sanırım bunu asla anlatamayacağız:
- asgari ücret 15-16 yaşında mesleki eğitime devam eden ya da hiç bir beceri gerektirmeyen işlerde o da haftada azami 40 saatlik işe karşılık verilmesi gereken bir ücrettir. eskiden, ben çocukken berberlerin kasapların yanına giren 13-14 yaşında haftalıkla çalışan çocuklara verirlerdi o ücreti... bir ülkenin neredeyse yarısı asgari ücrete ça-lı-şa-maz. öyle bir ekonomide alım gücü filan kalmaz.
- her üniversite okuyana devlet iş bulsun diye bir dünya yoktur ama devlet, hele ki sosyal bir devlet, ne kadar nüfusu olduğunu bunun ne kadarının ne bölümde ne süreyle okuyup ne iş yapacağını filan planlar programlar. mesleki eğitim almış ya da yüksek öğrenim gerektiren bir eğitim alarak bir de tecrübe edinmiş bir insanın iş piyasasında karşılığı asgari ücret veya bir tık üstü değildir, olmamalıdır. buradan sağlıklı bir iş piyasası çık-maz.
- insanlar okuyup çalışıp çabalayıp beden veya beyin yorup bir kariyer ediniyorsa hakkı olan ücreti de talep eder, etmelidir. değilse ne kişi mutlu olur ne toplum kalkınır sonucunda da uzun vadede hep birlikte b.k çukurunda debeleniriz.
geçtim asgari ücretliyi görece iyi ücretli çalışanlar bile sadece temel ihtiyaçlarını karşılayarak günü kurtaracak kadar yaşıyorsa orada çok büyük bir sorun vardır. ki bence var.
çocuğun eline salçalı ekmek verip sokağa salacak ortam olsa mesela, benim de çocuğum olsa, ben salarım o çocuğu sokağa, keşke sokakta büyüseler :) evde elinde telefon karşısında TV büyüyeceğine sokakta büyüsün. ama çok minik istisna kırsal vb. yerler hariç güvenlik sorunu olmayan yer kaldı mı? güvenlik sorunumuz neden var? köyler hep boşaldığı herkes 3-5 şehre yığıldığı, tarım bittiği, ortam göçmen dolu olduğu, plansız yapılaştığımız, okuldu işti peşinde sürekli oradan oraya taşınmak zorunda kalıp mahalle olayı kalmadığı vs vs için. çocuğa salçalı ekmek verecek arada nerede diye bi göz atacak anne de işte zaten. yani devir "salça ekmek çok sağlıksız ıyyyk"tan ibaret şekilde farklılaşmış değil sadece. tam olarak ekonomi bu halde olduğu için çocukları da salamıyoruz.