3'lü test-down sendromu

• Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
E

EU1

Ziyaretçi
mrb arkadaşlar.bugün üçlü testin sonucunu aldım.down riski 1:318 çıktı.moralim bozuldu.doktor risk var ama amniyosenteze gerek yok dedi.
üçlü testi yaptıranlar bana yardım edin.testi tekrarlatayımmı?:çok üzgünüm::çok üzgünüm:

Canım üzme kendinii.3lü taramayı tekrarlamana bence gerek yok.Sonuç aynı çıkacaktır.Böyle durumlarda en iyi sonucu ve kesin sonucu amniosentez veriyor.AMa dr gerek görmediyse sorun yok.Üzülüp bebeğinide üzme.BEnde buna benzer bi durum yaşamıştım.Ama benim 3 lünün sonuçları çok iyi çıkmasına rağmen 2 li test yapılmadığı için amniosentez önermişti.Bende zor günler yaşadım

canım doktoruna guven allaha dua et hıc bısey olmaz amnıosentezın bılıyosun rısklerı cok bebegı bıle kaybedebılırsın zararlı yanı ben olsam hıc gırmem bole bı rıske tekrar gecmıs olsun uzulme

Üçlü test; gebeliğin 16-20 haftaları arasında anne kanından alınan örnekte b-HCG, alfa feto protein (AFP), ve estriol (E3) denilen üç biyokimyasal maddenin ölçümü ile yapılır. Bu ölçümler gebelik haftasına göre annenin yaşı, vücut ağırlığı, ırkı, annede diyabet olup olmaması ile birlikte değerlendirilir. Gelişmekte olan bebekte olabilecek nöral tüp defekti ve bazı kromozomal anormalliklerle (Down sendromu ve trizomi 18) karşılaşılma riski hesaplanır.
Üçlü test bir tanı testi değildir. Testin amacı bebek ve anne açısından riskli yöntemleri kullanmadan bebekte olabilecek anomali riskini saptamaktır. Eğer test sonucunda risk belirli bir düzeyin üzerinde çıkarsa (genel olarak 1/270 den fazla olması) daha ileri testler yapılarak kesin tanı konmaktadır.
Nöral tüp defektleri doğumda görülen anomaliler arasında ilk sıraları almaktadır. Bunlardan biri bebeğin beyin dokusunun tam gelişememesidir ve bebek açısından ölümcüldür (Anensefali). Bir diğeri ise omurilikle ilgilidir. Omurilik gelişirken onu çevreleyen omurga kemiklerinin tam kapanmaması sonucu omurilik dokusu bebeğin sırtındaki bir yarıktan dışarıya çıkar; bu duruma spina bifida denir (NTD=Nöral tüp defekti). Dış etkenlere çok hassas olan bu sinir dokusu zamanla zedelenir ve bebek belli bir seviyenin altında sinirsel fonksiyonlarını yapamaz. Bacaklar felçli olur, idrarını tutamaz. Aynı zamanda açıkta kalan bu yaradan enfeksiyon kapar. Sonuç olarak bebek açısından ölümcül olabilecek bir doğumsal anomalidir.
Bu anomalilerde açıkta kalan dokudan alfa feto protein amniyon sıvısına, buradan da anne kanına geçer. Test sonuçlarında normal gebelerden daha yüksek miktarlarda AFP saptanır. Spina bifidalı gebeliklerin % 85'i bu test ile yakalanabilmektedir. Ancak test yapılan gebelerin %3-4'ünde her şey normal olmasına rağmen yüksek sonuç verebilmektedir. Bu nedenle tek başına test sonuçlarıyla tanı konmamaktadır. Üçlü testte AFP yüksek ise ayrıntılı ultrason ile beyin dokusu ve omurgalar değerlendirilir. Ultrason ile saptanamayan bir durum varlığında amniyosentez yapılarak amniyotik sıvıdaki AFP miktarı ölçülerek kesin tanı konur. Ayrıca amniyon sıvısındaki asetilkolin esteraz enziminin miktarına da bakılabilir.
AFP değeri yüksek fakat amniyosentezde ve ayrıntılı ultrasonografide anomali saptanmayan gebeliklerde, bebeğin büyüme ve gelişmesinin daha yakın takip edilmesi önerilmektedir.
Anne kanında yapılan üçlü test ile Down sendromu ile birlikte trizomi 18 riski de hesaplanabilmektedir. Doğumda görülen sayısal kromozom anomalilerinin başında Down sendromu gelmektedir. Down sendromlu bebekte normalde 2 tane olması gereken 21. kromozom 3 tanedir. Yaklaşık olarak 1800 doğumda bir görülür. Tedavisi olmayan bu kromozom anomalisinde fiziksel ve zeka geriliği olan bebekler söz konusudur. Bu testle Down sendromlu bebeklerin %60'ı yakalanabilmektedir. Down sendromu riski yüksek çıkmış gebeliklerde kesin tanıyı koyabilmek için genetik amaçlı amniyosentez yapılması gereklidir.
Üçlü test ile diğer bazı anomalileri de saptamak mümkündür. Bebeğin karın duvarı anomalilerinde (gastroşizis, omfalosel), böbrek anomalilerinde de test sonuçları yüksek çıkabilir. Bu nedenle üçlü testte artmış risk saptanan gebelere amniyosentez yapmadan önce tüm bu anomaliler açısından ayrıntılı ultrasonografik değerlendirme yapılmalıdır.

bak cnm senin için arastırdım 1.270 den yukarı çıkarsa değer
daha ileri testler yapılarak kesin tanı konurmuş

ikili test daha önemli cnm o nasıl çıktı pekiiiiiii...ben hiç 3lü yaptırmamaıştım...ikili test ve ayrıntılı usg çok önemli

Sonuç Kotü Değilki Canim Niye Canini Sikiyorsun?

1/250 Den Daha Yüksek (mesela 1/200, 1/150 Gibi) çikarsa Risk Var Demektir Canini Sikma

merhaba arkadaşlar bende 3 lü test yaptırdım benimde 1/116 çıktı doktor kesin aminiyosentez testi yaptırmamız gerektiğini söyledi çok üzüldük bu konuda bilgisi olna varsa bu değeri yorumlarmısınız
kardelen

1:318 ya da 1:116 ya da 1:3000 hiç risk yok ya da var demek değil. Riskin ne kadar olduğunu söylüyor sadece. İsterse 1:10000 çıksın sonuçta onbinde bir risk var ve eğer anne bundan endişe duyuyorsa amniyosentez yaptırabilir.

1:200 üzerindeki risklerde amniyosentez önerilmesinin nedeni, amniyosentez sonrası düşük riskinin de ortalama olarak 200'de bir olması. Dolayısıyla iki riskin birbirine eşit olduğu bir nokta burası, eğer risk 1:200'ün üzerinde çıkarsa amniyosenteze bakalım bari de içimiz rahatlasın deniliyor.

Üçlü testi tekrarlatmaktansa dörtlü test yaptırmanızı öneririm. Aynı haftalar içerisinde yapılıyor, üçlü teste ek olarak bir değere daha bakılıyor ve yalancı pozitif oranı (yani bebeğinizde bir şey yokken bir şey var deme riski) daha düşük. Üçlü testte bu oran oldukça yüksek (Yaklaşık %15), dolayısıyla üçlü test yaptıran her 6-7 anne adayından biri test sonucunda risk grubuna dahil oluyor ve bunların bir çoğuna amniyosentez yapılıyor. Oysaki bu şekilde amniyosenteze gönderilen her 100 anne adayının sadece 3-4 tanesinde gerçekten down görülüyor. Bu nedenle 3lü test zaten çok eleştirilen bir testtir.

Bunun dışında 18. haftadan itibaren detaylı ultrasona gidebilir ve orada anomali takibi yapılmasını isteyebilirsiniz. Detaylı ultrason da down konusunda oldukça bilgi vericidir ve orada eğer problemli bir durum çıkarsa amniyosenteze gitmek için hala zamanınız olacaktır.

Bence durumu doktorunuzla görüşün. İkili test yapıldı mı bilemiyorum, sadece 3lü test yaptırdığınız var sayımıyla hareket ettim.

canım bence testi tekrarlatmanda fayda var benimde ikili testimde risk cıkmıstı tekrarlattım sonuç farklıydı

merhabalar öncelikle bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekür ederim.Biz 2 li testide yaptırmıştık oda risk sınırında çıkmıştı (biyokimyasal risk 1/107) doktorumuz detaylı ultrasonun 21-22 haftada yapılabileceğini hemen amniyosentez yaptırmamız gerektiğini söyledi bizde nasip olursa yarın üniversite hastanesine gideceğiz randevu aldık.Şuan 16 hafta 4 günlük gebeyim.3lü testi dün aldım 1/116 idi doktorumuzun bizi yönlendirdiği şekilde hareket ediyoruz bir uzman olarak bize önerirsiniz şimdiden çok teşekür ederiz.....

Elemtrak,

Öncelikle şunu söyleyeyim içinizi ferah tutun, bu testlerde 1:8 sonuç alıp da amniyosentezde hiç bir şey çıkmayan bir çok insan var. Değerleriniz bir riske işaret ediyor, dolayısıyla bu şartlar altında amniyosentez en doğru seçenek gibi görünüyor. Tabii amniyosentez kararı, eğer sonuç down gelirse gebeliği sonlandırmak istiyorsanız geçerli. Eğer "ne olursa olsun doğurmak istiyorum" diyorsanız amniyosentez yaptırmayabilirsiniz.

Bu aşamada amniyosentez istenmesinin nedeni, bebeğin down olma ihtimalinin (yüzde 1) amniyosentez nedeniyle düşük yapma ihtimalinizden daha yüksek olması (ikiyüzde 1). Detaylı ultrason 20. hafta gibi de yapılabiliyor, eğer orada bir problem çıkarsa amniyosentez yaptırmayı o zaman da düşünebilirsiniz, ancak o dönemde amniyosentez yaptırırsanız, sonuçların da yaklaşık 3-4 haftada çıkacağını göz önünde bulundurursanız, yasal gebelik sonlandırma haftası olan 24. haftaya ucu ucuna yetişebililir ya da yetişemeyebilirsiniz.

Benim de şu anda kan testi değil ama bir başka marker (femur uzunluğu) nedeniyle böyle bir durumum oldu, 20. haftada amniyosentezin yapılıp yapılmayacağına kesin karar verilecek. Ancak benim kan testlerimde bir risk görünmüyor, o yüzden bu kadar bekledik.

Sizin yerinizde olsam bu değerlerle amniyosentez yaptırırdım, ancak karar tabi ki sizin. Eğer yaptırmayı seçerseniz, lütfen uzman birine yaptırdığınızdan emin olun ve sonrasında 1 hafta kadar iyice dinlenin.

İyi haberlerinizi almak dileğiyle.

Sevgili Sui,

Öncelikle yazdıklarınla içimi azda olsa rahatlattığın için çok teşekkür ederim.Bebeğimi sağlıcakla kucağıma aldığımda rahatlayacağım.Endişelenmemek elde değil.Nasip olursa bu bizim ilk bebeğimiz olacak 8 yıldan sonra tedaviyle oldu tüp bebek yaptırdık.Amniyosentez için 2 şubata gün aldık ege tıp fakültesinden.Doktorum bizi oraya yönlendirdi oradaki uzmanların daha iyi olduğunu söyledi.Eğer sonuç aynı çıkarsa gebeliği sonladırabilirz dedi.Ama sonuç ne olursa olsun (inş. sağlıklı bi bebeğimiz olur herkesin temennisi budur) dünyaya getirmeyi düşünüyorum içimizi rahatlatmak adına ve doktorumuzun bizi yönlendirmesi sonucu amniyosenteze karar verdik.Tam sonucu 3 hafta sonra alabileceğimizi söylediler seninde dediğin gibi ama 3 gün içinde hızlandırılmış olarak 5 kromozoma bakacaklarmış trisomy 18, 21 vs.. bizim içinde önemli olan 21 idi zaten.Daha öncede yazdığım gibi ikilide down riski 1/107, üçlüde ise 1/116 çıkmıştı.Amniyosentez için eşimle birlikte kararımızı verdik günüde aldık.Şu anda 17 hafta oldum Amniyosentez tarihinde 19 olacak tahminen.İnş. bebeğime sağlıcakla kavuşurum bu sorunu yaşayan tüm annelerle birlikte.Sağlıcakla kal..

bu testleri yaptırıyoruz ama bazen yaptırmasak daha mı iyi diyorrum ikili testim 1/50 cıktı doktor öyle korkuttu ki
çok yuksek dedi hemen araştırmaya başladım ayrıntılı ultrasona girdik ankarada eyüp ekici yi bulduk zaten bu işlere gıren herkes tanıyor nerdeyse ayrıntılı ultrason iyi cıktı ama doktor kesin bir şey diyemem ikil yuksek cıktığı için amniyo yaptırın siz yinede dedi 3 lü test yaptırdık oda 1/300 veya 1/1500 filan cıktı tam hatırlıyamıyorum ama ondada eger ikili kotuyse mujtlaka amniyosentez dediler onuda yaptırdık oda temiz cıktı allaha şükür. ama ondada emin olun kesin bir şey demiyorlar içinizde şüpheyle dolu bir hamilelik geçiriyosunuz allaha şükür kızım cok sağlıklı cok akıllı velhasıl herşey olacağına varıyor. ozaman araştırdığım da bir bayanın testi 1/7 cıktığı halde bebeği sağlıklıydı bu sonuçlar kesin değil sadece bir istatistik hiç bir şeyi kanıtlama cok canınızı sıkmayın allahım isteyen herkese sağlıklı yavrular nasip etsin inşallah

mrhaba kızlar. expire user moralinin bozulması için bi neden yokki değerlerin ne sınırda ne sınırın üstünde. yüksek çıkıp da amniyosentez önerilen arkadaşlar moralinizi bozmamaya çalışın lütfen. böyle moralini bozma lafı insanın canını sıkıyor biliyorum, insanın en önemli varlığı üzerinde böyle bi riskten bahsedilmesi çok zor... ama bende bunu bir ay önce yaşadım. 1/65 le gittim amniyosenteze. çok araştırdım okumadık yayın bırakmadım diyebilirim sonuç beklediğim 3 hafta sürecinde. 3lü zaten güvenilirliği en az olan test, birçok insanda risk çıkabiliyor. beklemek düşünmek çok zor ama inan o dönem bana içini rahat tut bişey çıkmıcak diyenleri dinlemeyip, bebeğime işkence yaptığım için o sıkıntıyla çok pişmanım... inşallah hepiniz hayırlı haberler alır, sağlıkla bebeklerinizi kucaklarınıza alırsınız...

ARKADAŞLAR bu test 3 lü test istatistik sonuçlata bağlı testir anne ile çocukla bire bir irtibatlı değil ...Testler her ülkeden alınan kadınlar sonucu çıkanlareın ortalaması...Afrikadaki bakımsızkadınlardan tutun amerikadaki yani heryerden...bence de gereksiz bir test...

benim de üçlü testimde sorun çıkmıştı. AFP yüksek olduğundan omurgada sorun olabilir tanısı konulmuştu. ama ayrıntılı ultrasonda bişey çıkmadı çok şükür. iyi bir doktora ayrıntılı ultrasona git. çünkü bildiğim kadarıyla iyi bir gözün bakması gerekiyor. ayrıca 3lü teste pek güvenme.. bana doktor yapmayalım dediği halde yaptırmıştım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…