Ben bitliste oturuyorum maalesef burada oyle imkanlar kisitli

Derin sularda maalesef buradaki kres cok yonlu degil.zaten tek kres var elimiz mahkum,hocalari bile lise mezunu genc kizlar yani pek yetkin degiller.sirf evde yalniz kalmasin doktor dedi diye yolluyorum.
Ortalama gelişim gösteren bir çocuğun 30-32 ay civarında 200 kelime kullanmasını bekleriz.
36 aya gelindiğinde çocukların büyük çoğunluğu 300 civarında kelimeyi bilir ve öznesi,yüklemi olan, yetişkinlerinkine benzeyen cümleler kurabilir.
Bununla birlikte gelişimde bireysel farklılıklar vardır ve her çoçuğun gelişimi kendine özgüdür.
36 aya kadar olan konuşma gecikmelerinde hemen telaşa kapılmayız.
3 yaşın dolmasıyla önce fiziki muayene yapılıp duymaya bir engel olup olmadığı tespit edilmeli.
Alıcı dil gelişmeden verici dil (konuşma becerisi) gelişemez.
Alıcı dilde sorun yoksa, ilk tavsiyemiz akran iletişimini arttırmak dolayısıyla çoçuğu kreşe veya anaokuluna başlatmak olur.
Okula başladıktan ve düzenli devam edildikten sonraki üç-dört ayda genelde bariz ilerleme gözlemlenir.
Elbette bu süreci evde de desteklemeniz gerekiyor.
Çocuğa yaşına uygun resimli kitaplar okuma,masa başı yetişkin etkileşimli oyunlar,sohbet,tekerleme,parmak oyunu,şarkı söyleme (web'de okul öncesi sitelerinde bulabilirsiniz) ve en önemlisi TV-tabletten uzak tutma vb.
Etraftan yapılan;
' babası da geç konuşmuştu,benim oğlum 6 yaşında konuştu,ne dahiler var konuşamayan'
vb yorumlar İyi niyetli olsa da bu yaklaşımların bilimsel bir temeli yok.
Dil gelişimi çoçuğun akademik ve bilişsel gelişimini fazlasıyla etkiler ve 42 aya kadar bir ilerleme sağlanamadıysa uzman bir çocuk psikiyatristine mutlaka muayene olunmalı.
Dil ve konuşma terapistine de görünüp gerekiyorsa destek alınmalı.
Size faydalı olabilecek elektorinik bir kaynağın linkini gönderiyorum,dikkatlice okursanız bir çok sorunuzun cevabını bulabilirsiniz.
Çoçuğunuza uygulayabileceğiniz güzel etkinlikler de mevcut.
http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller/0-72 Ay Dil Gelişimi.pdf
Not:Çocuğunuzun hırçınlığı başka bir sebep
(kardeş kıskançlığı,taşınma,babayı az görme vb) yoksa konuşma gecikmesinden kaynaklanıyor olabilir.
Bu süreçte sabırlı ve sakin olmaya çalışın.
Yardımcı olabileceğim başka bir husus olursa haberdar edin.
Kolaylıklar diliyorum.