70-79 Kilo Aralığındakiler Birlikte Zayıflıyor!

Metabolizma Neden Yavaşlar, Nasıl Hızlanır?

Bazı insanlar vardır bir sürü şey yerler hiç kilo almazlar. Sorduğunuzda metabolizmam “hızlı ondan formumu koruyorum” derler. Bazıları vardır “su içsem yarıyor acaba metabolizmam yavaş ondan mı kaynaklanıyor?” diye sorarlar kendilerine. Peki nedir bu metabolizma? Kilo alıp vermekle olan ilişkisi nasıldır?

Bir bireyin yaşamsal fonksiyonlarının (vücut ısısının korunması, organlarının çalışması gibi) devamlığı için gereken enerjiye bazal metabolizma enerjisi denir ve bu kısaca bazal metabolizma olarak bilinir. Bazal metabolizma için gerekli enerji miktarı kişiden kişiye göre vücut ağırlığı, cinsiyeti ve yaşa bağlı olarak değişmektedir.

Metabolizma hızı ise bazal metabolizma hızı + fiziksel aktivite’dir. Yani vücudun aldığı besinleri enerjiye dönüştürme ve bu enerjiyi harcama miktarını gösterir. Metabolizma hızınız ideal kilonuzu korumanızın garantisidir. Eğer metabolizmanın yeterli hızda çalışıyorsa aldığınız besinleri enerjiye dönüştürecek ve bu enerjiyi de eksiksiz bir biçimde harcayacaktır. Eğer metabolizmanız herhangi bir sebepten ötürü yavaşladıysa alınan besinlerin enerjiye dönüştürülme oranı azalacak ve vücutta depo edilmeye başlanacak ve bunun sonucunda da kilonuz artacaktır.

Peki metabolizma neden yavaşlar?

Yaş: Siz yaşlandıkça metabolizma hızınızda yavaşlar. 30’lu yaşlardan itibaren her 10 yıllık dönemde vücudunuz %2-4 oranında daha az enerji yakmaya başlar.

Cinsiyet: Kadınlar erkeklerden her zaman daha az enerji harcarlar. Bunun nedeni ise kadınların kaslarının erkeklerinkinden daha az ve zayıf olmasındandır.

Menopoz-Andropoz: Bu dönemlerde olan hormonal değişiklikler metabolizmayı yavaşlatmaktadır. Ayrıca menopoz döneminde bayanlarda görülen osteoporoz da bayanlarda aktivite kısıtlığına neden olacağından enerji harcanmasını yavaşlatır.

Hipotroidi: Tiroid hormonu yetersizliği metabolizma hızınızın azalmasına neden olur.

Bilinçsiz uygulanan diyetler: Bilinçsiz uygulanan diyetler sonucunda verilen ve tekrar alınan kilolar vücut dengesini bozmakta ve metabolizma hızını yavaşlatmaktadır. Özellikle çok düşük kalorili diyetler ki bunlar 600 kaloriden az olan diyetledir, metabolik hızınızı %15-30 oranında düşürebilirler.

Fiziksel Aktivite: Yetersiz aktivite kas aktivitenizi azaltarak daha az enerji harcamanıza ve metabolizma hızınızın azalmasına neden olur.

Metabolizmanızın yavaşlaması bazı elinizde olmayan sebeplerden kaynaklanabilir fakat metabolizmanızı hızlandırmak elinizde.

ışte size metabolizmanızı hızlandırmak ve düşük metabolizmanın yarattığı kilolardan kurtulmak için öneriler.

Gününüze kahvaltı yaparak başlayın: Sabahları kahvaltıdan sonra metabolik hızınız %10-25 oranında artar. Kahvaltı, metabolizmanızın uyanmasını ve enerji harcayıcı duruma gelmesini sağlayacaktır. Eğer sabahları hiç bir şey yemiyorsanız gün içinde daha az kalori yakarsınız.

Öğünlerinizi atlamayın: Bu durum gün içinde daha az kalori yakmanıza neden olur ve öğün atlamanız dolayısıyla diğer öğünde yiyeceğiniz fazladan yemekler vücuda aşırı bir enerji yüklemesi yapar. Aşırı enerji de vücudunuzda yağ olarak depolanır.

Günde en az 8-10 bardak su için: Su kaybı metabolizma hızınızı ı %2-3 oranında azaltır.Bol su metabolizmanızı hızlandırıcı bir etken olabilir.

Düzenli egzersiz yapın: Düzenli olarak yapılacak egzersizler metabolizmanızı hızlandırır. Özellikler yapacağınız aerobik egzersizler (jogging, bisiklete binme gibi) yani dakikada nabzınızı normal hızından 20-35 civarında arttıran egzersizler veya dayanıklılık antremanları (ağırlık kaldırma gibi) hem kas kütlenizi arttıracak hem de vücudunuzun bu enerji tüketen dokusal yapısını arttırdığı için metabolizma hızını arttırarak daha fazla kalori yakmanızı sağlayacaktır.

Günlük yaşantınızda fiziksel aktivitelerinizi arttırın: Ne kadar çok hareket ederseniz, o kadar çok kalori yakarsınız. Asansör yerine merdiven kullanmak, iş yerinizden uzağa park edip geri kalan mesafeyi yürümek, arkadaşınızla oturup sohbet etmek yerine birlikte yürüyerek sohbet etmek, köpeğinizi gezdirmek, evinizi işi yapmak size kalori harcatan aktivitelerdir. Bu tip aktiviteleri günlük yaşamınıza 20 dakika olarak ilave ettiğinizde her gün yaklaşık 100 kalori yakarsınız ve her ay böylece rahatlıkla kilo verebilirsiniz.

Yemeklerinize baharat ekleyin: Yemeklerinize baharat katarak hem tuz ve mayonezden uzak duracağınız gibi hem de metabolizmanızı yaklaşık %20 oranında hızlandırabilirsiniz.

Yemek sonrası küçük yürüyüşler yapın: Yemek sonrası yapılan yürüyüşlerle metabolizma hızlanır, daha çok kalori yakılır.

umarım ısınıze yarar

yok hicbirsey yemiyorum sadece ilik su limonlu cay bazen 1yesil elma ama genelinde resmen ve resmen karnim ac guruldaya guruldaya yataga giriyorum Allahtan benim kizda sagoldun meme emmekten kendini alamadigi icin yataga cok yorgun giriyorum o zaten acliktan bayilsam kalkip birseyler yiyecek takatim kalmiyor hemen uyuyorum kilo anca bu sekilde gidiyor

Günaydın çıtırlar hafta sonu geliyor izmirde hava kapalı yine...
ben kahvaltıda 2 dilim peksimet peyni becel ve çekirdekleriyle birlikte 3 zeytin yedim çay içmedim çünküdün maranki kahvaltıda çay içmenin demir depolarını boşalttığını söyledi kahvaltı sırasında almış olduğumuz demir ve vitaminleri içtiğimiz çay sayesinde sidik torbamıza yolluyor ilk fırsattada dışarı atıyormuşuz çayı kahvaltıdan 1 saat sonra içmek çok faydalıymış paylaşmak istedim artık böle yapıyorum şu anda çayımı içip sizleri okuyorum...
ınşallah hepiniz güzel bir gün geçirirsiniz...

günaydın kızlar çok şişim adetim yaklaşıyor hoş yaklaşsada doğru düzgün olmuyorum ama bu sefer iğne yaptıracam bir gün önce söksün diye bakalım ne olacak bu pazartesi kilo değişimim olmayacak sanırım akşam bir tabak sebzeli bulgur pilavı yedim az yağlıydı ama çok şişirdi yanında bol salata davul oldum kocamla çay sohbetinden sonra 45 dk spor yaptım çok yoruldum bayılmışım ,sabah spor yapamadım bugün gece çok uyanıyorum oğlumu çişe kaldırıyorum geceleri bez bağlıyordum bir haftadır bıraktık bezi uyku çok bölününce uyukluyorum şuan iş yerinde ılık suyumu içiyorum birazdan kahvaltı yapacam 2 parça peynir zeytin domates maydonoz etimek herkese afiyet olsun gününüz güzel geçsin

Günaydın kızlarrr,

ya ben sabah sabah yine gözüm dönmüş vaziyetteydim,işe gelirken yoldan börek aldım,ama şu sade olanlar var ya hani üzerine pudra şekeri döküp yenenler,ben bayılırım onlara 2 dilim aldım,ama inanın 1 dilimi zor yedim öyle yağlı geldiki,iyiki almışım nefsim köreldi,almasam kesin içimde kalacaktı.:jeyyar:
artık uzun süre canım istemez.

nihayet dün tartıldım ama sonucu yazmıyorum.pazartesi bildirimine yazarım.bana göre tam kıvamında gitmiş ne çok ne az.bakalım artık şu iki günü yemeden geçirmeliyim...

kızlar günaydın ayyy dünkü felaketten sonraa kendime ancak geldim
dün o şiş mideyle eşim mantı istedi ona mantı yaptım ben salata ve yogurt yedim gerçi mantıdan da 2-3 kaşık aldım onuda eşim çok ısrar etti kıramadım elma ve portakal yedim sporumu yaptım yatmadan da metabolizma hızlandıran çayımı içtim .
sabah yine güne metabolizma çayıyla başladım 1 dilim kızarmış ekmek 1 portakal yedim
şişlğim gitti kendimi çok hafiflemiş hissediyorum
bakalım bu hafta nasıl olacak kilo verimim
hepinize saygılar sevgiler öpüldünüz kızlar....

tşk ederim canım ciddi anlamda kilo vermem lazım inat etmiştim mart 15 de 75 olucagım diye ve başardım dediğim gibi bu ara biraz durdu ama sıkılaşmam devam ediyor sen ne zamandan beri yapıyorsun

azmine hayran kalmamak elde değil güzelim.
Benimde diyette bugün itibariyle 47. günüm... şu ana kadar 7 kilo verdim,tabi zayıflama çabalarım çok öncesine dayanmakta sengözlerimebaksanab diyetisyene bile gitmiştim listeye birebir uymama rağmen kilo veremeyince benden bazı testler istedi 1 ay hastanelerde süründüm diyebilirim sonuç olarak trioid hastası olduğumu öğrendim ve 47 gündür ilaç tedavim daha doğrusu ilaçlarrr tedavim devam ediyor tam tamına 8 farklı ilaç kullanıyorum,acayip kalori hesabı yaparak besleniyorum ve spor yapıyorum hemde hergün eminim benim yerimde başka biri olsa şu ana kadar 16 kilo vermişti,ama olsun moralimi bozmuyorum,madem kendimden böyle mutlu değilim o zaman fedakarlık yapmak zorundayım değilmi :1rolleyes: daha vermem gereken 21 kilo var yıl sonuna kadar vermeyi düşünüyorum canım,işte böyle

günaydın cıtır arkadaslarım bende sabah kalkarkalkmaz 1 cay bardagı sut içtim şimdide kahvaltımı ettım 1 haslama yumurta 1 kepek ekmek dunkı bılgıyı aktaracaktımya beceremedım onun için önemlı yerlerını yazıyorum yumurta ye zayıfla yaklasık 120 asırı kılolu erkek ve kadında hasta arasında yapılan bir arastırma sonuçları yumurtanın yenı bır faydasını ortaya cıkardı 2 gruba ayrılan hastalardan 1. grup kahvaltıda 2 yumurta tuketırken,2. grupta aynı kalorıyag oranlarında baget ekmek tukettı. yaklasık 8 hafta suren arastırmada, katılımcıların haftada en az 5 sabah düzenli olarak kahvaltı etmelerı saglandı bu kahvaltı menüleri 1000 kalorinin altında tutuldugu ve yag acısından düsük sevıyelı yıyecekler tüketildi. baget ekmek yiyen gruba oranla kahvaltıda yumurta tüketen grupta şu farklar göze çarpyı; diger gruba oranla yaklasık 2 kat daha fazla kılo verdıler. bel ölçülerinde diger gruba oranla yaklasık yüzde 83 daha fazla incelme kaydettıler. daha enerjık ve güçlü hissetıklerı belırlendı, bu baglamda sabahları yumurta, gibi lösin amino asidince zengin proteyn tüketen kisilerin , kahvaltılarında karbonhitratça zengin bir diyetle beslelen kişilere kıyasla iki kat daha fazla yag kaybettıkleri belirlendi. demekki neymiş sabah yumurta yıcikmısız ben yerım valla 2 tane ekmeksız sizede sunmak istedım belkı işinize yarar

bazen hayatta üzüntüler peşi sıra gelir,yani bana hep öyle olmuştur,seni çok iyi anlıyorum canım,ama hayat bu.... bazen hayatı olduğu gibi kabul edip yaşamaya calışmamız lazım.
Kilo vereceğine eminim..

lattecım hemen kalan dılımını birisine ikram et kalmasın elınde acıkınca yeme

Günaydın kızlar ben akşam yine tatlı yedim 3 4 kaşık kazan dibi yedim ama kendimi cezalandırdım salatalık ve greyfurttan başka bişeyde yemedim.

Bu sabah evden cıkarken bi elma yedim, şimdi şirkette 2 dilim kepekli ekmekle yapılmış bir tost beş zeytin yedim.

dün magrenta söylediğinden beri zeytinleri çekirdekleriyle yiyorum
acaba dünkü şişkinliğimin gitmesinde zeytinlerin etkisi varmıdır?
cnm çok ama çok tatlı bişiler istiyor kuru incir getirmiştim yanımda ondan yesem 2 tane
kalorisi çok olur mu kızlar?

aynı fikirdeyim,yeni arkadaşlarımızı gördükçe bende çok mutlu oluyorum.

haklısın canım bende 60 lara inince gitmem burdan çok alıştım sizlere bağımlılık yaptınız valla çıkıyorum herkeze iyi akşamlar kocaman öpüyorum hepinizi :1hug:

bende gitmem kaydirigubbakcemile5

kızlar delircem yaa....tatilde günde 6 km yol yürüdk,we cddn az ydm ama gram wermemşm 5 gün böyleydi ne hayallerim wardı oysa

moral bozmak yok kızlar,sabretmeli ve devam etmeliyiz inanın 3-4 güne kalmaz fazlasıyla kilolarınızın gittiğini göreceksiniz,bazen takılıyor o anda şeytana uymamak lazım

üzülme güzelim,bugünü az kalorili beslenerek ve dünden aldığın fazla kalori kadar spor yaparak geçirirsin olut biter

umarım sorunlarını biran önce çözüme kavuşturabilirsin,ama sonrasında bekliyoruz canım.
ayrıca haber vermen ne kadar ince bir davranış,nezaketinden dolayı teşekkür ederiz.

günaydın Seda cım,

buna bir formül varmış,eğer çayın yanında domates yersek çay ın yan etkilerini öldürmüş olurmuşuz..Taylan Kümeli nin programında dinlemiştim.

lattecım hemen kalan dılımını birisine ikram et kalmasın elınde acıkınca yeme

ya güzelim inan vermesem bile yemem,nasıl tiksindim vıcık vıcık yağdı.ben sağlıklı beslenmeyi öğreniyorum galiba hihoyyyt

günaydın canım,

ah ah sorma bende dün koca bir kase sütlaç yedim,ah şu ablam yokmu,yiyeceğin kadar yap görünce dayanamıyorum diyorum ama dinlemiyor.Ama fazladan yüzerek kalorisini yaktım,bu sabahta nasıl zor uyandım,neyseki hafta sonu geliyor hihoyyyt

100 gr 59 kalori tatlım,bence yiyebilirsin,hem çokda faydalı,güzel seçim

günaydın kızlar hayırlı cumalar
pazartesiden bu yana 1 kilo almışım ben yasenağlama

Evet bu sabah bende cok zor uyandım oley yarın tatil :) Bu tatlılar bize düşman ya :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…