5000 dolar tazminat...Ve asgari ücret.

guzelimm

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
1 Ağustos 2009
3.990
426
163
Merhaba kızlar....Okuyoruz,didiniyoruz,cabalıyoruz alıyoruz diplomamızı.Sonra sertifikalar,egitimleride ekliyoruz cv ye....Sonra iş görüşmesine gidiyoruz tecrübeniz yok deniyor giremiyorsunuz
Tecrübe kazanıp baska bir yere gidiyorsunuz bu egitimi aldınız mı dil biliyor musunuz diyorlar...
İşverenlerin klasik eleme yöntemleri...Kadın olmamızdan mı kaynaklanıyor tüm bunlar?
Dün iş görüşmesine gittim,üniversite mezunuyum,sertifikalarım var,iş tecrübem var ve kendimi geliştiren bir bireyim.
100 kişi ile görüştüler.Görüştükleri kişilerin arasından secildim ve dün ve bugun işi kabul edip etmedigim için arandım kabul edildim ama kabul edemiyorum
Verdikleri maas asgari ücret (sonradan artıyormuş),3 yıl sözleşme cocuk yapmıyacagına ve işten cıkmayacagına dair yapılan sözleşme.Aksi olursa ödenen 5000 dolar tazminat....Evli oluncada böyle problemler yasamak zorunda mıyız biz kadınlar ?Var mı bende yasadım zorlandım diyen aranızda?Hem kadınların iş gücü artsın diye yapılanlar....Hemde işverenler kadınlara sundugu maddeler....

Onlar da kendilerini böyle gayriinsani yöntemlerle garanti altına almaya calısıyorlar.

Dilerim cok cok daha güzel imkanlarla bir iş bulabilirsiniz.

bildiğim kadarı ile kanunen sözleşmeye ,çocuk doğurmama şartı koyamıyorlar artık,çünkü eskiden thy hosteslik için de 5 sene şartı vardı,dava açıldı ve sonuç olarak o madde kalktı.
bence araştırın ve işverene bu şekilde bilgili olarak gidin..işe alınmasanız da en azından kadın haklarını korumuş olursunuz..

Maalesef vede sınır oluyorum kesk hıc unı okumasaydım gırıp bı ıse calıssaydım tecrube kazanırdım hemde maas aynı bosuna okumusum

İşverenle tekrar görüşme olasılıgım yok.Kabul etmedim işi ve bitti....Söylediginizi yeni duydum,arastırmak gerekli...
İşverene söyledim şey yasal olarak hamilelere tanınan haklar var bunları kullanıp tekrar işine dönen ve calışan anneler var...
İŞVEREN;Cocugu olup cocuga bakcak kimse yok deyip bizden tazminat alan var.....İşveren haklı olabilir elmeyranın dedigi gibi kendi verdikleri egitimi,emekleri bosa gitmesin diye yapılmış olabilir...Kadın olarak ne yapalım evde oturalım,cocuk yapalım,kocanın eline bakalım bu mu anlayamadım ve sinir oldum.Sonuc olarak kadın ve erkegin calıştıgı bir ailede yasam standartlarıda,hayatta daha kolay oluyor.

Maalesef vede sınır oluyorum kesk hıc unı okumasaydım gırıp bı ıse calıssaydım tecrube kazanırdım hemde maas aynı bosuna okumusum

Evet...Eşim lise mezunu ve ortaokuldan bu yana hep calışmış.Su anda yaptıgı işin ustası ve cok iyi bir maas alıyor.Gurur duyuyorum onunla.Azminle ve bilgisinle.Ben üniversite mezunuyum ortaokuldan yada liseden sonra ailem tarafından calıştırılmadım kız oldugum ve önce okul hedefti ailem ve benim için. Su an nereye gitseM işyerlerinden verilen ücret hep asgari ücret...
O kadar cok üniversite mezunu var ülkemizde herkes meslegini mi yapıyor...Hayırrr...Sonra asgari ücret=üniversite mezunları...İşverenlerin secenekleri cok,dolayısıyla maddeleri ve istekleride.

Bir yandan anlayabiliyorum. Yeni eleman alıyorlar, tam yetiştirip işe adapte ediyorlar, işi öğreniyor, sonra hamilelik çocuk, doğum öncesi ve sonrası izin, yine eleman boşluğu. Yani işveren açısından evet zor.

Diğer yandan da bir kadının en doğal hakkı istediği zaman anne olabilmek, bunun için eşiyle kendisinden başkasına da söz düşmez. Zor durum kısacası.

Umarım istediğiniz gibi anlayışlı bir yer bulabilirsiniz.

Bu sadece benim degil,dün görüşmeye giden tüm bayanların ve böyle görüşmelere giden tüm kadınların problemi....Umarım bulurum istedigim ve mutlu calışabilecegim bir iş.

Yasal olarak çocuk yapmama şartı sözleşmeye koyulamaz. Koymuşlarsa siz de imzalarsınız. Daha sonra o şartı bozmak canınız istediğinde bozarsınız, çocuğunuzu yaparsınız, onlar da tazminatı istediklerinde dava açar kazanırsınız. Yoksa işverenlerle etik, kadınlık vs. tartışmalarına girmeye hiç gerek yok.

İşverenle tartışmaya girme gibi durum söz konusu degil zaten.Ben fikrimi onlarda madde koyma gerekcelerini söylediler.Böyle bir yasa nerde yazıyor acaba?Bu konuda bilgim yok.Bilgi sahibi olmam için kanun maddesi,genelge,madde var mı okuyabilecegim ve bunu bundan sonra önüme bir durum cıktıgında sunabilecegim...Sonuc olarak onlara personel,bizede iş cok.Bizim o sözleşmeyi imzalamamız cokta umurlarında degil...

Bence çok saçma korunsanız bile çocuğunuz olabilir yani, hiçbir korunma yöntemi yüzde yüz garantili değil. Ayrıca
o tazminat nedir öyle bence çok saçma.
Bende lisans mezunuyum ve iş arasam kesin asgari ücretten fazla alamam ama eşimin iyi bir mesleği var lise mezunu yıllarca çalışsam aldığı maaşı zor alırım. Keşke okumasaydım dediğim oluyor çoğu zaman.

Evet ben bunun garantisini veremem ki .1 sene olsa tamam.Cocugum olsa tamam.Hic cocugum yokken böyle bir garantiyi 3 sene nasıl verebilirim?Cok sinir bozucu bir durum....Arkadaslar yasal olmadıgını söylüyorlar.Yasal olup olmadıgı konusunda bir fikrim yok,bilgimde yok.
Bildigim belirli süreli iş sözleşmelerinde tarafların koydugu hükümlere,maddelere uymak mecburiyetinde oldugu.Aksi halde belirlenen tutarın taraflara ödenmesi gerektigidir.Her iki tarafta imzalarıyla kabul ettigi sözleşmenin sonradan bozulup dava acıldıgında sözleşmenin gecerliligi var diye biliyorum...Sürekli yasalar degiştigi.için belkide yanlıs biliyorum....

Türk Borçlar Kanunu MADDE 27- Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız
olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür.
Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez. Ancak, bu
hükümler olmaksızın sözleşmenin yapılmayacağı açıkça anlaşılırsa, sözleşmenin tamamı kesin olarak hükümsüz olur.

Çocuk yapmak sizin kişilik haklarınızdan birisidir. Bunu engellemek hem kişilik haklarınıza hem de ahlaka aykırı olur. Bu durumda kanun metninden de anlayabileceğiniz gibi işverenle yaptığınız sözleşmenin tamamı değil sadece çocukla ilgili olan maddesi geçersiz olur. Yani işinizden olmamış olursunuz.
Benim tartışmaya gerek yok derken demek istediğim, sizin böyle bir madde olmamalı, bu şartlar altında imzalamam, imzalamak zorunda değilim vs. gibi bir açıklama yapmanıza hiç gerek yok. Hiçbir şey demeden imzalarsınız sözleşmenizi. Daha sonra onlar size bu sözleşmeyi tazminat talebi ile öne sürdüğünde siz de maddenin çocukla ilgili kısmının geçersiz olduğunu ileri sürersiniz. Bu sayede en baştan işe girme şansınızı yok etmemiş olursunuz.

diğer mesajları okumadım sadece konunuzu okuyarak yanıt veriyorum o yüzden daha önce de bu tavsiyeyi veren olduysa kusuruma bakmayın. teklifi kesinlikle kabul etmeyin ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına şikayet edin bu firmayı sizden böyle bir sözleşme yapmaya hakları yok çünkü, şikayet edin ki bu kadar insanlık dışı tavırların cezasını çeksinler ceza almasalar bile en azından soruşturmatdı vs uğraşssın dursunlar biraz

Hangi ilde yaşıyorsunuz?
Öyle şey olur mu ya. Hadi üst düzey bi işe başlasanız tamam böyle bi sözleşme istesinler ama zaten asgari ücretle işi heryerde bulabilirsin. Yani benim yaşadığım şehirde asgari ücreti kabul ediyorsan tabi işte ona göre, birsürü iş bulabilirsin.
Çok merak ettim sektör nedir sizin pozisyonunuz ne olacak?

Saglık sektörü.Baslangıc olarak asgari ücret veriliyormuş.....Benim bulundugum ildede sözleşme yada hic sual sormadan calışmaya baslayabilirsin denen işler var tabi her yerde oldugu gibi...

Verdiginiz bilgi için tesekkür ederim.

Yalniz Türkiye`de yasiyoruz ve kadinlarin özgürlükleri de kücüle kücüle cebimize girecek. Bir bakmissiniz bu madde degistirilmis. Öte yandan hukuk nasil isliyor hepimiz biliyoruz. Is veren güclüyse, parayi basar mahkemeye, konu sahibi de hakli oldugu halde tazminati ödemek zorunda kalir. Ben olsam sanirim imzalamazdim. Gerci bilmiyorum cok ekonomik SIKISIKLIKTA isem belki de isi kaybetmemek icin imzalardim, bilemiyorum. O konuda yorum yapmayayim.

Ama kadin oldugumuz icin bunlara maruz kalmak cok can sikici. Avrupa`da da bir örnek vardi, kadinin birine mülakatta "hamile kalmayi planliyor musun?" diye sormuslar, kadin da "hayir" demis. Sonra hamile kalinca, is yeri isten atmak istemis kadini, sonra mahkeme karar vermis. Kadin`a "hamile kalmayi planliyor musun?" diye bir soru sormak bile yasaktir, kaldi ki yalan söylerse de suclu sayilmaz. Cünkü bu bizim en temel hakkimiz.

Ben de ayni sorunun icindeyim, okulumun bitmesine az kaldi. Ne kadar yasalarla da korunsa, evli ve cocuksuz olmak risk. Direk eleme yapabilirler yani, sebebsiz.

Evlendikten sonra calismaya basladigim isyerindeki ilk gorusmemde yeni evlisiniz cocuk dusunuyomusunuz gibi bi konu gecti.bende suan dusunmuyorum ama yarin fikrimin degismeyecegini garanti edemem demistim.cktim gorusmeden kendi kendime diyorum kesin aramazlar istedikleri cevap bu degildi cunku.
Ertesi gun aradilar gelin baslayin.
Neyse basladim ise ayni bolumde calistigim bayanlar ikide bir konuyu cocuga getirdiler yok cocuk olursa devam edermisin yok mudurumuz sana guveniyo cocuk yapip yari yolda birakmazsin degilmi.daha neler neler.
Yeni evli yada henuz cocuk yapmamis kadinlara bakis acisi bu maalesf is hayatinda.
Bi kadin n neden garanti vermek zorunda kalsin cocuk yapmicagi icin.sacmaliga bak.arkadaslarda yazmis zaten sozlesmeye boyle bi madde koyamazlar diye.
Bundan sonra bu hakkinizi bilerek konusursunuz gorusmelerinizde en azindan.
İnsallah gonlunuze gore bi is bulursunuz.

Son düzenleme:

Aynen öyle....Nisanlıysan yada sözlüysen sordukları ilk soru evlenince işten cıkar mısın?Eşin calışmana izin verir mi?
Evlenirsiniz cocuk yapmayı düşünüyor musunuz?
Cocugunuz olur cocugunuza kim bakıyor?Cocuk hasta olunca işten sık izin alır mısınız?
Bunlar benim cevremde arkadaslarımın ve benim karsılastıgım sorular.Etik mi degil mi tartısılır....Bunlarla tek karsılasan ben ve benim cevremdekiler oldugunu düşünmüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…