağlıklı olan bebeklere çok sıcak hava veya sıvı kaybına yol açan ishal gibi durumlar dışında su ile takviye yapmak gerekmez.
  • Kullandığınız su da çok önemlidir. Su pek çok mikroorganizmanın taşıyıcısıdır. Bebeğiniz 18 aylık olana kadar vereceğiniz suyu mutlaka kaynatmalısınız. Ayrıca bebeğinizin çiğ olarak tükettiği sebze ve meyveleri iyi kalitede bir suyla yıkamalısınız.
Kaynak: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Kılıç

4 - 6 aylar arası, bebek beslenmesinde çok önemlidir. Çünkü bu zaman aralığı bebeğinizi katı yiyeceklerle tanıştırmak için en uygundur.
Artık bebeğiniz hızla büyüyor ve buna bağlı olarak besin ve enerji ihtiyaçları da artacaktır. Bu dönemde, meme ya da biberonla normal beslenme sonrasında bile mama istediğini ve doymamış olduğunu fark edeceksiniz. Bu bebeğinizin ek besinlere hazır olduğunu gösteren belirtilerdendir. Bu dönemde anne sütü varsa mutlaka devam etmelisiniz. Biberon maması kullanıyorsanız kullandığınız 1 numaralı başlangıç mamalarından 2 numaralı devam mamalarına geçmelisiniz.
Ek gıdalara başlama zamanı 4. aydan önce olmamalı ancak ek gıdaya geçiş zorlaşacağından 6.aydan sonraya da bırakılmamalıdır.
Ek gıdalara geçiş dönemi yavaş ilerleyen bir süreçtir.
Bebeğiniz katı besinlerle tanıştıktan sonra her öğünde aldığı katı besin miktarı gittikçe artacaktır.
Bu dönemde bebeğinize çok seçenek sunarsanız, zengin çeşitlerle beslenmeye alışır ve yeni tatlara karşı tepki göstermez.
İstediği kadar yemesine izin veriniz. Hiçbir zaman zorlamayınız.
Yemek zamanları bebeğin kişilik gelişimi ve ruh sağlığı içinde önemlidir.

KATI GIDALARA ERKEN YA DA GEÇ BAŞLAMANIN ZARARLARI
Erken başlanılırsa ishal ve alerjik hastalıklar artabilir. Annenin sütü azalabilir. Zayıflık ve aşırı beslenme gibi sonuçlar olabilir.
Geç başlanılırsa büyüme geriliği,bağışıklıkta azalma, ishal,vitamin eksikliği görülebilir.
Bebeğinizi katı besinlerle tanıştırmak için en uygun zaman 4 ile 6 ay arasıdır.
BEBEĞİNİZ EK GIDA ALMAYA HAZIR MI?
Bebeğiniz 4-6 ay arasında ek gıda almaya hazırdır. Ancak her bebeğin ek gıda almaya hazır olduğu zaman birbirinden farklıdır. Bazı bebekler üç aylık iken katı gıdalar almaya hazır duruma gelmesine karşın, dil atma refleksi genellikle dördüncü aydan itibaren kaybolmaya başlar. Aslında emme işlevinde önemli bir rolü olan bu refleks yüzünden bebek, ağzına sokulan her şeyi; kaşığı, yiyecekleri dili ile itmeye çalışır.
Beslenme sırasında bebeğiniz başını sağa-sola çevirir veya ağlarsa lütfen onu zorlamayınız. Katı gıdalara her ikinizin de zevk alacağı, mutluluk duyacağı bir dönemde başlamanız, herhangi belirli bir zamanda başlamaktan çok daha önemlidir. İstemiyorsa zorlamayınız, emzirmeye ve ya biberonla beslemeye 3-4 gün daha devam ettikten sonra tekrar deneyiniz.
Bebeğiniz tatmadan ve yutmadan önce yeni yemeğine belirli aralıklarla bakar,dokunur ve koklar. Bu nedenle yapılacak en iyi şey bebeğinize yeni yemeğini bir kaç gün tanıtmanızdır.
Bebeğinizi beslenme saatlerinde yüksek bir sandalyede oturtup besleyiniz. Böylece sandalyeye oturduğunda beslenme saatinin geldiğini anlayacaktır.
Yemeğini hazırlarken onun dikkatini çekmek için bebeğinizle konuşun ve hazırladığınız yemekleri ona da gösteriniz. Böylece yemek saatlerini daha eğlenceli bir duruma getirebilirsiniz.
Bebeğinizin ifadelerini ve davranışlarını izleyiniz. Yemek istemedikleri zaman bunu çeşitli şekillerde ifade ederler; örneğin, ellerini kaldırırlar, başka tarafa döner, yüzlerini buruştururlar, kafalarını sallarlar ya da ağızlarını açmazlar.
EK GIDA ALMAYA HAZIR OLDUĞUNU GÖSTEREN BELİRTİLER
Sık sık anne sütü ister ve daha çok süt için ağlaması. Bazı bebekler geceleri sık uyanırlar.
Başını tamamen rahatça dik tutarak oturabilmesi
Parmakları ile tuttuğu nesneyi ağzına götürebilmesi.
Yiyeceği gözleri ile takip edebilmesi ve yiyecek verilince ağzını açması.
Ağzına verilen yiyecekleri dil ile dışarı atma refleksinin kaybolmaya başlaması.
Dudaklarına kaşık değdiği zaman, ağzını açmasıyla beraber dilini dışarı doğru çıkarmaması.
Isırma, çiğneme-yutma hareketlerinin birbiri ile uyumlu ve sıralı hale gelmesi
Başlangıçtaki emme şeklinin daha olgunlaşması ve emmenin adeta bir sıvı içiyormuş gibi güçlenmesi.
Diş çıkarmaya başlaması.
KATI BESİNLERE BAŞLAMAK İÇİN UYGUN ZAMAN

Zamanlamayı doğru seçiniz. Eğer emziriyorsanız, sütünüzün en düşük seviyeye geldiği zaman denemelisiniz. Bu genelde sabah veya öğlen saatleridir. Bebeğinizin huysuz ve yorgun olduğu bir zamanı tercih etmemelisiniz.
Yeni beslendiyse denemeyi erteleyiniz.
Beslenme saatini diğer işleriniz arasındaki 5 dakikalık süre içerisine sığdırmaya çalışmayınız.
Bebeğiniz çok hareketli, yerinde durmuyor ve oturmuyor ise bir yandan dizlerini tutup bir yandan da ağzına yabancı bir madde sokmaya çalışmayınız.
Bebeğe kaşıkla besini vermeden önce masaya veya mama sandalyesine bir parça yiyecek koyunuz ve besini tanımasına izin veriniz.

KATI BESİNLERE NASIL BAŞLANMALI
Bebek kaşıkları bile bu dönemdeki bebekler için fazla geniş olabilir. Bu yüzden küçük çay kaşıklarını deneyebilirsiniz. Yarım çay kaşığı ile başlayınız ve beslenme boyunca onunla konuşarak yardımcı olmaya çalışınız.
Katı gıdaları yutmayı başarıncaya kadar miktarı her gün bir iki çay kaşığı arttırarak veriniz ama beslenme öğünlerini çok yavaş artırmalısınız.
Katı gıdalarla beslenmeye başladığınızda yiyeceklerin çoğunu geri çıkaracak, bir kısmı yüzüne bir kısmı önlüğüne bulaşacaktır.
Katı gıdalara geçiş dönemini kolaylaştırmak için şu yöntemi deneyebilirsiniz: Bebeğinize önce biraz süt (anne sütü veya hazır mama) verdikten sonra az bir miktarda katı gıdayı yarım çay kaşığını geçmeyecek şekilde veriniz ama öğününü yine süt ile bitiriniz.
KATI BESİNLERE BAŞLARKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ

Ek gıdaları bebeğe uygun bir kaşıkla ya da bardakla veriniz, biberon kullanmayınız.
Bebeğinize vereceğiniz her türlü gıda doğal ve taze hazırlanmış olmalıdır.
Yutmasını kolaylaştırmak ve ek gıdanın akciğere kaçmasını engellemek için ek gıda verirken onu kucağınızda kendini güvende hissedecek şekilde dik olarak tutun.
Besinlerdeki doğal tatlara alışmalarını sağlayınız.
Bebeğiniz için hazırladığınız besinlere katı yağ, şeker, tuz ve baharat katmayınız.
Bebeğinize vereceğiniz ek gıdayı onun gelişim düzeyine göre ağzında kontrol edebileceği ve yutabileceği besinlerden yumuşak, pürtüksüz yarı sıvı olanları seçiniz.
Her yeni gıdaya tek-tek ve yavaş-yavaş başlayınız, az miktarda başlayıp (1-2 çay kaşığı) her gün arttırınız. 4-5 gün aralıklarla yeni besinleri deneyiniz.
Sevmediği bir gıdayı zorla vermeyiniz, yeniden denemek için bir süre geçmesini bekleyiniz.
Yeme hızı bebek tarafından belirlenmelidir.
Beslemeden önce bebeğin kaşıktaki yiyeceğe ilgi göstermesini bekleyiniz.
Bebeğiniz isterse yiyeceği besini elleyerek tanımasına izin veriniz.
Zamanla bebeğinizin kendi kendine yemesine izin veriniz, bu onun özgüvenini artırır.
Ek gıdalara başladıktan sonra da bebeğinizi 2 yaşına kadar emzirmeye devam ediniz.
Diş çıkarma dönemi bebeğin iştahsız ve huzursuz olduğu zamanlardır. Bu dönemlerde bebek anne sütü veya biberon mamasını daha fazla almak isteyebilir. Fazla ısrarcı olmayınız.
Çocuğunuza bir yaşını doldurana kadar inek sütü vermeyiniz. Erken yaşta verilen inek sütü çocuğunuzda alerji ve kansızlık yapar.
Çocuğunuzu kansızlıktan korumak için demir yönünden zengin et, yumurta,mercimekli baklagiller, pekmez gibi ek gıdalar vermeye özen gösteriniz.
Çocuğunuza vereceğiniz ek gıdaların A vitamini açısından da zengin taze sebze ve meyve olmasına dikkat ediniz. Özellikle hastalıklardan korumasına yardımcı olacaktır.
Hazırladığınız gıdaları oda ısısında 2 saatten fazla bekletmeyiniz.
Konserve, dondurulmuş ve paketlenmiş yiyecekleri, hazır meyve suları ve kolalı içecekleri, içine boya, tatlandırıcı veya aroma katılmış besinleri bebeğinize asla vermeyiniz.
Üç yaşın altındaki çocuklar günde altı öğün beslenmelidir.
Çocuğunuz ile birlikte sizin de yemeklerden tatmanız onun iştahını artıracaktır. Çocuklar kalabalıkta yemek yemeyi severler.
Bebeklere pişmemiş havuç, sosis, fındık- fıstık, çekirdek, üzüm gibi küçük kuru yemişler vermeyiniz. Nefes borusuna kaçarak boğulmaya ve akciğerlerin zarar görmesine neden olabilir.

KATI BESİNLERİ YEMEK İSTEMEZ İSE
Katı yiyeceklere yeni başlayanlar doğal olarak yeni tatlara ve katı beslenmenin yöntemine değişken bir davranış gösterirler. Bir hafta isterler, diğer hafta istemeyebilirler. Böyle bir durumda şu yöntemleri deneyebilirsiniz.

Kaşık olarak parmak ucunuzu kullanın:

Bebekler kaşığa nazaran parmakları daha hoş karşılarlar. Bir parça sebze ya da meyve püresini parmaklarınıza koyun ve bunu oradan emmesine izin veriniz. Bu şekilde rahat yemeyi öğrendikten sonra, bir miktar yiyeceğini dilinin ucuna yerleştiriniz. Böylece zamanla dilinin ucundaki yiyeceği geriye doğru boğazına atarak yutmayı öğrenebilir.
Plastik kaşık deneyiniz:

Metal kaşıklar soğuk hissi verebilir, bebeğinizin dikkatini çekerek yemesini engelleyebilir.
Yemesi için zorlamayınız:

Bebeğinizi beslemenizdeki amaç, ona yeni tatlar ve yeme yöntemlerini tanıtmaktır. Bu süreçte, bebeğiniz sık sık iki ileri bir geri şeklinde gelişme gösterecektir. Zaman zaman bebeğinizin katı yiyecekleri reddetmesi beklenen, normal bir tepkidir. Bu gibi olaylarla karşılaştığınız da ek besinleri vermeyi başka bir gün deneyiniz. Bebeğiniz hazır olduğunda yiyecektir.
KATI BESİNLERE BAŞLARKEN ALLERJİ
Katı yiyeceklere geçişte bebeğiniz yiyeceklere karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. İnek sütü, yumurtanın beyazı, balık, fıstık, turunçgiller bebekler de en çok alerjiye neden olan yiyeceklerdir. Bebeğinize yeni yiyecekleri yavaş yavaş tanıtmalı ve yeni bir yiyeceği vermeden önce 3-5 gün beklemelisiniz, böylece yeni maddelere karşı reaksiyonları fark edebilirsiniz. Eğer ailenizde sık alerji öyküsü var ise o zaman daha çok dikkat etmeniz gerekir.

En sık görülen alerjik reaksiyon belirtileri:

Deride kurdeşenlere benzer kızarıklıklar ve lekeler
Ek besin yedikten hemen sonra kusma
Yemekten birkaç saat sonra ishal
Dışkısında kan
Nefes almada zorluk

EK VİTAMİN VE MİNERALLER
Hazır mamalar gerekli bütün vitamin ve mineralleri içerdiğinden bunlarla beslenen bebeklere ek bir vitamin vermeye gerek yoktur. Anne sütü ile beslenen bebeklere D vitamini verilmeye devam edilmesi gerekir.

Günlük Menümüz

Sabah
Kahvaltı
30-40cc Anne Sütü yada Formül Süt
1 kibrit kutusu keçi peyniri
1/2 dilim tam buğday ekmeği yada 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi
1 tatlı kaşığı (özellikle demir açısından) üzüm yada dut pekmezi
1yumurta sarısı
1 adet kuru kayısı
1 adet kuru incir
1 adet ceviz
2 adet zeytin
1 çay kaşığı tereyağ

NOT:
* Pekmez en güzel sabah aç karnına yedirmek yada meyvesinin içine katarak tüketmek vitamin açısından daha faydalı olduğunu söylemişti Dr.umuz.Ben aç karnına vermeyi tercih ediyorum.
* Kahvaltıda Omega 3 takviyesi! Bebeğinizin kahvaltısına ekleyeceğiniz rendelenmiş ceviz,
ihtiyaç duyduğu Omega 3’ün önemli bir kısmını karşılayacaktır.
Ara Öğün

Meyve: Mevsim meyvelerini önce püre olarak şimdi de küçük parçalar halinde yiyoruz


NOT: 1 yaşına kadar çilek yedirilmemeli,8.aydan sonra tropik meyveler de ekleyebilirsiniz (kivi,ananas gibi)


Öğle
Sebze Çorbası : Ana malzeme ilk başta Havuç,patates,kabak + 1 tatlı kaşığı irmik + sızma zeytinyağ olarak başladık biz.İlk başlarda 3-4 günde bir, daha sonra hergün, ayrı bir mevsim sebzesi ekleyerek devam ettik,şimdi ise ne bulursam ekleyenlerdenim :))) özellikle sarımsak,soğan,maydanoz,dereotu,kırmızı salçalık biber her çorbamızda mevcut

NOT:
* Sebzeleri düdüklü tencere yada buharda pişirilip çatalla ezilerek püre yapılabilir
* Piştikten sonra içine 1 çay kaşığı çiğ olarak sızma zeytinyağı eklenmeli
* İrmik suda haşlanarak eklenir,1 hafta sonrasında pirinç de haşlanarak eklenir.8.aydan sonra mercimek,bulgur,9.aydan sonra ise kuru fasulye ve nohut eklenebilir.
* 7.aydan itibaren günde 1 yemek kaşığı kadar kuzu eti sebzenin içine eklenebilir(buharda veya suyla kavrularak da olabilir)
* 1 yaşına kadar patlıcan verilmeyecek,8.aydan sonra domates kullanıbilir.
* Tuz eklenmeyecek fakat kimyon ve nane kullanılabilir
* Biz balığa 9.ayda başlayacağız Dr.umuzun tavsiyesiyle
* Balıktan alacağımız vitamini şimdilik keten tohumu tüketerek alıyoruz

Haftalık mutlaka vermeye çalıştıklarım:
Pazartesi :Tarhana çorbası
Salı: Köfte
Çarşamba: Sebze çorbası
Perşembe: Şehriye türevleri (tel şeh. arpa şeh. ya da yayla çor. v.s)
Cuma: Şimdi artık balığa başlayacağım
Cumartesi: Sebze çorbası
Pazar: Balık


İkindi
Yoğurt : Günlük sütten veya keçi sütünden,günlük olarak yapıyorum,ilk başlarken 1 çay kaşığı şeklinde başlanıp,günlük artırılabilir (bir kase yedirilebilir)
Akşam
Muhallebi : Sütlü,pirinçli,tam tahıllı kaşık maması olarak veriyorum ben.
Kuru Meyve Püresi

Malzemeler
2 adet siyah kuru kayısı
1 adet kuru incir
2 adet siyah kuru erik
5-6 adet siyah kuru üzüm

Hazırlanışı: Karışımı bir gece önceden suda bekletiyorum,sabah suyunu kendim içiyorum süt yapması açısından meyveleri ise blendırdan geçirip püre haline getiriyorum.Ve bu karışım mutlaka dolabımda her daim bulunur.

Kaan kaka yapmakta zorlandığında çay kaşığı ile 1-2 çay kaşığı veririm,bazen kahvaltısına bu karışımdan ilave ederim,bazen yoğurt yemek istemediğinde içine azıcık tatlandırsın diye katarım (yoğurt için pek tercih etmemeye gayret gösteriyorum) yada evde meyve yok diyelim meyve yerine verebiliyorum fakat şunu da belirtmek istiyorum bu karışım kalorisi oldukça yüksek olduğundan dikkatli tüketilmesi gerekiyor.


alıntı..........
 
Son düzenleme:
mesaj attım canım sana :34:


çok geçmiş olsun canım Allah şifa versin kuzucuğuna


canım istedi valla :9:
bi kaç gündür kendimi aç bırakıyorum ayıptır söylemesi
birinin bu göbeğe dur:45: demesi gerekiyordu
bugün yüzmeye gittim yeni bi kurs başlamış yeni hatunlar
hazırlandım suya giriyorum biri seslendi arkamdan
aaaa hamilesin sennnn dedi ..mokunda moncuk bulmuş gibi :9: gözler fıldır fıldır
yoooo dedim :27:
ama göbiş gördüm ben diyor :57:
ben inkar mı ettim dedim doğumdan sonra bu kaldı geriye :37:
bi dudak büktü hatun görmen lazım:19:
dersin kendi manken, hiç yoksa 90 rahat vardır
suyu yara yara gidiyo havuzda :9:
Bu densizler her yerde yemin ediyorum, geçen aziz bebe mağazasında geldi benim de başıma. benim bir tane dış giysim var.böyle tam göğüs altından bollaşıyor. Zaten göbüşüm var o modelde biraz daha belli oluyor bu durum. O giysiyi çok beğenen, nerden aldın diye soran da oldu, hamile filan değilken hamile misin diye soran da. Ama yanımda minnacık bir bebekle yine de o giysinin içinde 'hamile misiniz' diye soran tezgahtara atlamak istiyorum. Be akılsız, önümdeki bebek daha oturamıyor bile, ben nasıl 5-6 aylık hamile gibi gezeyim, mantığı var mı?
bir de türk kadınlarının büyük kısmı düz karınlı da ben mi fark edemiyorum? Yahu kadınların büyük çoğunluğu göbekli kalçalı, niye bize kaideyi bozmuşuz gibi davranılıyor, orayı çözemiyorum. Sıkma sakın canını, kendini aç da bırakma yaa :(
Bu arada tarifler ve ek gıdayla ilgili paylaşımlarına bayıldım, yarın çıktılarını alıp okuyacağım, böyle aklımda kalmıyor ne yazık ki.
 
Son düzenleme:
Bu densizler her yerde yemin ediyorum, geçen aziz bebe mağazasında geldi benim de başıma. benim bir tane dış giysim var.böyle tam göğüs altından bollaşıyor. Zaten göbüşüm var o modelde biraz daha belli oluyor bu durum. O giysiyi çok beğenen, nerden aldın diye soran da oldu, hamile filan değilken hamile misin diye soran da. Ama yanımda minnacık bir bebekle yine de o giysinin içinde 'hamile misiniz' diye soran tezgahtara atlamak istiyorum. Be akılsız, önümdeki bebek daha oturamıyor bile, ben nasıl 5-6 aylık hamile gibi gezeyim, mantığı var mı?
bir de türk kadınlarının büyük kısmı düz karınlı da ben mi fark edemiyorum? Yahu kadınların büyük çoğunluğu göbekli kalçalı, niye bize kaideyi bozmuşuz gibi davranılıyor, orayı çözemiyorum. Sıkma sakın canını, kendini aç da bırakma yaa :(
Bu arada tarifler ve ek gıdayla ilgili paylaşımlarına bayıldım, yarın çıktılarını alıp okuyacağım, böyle aklımda kalmıyor ne yazık ki.
ayy canım sorma her yerde var densiz
ömer 35 günlük, fıtıktan ameliyat olacak
eğitim araştırma hastanesine sevk ettiler bizde aldık çocuğu gittik
yarın getirin ameliyat olacak acil dedi dr
sabah çocuğu aldılar ameliyathaneye, ben bi taraftan ağlıorum el kadar çocuk
açlıktan ağlaya ağlaya götürdüler :(( parmaklarımı emiyordu süt gelir mi diye :43:
hala gözlerim dolar
neyse anons ettiler ömer ameliyattan çıkmış annesi ayılma odasına diye
gittim uyuyo kuzum, rengi benzi solmuş, onu izliyorum:43:
bi anestezi dr u geldi kontrole, geçmiş olsun dedi sağolun dedim
hmmm dedi bebek daha ufak, siz de karnı burnundasınız:27: çok aceleniz vardı sanırım :57:
öle misin öldüre misin şu münasebetsizi
al yani burası da hastane
 
ayy canım sorma her yerde var densiz
ömer 35 günlük, fıtıktan ameliyat olacak
eğitim araştırma hastanesine sevk ettiler bizde aldık çocuğu gittik
yarın getirin ameliyat olacak acil dedi dr
sabah çocuğu aldılar ameliyathaneye, ben bi taraftan ağlıorum el kadar çocuk
açlıktan ağlaya ağlaya götürdüler :(( parmaklarımı emiyordu süt gelir mi diye :43:
hala gözlerim dolar
neyse anons ettiler ömer ameliyattan çıkmış annesi ayılma odasına diye
gittim uyuyo kuzum, rengi benzi solmuş, onu izliyorum:43:
bi anestezi dr u geldi kontrole, geçmiş olsun dedi sağolun dedim
hmmm dedi bebek daha ufak, siz de karnı burnundasınız:27: çok aceleniz vardı sanırım
öle misin öldüre misin şu münasebetsizi
al yani burası da hastane

Cok komik buuu :)))))) Senin ne dedigini merak ettim :)
 
Cok komik buuu :)))))) Senin ne dedigini merak ettim :)
lanet olsun şeytana,evet çok acelemiz vardı dedim ne diyim :1:
hadi kadın olsa doğumdan sonra kaldı falan denirde yaşlı başlı adam
derdi niye onu aldı ayrıca merak ediyorum, istersem on tane doğururum kime ne
ben çocuğumun derdine düşmüşüm göbekte umrumda değildi dr da :57:
 
Son düzenleme:
ayy canım sorma her yerde var densiz
ömer 35 günlük, fıtıktan ameliyat olacak
eğitim araştırma hastanesine sevk ettiler bizde aldık çocuğu gittik
yarın getirin ameliyat olacak acil dedi dr
sabah çocuğu aldılar ameliyathaneye, ben bi taraftan ağlıorum el kadar çocuk
açlıktan ağlaya ağlaya götürdüler :(( parmaklarımı emiyordu süt gelir mi diye :43:
hala gözlerim dolar
neyse anons ettiler ömer ameliyattan çıkmış annesi ayılma odasına diye
gittim uyuyo kuzum, rengi benzi solmuş, onu izliyorum:43:
bi anestezi dr u geldi kontrole, geçmiş olsun dedi sağolun dedim
hmmm dedi bebek daha ufak, siz de karnı burnundasınız:27: çok aceleniz vardı sanırım :57:
öle misin öldüre misin şu münasebetsizi
al yani burası da hastane

Ya allah allaaaaah!
onllar seni bebeğin akrabası mı sandı ki? Doktor olamaz o ya, anestezi teknisyeni filandır? Doktorsa bebeğin annesi olduğunu biliyor muydu, ona göre mi konuştu senle? Yok birini doğurdum, biri biraz daha içerde kalıcam ben dedi deseydin :)
doktorun gözlerinin içine müthiş bir acıma duygusu ile bakıp aynen şunları söyleseydin:
"vah vaaahh, çok çalışıyor olmalısınız. Siz doktorların da işi zor. Yoksa bu kadar küçük bir bebekle -ki yaşında gösterdiğini hiç sanmıyorum- tekrar hamile kalmamın en azından teknik olarak mümkün olmadığını düşünebilmeniz lazımdı. E sizde de kafa kalmıyor tabi. Ha diyorsanız ki bu bebek en az 1 yaşında gösteriyor, o zaman ya siz bebek gelişimini pek bilmiyorsunuz ya da ben bebeğime pek iyi bakmışım, iyice serpilmiş "
Her b.ku bildiğini sanan doktorları bilginle oraya gömeceksin, saçmaladığını fark edip günkerce onu düşünüp ben bu hatayı nasıl yaptım diyecek, ömür billah düşünüp unutamayacak.
 
Son düzenleme:
Ya allah allaaaaah!
onllar seni bebeğin akrabası mı sandı ki? Doktor olamaz o ya, anestezi teknisyeni filandır? Doktorsa bebeğin annesi olduğunu biliyor muydu, ona göre mi konuştu senle? Yok birini doğurdum, biri biraz daha içerde kalıcam ben dedi deseydin :)
doktorun gözlerinin içine müthiş bir acıma duygusu ile bakıp aynen şunları söyleseydin:
"vah vaaahh, çok çalışıyor olmalısınız. Siz doktorların da işi zor. Yoksa bu kadar küçük bir bebekle -ki yaşında gösterdiğini hiç sanmıyorum- tekrar hamile kalmamın en azından teknik olarak mümkün olmadığını düşünebilmeniz lazımdı. E sizde de kafa kalmıyor tabi. Ha diyorsanız ki bu bebek en az 1 yaşında gösteriyor, o zaman ya siz bebek gelişimini pek bilmiyorsunuz ya da ben bebeğime pek iyi bakmışım, iyice serpilmiş "
Her b.ku bildiğini sanan doktorları bilginle oraya gömeceksin, saçmaladığını fark edip günkerce onu düşünüp ben bu hatayı nasıl yaptım diyecek, ömür billah düşünüp unutamayacak.
hahahaaaha :1:
helal valla kumpicim
kafam yerinde olsaydı kesinlikle buna benzer bi cvp alırdı dr bey.
o odaya sadece çocukların annelerini alıyorlarmış canım,eşimde girmek istedi sadece anneler giriyor başka akraba alamıyoruz dediler
anesteziden uyanan çocuklar ağlıyor kusuyor falan başka hangi akraba uğraşacak
ordaki görevli sağlık personeline ne zaman uyanır çocuğum dedim, birazdan anestezi dr u gelip tüm hastaları kontrol edecek uygun olanları odalarına çıkarıcaz demişti gelenin dr olduğunu ordan biliyorum canım
birde görevli hemşire hanımla yeni kapışmıştım :1:
çocuğun yanında oturmayı biliyorsun,donmuş bu çocuk, sahip çık çocuğuna diye azarlayınca nerdeyse saçını başını yolup veriyordum eline :)))
sinirli olunca konuşmamaya ayrıca özen gösteriyorum yanlış bi şey söylememek için
hemşireyle olan sıkıntıdan sonra dr un gafı hiç gözüme bile gelmedi valla
şöyle bi düşündüm de amma maceralı geçmiş ömerin ameliyatı hahahaha :9:
 
arkadaşlar şükür ki sonuçlarımız temiz çıktı artık dileyin benden ne dilerseniz modundayım.insanın ömründen ömür gidiyor.allah kimseyi evladıyla sınamasın.hastalık verdiklerine de şifalar versin...face e fotomuzu koyduk kafasında birsürü kabloyla masum masum uyudu yavrum ama ben dokuz doğurdum.drumuz hemen gidip baktı sonuçlara sağolsun bundan sonra gözlemleyin dedi ilaç yok yani.bu arada burayı başka bi çaresiz anne okursa ona da bilgi verme mahiyetinde şunu söyliim:bebeklerde titreme gerçekten de önemsenmicek bişey değilmiş,bir çok epilepsi nöbeti bu şekilde başlıyormuş:50:

canım o kadar sevindimki rabbim kimsenin çocuğuna dermansız dert vermesin annelerde bebeklerde hep gülsün
 
selam kizlar nasilsiniz bebisler nasil pasaam kac gecedir zorla uyuyor ve agliyor herseyekucaktan inmek istemiyor belim falan cok agriyo huyu cok degisdi sizlerde durumlar nasil
 
Merhaba Güzel Subat anneleri,
Ben nisan 2013 annesi olmayı planlıyordum ama minik kızım biraz erken 29 martta dünyaya geldi. Cok telaşeli ama cok da keyifli geçiyor zaman. Biraz iştahssız bir kızım var ama elimden geldiğinde sık sık beslemeye calısıyorum. simdilik sadece anne sütüyle devam ediyoruz.
Benim sıkıntım işe geri dönmekle ilgili.
Uzun zamandır, hatta hamileliğimden önce bile doğum izni ile ilgili yasayi bekliyordum. Hamile kaldim dokuz ay gecti, bebegim 5 aylik oldu. Bu süreçte hergün haberleri takip ettim, büyük bir heyecanla yasa ile ilgili haber bekledim.

Ben özel sektörde calışıyorum ve hemen hemen hergün mesaiye kalıyorum. Evime en erken saat sekiz civarında gelebiliyorum hatta ayın bazı günlerinde gece yarilarina kadar calışıyorum. Malesef dogum iznim Temmuz ayi başında bitti.

Doğum izninin uzatılması ile ilgili paketin bu yasama yılı bitmeden yasalaşacağı müjdesi verildiğinde dünyalar benim olmustu. Ama sonra ogrendim ki paket haziran ayında hazir ama ekim ayında yasalasacak. Birçok kişinin ve benim doğum izinlerimiz çoktan bitti. Ben geçen senelerden biriktirdiğim yıllık izinlerimi ve süt iznimi kullanmaya calısıyorum suan.

Zar zor bebeğim için bir bakıcı ayarladık, kendisi henuz baslamadan haber yolladı eski işine devam etmeye karar verdiğini söyledi suan tekrar bakıcı aramaya basladık. Ama artık günlerim kısalıyor. Bebeğim herkesin bebeği gibi annesine cok alıştı, nasıl bırakıp gideceğim bilmiyorum. Ek gıdaya gececeğiz hangi bakıcı benim kadar ilgiyle ve sabırla ugrasır bilmiyorum çünkü kızım cok iştahssız.

Paket şu anda hazir oldugu halde bizler yararlanamayacağız. Ücretsiz izin alip, iznimi bir iki ay daha uzatmayı cok isterdim ama benim için pek mümkün degil, özel sektörde malesef olumlu bakilmiyor.

Ben bebegimi daha çok yanımda istiyorum... Bebegimi kucagima alip onun gozlerinin içine bakarak onu beslemek, daha cok küçük onunla biraz daha fazla vakit geçirmek istiyorum.
Anlıyorumki bu yasa bizlerin izinlerimizin bitiş tarihine yetiştirilmedi ama izni biten anneleri de kapsayacak şekilde bir duzenleme yapılmasını ve minicik bebeklerimizi anne kokusundan mahrum bırakmamalarını diliyorum.

Bu konuyla ilgili bakanlara ve hatta basbakana bile email atıp ilgili yasaya izni yeni bitmiş anneleri de kapsayacak sekilde ek duzenlemeler yapılmasını rica ettim. Cunku kıl payı yeni yasayı kacıracağım için cok uzgunum. Ama hiçbir cevap alamadım.

Suan ne yapılabilir bilmiyorum, kadınlar klubune yeni uye oldum. Cok iyi bilmiyorum. Belki bununla ilgili bir konu acılır imza kampanyası olusturulur bilmiyorum sevgili anneler ne düşünüyorsunuz birsekilde bizleri de kapsaması için sesimizi duyurabilir miyiz sizce?

Sevgiler,
anneler açısından gerçekten hassas bir konu
kumpirella bu konuda bir topik açmıştı ordan paylaşımlarda bulunuyorduk
hatta nette imza kampanyaları falan düzenlendi ama sonuç çıkmadı
benim imkanım vardı çocuğum için işimden vazgeçtim iki yıl ücretsiz izne çıktım
umarım eylülde sözlerini tutup da çıkarırlar bu yasayı
bizim işimize yaramadı diğer annelerin ve kuzularının işine yarar diye dua ediyorum
ben haziran 2012 de hamile kaldığımda doğum izni artacak diye söylentiler çıkmıştı
oğlum 6 aylk oldu hala bir arpa boyu yol almış değil hükümet
gazetelerde her gün doğum yasasıyla ilgili şu eklendi bu çıkartıldı diye haber yapılıyor
bence mesele ; bu hassas konuyu gündemde tutup tiraj artırmak
şubat annelerinde bebeğini bırakıp çalışmak zorunda olan annelerimiz var
Allah tüm annelerin ve bebeklerinin yardımcısı olsun ne diyeyim

Kızlar bugun kızım 6. Ay asılarını oldu.calpol verdım uyuyo sımdı. Bakalım nasıl gecıcek.
geçmiş olsun canım
bizde pazartesi günü olacağız inşallah ateş falan yapmaz
 
selam kizlar nasilsiniz bebisler nasil pasaam kac gecedir zorla uyuyor ve agliyor herseyekucaktan inmek istemiyor belim falan cok agriyo huyu cok degisdi sizlerde durumlar nasil

meraba canım bende 3 şubatta doğum yaptım sık sık takip ediyorum burayı arada yazdığımda oluyo snein yazdığını okuyunca gelmek istedim benim oğlumda yaklaşık 1 haftadır aynısı uyurken ağlıyo bir türlü geçemiyo uykuya uyanırken ağlıyo gözleirni açamıyo ne yaprsam en sonunda silkeliyorumda açıyo deli gibi ağlıyo normöalde 1 saat kesintisiz kendi haline oynardı şimdi mümkün değil sürekli kucak her istediğini ağlayarak yaptırmaya çalıyo yapmasak kıyamet kopuyo sanırım dişten diyoruz ama tamda ne olduğunu bilemiyorum doktor üst dişlerinin çıkıyo olduğunu söyledi ama bilemiyorum diş bu kadar değiştrirmi :26::26::26::26::26:
 
anneler açısından gerçekten hassas bir konu
kumpirella bu konuda bir topik açmıştı ordan paylaşımlarda bulunuyorduk
hatta nette imza kampanyaları falan düzenlendi ama sonuç çıkmadı
benim imkanım vardı çocuğum için işimden vazgeçtim iki yıl ücretsiz izne çıktım
umarım eylülde sözlerini tutup da çıkarırlar bu yasayı
bizim işimize yaramadı diğer annelerin ve kuzularının işine yarar diye dua ediyorum
ben haziran 2012 de hamile kaldığımda doğum izni artacak diye söylentiler çıkmıştı
oğlum 6 aylk oldu hala bir arpa boyu yol almış değil hükümet
gazetelerde her gün doğum yasasıyla ilgili şu eklendi bu çıkartıldı diye haber yapılıyor
bence mesele ; bu hassas konuyu gündemde tutup tiraj artırmak
şubat annelerinde bebeğini bırakıp çalışmak zorunda olan annelerimiz var
Allah tüm annelerin ve bebeklerinin yardımcısı olsun ne diyeyim


geçmiş olsun canım
bizde pazartesi günü olacağız inşallah ateş falan yapmaz
beni hastanedeki hemşire arkadaşlar tebrik bile etmişti, izin uzuyor ne şanslısınız diye.ikinci çocuğa yetişir anca bu hızla.

canım aşının yapabileceği ateşi ben artık hiç dert etmiyorum. ilk aşısında nasıl da endişelenmiş, alt tarafı bir kaşık calpol vereyim mi diye akşamın köründe çocuk doktorunu aramıştım. ikinci aşılarında çok daha rahattım. ateşin 38 e çıkmasını bile beklemedim. baktım kızım 37,5lara yaklaştı. rahat bir gece geçirsin diye akşam bir kaşık verdim calpolden, sabah da aynı şekilde. işte bu kadar. her iki aşısında da sabah 1 akşam 1 ölçek calpolle hallettik. gereğinden fazla düşünüyoruz birşeyleri bana kalırsa, ilk çocuğun mükemmeliyetçiliği işte. antibiyotik değil neticede, calpol parasetamol zaten, en masum ilaçlardan biri. ben nasıl minoset alırken elli kere düşünmüyorsam kızım için de öyle. yine ateşi çıkarsa yine öyle yapacağım, artık deneyimliyim.
 
beni hastanedeki hemşire arkadaşlar tebrik bile etmişti, izin uzuyor ne şanslısınız diye.ikinci çocuğa yetişir anca bu hızla.

canım aşının yapabileceği ateşi ben artık hiç dert etmiyorum. ilk aşısında nasıl da endişelenmiş, alt tarafı bir kaşık calpol vereyim mi diye akşamın köründe çocuk doktorunu aramıştım. ikinci aşılarında çok daha rahattım. ateşin 38 e çıkmasını bile beklemedim. baktım kızım 37,5lara yaklaştı. rahat bir gece geçirsin diye akşam bir kaşık verdim calpolden, sabah da aynı şekilde. işte bu kadar. her iki aşısında da sabah 1 akşam 1 ölçek calpolle hallettik. gereğinden fazla düşünüyoruz birşeyleri bana kalırsa, ilk çocuğun mükemmeliyetçiliği işte. antibiyotik değil neticede, calpol parasetamol zaten, en masum ilaçlardan biri. ben nasıl minoset alırken elli kere düşünmüyorsam kızım için de öyle. yine ateşi çıkarsa yine öyle yapacağım, artık deneyimliyim.
haklısın canım ilk çocuk mükemmeliyetçiliği gerçekten
ömerin ateşi çıktı mı çok endişeleniorum
bi de huysuz oluyor ki sorma
 
beni hastanedeki hemşire arkadaşlar tebrik bile etmişti, izin uzuyor ne şanslısınız diye.ikinci çocuğa yetişir anca bu hızla.

canım aşının yapabileceği ateşi ben artık hiç dert etmiyorum. ilk aşısında nasıl da endişelenmiş, alt tarafı bir kaşık calpol vereyim mi diye akşamın köründe çocuk doktorunu aramıştım. ikinci aşılarında çok daha rahattım. ateşin 38 e çıkmasını bile beklemedim. baktım kızım 37,5lara yaklaştı. rahat bir gece geçirsin diye akşam bir kaşık verdim calpolden, sabah da aynı şekilde. işte bu kadar. her iki aşısında da sabah 1 akşam 1 ölçek calpolle hallettik. gereğinden fazla düşünüyoruz birşeyleri bana kalırsa, ilk çocuğun mükemmeliyetçiliği işte. antibiyotik değil neticede, calpol parasetamol zaten, en masum ilaçlardan biri. ben nasıl minoset alırken elli kere düşünmüyorsam kızım için de öyle. yine ateşi çıkarsa yine öyle yapacağım, artık deneyimliyim.
canım bende bekledim yasanın çıkmasını iyikide 37inci haftaya kadar çalışmışım yoksa daha fazla rapor alamazdım.şimdi ise 1 yıl ücretsiz izne ayrılıyorum(dilekçemi geçen hafta verdim)çalışmak zorunda olan annelere Allah kolaylık versin.onları iyi anlıyorum ilk çocuğumda 4 aylıkken başlamıştım.
ateş konusuna gelince evet çok evhamlı olmamak lazım.zaman gelecek çok daha farklı rahatsızlıklar veya kazalar yaşayacaklar.biraz sakin olmakta fayda var.aşı konusuna gelinca 6.ay aşısında oğlum çok huy değiştirdi.sizde de durum öyle mi?...
 
meraba canım bende 3 şubatta doğum yaptım sık sık takip ediyorum burayı arada yazdığımda oluyo snein yazdığını okuyunca gelmek istedim benim oğlumda yaklaşık 1 haftadır aynısı uyurken ağlıyo bir türlü geçemiyo uykuya uyanırken ağlıyo gözleirni açamıyo ne yaprsam en sonunda silkeliyorumda açıyo deli gibi ağlıyo normöalde 1 saat kesintisiz kendi haline oynardı şimdi mümkün değil sürekli kucak her istediğini ağlayarak yaptırmaya çalıyo yapmasak kıyamet kopuyo sanırım dişten diyoruz ama tamda ne olduğunu bilemiyorum doktor üst dişlerinin çıkıyo olduğunu söyledi ama bilemiyorum diş bu kadar değiştrirmi :26::26::26::26::26:

aynı bizi anlatmışsın canım...
 
Kızlar ası sonrası bıldırıyorum. Asıdan hemen sonra 1 olcek calpol verdım. Uyudu guzelce. 1 saat kadar. Uyandıktan 3 saat sonra atesı cıktı yıne. Yıne calpol verdım. Yarım saate kendıne geldı. 5 saat gectı verelı.Sımdı uyutuyorum. Uyutmadan da verdım rahat uyusun dıye. Zaten 4 saate bır verılebılıyormus. Ama kuzum bugun cokk huysuzdu. Neyse geceden sonra rahatız ınsallh. Yarına gezmeye devam.Cunku bugun asıdan gezemedık:)
 
Back
X