2013 Yaza Merhaba, Kilolara Elveda Diyenlerin Paylaşım Alanı

burdada çok rüzgar var nesli ama soğuk değil Allahtan
sorunu okuduğumda çok bilinçli biri olduğunu anlayabiliyorum. ben bu foruma ilk girdiğimde şunu söylemiştim belki hatırlayanlar olur: yürüyerek asla kilo verilmez, ama yürümek dışında bir aktivite yapma imkanı olmayanlarda yüksek tempoda yürüsün veya jogging dediğimiz koşu türünü yapsın. bunu yaparken de nabzını kontrol etsin diye…
şimdi egzersiz yapılırken dikkat edilmesi gereken en kritik nokta, yapılan eforun şiddeti, yani yoğunluğudur. herkesin egzersiz nabzı değişir. bu limitler aşılmamalıdır. dediğin gibi nesli bu limitler yaşa göre hesaplanır. basit bi formulu var ben yazayım herkes bu formüle göre maksimum antrenman nabzını ölçsün.
makimum antrenman nabzı= 224-yaşınız x %60 (minimum nabız değeri)
makimum antrenman nabzı= 224-yaşını %70 (maksimum nabız değeri
işte bu sınırların dışına çıkacak kişi anaerobik egzersiz olarak adlandırdığmız alana girmiş oluyor. bu değerin üzerine çıkıldığında kaslarda laktik asit (yorgunluk maddesidir kendisi) birikimi olup, kaslar oksijensiz kaldığı ve protein yıkımı başladığından yağ yakımı olmamakta ve vücudumuz için zorlayıcı olmaktadır. Şunu bilmekte fayda var: maksimum kalp atış sayının yüzde 60 ila yüzde 70 aralığında harcanan kalorinin yüzde 85'i yağlar, yüzde 10'u karbonhidratlar ve yüzde 5'i ise proteinlerdir.
Sen nabzının 200 lere kadar çıktığın yazmışsın, belki kulağa yüksek gelebilri ama dediğim gibi herkesin maksimum nabız değeri farklıdır. Belkide 180 ve 190 senin için yağ yakmada maksimım nabız olabilir. Bunu çok yüksek nabız aralığında yapılan koşularda daha çok kardiyovasküler sistemi geliştirir ve yağ yakmaya etkisi ise sadece %20 düzeyinde olur. Fakat dinlenme sırasındaki nabzında çok önemli. Biz bayanlara önce bu testeleri yapıyruzki kime, kaç saat, hangi tempoda,hangi egzersizleri yaptırabiliriz onu hesaplıyoruz. Bunun için özel saatler ve aletler kullanıyoruz. Spor merkezine gitmek isteyenlerin dikkat etmesini istediğim şeylerden biri bu zaten!
Senden şunu isteyeceğim nesli, koşu bandında yüzde 50 tempo ile koş, nazının maksimum düzeye çıktığını hissettiğinde hemen ölçüsünğ al ardından sırt üstü uzan ve bir dakika dinlen hemen ardından nabzını bir daha ölç. En yüksek nabıız ölçünü ve dinlenme nabzının ölçüsnü bana ver ben bi hesap daha yapayım senin için.

Ooooo aman efendim kimler gelmiş kimler gelmiş, Emelcim ve Duygucum hoşgeldiniz kızlar

ya ben sabahtan beri onlinedım forumda, ben çıktım duyguyla sen girmiişsin duygu zaten hasta, arada bi bakıp çıkıyor sanırım, hasta olmasına rağmen boşlamıyor, kalbine sağlık duygunun :)

ben bugün sabahtan bi antrenaman girdim birde akşam 5 ile 6 da girdim. erken gideceğim bugün eve bakalım. giderken kendime hediye alacağım pastaneden

Çok teşekkürler Emelcim, faydalı bilgiler olmuş hepimiz için. Daha önce ben de birkaç kere yazmıştım bu konuda. O yüzden ben de hep derim, spor yapınca kalbin gümbür gümbür atması lazım, yoksa ben kendimi spor yapmış gibi hissetmiyorum. Hatta o yüzden pilatesi falan sevemedim ben
Ben birkaç yıl önce salona gittiğimde orada uzman birisi takip etmişti koşu bandında ve bana nabzın 150'yi geçmesin demişti. Ben de hesapladığımda yaklaşık o değer çıkıyor. Senin verdiğin formüle göre 113 ile 132 arasında olması lazım benim nabzımın, ancak benim dinlenme nabzım 80-85 civarı, bunu da hesaba katınca 150'ye kadar yolu var gibi bir şey oluyor galiba:) Tabi sen daha net bir hesaplama yapabilirsin. Dediğin ölçümü yaparım canım ama çok net anlamadım ne yapacağımı. yüzde 50 tempo derken neyi kastettiğini anlayamadım yani. Ben zaten çok koşmuyorum, ara ara koşuyorum, çoğunlukla tempolu yürüyorum.
Bu arada tabi başta söylemem gereken şeyi sonda söyleyeyim, bende taşikardi ve aritmi var. Bu nedenle doktor dikkatli olmamı, sporda aşırı yüklenmememi söyledi. Bu nedenle nabzımın 200 olması normal değil.
Ben yağ yakma nabzımın 140-150 olduğunu, bunun üstüne çıkarsam yağ yakma anlamında verimsiz olduğunu biliyordum. Tabi kalbi zorlamak senin gibi profesyonel sporcular için gerekli sanırım, ama bizim gibilerin biraz daha dikkat etmesi gerekiyor galiba.
Bu arada bilinçli olduğumu söylemişsin, teşekkür ederim canım Ben spor yapmayı çok seviyorum. Üniversite öğrencisiyken dağcılık yapıyordum, bisiklet biniyordum, işe başladıktan sonra 3 yıl haftada 3-4 gün step-aerobik yapıyordum, o zamanlar kilo sorunum yoktu hiç. O arada yüzme kursuna gidip yüzme öğrendim ve yüzmeye başladım. Ara ara step, yüzme ve dağcılık yaptım yani. Sonra kolumu kırınca uzun bir süre spor yapamadım, sonra yavaş yavaş başladım işte. Eşimle tanıştıktan sonra da tenise başladım, 2-3 yıl tenis oynadım, sonra eşim ciddi bir rahatsızlık geçirince hem o hem ben tenis oynamadık, işte şimdi tekrar başlayacağız:) Kısa bir spor özgeçmişi oldu resmen:))
Aslında benim öğrenmek istediğim, nabzımın çok yükseldiğini hissedince zaten duruyorum ama başka ne yapabilirimdi. Derin nefes almak işe yarıyor biliyorum ama başka tüyolar var mıdır, mesela böyle bir durumda su içmeli mi içmemeli mi gibi.

Yaa evet ikinizi de geldi sanmıştım Duygu kaptı şifayı, ben sinüzit belamla uğraşıyorum, ilaç içecektim ama vazgeçtim inat ettim, devam ederse yarın başlarım. Hediyen afiyet olsun canım, ee zaten sen yemiycen de biz mi yiycez Gerçi ben dün maşallah haftalık yetecek kadar yedim ama neyse:18:

Kızlar ben günümü toparlayayım, sonra da yatayım, bugün dengelemek için az yiyecektim ama akşam fazla kaçırdım biraz, doymadım çünkü.

Sabah:
- 2 dilim tam buğday ekmeği
- 1 tk salça
- 1 kk peynir
- 1 avuç maydanozla yaptığım yağsız tost
- 1 haşlanmış yumurta
- 3 ceviz
- 1 fincan şekersiz, sütlü neskafe

Öğle:
- 1 kase yoğurt içine
- 1 yk yulaf ezmesi
- 2 ceviz

Ara:
- 1 fincan şekersiz, sütlü neskafe

Akşam:
- 150 gram kadar yağsız ızgara et
- 2 kaşık mantar sote
- 1 dilim tam buğday ekmeği

Ara:
- 1 portakal
- 1 elma
- 10 fındık

2. Ara:
- 1 büyük kase patlamış mısır

Sporu öğleden önce yaptım, koşu bandında 1 saat tempolu yürüyüş+koşu yaptım, 6.5 km yaptım ve 500 kcal harcadığım yazıyordu.

Emelcim tesekkurler canim bizi bilgilendirdigin icin. Neslicim sen sordun bizde bilgi sahibi olduk tesekkurler.

Iyi geceler kizlaf bugun de yorucu bir gundu. Simdi bir dus alip uyumak istiyorum. Once aklim da kalanlari yazayim sonra menu mu yazip cikarim.

Pomocum esin gelmis gozun aydin canim hasret gidermeye bak canim.
Darisi emelcime insallah sayili gun cabuk gecer canim.
Duygu ve nesli gecmis olsun canim dikkat edin aman bu mevsim de hastalik cabuk gecmiyor.
Vee berivan, cemrem, cesmi, karabiber, tosuncuk ismini unuttugum diger arkadaslarin nasilsiniz umarim iyisinizdir.
Bugun menum

Sabah: 2 dilim cavdar ekmegi kizarmis, 1 tatli kasigi krem peynir, domates, 1 kk peynir, sekersiz cay, 4 tane zeytin

Ogle: 1 avuc antep fistigi

Aksam: 2 tane el kadar ispanakli borek, sekersiz cay

benden çok spor yapmışsın valla zaten pilatesi burda kimseye tavsiye etmem çünkü pilates kilo vermek için değil esneklik ve sıkılık kazanmak içindir.
bu arada taşikardi ve aritmi olduğunu tabiki en başta sölemeliydin (kızma ikonu nasıl yapıldığını bilsem koyardım )
yalnız taşikardi seni yanıltmasın, çünkü regl olduğun veya fazla içki -kafein tükettiğin bi anda alınmış değerler yanıltıcı olabilir. aritmi daha dikkat edilmesi gereken bi durum. EKG sonuçların nedir bilmiyorum ama çarpıntı, panikatak ve sık başdönmeleri oluyorsa sadece sporuna değil diyetinede çok dikkat etmelisin. asla küçümsenecek ve dikkatten kaçacak bişey değildir aritmi. bu rahatsızlıklarınla birlikte nabız 200 gerçekten çok fazlaymış ve senin için riskli bi sınırda. bi kere nabzın bence senin için 170 tan fazlasına çıkarsa hemen egzersizini bitirmelisin. ara verip tekrar başlamanda uygun olmaz. tabi net veri elde etmek için sana bizim test uygulayıp fiziksel durumunu gözlemlemem lazım. birde senin durumunda olan müşterilerimizle genelde kardiyalog ve kondüsyonerlerimiz ilgilenir çünkü senin kalp ritmin, nabız iniş çıkışların, nefes alışveriş düzeninin hep ölçülmesi lazım. senin kendi durumunu anlatışından sana şunu önerebilirm ancak ve en doğrusuda bence bu:

öncelikle koşu bandına çık, hiç eğim vermeden sana göre hafif tempoda koş veya hızlı yürü ve nabzının 132 ye çıktığı süreyi hesapla. bu süre senin "SERİ SÜREN" olacaktır. diyelimki 132 ye 5 dakikada çıktın dimi, beş dakikadan 7 SERİ yap örneğin, her seri arasında 1 dk aktif dinlen, yani yerinde durarak stretching hareketleri yap. nefesi diyaframdan alıp ver, burnundan alıp ağzından ver. her molada 1 yudum su iç. toplamda 42 dk yapar. SERİ SÜREN ne kadar uzarsa serileri o kadar kısaltırsın. antrenman bitimden sonra sana verdiğim veya tekrardan yeni duruma göre çıkaracağımız egzersizleri yaparsın. çok daha verimli olacağına eminim. sana mantıksız gelen veya anlamadığın bi yer varsa mutlaka sor, sen aktif bi kadınsın bunu iyi değerlendirdiğin kadar doğru yolda değerlendirmelisin.bunun için doğru yolu bulana kadar ben yardımcı olurum sana

pomocum eşin gelmiş alalh kavuşturmuş cnm gözünaydın
vee menümmmmmmmm
sabah: 2 dl ekmek,kk labne peynir ekmeğimin üztüne sürüp yedim, 1 yumurta,
1 çay kaş. fındık ezmesi (benim bu tatlı sevdam ne olacak böle bilmem)
maydanoz,domates ve salatalık, çay
öğle: bi dürüm çiğ köfte tek lavaşlı, bi kase yoğurt, bi bardak mısır haşlanmış olan şu dışarda satılandan
ara: bi form çayı, 1 yeşil elma
akşam: bi kase çorba, bi küçük tabak taze fasulye yemeği etsiz, ve yoğurt
ara: şekersiz çay, 3 grisini
activite: sauna kemerimi takıp yürüdüm ama ne kadar olduğunu hatırlamıyorum, 30 dk. fitness
2,5 lt su arada bi form içmiştim ve yatarken bi maydanoz suyu herkese ii gecelerrrrrrrrrr

herkese iyi gecelerr.. gündüz hiç giremedim kızlar nerdeyse hiç yurtta deildim. biraz alışveriş işlerim vardı önce onu hallettim sonra da liseden arkadaşım evlenip buraya taşındı onu görmeye gittim. akşam yemegini de dışarda yiyince ipin ucu kaçtı biraz yarın yürüyüşümü yaparak birazcık dengelerim umarım. şimdi de ancak laptop başına oturdum geçmişi okudum sizlere yazıp ders çalışmaya başlayacagımm vaayy benm ne bitmez çilem varmış yaaa

herkese gunaydın,

yavas yavas gelıyor bahar. bazen ruzgarlı kapalı bazen guneslı havalar. hastalanacagım ben de sanırım, uretıme gıt gel derken ara kısımda cok ruzgar esıyor carptı sanırım gır cık derken, bır de sagolsun esım hasta dondu ondan kapacagım anlasılan.

bana cok guzel hedıyler almıs baya zevkı arttı bu adamın ya. once resım gonderdı, pahalı olmasın dıye bır tanesını al dedım ucunu de almıs.ustelık tam da zevkıme uygun seyler almıs. salonumuza uyar. altın renklı papatya okadar guzel kı. cok mutlu oldum.

duygu baya cıddı sıfayı kapmıs anlasılan. cok cok gecmıs olsun ınsaallah ıyılesırsın hemen. neslı de sınuzıtten cekıyor bır donem ben de yasamıstım stres, ruzgar, ıslak sac felaketı olur sınuzıtı olan kısının. sana da gecmıs olsun. umarım baska hasta olan yoktur. bende de hafıf grıp belırtılerı var ama gecıcı de olabılır cunku baharda burun tıkanıklıgım gıcık seklınde oksurmelerım olur alerjım var.

esım ıcın herkes hosgelmıs demıs, tsk ederım sagolun emelcıgım ılk konustugumuz zamanlar 6 ay var dıyordun bak 4 ay kalmıs. ıs yogunlugu, baharın guzellıgı gezmeler falan derken bu son 4 ay cok cabuk gececektır bence. esım geldı ama ıkı uc gun ıcınde romanyaya gıdebılır gıtmezse eger 26sında ıstanbula gıdecek 1 mayısta gelecek. tam net degıl bn de gıdecegım belkı onunla. ıs ıcın.

tultan kayınvalıden hastaydı, nasıl sımdı ?

cemrem ders calısmak nasıl gıdıyor ?

berıvan da cok yogun gunler yasıyor azaldı mı yogunlugun ?

karabıber bu hafta hıc gırmedı, okadar cancanlı sey yaptım ya canım senın ıcın. nerelerdesın sen ?

erce yazdıklarımı okudu mu acaba ? ınsaallah okur da aramıza doner.

cesmı, guzel bır arkadas zıyaretı yapmıs cok ıyı gelmıstır emınım. ben de cok bunaldım sureklı ev ıs oldu dısarıya hıc cıkmadım resmen. esıme de dedım hem beraber bıraz gezelım hem arkadas zıyaret falan yapalım cok bunaldım dedım

"Şimdi sen gittin ya, şairin dediği gibi, herkesi sana benzetiyorum. Bu da mı o Şerefsiz acaba diyorum !! "

Küçük İskender