Merhaba, gruba hiç yazmıyordum ama sizin gönderinizi görünce yazmak istedim. Daha çatı muayenesi olmadan önce hem Türkçe hem de İngilizce kaynaklardan ve okuduğum kitaplardan bu konuyu çok araştırdım. Ve öğrendiğim şey, çatı darlığı gibi bir durumun gerçekten çok çok düşük bir ihtimal olduğu. Amerika ve Avrupada doktorların çatı muayenesi diye bir şeyi doğum başlayana kadar yapmadığını okudum. Aynı zamanda bu ülkelerde çatı darlığı sebebiyle kadınların sezaryen olma oranı %5 iken Türkiye'de %50'lere varıyormuş. Tabii bunun sebebi doktorun gebenin başında beklemek istememesi ve en ufak komplikasyonda dava açılma ihtimali. Araştırmalarımdan ve normal doğum taraftarı doktorların söylediklerinden anladığım şu: çatı darlığı durumu doğum başlayana kadar belli olmaz, elle muayene bunu söylemek için yeterli değil. Şöyle ki, doğum sırasında bebeğin çıktığı yerdeki kemikler vs epek esnekmiş ve hareket edebiliyormuş. Doğum başladıktan saatler sonra bile açılma olmuyor ve bebek gerçekten çıkamıyorsa ancak o zaman çatı darlığı gibi bir sebep söylenebilirmiş. Eğer bebeğin çıkamamasının başka sebebi yoksa. O zaman da doğum zaten sezaryene döndürülüyor. Ben bunları iyice araştırdım, dediğim gibi daha sonra çatı muayenesi oldum ama her şeyin bilincindeydim. Tam tahmin ettiğim gibi doktorum iki saniye kontrol edip yüzünü buruşturdu ve çatı dar dedi. Tabii orada bırakmadım. Gittim internetten normal doğum yanlısı doktorları araştırdım ve şu an gittiğim doktorumu buldum. Hiçbir zaman çok geç değil bunlar olduğunda 36. Haftanın sonundaydım. Şu anki doktorum sizinle yukarıda paylaştığım bilgilerin aynısını bana söyledi. Doğum anına kadar bunun anlaşılamayacağını söyledi. Bize gelirse, şimdilik bebeğim gayet iyi durumda kafası aşağıya dönük, kilosu normal ve doktorumun açıklık var mı diye yaptığı son muayenede doktorum bebeğin kafasına dokunabildiğini söyledi. (Daha önce yaptığı açıklık muayenesinde de elle hissedilecek kadar bir darlığın asla olmadığını söylemişti.) Yani şu ana kadar bir engel yok ve normal doğumu bekliyoruz. Eğer bebeğim normal doğamazsa ve doğum ilerlemezse sezaryene dönebilir. Bunu eşim de, ben de, doktorum da kabul ediyoruz ve böyle ilerliyoruz. Ki normal doğamamasının tek sebebi çatı değil, kalp atışlarının yavaşlaması, bebeğin strese girmesi vs de olabilir. Lütfen araştırmalarınızı iyi yapın ve kararınızı öyle verin. Umarım istediğiniz gibi bir doğum olur :)