4.5 yaş çocuk için psikiyatrik ilaç

Başka doktora görünün gerekirse terapi aldırın. Kızı o şekilde kabul edeceksin bence ilaç kullanmak mantıklı değil belki gıda takviyeleri araştırılabilir her otizmli çocuk ilaç kullanıyor mu yani çocuğa be faydası olacak öfke dolu çocuklara bile kullanan pek yok bu ilaç sizi mi rahatlacak yoksa çevreyi mi? En azından bi 8 9 yaşında plsa neyse??? O yaşta beyin daha çoook küçük ya. Belki bu konuda çalışan alternatif tedaviler uygulayan doktorlarla çalışabilirsiniz

Evet malesef babasının bazı özelliklerini taşıyor dediğiniz gibi. Babasıyla ayrıldığımızda kızım küçüktü, 21 aylıktı, o yüzden onunla olan kavgalarımızı hatırlamaz. Şimdi babasıyla ara ara görüşüyorlar ve kızımı olumsuz etkiliyor. Öte yandan baba eksikliği hissetmesini de istemiyorum tabii ki

Malesef çok bilinmiyor…

Nörogelişimsel bir farklılığı terapi le "normale" çeviremeyiz. Şu aşamada yapacağınız en iyi şey, gördüğünüz her farklılığı kayıt altına almak ve farklı uzman görüşüne başvurmak

Hatırlar. Nerdeyse 24 aylık. Korkutucu, üzücü, onları anlık çok korkutan tedirgin eden şeylerin etkisinde kalabilir çocuklar. Bağrış, çağrış olduysa etkisi kalmıştır.

Üzgünüm ama armut ağacının dibine nar düşmeyecek, babasının problemli özellikleri ona geçmiş olabilir ek olarak babasının davranışlarını taklit ediyordur.

Bu mesela ara ara olumsuz görüşme yerine, iki ayda bir kez aklı başında halde kızıyla görüşse çocuk için daha güvenli bağlanma ortamı oluşur. Adam galiba bir var bir yok ve çocuğa babası gibi davranmıyor. Kusura bakmayın ama babası sanki biraz mal ve sorumsuz birisi gibi duruyor.

Ek olarak psikiyatristler genelde ilk görüşmede tanı/ilaç işine girmiyorlar çocuklar için. Kardeşimi küçükken götürmüşlerdi ordan biliyorum. Önce normal bir yerdekine götürdüler sonra üniversite hastanesine.

Asperger ile sizin kızınız arasındaki en önemli ayrım neşesi, girişkenliği. Sizin kızınız daha çok insanlarla yakınlaşamıyor gibi. Kaynaşma yok, tanışma var. Paylaşım da yok anladığım kadarıyla.

Çok mu takıntıları var göze batan? Çocukça gelen takıntılar değil de büyümüşte küçülmüş takıntıları var mı?

Evet bu ilacı biz de kullandık..Çocuk dışarıda iletişim kurmuyorsa,takıntıları varsa,mesela bir konuya..sürekli o konu ile ilgiliyse,hep aynı kıyafeti giymek istiyorsa,sürekli ezber gerektiren konulara ilgi duyuyorsa,bayraklar,gezegenler,sayılar,harflerv.s Tabi bunların hepsi aynı anda olacak değil..Bunlar hem çocuğun eğitimini olumsuz etkiliyor,hem de sosyal hayatını,anne de çok yıpranıyor.Bunlar ileri boyuttaysa psikiyatristin söylediğine uymanız en doğrusu..Başka bir psikiyatristden de görüş alabilirsiniz..Bu ilaç takıntılar konusunda başarılı bir ilaç..etkisi güzel ama etkisini yavaş gösteren bir ilaç..Doktorlar dozajını yaş ve kiloya göre ayarlıyorlar

Evet babası gerçek bir mal :)
Aslında dedikleriniz çok doğru, kızım çok neşeli, çok girişken, herkese laf atar, çok şakacı (babası hiç böyle değil). Ama mesela bir çocukla tanışıyor tatilde, onunla sohbeti sürdüremiyor, ortak bir paydada buluşamıyor, onunla oyun oynayamıyor.

Takıntıları aşırı değil. Daha çok, istediği şeyler oluyor arada çok, onlar olmadığında bir kriz ortamı oluyor. Yoksa normalde gayet tatlı. Bir de hep teknik şeylerden bahsediyor, roket robot uzay, sinyal, rezistans - bunlar babayla olan ilişkinin sonuçları, o hep böyle şeyler anlatıyor.

Bu psikiyatriste ilk defa gitmiyoruz, bir kaç kere gittik, kızımın gelişimini biliyor. Bugün orada mesela kızım odanın kapısını açamadı, ve sinirlendi. Orda direkt psikiyatrist bu hareketleri ne sıklıkta yapıyor dedi, ve bu tarz şeyler her gün olabiliyor evde açıkçası. İlacı önerdi sonrasında.

Kaç yaşındayken kullanmaya başladınız ve ne kadar süre boyunca kullandınız acaba?

Hiç yan etkisini gördünüz mü?

Babası çocuğa bir babacan tavırla, bir dış kapının dış mandalı gibi davranıyorsa, çocukta insanlarla nasıl tanışıp kaynaşacağını bilmiyor. Siz annesi olarak zaten bakım verensiniz. Ama anneden sonraki ikinci kişi çocuğa çocuk gibi davranmıyor. Birde babası eğer sadece çocuğa değil hem size hem dışarıdaki sıradan insanlara malca davranıyorsa çocukta bunu görüyordur.

İlaçla ilgili sıkıntı ilacın 6 yaş ve sonrası için kullanımı öneriliyor. Ve tüm yan etkileri bu 6 yaş üzeri için değerlendirilmiş. Eğer siz kullanacaksınız, önerilen 6 yaş için olan dozun çok altında bir doz kullanmak gerekir.İlaçla olası bir yan etki yaşayabilirsiniz. 6 yaşta başlasa veya 5.5 sorun değil dozu. Ben intermette arattığımda 4 yaş için klinik araştırma bilgisi de bulamadım, ilaç kutusundaki ilaç bilgilerinde de 4 yaşla ilgili bilgi yok. Bence ilacın sıkıntısı bu.

Sizin çocuk sorunsuz bir çocuk değil. Belirgin sorunları var. Umarım çözersiniz yoksa çocuk gelecekte zorlanacak. Genelde bu tip çocuklarla kendilerinden büyüklerle daha iyi anlaşırlar. Kendi yaşıtlarıyla anlaşmakta zorlanıyorlar, grup dışı kalıyorlar. Yüzeysel iletişim kuruyorlar.

Kaç yaşındayken kullanmaya başladınız ve ne kadar süre boyunca kullandınız acaba?

Hiç yan etkisini gördünüz mü?
1.sınıfta kullanmıştık ama aslında keşke anaokuldayken kullansaymışız diyorum..1 sene falan kullanmıştık yanılmıyorsam..Birden bırakmamak gerekiyor, yan etkisi olmadı..çocuğu iyi takip etmek gerek,takıntısı azalıyor ama yerine başka bir takıntı koyabiliyor ..Benim oğlumda bi ara sürekli gezegen takıntısı vardı,birkaç ay sadece gezegenlerle ilgiliydi,o bitti bayrak başladı,bi sürü ülkenin bayrağını ezberlemişti,o bitti başka bir konu...Bunun gibi şeyler..tabi sosyal ilişkşlerde zorluklar,sorunlar..size önerim aynı kıyafetleri giymek istiyorsa ,giysin ..teklifte bulunun ama ısrar etmeyin.zamanla kıyafet işini unuttu benimki..kendi kendine okuma yazma öğrenmesin diyor doktorlar..

bu yaştaki çocuğa abilify yazan psikiyatristin aklından şüphe etmek lazım
çocuğunuza oyun terapisi aldırın ve zamana bırakın.Henüz çok küçük arkadaşlığın ne olduğunu keşif aşamasında.

Bilgim yok ama annelik içgüdüm ilaç için erken olduğunu söylüyor. Bu yaşlar tam da sendrom yaşları. Davranışları yaş sendromundan mı, huy mu, yoksa cidden bir sorun mu var onu ayırt etmek lazım. Mesela kaybetmeyi sevmiyor demişsiniz. Bunu ilerleyen yaşlarda regüle edebilecektir. Belki biraz sinirli biri olacaktır. Her farklılıkta, direkt ilaç kullanılmasını ve çocuğun etiketlenmesini doğru bulmuyorum.

Çocuk sadece bana mı normal geldi sevgili eğitimciler.? Standart işlem öncesi dönem çocuğu işte.
Doktor tanı koymuş siz burada 3-5 mesajla, görmediğiniz çocuğun normal olduğuna nasıl kanaat geterebilirsiniz! Çocuğu düzenli gören psikiyatrist iten daha uzman olmanız takdire şayan.

Doktor tanı koymuş siz burada 3-5 mesajla, görmediğiniz çocuğun normal olduğuna nasıl kanaat geterebilirsiniz! Çocuğu düzenli gören psikiyatrist iten daha uzman olmanız takdire şayan.
Öyle bir iddiam yok tabiki. Burda hiçkimse öyle bir şey yapamaz yazılanlardan yola çıkarak kendi meslek dalımdaki insanlarla fikir paylaşımı yapmak istedim. Siz niye bu kadar gerildiniz

Yegenim kullandigi icin biliyorum abilify cok agir bir ilac. Yan etkileri de oluyor. Bence birkac farkli uzmandan gorus alin once. Krese gitmiyor mu bu arada?

Bu ilaç pahalı bir şey değil mi? Ondan mı öneriliyor acaba?

Çocuk sadece bana mı normal geldi sevgili eğitimciler.? Standart işlem öncesi dönem çocuğu işte.
Egitimciyim. Çocuğun normal davranışları var ama sosyal ilişkilerinin zayıf olması bir sorun olduğuna işarettir. Akranlarından ayrılan her şey ( buna üstün zeka da dahil) bir sorundur ve Çocuğu özel kılar. Bu özellikler terapi ile düzelmez.

Ben de şunu anlamıyorum, çocuk psikiyatristine götürüp sonra ilaç karşıtı davranmanızı anlamıyorum. O adamın işi ilaç yazmak. Madem güvenmiyorsunuz birkaç hekime daha danışın ama çok farklı bir yol cizilmeyecek size.

Çocuğun sorununu görmeden bilemeyiz tabi ama sosyal ilişkilerde zorluk özel bir yaklaşım gerektirir. Burda eğitimci bile olmayan çok bilge hanımlar terapi önermiş ama bu özel çocuklar tek başına terapi ile normale dönmez. Bu çocuklar terapi eğitim ilaç gibi komplike bir süreç ister.

Asperger sendromundan şüphe edilmiş ama tam tanı konulmamış sanırım.

Terapiden çok büyük şeyler beklemeyin. Terapi, söyle bir şeydir,; konuşamayan bir çocuğa konuşmayi öğretmez ama ilerde konuşması beklenen herhangi bir fiziksel veya bilişsel sorunu olmayan bir Çocuğun konuşmasını öne ceker, düzenler, hızlandırır
Yani terapiler daha iyi hale getirir o kadar.

Bir inkilap yapmaz yani. Her şeye terapi diyen bir güruh var. Terapistin elinde sihirli değnek yok.

Birkaç doktora daha götürün. Görüş alın ama ilaç diyorlarsa da çok direnmeyin. Işin uzmani biz değiliz neticede. Hekimlere güvenmek zorundayız.

Çok geçmiş olsun.

`