- Konu Sahibi SARILARIN FILIZ
-
- #10.041
Neslicim yattigim yerden telefondan giriyorum o yuzden kim var kim yok gormuyorum kusura bakma.sonunda hap ictim cok fena basim agriyor yamuldum resmen(
Neslicim yattigim yerden telefondan giriyorum o yuzden kim var kim yok gormuyorum kusura bakma.sonunda hap ictim cok fena basim agriyor yamuldum resmen(
Merhaba kızlar, toplantıya gidip geldim, iyice kötü oldum. Şansıma bir de nasıl rüzgar var anlatamam, sinüzitin baş düşmanı. Eve geldim, hemen üstümü değiştirip kahvemi aldım oturdumAllahtan çıkmadan sporumu yapmıştım yoksa çok zor olacaktı, gerçi yine de yapardım çok fena inat ettim, bıktım ben bu kilo verme işlerinden. Yemek olarak 1 kase yoğurda 1 kaşık yulaf ve 2 de ceviz koyup yedim, çorba içmeyi düşünüyordum ama spor yapınca vaktim kalmadı. Akşam da et yiyeceğim zaten, yanında ekmek te yememeyi düşünüyorum.
Emelcim, bu sorum sana şekerim. Benim bildiğim yağ yakma nabzı diye bir şey var, yaşa göre hesaplanıyor. Bu nabızda ancak vücutta yağ yakımı başlıyor. O yüzden ağır ağır yürümek değil tempolu yürümek ya da koşmak öneriliyor kilo vermek için. O yüzden spor yaparken arada nabzı kontrol etmek gerekiyor. Maksimum bir değer var ve onun da geçilmemesi gerekiyor, çünkü o zaman aerobik değil anaerobik yanma başlıyor. Kısa keseyim, bu işin uzmanı olarak bizleri bu konuda bilgilendirebilir misin canım.
Benim nabzım çok çabuk yükseliyor, bu durumda hem avantaj hem dezavantaj oluyor. Başkalarının koşarak elde ettiği nabzı ben yürüyerek elde edebiliyorum. Kondisyonum arttıkça benim de yüksek nabza ulaşmam zorlaşıyor ve bu beni memnun ediyor:) Dezavantaj olmasının sebebi de tenis veya benzeri bir spor yaptığımda nabzım 200'lere kadar çıkabiliyor ki bu da riskli. Bana önerebileceğin tüyolar olabilir mi diye soracaktım.
Ooooo aman efendim kimler gelmiş kimler gelmiş, Emelcim ve Duygucum hoşgeldiniz kızlar
burdada çok rüzgar var nesli ama soğuk değil Allahtan
sorunu okuduğumda çok bilinçli biri olduğunu anlayabiliyorum. ben bu foruma ilk girdiğimde şunu söylemiştim belki hatırlayanlar olur: yürüyerek asla kilo verilmez, ama yürümek dışında bir aktivite yapma imkanı olmayanlarda yüksek tempoda yürüsün veya jogging dediğimiz koşu türünü yapsın. bunu yaparken de nabzını kontrol etsin diye
şimdi egzersiz yapılırken dikkat edilmesi gereken en kritik nokta, yapılan eforun şiddeti, yani yoğunluğudur. herkesin egzersiz nabzı değişir. bu limitler aşılmamalıdır. dediğin gibi nesli bu limitler yaşa göre hesaplanır. basit bi formulu var ben yazayım herkes bu formüle göre maksimum antrenman nabzını ölçsün.
makimum antrenman nabzı= 224-yaşınız x %60 (minimum nabız değeri)
makimum antrenman nabzı= 224-yaşını %70 (maksimum nabız değeri
işte bu sınırların dışına çıkacak kişi anaerobik egzersiz olarak adlandırdığmız alana girmiş oluyor. bu değerin üzerine çıkıldığında kaslarda laktik asit (yorgunluk maddesidir kendisi) birikimi olup, kaslar oksijensiz kaldığı ve protein yıkımı başladığından yağ yakımı olmamakta ve vücudumuz için zorlayıcı olmaktadır. Şunu bilmekte fayda var: maksimum kalp atış sayının yüzde 60 ila yüzde 70 aralığında harcanan kalorinin yüzde 85'i yağlar, yüzde 10'u karbonhidratlar ve yüzde 5'i ise proteinlerdir.
Sen nabzının 200 lere kadar çıktığın yazmışsın, belki kulağa yüksek gelebilri ama dediğim gibi herkesin maksimum nabız değeri farklıdır. Belkide 180 ve 190 senin için yağ yakmada maksimım nabız olabilir. Bunu çok yüksek nabız aralığında yapılan koşularda daha çok kardiyovasküler sistemi geliştirir ve yağ yakmaya etkisi ise sadece %20 düzeyinde olur. Fakat dinlenme sırasındaki nabzında çok önemli. Biz bayanlara önce bu testeleri yapıyruzki kime, kaç saat, hangi tempoda,hangi egzersizleri yaptırabiliriz onu hesaplıyoruz. Bunun için özel saatler ve aletler kullanıyoruz. Spor merkezine gitmek isteyenlerin dikkat etmesini istediğim şeylerden biri bu zaten!
Senden şunu isteyeceğim nesli, koşu bandında yüzde 50 tempo ile koş, nazının maksimum düzeye çıktığını hissettiğinde hemen ölçüsünğ al ardından sırt üstü uzan ve bir dakika dinlen hemen ardından nabzını bir daha ölç. En yüksek nabıız ölçünü ve dinlenme nabzının ölçüsnü bana ver ben bi hesap daha yapayım senin için.
ya ben sabahtan beri onlinedım forumda, ben çıktım duyguyla sen girmiişsinduygu zaten hasta, arada bi bakıp çıkıyor sanırım, hasta olmasına rağmen boşlamıyor, kalbine sağlık duygunun :)
ben bugün sabahtan bi antrenaman girdim birde akşam 5 ile 6 da girdim. erken gideceğim bugün eve bakalım. giderken kendime hediye alacağım pastaneden
burdada çok rüzgar var nesli ama soğuk değil Allahtan
sorunu okuduğumda çok bilinçli biri olduğunu anlayabiliyorum. ben bu foruma ilk girdiğimde şunu söylemiştim belki hatırlayanlar olur: yürüyerek asla kilo verilmez, ama yürümek dışında bir aktivite yapma imkanı olmayanlarda yüksek tempoda yürüsün veya jogging dediğimiz koşu türünü yapsın. bunu yaparken de nabzını kontrol etsin diye
şimdi egzersiz yapılırken dikkat edilmesi gereken en kritik nokta, yapılan eforun şiddeti, yani yoğunluğudur. herkesin egzersiz nabzı değişir. bu limitler aşılmamalıdır. dediğin gibi nesli bu limitler yaşa göre hesaplanır. basit bi formulu var ben yazayım herkes bu formüle göre maksimum antrenman nabzını ölçsün.
makimum antrenman nabzı= 224-yaşınız x %60 (minimum nabız değeri)
makimum antrenman nabzı= 224-yaşını %70 (maksimum nabız değeri
işte bu sınırların dışına çıkacak kişi anaerobik egzersiz olarak adlandırdığmız alana girmiş oluyor. bu değerin üzerine çıkıldığında kaslarda laktik asit (yorgunluk maddesidir kendisi) birikimi olup, kaslar oksijensiz kaldığı ve protein yıkımı başladığından yağ yakımı olmamakta ve vücudumuz için zorlayıcı olmaktadır. Şunu bilmekte fayda var: maksimum kalp atış sayının yüzde 60 ila yüzde 70 aralığında harcanan kalorinin yüzde 85'i yağlar, yüzde 10'u karbonhidratlar ve yüzde 5'i ise proteinlerdir.
Sen nabzının 200 lere kadar çıktığın yazmışsın, belki kulağa yüksek gelebilri ama dediğim gibi herkesin maksimum nabız değeri farklıdır. Belkide 180 ve 190 senin için yağ yakmada maksimım nabız olabilir. Bunu çok yüksek nabız aralığında yapılan koşularda daha çok kardiyovasküler sistemi geliştirir ve yağ yakmaya etkisi ise sadece %20 düzeyinde olur. Fakat dinlenme sırasındaki nabzında çok önemli. Biz bayanlara önce bu testeleri yapıyruzki kime, kaç saat, hangi tempoda,hangi egzersizleri yaptırabiliriz onu hesaplıyoruz. Bunun için özel saatler ve aletler kullanıyoruz. Spor merkezine gitmek isteyenlerin dikkat etmesini istediğim şeylerden biri bu zaten!
Senden şunu isteyeceğim nesli, koşu bandında yüzde 50 tempo ile koş, nazının maksimum düzeye çıktığını hissettiğinde hemen ölçüsünğ al ardından sırt üstü uzan ve bir dakika dinlen hemen ardından nabzını bir daha ölç. En yüksek nabıız ölçünü ve dinlenme nabzının ölçüsnü bana ver ben bi hesap daha yapayım senin için.
Çok teşekkürler Emelcim, faydalı bilgiler olmuş hepimiz için. Daha önce ben de birkaç kere yazmıştım bu konuda. O yüzden ben de hep derim, spor yapınca kalbin gümbür gümbür atması lazım, yoksa ben kendimi spor yapmış gibi hissetmiyorum. Hatta o yüzden pilatesi falan sevemedim ben
Ben birkaç yıl önce salona gittiğimde orada uzman birisi takip etmişti koşu bandında ve bana nabzın 150'yi geçmesin demişti. Ben de hesapladığımda yaklaşık o değer çıkıyor. Senin verdiğin formüle göre 113 ile 132 arasında olması lazım benim nabzımın, ancak benim dinlenme nabzım 80-85 civarı, bunu da hesaba katınca 150'ye kadar yolu var gibi bir şey oluyor galiba:) Tabi sen daha net bir hesaplama yapabilirsin. Dediğin ölçümü yaparım canım ama çok net anlamadım ne yapacağımı. yüzde 50 tempo derken neyi kastettiğini anlayamadım yani. Ben zaten çok koşmuyorum, ara ara koşuyorum, çoğunlukla tempolu yürüyorum.
Bu arada tabi başta söylemem gereken şeyi sonda söyleyeyim, bende taşikardi ve aritmi var. Bu nedenle doktor dikkatli olmamı, sporda aşırı yüklenmememi söyledi. Bu nedenle nabzımın 200 olması normal değil.
Ben yağ yakma nabzımın 140-150 olduğunu, bunun üstüne çıkarsam yağ yakma anlamında verimsiz olduğunu biliyordum. Tabi kalbi zorlamak senin gibi profesyonel sporcular için gerekli sanırım, ama bizim gibilerin biraz daha dikkat etmesi gerekiyor galiba.
Bu arada bilinçli olduğumu söylemişsin, teşekkür ederim canımBen spor yapmayı çok seviyorum. Üniversite öğrencisiyken dağcılık yapıyordum, bisiklet biniyordum, işe başladıktan sonra 3 yıl haftada 3-4 gün step-aerobik yapıyordum, o zamanlar kilo sorunum yoktu hiç. O arada yüzme kursuna gidip yüzme öğrendim ve yüzmeye başladım. Ara ara step, yüzme ve dağcılık yaptım yani. Sonra kolumu kırınca uzun bir süre spor yapamadım, sonra yavaş yavaş başladım işte. Eşimle tanıştıktan sonra da tenise başladım, 2-3 yıl tenis oynadım, sonra eşim ciddi bir rahatsızlık geçirince hem o hem ben tenis oynamadık, işte şimdi tekrar başlayacağız:) Kısa bir spor özgeçmişi oldu resmen:))
Aslında benim öğrenmek istediğim, nabzımın çok yükseldiğini hissedince zaten duruyorum ama başka ne yapabilirimdi. Derin nefes almak işe yarıyor biliyorum ama başka tüyolar var mıdır, mesela böyle bir durumda su içmeli mi içmemeli mi gibi.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?