Merhaba kızlar....Okuyoruz,didiniyoruz,cabalıyoruz alıyoruz diplomamızı.Sonra sertifikalar,egitimleride ekliyoruz cv ye....Sonra iş görüşmesine gidiyoruz tecrübeniz yok deniyor giremiyorsunuz
Tecrübe kazanıp baska bir yere gidiyorsunuz bu egitimi aldınız mı dil biliyor musunuz diyorlar...
İşverenlerin klasik eleme yöntemleri...Kadın olmamızdan mı kaynaklanıyor tüm bunlar?
Dün iş görüşmesine gittim,üniversite mezunuyum,sertifikalarım var,iş tecrübem var ve kendimi geliştiren bir bireyim.
100 kişi ile görüştüler.Görüştükleri kişilerin arasından secildim ve dün ve bugun işi kabul edip etmedigim için arandım kabul edildim ama kabul edemiyorum
Verdikleri maas asgari ücret (sonradan artıyormuş),3 yıl sözleşme cocuk yapmıyacagına ve işten cıkmayacagına dair yapılan sözleşme.Aksi olursa ödenen 5000 dolar tazminat....Evli oluncada böyle problemler yasamak zorunda mıyız biz kadınlar ?Var mı bende yasadım zorlandım diyen aranızda?Hem kadınların iş gücü artsın diye yapılanlar....Hemde işverenler kadınlara sundugu maddeler....
Merhaba kızlar....Okuyoruz,didiniyoruz,cabalıyoruz alıyoruz diplomamızı.Sonra sertifikalar,egitimleride ekliyoruz cv ye....Sonra iş görüşmesine gidiyoruz tecrübeniz yok deniyor giremiyorsunuz
Tecrübe kazanıp baska bir yere gidiyorsunuz bu egitimi aldınız mı dil biliyor musunuz diyorlar...
İşverenlerin klasik eleme yöntemleri...Kadın olmamızdan mı kaynaklanıyor tüm bunlar?
Dün iş görüşmesine gittim,üniversite mezunuyum,sertifikalarım var,iş tecrübem var ve kendimi geliştiren bir bireyim.
100 kişi ile görüştüler.Görüştükleri kişilerin arasından secildim ve dün ve bugun işi kabul edip etmedigim için arandım kabul edildim ama kabul edemiyorum
Verdikleri maas asgari ücret (sonradan artıyormuş),3 yıl sözleşme cocuk yapmıyacagına ve işten cıkmayacagına dair yapılan sözleşme.Aksi olursa ödenen 5000 dolar tazminat....Evli oluncada böyle problemler yasamak zorunda mıyız biz kadınlar ?Var mı bende yasadım zorlandım diyen aranızda?Hem kadınların iş gücü artsın diye yapılanlar....Hemde işverenler kadınlara sundugu maddeler....
bildiğim kadarı ile kanunen sözleşmeye ,çocuk doğurmama şartı koyamıyorlar artık,çünkü eskiden thy hosteslik için de 5 sene şartı vardı,dava açıldı ve sonuç olarak o madde kalktı.
bence araştırın ve işverene bu şekilde bilgili olarak gidin..işe alınmasanız da en azından kadın haklarını korumuş olursunuz..
Maalesef vede sınır oluyorum kesk hıc unı okumasaydım gırıp bı ıse calıssaydım tecrube kazanırdım hemde maas aynı bosuna okumusum
Bir yandan anlayabiliyorum. Yeni eleman alıyorlar, tam yetiştirip işe adapte ediyorlar, işi öğreniyor, sonra hamilelik çocuk, doğum öncesi ve sonrası izin, yine eleman boşluğu. Yani işveren açısından evet zor.
Diğer yandan da bir kadının en doğal hakkı istediği zaman anne olabilmek, bunun için eşiyle kendisinden başkasına da söz düşmez. Zor durum kısacası.
Umarım istediğiniz gibi anlayışlı bir yer bulabilirsiniz.
Yasal olarak çocuk yapmama şartı sözleşmeye koyulamaz. Koymuşlarsa siz de imzalarsınız. Daha sonra o şartı bozmak canınız istediğinde bozarsınız, çocuğunuzu yaparsınız, onlar da tazminatı istediklerinde dava açar kazanırsınız. Yoksa işverenlerle etik, kadınlık vs. tartışmalarına girmeye hiç gerek yok.
Bence çok saçma korunsanız bile çocuğunuz olabilir yani, hiçbir korunma yöntemi yüzde yüz garantili değil. Ayrıca
o tazminat nedir öyle bence çok saçma.
Bende lisans mezunuyum ve iş arasam kesin asgari ücretten fazla alamam ama eşimin iyi bir mesleği var lise mezunu yıllarca çalışsam aldığı maaşı zor alırım. Keşke okumasaydım dediğim oluyor çoğu zaman.
İşverenle tartışmaya girme gibi durum söz konusu degil zaten.Ben fikrimi onlarda madde koyma gerekcelerini söylediler.Böyle bir yasa nerde yazıyor acaba?Bu konuda bilgim yok.Bilgi sahibi olmam için kanun maddesi,genelge,madde var mı okuyabilecegim ve bunu bundan sonra önüme bir durum cıktıgında sunabilecegim...Sonuc olarak onlara personel,bizede iş cok.Bizim o sözleşmeyi imzalamamız cokta umurlarında degil...
Hangi ilde yaşıyorsunuz?
Öyle şey olur mu ya. Hadi üst düzey bi işe başlasanız tamam böyle bi sözleşme istesinler ama zaten asgari ücretle işi heryerde bulabilirsin. Yani benim yaşadığım şehirde asgari ücreti kabul ediyorsan tabi işte ona göre, birsürü iş bulabilirsin.
Çok merak ettim sektör nedir sizin pozisyonunuz ne olacak?
Türk Borçlar Kanunu MADDE 27- Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız
olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür.
Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez. Ancak, bu
hükümler olmaksızın sözleşmenin yapılmayacağı açıkça anlaşılırsa, sözleşmenin tamamı kesin olarak hükümsüz olur.
Çocuk yapmak sizin kişilik haklarınızdan birisidir. Bunu engellemek hem kişilik haklarınıza hem de ahlaka aykırı olur. Bu durumda kanun metninden de anlayabileceğiniz gibi işverenle yaptığınız sözleşmenin tamamı değil sadece çocukla ilgili olan maddesi geçersiz olur. Yani işinizden olmamış olursunuz.
Benim tartışmaya gerek yok derken demek istediğim, sizin böyle bir madde olmamalı, bu şartlar altında imzalamam, imzalamak zorunda değilim vs. gibi bir açıklama yapmanıza hiç gerek yok. Hiçbir şey demeden imzalarsınız sözleşmenizi. Daha sonra onlar size bu sözleşmeyi tazminat talebi ile öne sürdüğünde siz de maddenin çocukla ilgili kısmının geçersiz olduğunu ileri sürersiniz. Bu sayede en baştan işe girme şansınızı yok etmemiş olursunuz.
Türk Borçlar Kanunu MADDE 27- Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız
olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür.
Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez. Ancak, bu
hükümler olmaksızın sözleşmenin yapılmayacağı açıkça anlaşılırsa, sözleşmenin tamamı kesin olarak hükümsüz olur.
Çocuk yapmak sizin kişilik haklarınızdan birisidir. Bunu engellemek hem kişilik haklarınıza hem de ahlaka aykırı olur. Bu durumda kanun metninden de anlayabileceğiniz gibi işverenle yaptığınız sözleşmenin tamamı değil sadece çocukla ilgili olan maddesi geçersiz olur. Yani işinizden olmamış olursunuz.
Benim tartışmaya gerek yok derken demek istediğim, sizin böyle bir madde olmamalı, bu şartlar altında imzalamam, imzalamak zorunda değilim vs. gibi bir açıklama yapmanıza hiç gerek yok. Hiçbir şey demeden imzalarsınız sözleşmenizi. Daha sonra onlar size bu sözleşmeyi tazminat talebi ile öne sürdüğünde siz de maddenin çocukla ilgili kısmının geçersiz olduğunu ileri sürersiniz. Bu sayede en baştan işe girme şansınızı yok etmemiş olursunuz.
Yalniz Türkiye`de yasiyoruz ve kadinlarin özgürlükleri de kücüle kücüle cebimize girecek. Bir bakmissiniz bu madde degistirilmis. Öte yandan hukuk nasil isliyor hepimiz biliyoruz. Is veren güclüyse, parayi basar mahkemeye, konu sahibi de hakli oldugu halde tazminati ödemek zorunda kalir. Ben olsam sanirim imzalamazdim. Gerci bilmiyorum cok ekonomik SIKISIKLIKTA isem belki de isi kaybetmemek icin imzalardim, bilemiyorum. O konuda yorum yapmayayim.
Ama kadin oldugumuz icin bunlara maruz kalmak cok can sikici. Avrupa`da da bir örnek vardi, kadinin birine mülakatta "hamile kalmayi planliyor musun?" diye sormuslar, kadin da "hayir" demis. Sonra hamile kalinca, is yeri isten atmak istemis kadini, sonra mahkeme karar vermis. Kadin`a "hamile kalmayi planliyor musun?" diye bir soru sormak bile yasaktir, kaldi ki yalan söylerse de suclu sayilmaz. Cünkü bu bizim en temel hakkimiz.
Ben de ayni sorunun icindeyim, okulumun bitmesine az kaldi. Ne kadar yasalarla da korunsa, evli ve cocuksuz olmak risk. Direk eleme yapabilirler yani, sebebsiz.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?