• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Cuma Zayıflama Yarışması 5. Takım

Durumunun farkındayım ancak maalesef takımı da düsünmek durumunda kalıyoruz.
Ben yoğunluğun daha sürecek sanıyordum, belki önceki mesajlarında belirtmişsindir ben kaçırmışımdır kusura bakma. Azminin farkındayım ve bu zamana dek verdiğin kiloların da... Bu hafta güzel bir eksi ile geleceğine inanıyorum. İzne ayırmak tabi ki istemiyoruz ve son seçeneğimiz :KK200::KK200:
Merhaba morordek morordek
Kaptanım toplight toplight ile konuşmuştum canım. İkimizin de işyerinde senenin bu dönemlerinde böyle çalışmalar oluyor ve günlerce sürebiliyor. Şahnur Hanım haberdar, merak etmeyin. Ne zaman biteceği amirimin çalışmamın tamam olduğuna karar vermesi ile ilgili, kesin birşey söylemem mümkün değildi. 26 Mart'a kadar tekrar bir değişiklik istenebilir.
Takımın uzun vadedeki başarısı önemli bence.
Onun için bence 1-2 haftalık kilo duraksamalarıyla karar vermeyin.
Diyetisyen takibindeyim. Diyete başladığım Mayıs 2017'den bu yana kimi zaman 15 gün içinde -3,5 kg'ı gördüm, diğer 15 günde sadece -0,2 kg verebildim. Her bünye farklı değerlendirilmeli diyet sürecinde, diyetisyenler buna önem veriyor. 20 yaşındaki biri ile 40 yaşındaki birinin kilo verme hızı da aynı olmaz. Ben 22 yaşındayken 18 kiloyu diyet ve yürüyüşle 4 ayda vermiştim.

Son düzenleyen: Moderatör:
19 Mart Pazartesi menüm:
Sabah:
3 yeşil zeytin, 1 dilim beyaz peynir, 1/2 dilim tam buğday ekmeği
Ara Öğün:
1 fincan Türk kahvesi
Öğle:
Süzme yoğurtlu havuçlu meze (2 y.k.)
Süzme yoğurtlu kerevizli meze (2 y.k.)
Patlıcan salatası (2 y.k.)
Zeytinyağlı barbunya (2 y.k.)
Ara Öğün:
2 kuru incir
1 fincan yeşil çay
Akşam:
Kıymalı patlıcan (4 y.k.), bulgur pilavı (3 y.k.), 1 kase yoğurt
Ara Öğün:
1 su bardağı süt
1 muz

* Su: 3 lt

İyi geceler. :KK200:En Büyük TÜRKİYE

Bugünkü menüm;

Sabah:
-2 dilim peynir
-2 dilim ananas
-yeşil çay

Ara:
-Ayran
-10 adet çiğ badem

Öğle:
-Tavuklu veya ton balıklı (beyaz proteinli) salata
-yeşil çay

Ara:
-2. Ara öğünümü yapmadım saatlerim geçe kaydığı için. (Yok)

Akşam:
-2 dilim peynir
-2 dilim ananas
-Bol yeşillik

Gece:
-Form çay
-Vanilyalı roibos çay
-Duble türk kahvesi

Dün 10'da uyudum canım kızım 6 yaşında. Geç uyusamda istisnalar dışında erken uyanıyorum.
2 yaşını geçmiş bebeğin artık bence emzirme işini bırakmanız gerek.
KaraM gurmeyi yemedin inşallah cunku sutlac yemissin.Onun yerine yoğurt ye, tarçınlı süt iç. Akşam yemeği saati de yaklaştı. :rapci:
evet biliyorum nisanda annem gelsin biraz ilgilenir kolay olur dedim kendim cesaret edemedim birazda kış çıksın dedim oglumda nisan gibi bırakti.inşallah kolay olur. Şu aralar tuvaleti ogretmeye çalışıyorum. ..rahatsız oluyor bezden o yüzden ömrüm tuvalette geçiyor biraz stressli bir zamanlardayim yazilanlari takipte zorlaniyorum ama saollun iyi geliyor temmuzda kardeşim düğüne hazırlanıyorum inşallah sporada başliycam

Son düzenleme:
Diyet yapıp ya da yediklerine dikkat etmelerine rağmen kilo veremeyenler ''Su içsem yarıyor'' diyerek durumlarından yakınırlar. Bu yakınmanın arkasındaki neden, çoğu kez metabolizma hızının yavaş olmasıdır. Metabolizma hızını parmak izine benzeten Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Seçil Kenar, metabolizma hızının kilo alıp verme üzerindeki etkisi hakkında sorularımızı yanıtladı.

Metabolizma hızı nedir?

Bazal metabolizma hızı (BMH), fiziksel olarak dinlenir durumdayken vücudun harcadığı enerji miktarıdır. Bir kişinin 12 saat açlıktan sonra yatarak hiç hareket etmeden dinlenirken harcadığı enerjidir.

Metabolizma hızının düşük olmasının sonuçları nelerdir?
BMH’nin yavaş olması az yemeye çalışmanıza rağmen kilo almanıza veya diyet yapsanız da yavaş kilo vermenize sebep olabilmektedir. Metabolizma hızınıza göre hesaplanmış bir diyet düzeniyle zayıflamaya başladığınız takdirde metabolizma hızınızın azalmasını engellemiş olursunuz. Ayrıca diyet sonunda ağırlık kaybının ne hızla olacağını da tahmin eder ve hayal kırıklığına uğramazsınız.

Nasıl hesaplanır?

Bazal metabolizma hızıyla ilgili internette veya kitaplarda çeşitli formüller veriliyor ve günlük ne kadar kalori alınması gerektiği belirtiliyor. Ancak bu hesaplar doğru sonuç vermeyebilir. Aynı yaş, kilo ve boyda olan kadınlar üzerinde yapılan araştırmalarda formülle hesaplanan bazal metabolizma hızlarının 1400 kalori olduğu bulunmuş. Fakat yapılan gerçek metabolizma ölçümlerinde üç ayrı kişinin metabolizma hızları 1320, 1511, 1705 kalori saptanmış. Artık metabolizma ölçümünü doğru ve kolay yapan cihazlar var.

Metabolizma hızını ölçen cihazın yararları neler?

Kişi bize başvurduğunda hemen bazal metabolizma ölçen cihazı kullanıyoruz. Gerçekten metabolizmanızın hızlı mı, yavaş mı çalıştığını öğreniyoruz. Bu ölçümden sonra ne kadar kalori alması gerektiğini biliyoruz ve uygun diyet programları oluşturuyoruz.

Ölçüm nasıl yapılıyor?

Kişinin en az 10 saatlik açlık ve rahat kıyafetlerle gelmesiniz istiyoruz. Ölçüme başlamadan önce kişi bir yatağa uzanıp 10 dakika dinleniyor. Bu süre sonunda kalp atışları yavaşlıyor, kendini dinlenmeye alıyor. Bir maske takıldıktan sonra 15 dakika boyunca kişinin normal soluk alıp vermesini istiyoruz.

Metabolizma hızını artırmak için neler yapılabilir?

Beslenmede yağ miktarı sınırlandırılmalı. Vücutta yağ yüzdesinin azalması metabolizma hızının artmasına sebep olacaktır. Yağ, vücutta kaslara oranla daha az enerji harcadığı için bazal metabolik hız azalır ve vücut ağırlığını korumak için daha az enerjiye gereksinim duyulur. Vücutta kas oranının artırılması da metabolizma hızının artmasına sebep olur. Yeterli protein tüketimi ve haftada 3 - 4 kez 40 dakika yapılacak düzenli egzersiz, vücutta kas kitlesinin artmasını sağlar. Az ve sık beslenme metabolizma hızının artmasını sağladığı için 6 - 7 öğün beslenme şeklini benimsemek gerekir. Öğünler arası uzun açlıklar sonucunda metabolizma hızı düşer. Bu nedenle, diyet yaparken meyve, küçük sandviçler, light yoğurt, ayran, kepekli bisküvi, kuru meyve gibi besinler ara öğün olarak seçilebilir. Günlük 2 - 2,5 litre sıvı tüketimi de vücutta metabolik işlemlerde de kullanılacağından önemlidir.

Hızlı kilo vermek metabolizma hızını azaltır

Yaş: Yaşın ilerlemesiyle BMH yavaşlar. Yaş ilerledikçe menopoz gibi hormonal etkilerin yanında, yağ yüzdesinin artması, hareketin azalması gibi faktörler etkili olur.

Genetik: Özellikle ailede kilo fazlalığı varsa bireyler kilo almaya yatkın olurlar.

Cinsiyet: Erkeklerde kadınlara göre yağ oranı düşük, kas oranı yüksek olduğundan dolayı, erkeklerde metabolizma hızı kadınlara göre daha hızlıdır.

Diyet: Uzun süre kilo alıp vermek, sık sık diyet yapıp, kilo verip tekrar geri almak veya şok diyetlerle, sağlıksız zayıflama yöntemleri uygulayarak hızlı kilo vermek gibi faktörler metabolizmayı yavaşlatır.

Vücut ısısı: Vücut ısısının yükselmesi, metabolizma hızını artırır.

Vücut ağırlığı: Vücut ağırlığındaki artış sonucunda yağ yüzdesi artışıyla beraber metabolizma hızı azalır.

Metabolik hastalıklar: Metabolik hastalıklar: Metabolizma hızı, hipertermi (ateşli hastalıklar) ve hipertroidide artarken, hipotermi (soğuğa maruz kalma) ve hipotroidide azalır.

Önce doktor sonra diyetisyen

Kilo almanızın nedeni fazla yeme ile alâkalı olmayabilir. İlk önce kilo almanızın sebeplerinin neler olduğuna bakılması gerekir. Kişide tiroid hastalığı, böbrek üstü bezlerinden salgılanan hormonlarda bir eksiklik ya da metabolizmayı bozan bir hastalık da olabilir. Bu nedenle ilk başvurulacak kişiler dahiliye uzmanları ya da endokrinologlardır. Burada kişinin kan bulgularına bakılır, eğer metabolizmayı bozan bir etken varsa tedavi edilecektir. Metabolik açıdan hiçbir sıkıntı olmadığı takdirde doktor, diyetisyene yönlendirir.

Metabolizmayı bozan yanlışlar
- Öğün atlamak.
- Şok diyetler.
- Açlık kürleri.
- Kahvaltı yapmamak.
- Aktivite azlığı.
- Az su içmek.
Metabolizmanızı hızlandıran faktörler
- Su için.
- Çay için.
- Yürüyün.
- Sık sık ve az az yiyin.
- Acılı-baharatlı yiyecekler yiyin.
- Direnç egzersizleri yapın.

Metabolizmayı hızlandırma rehberi

Kilonuzu kontrol etmede güçlük çekiyor musunuz? Eğer yeterince kalori kısıtlaması yaptığınızdan ve gereği kadar aktif bir yaşam sürdürdüğünüzden eminseniz metabolizmanızı biraz ateşlemeyi deneyin. İşte size kolay uygulanabilir bazı öneriler:

1. Tiroidinizi kontrol ettirin: Tiroit bezinin normal çalışmaması kilo almanızı kolaylaştırır. Guatr sorunu olanların önemli bir kısmında tiroit bezi yeterli tiroit hormonu üretemez. Normalden daha az tiroit hormonu vücudun normalden daha az enerji yakmasına neden olur. Tiroit bezinizin iyi çalışıp çalışmadığından emin olmak için tiroit bezi hormonlarının ölçülmesi yeterli olacaktır.

2.Yürürken daha hızlı değil daha uzun mesafelere gidin: Vücudunuzun oksijen eşliğinde yaptığı hareketler ne kadar uzun sürerse bedeninizin o kadar çok yakıt (yağ depolarınız) harcayacağından emin olabilirsiniz.

3.Gezinmek yerine, ciddi bir yürüyüş yapın: Adımlarınızı biraz sıklaştırırsanız metabolizmanızı daha da hızlandırır, daha çok yağ yakabilirsiniz. Uzun mesafeleri katetmek her zaman iyidir, bu mesafeleri daha hızlı adımlarla katetmek ise daha da iyidir.

4. Yemek sonrası kısa yürüyüşler yapmayı unutmayın: Yemeği takiben yaptığınız hafif yürüyüşlerde metabolizmanın daha hızlı bir süreçle işlediği, daha çok kalori (enerji) ve daha çok yakıt tükettiği biliniyor. Yemek sonrası yürüyüşlerin metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden yararlanın.

5.Öğün atlamayın: Yavaş ve uzun süre çiğneyerek yemeyi deneyin.

6.Hayatınızı baharatlandırın: Kırmızı acı biber, turp ve hardal gibi baharatların metabolizmayı hızlandırabileceği düşünülür. Baharatlar vücudunuzu daha hızlı bir çarka sokabilir, metabolizma hızınızı yükseltebilir.

7. Doktorunuz tarafından önerilmeyen ilaçları kullanmayın: Zayıflamak adına yosun hapları, detoks likidleri, tiroit ekstreleri, amfetamin, sibutramin, efedrin gibi maddeleri kullanmamaya özen gösterin.

DİYET GÜNLÜĞÜ

Farkındalık

Bazı gazetelerde kalorilik diyet reçeteleri veriliyor. Siz köşenizde bunları değiştirmeye çalışıyorsunuz. Niye hala diyeti sabit hale getiren diyetler veriliyor?

Biz olması gerekeni, bilimsel gerçekleri hayatınızla birleştirmeye çalışıp, kalıcı alışkanlıklar yaratmaya çalışırken, diyetisyen olmayan "diyetisyen"lerin yazdığı listeler hala insanları kandırabiliyor. Herkesin yaşam tarzı, sevdiği yiyecekler, kalori ihtiyacı, yaşı, hormonal yapısı birbirinden farklıdır. Tüm bunlara rağmen o listeyi alıp uygulamaya çalışıyorlar. Sağlığınızı tehlikeye atmayın. Eğer bir sağlık probleminiz var ise mutlaka bir uzman doktora başvurun. Doktorunuz tahlil sonuçlarına göre "size özel bir beslenme programı"nın hazırlanması için sizi diyetisyene yönlendirecektir. Gittiğiniz yerde doktorunuzu uzmanlığına, okuduğunuz yazıların uzmanlar tarafından hazırlanıp hazırlanmadığına dikkat etmek sizin elinizde. Komşunuzun size uzattığı ilacı artık içmediğiniz gibi, size göre hazırlanmamış diyet reçetelerinden de uzak durmanın vakti geldi de geçiyor! Metabolizmanızla daha fazla uğraşmadan, onu yormadan kendinizle ilgilenin.

https://www.kadinlarkulubu.com/forum/threads/5-takim-cuma-zayiflama-yarismasi.195397/
"Calliste" adlı bir kullanıcının paylaşımı, faydalı bir yazı...

Son düzenleyen: Moderatör:
Günaydın kızlar..:KK3:
Kahve içerken yumurtaların haslanmasini bekliyorum. 2 h.yumurta yanında marul yicem fancynancy fancynancy
Ögle 1 paket hindi fümeyi salataya doğrucam
Aksama da tavuk yada et kısmet artık yanında salata
Tabi yoğurtları ve yulaf kepegini unutmuyoruz.
M medusa cnm meyve 3. Gün mü?

Bugün sanki doyamadım cnm spor da istemiyor yarından itibaren 4gun arda nobetlere girecem keyfim yok :KK14:
Bu arada menümü yazmadan önce size bişi soyleyecem ben2.5ay önce sigarayı bıraktım gelelim menüme
Sabah
muzlu smootie
Öğlen
2yumurtadan kasarli omlet
yarım dilim tbe
Ara
Orta türk kahvesi
1 avuç çiğ badem
akşam
2 kaşık domatesli bulgur pilavı
1 bardak ayran
200 gr kadar tavuk bonfile
6 orta köfte
Salata
Şimdi 1 orta türk kahvesi daha içcem
3 litre su 4 yapacam
Tatlim cok sevindim sigarayi biraktigina bende biraktim 2 ay oldu

Ördekimi dinleyen mi var Ayşecim. Durmadan yazıyor, menü paylaşın, toparlanın, mesaj yazın diye. Diskalifiyeler de biliyorsun kafaya göre olmuyor artık.
morordek morordek haftalardır bas bas bağırıyor kuzum da takan yok.
Yeni gelen kişilerden ben ve hedef arkadaşımızın mesajlarada sporada diyetede katıldığını düşünüyorum tabıki yaptigimiz eksiler varsa yazilabilir acaba eski üyelerdemi gevşeme var sıkıya alınırsa sevinirim herkez daha istekli olir

Valla bende yorum yapmayacağım artik :-)
Anlamadığım ben cuma girdim ve elimden geldiği kadar en iyisini yapmaya çalışıyorum sadece
Kontrol amaçlı tartılıyoruz canım, cumaya durumu toparlayabilmek adına

Özlemcim bu hafta kg vermek zorundasın. 2 haftadır sabitsin ve şu anda da artıdasın. Yoksa izne ayıracağım seni

Dediklerinde haklısın ve ben de aynı şeyi söylüyorum en az 2 haftadır
Ama bu takımdaki tek sorumlu kişi ben değilim.
Özellikle de diskalifiye ve izne ayırma durumlarında da kendi kafama göre karar veremiyorum, hele diskalifiye kaptanı bile aşan bir durum oldu son güncellemelerle.
Açıkçası zaten lafım sözüm dinlenmezken tek sorumlu benmişim gibi fatura da bana kesilmemeli diye düşünüyorum. Herkes önce kendinden sorumlu
Kaptanım tartilmak banada iyi geldi 500 grda olsa verdiğimi gördüm

Cuma günü diyetisyene gittim. Cuma kendi tartıma göre yaptığım bildirimde 63.00’dım. Ancak diyetisyenin tartısında 62.3 çıktım. Diyetisyen şaşırdı inanamadı. Daha önce birlikte yine 63’e düşmüştüm ama inanılmaz incelmişsin dedi. Kollardan 500’er, bacaklardan 500’er katın bölgenden 1.300 kg yağ gitmiş dedi. 6 paket margarine eşit yağ vermişsin dedi.

Ben uzun süredir 63’lerde takıldığımdan, direnç oluştuğundan bahsettim. Bana 3 günlük yağ yakıcı şok liste verdi. Ananas-peynir diyeti. 3 gün sonunda listemi online olarak güncelleyeceğiz. Eğer direnci kıramazsan sana takviye ürün önereceğim dedi. Daha sonrasında koruma yollarını da öğreteceğim ve yine çok yediğin günü tolere edebilmen ve yediğinin yağ olarak dönmemesi için pişmanlık günleri için bir ürün daha önereceğim dedi. :))) şimdilik 3 günlük ananas listemi uygulamaya başladım.
Daha önceden her hafta kontrole gidiyordum ancak taşınıncauzak kaldı diyetisyenim. Bundan sonra online diyet alacağım ve 1 ay sonra yeniden ölçüme gideceğim. Benimle birlikte yapmak isteyenler için ananas diyetimi paylaşabilirim. Ben bugün başladım. Bu diyetin sonunda net 1.5 kg vermeni bekliyorum dedi. Dolayısıyla benim bu haftaki hedefimi 61.5 olarak kaydedebilirsiniz morordek morordek toplight toplight
Diyetisyenin nerde benim arkadasimda diyetislen 25 kilo verdi ve onada ananasli icecek vermişti o hafta çok guzel kilo vermisti

Anlamadığım ben cuma girdim ve elimden geldiği kadar en iyisini yapmaya çalışıyorum sadece

Kaptanım tartilmak banada iyi geldi 500 grda olsa verdiğimi gördüm
Canim gecen hafta takimda bir bosvermislik vardi ondan dolayi idi sen uzerine simdilik alinma ilerde gevseme olursa soyleriz

Diyet yapıp ya da yediklerine dikkat etmelerine rağmen kilo veremeyenler ''Su içsem yarıyor'' diyerek durumlarından yakınırlar. Bu yakınmanın arkasındaki neden, çoğu kez metabolizma hızının yavaş olmasıdır. Metabolizma hızını parmak izine benzeten Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Seçil Kenar, metabolizma hızının kilo alıp verme üzerindeki etkisi hakkında sorularımızı yanıtladı.

Metabolizma hızı nedir?

Bazal metabolizma hızı (BMH), fiziksel olarak dinlenir durumdayken vücudun harcadığı enerji miktarıdır. Bir kişinin 12 saat açlıktan sonra yatarak hiç hareket etmeden dinlenirken harcadığı enerjidir.

Metabolizma hızının düşük olmasının sonuçları nelerdir?
BMH’nin yavaş olması az yemeye çalışmanıza rağmen kilo almanıza veya diyet yapsanız da yavaş kilo vermenize sebep olabilmektedir. Metabolizma hızınıza göre hesaplanmış bir diyet düzeniyle zayıflamaya başladığınız takdirde metabolizma hızınızın azalmasını engellemiş olursunuz. Ayrıca diyet sonunda ağırlık kaybının ne hızla olacağını da tahmin eder ve hayal kırıklığına uğramazsınız.

Nasıl hesaplanır?

Bazal metabolizma hızıyla ilgili internette veya kitaplarda çeşitli formüller veriliyor ve günlük ne kadar kalori alınması gerektiği belirtiliyor. Ancak bu hesaplar doğru sonuç vermeyebilir. Aynı yaş, kilo ve boyda olan kadınlar üzerinde yapılan araştırmalarda formülle hesaplanan bazal metabolizma hızlarının 1400 kalori olduğu bulunmuş. Fakat yapılan gerçek metabolizma ölçümlerinde üç ayrı kişinin metabolizma hızları 1320, 1511, 1705 kalori saptanmış. Artık metabolizma ölçümünü doğru ve kolay yapan cihazlar var.

Metabolizma hızını ölçen cihazın yararları neler?

Kişi bize başvurduğunda hemen bazal metabolizma ölçen cihazı kullanıyoruz. Gerçekten metabolizmanızın hızlı mı, yavaş mı çalıştığını öğreniyoruz. Bu ölçümden sonra ne kadar kalori alması gerektiğini biliyoruz ve uygun diyet programları oluşturuyoruz.

Ölçüm nasıl yapılıyor?

Kişinin en az 10 saatlik açlık ve rahat kıyafetlerle gelmesiniz istiyoruz. Ölçüme başlamadan önce kişi bir yatağa uzanıp 10 dakika dinleniyor. Bu süre sonunda kalp atışları yavaşlıyor, kendini dinlenmeye alıyor. Bir maske takıldıktan sonra 15 dakika boyunca kişinin normal soluk alıp vermesini istiyoruz.

Metabolizma hızını artırmak için neler yapılabilir?

Beslenmede yağ miktarı sınırlandırılmalı. Vücutta yağ yüzdesinin azalması metabolizma hızının artmasına sebep olacaktır. Yağ, vücutta kaslara oranla daha az enerji harcadığı için bazal metabolik hız azalır ve vücut ağırlığını korumak için daha az enerjiye gereksinim duyulur. Vücutta kas oranının artırılması da metabolizma hızının artmasına sebep olur. Yeterli protein tüketimi ve haftada 3 - 4 kez 40 dakika yapılacak düzenli egzersiz, vücutta kas kitlesinin artmasını sağlar. Az ve sık beslenme metabolizma hızının artmasını sağladığı için 6 - 7 öğün beslenme şeklini benimsemek gerekir. Öğünler arası uzun açlıklar sonucunda metabolizma hızı düşer. Bu nedenle, diyet yaparken meyve, küçük sandviçler, light yoğurt, ayran, kepekli bisküvi, kuru meyve gibi besinler ara öğün olarak seçilebilir. Günlük 2 - 2,5 litre sıvı tüketimi de vücutta metabolik işlemlerde de kullanılacağından önemlidir.

Hızlı kilo vermek metabolizma hızını azaltır

Yaş: Yaşın ilerlemesiyle BMH yavaşlar. Yaş ilerledikçe menopoz gibi hormonal etkilerin yanında, yağ yüzdesinin artması, hareketin azalması gibi faktörler etkili olur.

Genetik: Özellikle ailede kilo fazlalığı varsa bireyler kilo almaya yatkın olurlar.

Cinsiyet: Erkeklerde kadınlara göre yağ oranı düşük, kas oranı yüksek olduğundan dolayı, erkeklerde metabolizma hızı kadınlara göre daha hızlıdır.

Diyet: Uzun süre kilo alıp vermek, sık sık diyet yapıp, kilo verip tekrar geri almak veya şok diyetlerle, sağlıksız zayıflama yöntemleri uygulayarak hızlı kilo vermek gibi faktörler metabolizmayı yavaşlatır.

Vücut ısısı: Vücut ısısının yükselmesi, metabolizma hızını artırır.

Vücut ağırlığı: Vücut ağırlığındaki artış sonucunda yağ yüzdesi artışıyla beraber metabolizma hızı azalır.

Metabolik hastalıklar: Metabolik hastalıklar: Metabolizma hızı, hipertermi (ateşli hastalıklar) ve hipertroidide artarken, hipotermi (soğuğa maruz kalma) ve hipotroidide azalır.

Önce doktor sonra diyetisyen

Kilo almanızın nedeni fazla yeme ile alâkalı olmayabilir. İlk önce kilo almanızın sebeplerinin neler olduğuna bakılması gerekir. Kişide tiroid hastalığı, böbrek üstü bezlerinden salgılanan hormonlarda bir eksiklik ya da metabolizmayı bozan bir hastalık da olabilir. Bu nedenle ilk başvurulacak kişiler dahiliye uzmanları ya da endokrinologlardır. Burada kişinin kan bulgularına bakılır, eğer metabolizmayı bozan bir etken varsa tedavi edilecektir. Metabolik açıdan hiçbir sıkıntı olmadığı takdirde doktor, diyetisyene yönlendirir.

Metabolizmayı bozan yanlışlar
- Öğün atlamak.
- Şok diyetler.
- Açlık kürleri.
- Kahvaltı yapmamak.
- Aktivite azlığı.
- Az su içmek.
Metabolizmanızı hızlandıran faktörler
- Su için.
- Çay için.
- Yürüyün.
- Sık sık ve az az yiyin.
- Acılı-baharatlı yiyecekler yiyin.
- Direnç egzersizleri yapın.

Metabolizmayı hızlandırma rehberi

Kilonuzu kontrol etmede güçlük çekiyor musunuz? Eğer yeterince kalori kısıtlaması yaptığınızdan ve gereği kadar aktif bir yaşam sürdürdüğünüzden eminseniz metabolizmanızı biraz ateşlemeyi deneyin. İşte size kolay uygulanabilir bazı öneriler:

1. Tiroidinizi kontrol ettirin: Tiroit bezinin normal çalışmaması kilo almanızı kolaylaştırır. Guatr sorunu olanların önemli bir kısmında tiroit bezi yeterli tiroit hormonu üretemez. Normalden daha az tiroit hormonu vücudun normalden daha az enerji yakmasına neden olur. Tiroit bezinizin iyi çalışıp çalışmadığından emin olmak için tiroit bezi hormonlarının ölçülmesi yeterli olacaktır.

2.Yürürken daha hızlı değil daha uzun mesafelere gidin: Vücudunuzun oksijen eşliğinde yaptığı hareketler ne kadar uzun sürerse bedeninizin o kadar çok yakıt (yağ depolarınız) harcayacağından emin olabilirsiniz.

3.Gezinmek yerine, ciddi bir yürüyüş yapın: Adımlarınızı biraz sıklaştırırsanız metabolizmanızı daha da hızlandırır, daha çok yağ yakabilirsiniz. Uzun mesafeleri katetmek her zaman iyidir, bu mesafeleri daha hızlı adımlarla katetmek ise daha da iyidir.

4. Yemek sonrası kısa yürüyüşler yapmayı unutmayın: Yemeği takiben yaptığınız hafif yürüyüşlerde metabolizmanın daha hızlı bir süreçle işlediği, daha çok kalori (enerji) ve daha çok yakıt tükettiği biliniyor. Yemek sonrası yürüyüşlerin metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden yararlanın.

5.Öğün atlamayın: Yavaş ve uzun süre çiğneyerek yemeyi deneyin.

6.Hayatınızı baharatlandırın: Kırmızı acı biber, turp ve hardal gibi baharatların metabolizmayı hızlandırabileceği düşünülür. Baharatlar vücudunuzu daha hızlı bir çarka sokabilir, metabolizma hızınızı yükseltebilir.

7. Doktorunuz tarafından önerilmeyen ilaçları kullanmayın: Zayıflamak adına yosun hapları, detoks likidleri, tiroit ekstreleri, amfetamin, sibutramin, efedrin gibi maddeleri kullanmamaya özen gösterin.

DİYET GÜNLÜĞÜ

Farkındalık

Bazı gazetelerde kalorilik diyet reçeteleri veriliyor. Siz köşenizde bunları değiştirmeye çalışıyorsunuz. Niye hala diyeti sabit hale getiren diyetler veriliyor?

Biz olması gerekeni, bilimsel gerçekleri hayatınızla birleştirmeye çalışıp, kalıcı alışkanlıklar yaratmaya çalışırken, diyetisyen olmayan "diyetisyen"lerin yazdığı listeler hala insanları kandırabiliyor. Herkesin yaşam tarzı, sevdiği yiyecekler, kalori ihtiyacı, yaşı, hormonal yapısı birbirinden farklıdır. Tüm bunlara rağmen o listeyi alıp uygulamaya çalışıyorlar. Sağlığınızı tehlikeye atmayın. Eğer bir sağlık probleminiz var ise mutlaka bir uzman doktora başvurun. Doktorunuz tahlil sonuçlarına göre "size özel bir beslenme programı"nın hazırlanması için sizi diyetisyene yönlendirecektir. Gittiğiniz yerde doktorunuzu uzmanlığına, okuduğunuz yazıların uzmanlar tarafından hazırlanıp hazırlanmadığına dikkat etmek sizin elinizde. Komşunuzun size uzattığı ilacı artık içmediğiniz gibi, size göre hazırlanmamış diyet reçetelerinden de uzak durmanın vakti geldi de geçiyor! Metabolizmanızla daha fazla uğraşmadan, onu yormadan kendinizle ilgilenin.

https://www.kadinlarkulubu.com/forum/threads/5-takim-cuma-zayiflama-yarismasi.195397/
"Calliste" adlı bir kullanıcının paylaşımı, faydalı bir yazı...
canim sıkılmadan sonuna kadar okudum tesekkur ederim faydali bi bilgi paylastigin icin

Back
X