• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

3 yas oglum konusamiyor ve cok hircin

aysegul13

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
26 Eylül 2015
164
57
98
Kizlar oglum 3 yasinda,henuz konusamiyor.100kadar kelime kullaniyor basit iki kelimeli cumleleri var,anne gel,baba gitti vb.komut aliyor.ancak sorulara cevap vermiyor.mesela senin adin ne diyince senin adin ne diyor.cocuk psikiyatriye goturduk otizm yok dedi.ancak yinede icim rahat degil.birde cokk asiri hircin,kendini yerlere atma ve esya firlatma huyu var.hatta ilk kez bugun eve gelmek istemedi elini isirdi.2aydir krese gonderiyorum ama konusmasi ilerledi diyemem.ne yapayim bir care.bu durumda olan varmi

Kizlar oglum 3 yasinda,henuz konusamiyor.100kadar kelime kullaniyor basit iki kelimeli cumleleri var,anne gel,baba gitti vb.komut aliyor.ancak sorulara cevap vermiyor.mesela senin adin ne diyince senin adin ne diyor.cocuk psikiyatriye goturduk otizm yok dedi.ancak yinede icim rahat degil.birde cokk asiri hircin,kendini yerlere atma ve esya firlatma huyu var.hatta ilk kez bugun eve gelmek istemedi elini isirdi.2aydir krese gonderiyorum ama konusmasi ilerledi diyemem.ne yapayim bir care.bu durumda olan varmi
konuşma için bir eğitim yeri var, oraya gönderin..adını bilmiyorum, bir yakınımız yollamıştı çocuğunu, ssk karşılıyormu bilmiyorum..
konuşamayan çocuk hırçın oluyor

Ben bitliste oturuyorum maalesef burada oyle imkanlar kisitli :KK43:
Derin sularda maalesef buradaki kres cok yonlu degil.zaten tek kres var elimiz mahkum,hocalari bile lise mezunu genc kizlar yani pek yetkin degiller.sirf evde yalniz kalmasin doktor dedi diye yolluyorum.

7 yaşına kadar konusamamis nice dahiler var.Sıkma canını,bol bol konuşmaya çalış.Her çocuk bir olmaz uzulme

cok benzer bir durumdayiz oglum 28 aylik anne baba mama disinda konusmuyor asiri hircin ablasina cok vuruyor dedigin gibi esyalari firlatiyor cok üzülüyorum doktorumuz dil terapisi icin henuz erken dedi ama bazen cok zorlaniyorum konuyu takipteyim

Derin sularda maalesef buradaki kres cok yonlu degil.zaten tek kres var elimiz mahkum,hocalari bile lise mezunu genc kizlar yani pek yetkin degiller.sirf evde yalniz kalmasin doktor dedi diye yolluyorum.

çocuğuna bol bol kitap oku, tv ve telefondan uzak tut. ince ve kaba motor becerilerini geliştirmek için bazı kutu oyunları var internetten onu sipariş verip birlikte onları yapın.
doktor otizm yok dediyse korkacak bir şey yoktur. her çocuk bir değil demek ki geç konuşacak. ama konuşamayıp derdini anlatamadığı için sinirleniyor demek ki.
sinirlendiği zamanlarda sakince kucağına al yatıştırıcı cümlelerle sarıl sonra konuşarak ne istediğini sabırla anlamaya çalış.

üniversite hastanesine götürün gelişim testi yapıp kbb kontrolünden sonra dil degerlenlendirme bölümüne yönlemdiriyolarmis oda konuşma terapisiymis sanırım

Oyle guclu birakiyoki kendine yere kaldirabilene ask olsun,taklasinca dahada hircinlasiyo ellerini duvara vuruyo dolaplarin kapaklarini carpiyo.ne yapacagimi sasirip uzaklasiyorum odadan.100 kelime iyimi bilmiyorumki baska cocuklar catir catir konusunca 100kelimenin adi bile edimez. Doktora gittikten sonra televizyonu günde yarım saat kadar ancak izletiyorum. Kitap okuyayım deyince oralı bile olmuyor kitabı tutup fırlatıyor öyle uslu bir çocuk değil ki hem çok hareketli hem çok hırçın
Renklihatun 28aylikken oglumda 3 5 kelime soyluyordu o kadar hala konusamiyor cok uzuluyorum

Benim oğlum da 3 yaşında konuşmaya başladı. Nasılsın diyince nasılsın diyodu ya da adın ne diyince adın ne diyordu. Mesela yemekten sonra eline sağlık diyor afiyet olsun diyorum o da afiyet olsun diyor. Ben de doktora götürmüştüm bir srun olmadığını söyledi. 4 ay sonra 4 olacak artık sohbet edebiliyoruz derdini tamamen anlatıyor.

Dönem sonuna kadar konuşmasında epey ilerleme olur muhtemelen.

A aysegul13 benm oğlum ocakta 3 yaşını dolduracak 100 kelimeyi bıraktım anne su gtti vb kelimeler dışında bir şey söylemiyor.kbb götürdük o gün muayene olamadı bugn yarın konuşur derken bugüne geldik.açıkcası konuşşsun isterdim ama içime de dert edecek seviyede değilim şu an.1,5 yaşında kardeşi oldu onun etkisi var mı bilmiyorum.ki kardeşi de zaten su ve anne meme diyor şu an.seneye eylül ayında kreşe vermeyi düşünüyoruz bakalım..

hırçınlığı kendini ifade edememesinden benim oğlumda da mevcut bu durum.

Arkadaşımın dört yaşında kızı yeni yeni konuşuyor o da sizin dediğiniz gibi bi iki kelime her çocuğun gelişimi aynı olmayabilir yatın öbür gün susturamazsınız :)boşyere üzülmeyin

Bnm eşim tam 6 yaşında konuşmuş kv her zamn der. O zamanlar dr lar sene de bi köylere hizmete giderlermiş kv dr götürmüş adını söyleyince bakıyor mu demiş kv de evet demiş o zamn korkma demiş. 3 yaş çok ileri bi yaş değil endişe etmeyin bnm 1,5 yaşında kızım var gel dıo adını söyleyınce hıh dıo bazı karışık kelimeler kullanıyor o kadar ama istersen bi araştırma hastanesine baktırabilirsinz

İfade edici dil çocuğun ihtiyacı olduğunda gelişir.Bol bol sohbet edin,hikayer konusunda o su an dirense de bir rutin oluşturmaya çalışın,TV yi minumum seviyeyede izleyin(siz de),açık hava etkinliklerine her gün yer verin ve akranlarıyla birlikte olabileceği fırsatlar yaratın.Hircinliginin nedeni kendini ifade edemeyisinden kaynaklanıyor olabilir,uzamış 2 yaş sendromu olabilir,kendi istediğini yaptirmanin yolunun ağlayıp kendisini yerlere atmaktan geçtiğini ogrenmesinden kaynaklı olabilir.Sebep ne olursa olsun cocukla bireysel olarak daha fazla vakit gecirmenizi ve KKB doktoruna kontrole goturmenizi tavsiye ederim

Ortalama gelişim gösteren bir çocuğun 30-32 ay civarında 200 kelime kullanmasını bekleriz.
36 aya gelindiğinde çocukların büyük çoğunluğu 300 civarında kelimeyi bilir ve öznesi,yüklemi olan, yetişkinlerinkine benzeyen cümleler kurabilir.
Bununla birlikte gelişimde bireysel farklılıklar vardır ve her çoçuğun gelişimi kendine özgüdür.

36 aya kadar olan konuşma gecikmelerinde hemen telaşa kapılmayız.
3 yaşın dolmasıyla önce fiziki muayene yapılıp duymaya bir engel olup olmadığı tespit edilmeli.
Alıcı dil gelişmeden verici dil (konuşma becerisi) gelişemez.
Alıcı dilde sorun yoksa, ilk tavsiyemiz akran iletişimini arttırmak dolayısıyla çoçuğu kreşe veya anaokuluna başlatmak olur.
Okula başladıktan ve düzenli devam edildikten sonraki üç-dört ayda genelde bariz ilerleme gözlemlenir.
Elbette bu süreci evde de desteklemeniz gerekiyor.
Çocuğa yaşına uygun resimli kitaplar okuma,masa başı yetişkin etkileşimli oyunlar,sohbet,tekerleme,parmak oyunu,şarkı söyleme (web'de okul öncesi sitelerinde bulabilirsiniz) ve en önemlisi TV-tabletten uzak tutma vb.

Etraftan yapılan;
' babası da geç konuşmuştu,benim oğlum 6 yaşında konuştu,ne dahiler var konuşamayan'
vb yorumlar İyi niyetli olsa da bu yaklaşımların bilimsel bir temeli yok.
Dil gelişimi çoçuğun akademik ve bilişsel gelişimini fazlasıyla etkiler ve 42 aya kadar bir ilerleme sağlanamadıysa uzman bir çocuk psikiyatristine mutlaka muayene olunmalı.
Dil ve konuşma terapistine de görünüp gerekiyorsa destek alınmalı.

Size faydalı olabilecek elektorinik bir kaynağın linkini gönderiyorum,dikkatlice okursanız bir çok sorunuzun cevabını bulabilirsiniz.
Çoçuğunuza uygulayabileceğiniz güzel etkinlikler de mevcut.
http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller/0-72 Ay Dil Gelişimi.pdf

Not:Çocuğunuzun hırçınlığı başka bir sebep
(kardeş kıskançlığı,taşınma,babayı az görme vb) yoksa konuşma gecikmesinden kaynaklanıyor olabilir.
Bu süreçte sabırlı ve sakin olmaya çalışın.
Yardımcı olabileceğim başka bir husus olursa haberdar edin.
Kolaylıklar diliyorum.

İfade edici dil çocuğun ihtiyacı olduğunda gelişir.Bol bol sohbet edin,hikayer konusunda o su an dirense de bir rutin oluşturmaya çalışın,TV yi minumum seviyeyede izleyin(siz de),açık hava etkinliklerine her gün yer verin ve akranlarıyla birlikte olabileceği fırsatlar yaratın.Hircinliginin nedeni kendini ifade edemeyisinden kaynaklanıyor olabilir,uzamış 2 yaş sendromu olabilir,kendi istediğini yaptirmanin yolunun ağlayıp kendisini yerlere atmaktan geçtiğini ogrenmesinden kaynaklı olabilir.Sebep ne olursa olsun cocukla bireysel olarak daha fazla vakit gecirmenizi ve KKB doktoruna kontrole goturmenizi tavsiye ederim

KKB doktoru ne icin ?

Back
X