8 yaşında ki yeğenim gelişme çağına girdi :(

Merhaba arkadaşlar,
Başlıkta da yazdığım gibi 8 yaşında ki kız yeğenimin ergenlik çağına girdiğinden şüphe ediyoruz. Ben ve ablamlarda böyle erken olmadı.
Ablam göğüslerinin belirginleşmesinden anlamış doktora götürmüş. Hormon testi yapmışlar ama net birşey yok. 3 ay sonra tekrar getirmesini söylemiş takip etmek için. Başka bir doktora daha götürmek istiyor.
Sabahtan beri bir dolu şey okudum. Bazı makalelerde ergenliğe girip 2 sene içinde regl olursa boy uzaması durur yazıyor, bazı doktorlar da alakası yok diyor.

Ben bu aşamada en çok yeğenimin psikolojik durumunu merak ediyorum aslında. Bir hatırlasanıza vücudumuz değişirken ne kadar zorlandık saklamaya çalıştık. Kendini arkadaşlarından farklı görürse, onlar ona o farklılığı hissettirirse psikoljisine özgüvenine yansır.
Aranızda bu durumu yaşayan bilgisi olan biri var mı? Gelişimi durdurmak mı durdurmamak mı? ne kadar sağlıklı? Ve sonucu nasıl oldu?

Ablama da okutacağım o yüzden kulaktan dolma değil gerçek bilgi rica ediyorum.

bu konuda benim çok bir bilgim yok ama ben ergenliğe 16 yaşında girdim yani adetimi 16 da oldum göğüslerim 15 yaşında çıktı 24 e kadar büyümeye devam etti şuan 75 beden ve boyum 1.72. Kız kardeşim 11 yaşında ergenliğe girdi onunda boyu 168 ve şuan yaşı 19. yani boya etki etmedi erken adet olmak yada geç adet olmak. kızlarda boy 24 e kadar uzuyor. ben üniye gittikten sonra 5 cm uzadm boy birazda genetik çok fazla canınızı sıkmayın ailede erken adet olmuş birisine çekmiş olabilir yeğeniniz tabiki bi kaç doktora daha danışmakta fayda var

Merhaba arkadaşlar,
Başlıkta da yazdığım gibi 8 yaşında ki kız yeğenimin ergenlik çağına girdiğinden şüphe ediyoruz. Ben ve ablamlarda böyle erken olmadı.
Ablam göğüslerinin belirginleşmesinden anlamış doktora götürmüş. Hormon testi yapmışlar ama net birşey yok. 3 ay sonra tekrar getirmesini söylemiş takip etmek için. Başka bir doktora daha götürmek istiyor.
Sabahtan beri bir dolu şey okudum. Bazı makalelerde ergenliğe girip 2 sene içinde regl olursa boy uzaması durur yazıyor, bazı doktorlar da alakası yok diyor.

Ben bu aşamada en çok yeğenimin psikolojik durumunu merak ediyorum aslında. Bir hatırlasanıza vücudumuz değişirken ne kadar zorlandık saklamaya çalıştık. Kendini arkadaşlarından farklı görürse, onlar ona o farklılığı hissettirirse psikoljisine özgüvenine yansır.
Aranızda bu durumu yaşayan bilgisi olan biri var mı? Gelişimi durdurmak mı durdurmamak mı? ne kadar sağlıklı? Ve sonucu nasıl oldu?

Ablama da okutacağım o yüzden kulaktan dolma değil gerçek bilgi rica ediyorum.

yıllar önce aynılarını ben yasadım
sonrasında annem hemen benı ankarada dıskapı ssk endokrın bolumune goturdu o zamanlar bu bolum daha yenı acılmıstı ve turkıyenın her yerınde cocuklar gelıyordu
kan ıdrar vs hormon testlerı yapıldı
doktorum erken adet gorebılcı vs soledı
sonrasında hr ay ıgne yapıldı adetımı yaklasık 16 yasımda yanı normal yasımda gordum
eger o zaman gercekten adet gorseydım boyum kısa kalcaltı cunku boy uzamamı takıp ettıler

o zamanlar doktoruların ozel muanelerı klınıklerı meshurdu ne paralarımız gıttı annaatamam

bır annonce goturun szde sorunuz olursa yazabılırım

Son düzenleme:
Bizim bi aile dostunun kızı vardı inanılmaz göğüsleri vardı 10 yaşında yoktu
Meğer tavuğu çok seviyormuş hergün yiyormuş tabi tavuklarda hormonlu olduğu için
Doktorları tavuğu ağzına sürmücek dediler göğüsleri baya baya küçüldü olması gerektiği gibi yaşında oldu en azından
Bu hormonlu gıdalar yüzünden böyle oluyor

bizde mi tavuk yesek... :52:

bence boyun %90 ı genetik, %10 u çevresel etmenler...

bazen çocuğun boyu çok uzamayacaksa erken oluyor... benim kuzenimin boyu yaşına göre çok uzun gidiyordu.. 10 yaşında adet oldu, öyle kaldı.. 1.55 şimdi.
ama adetten sonra baya uzayan tanıdıklarımda var..
ben 13.5 yaşımda oldum ama 1.60 ım.. çocukken 2 yaş geriden geliyordu boyum çünkü ..

biz biyoloji dersinde ergenliği 9-13 yaş arasında diye öğrenmiştik. ben ergenliğe girmek deyince adet görmek anlıyorum. göğüs çıkması vb. şeyler erinlik diye hatırlıyorum.
yani sağlıksız bir durum yok.

boy konusunda çok endişelenmeyin, boy kısa olunca hayatta mutsuz mu olunuyor.. kaderi güzel olsun.
annem bana boyun kısa yemek ye derdi küçükken ve kötü hissederdim kendimi..
çocuğunuza endişelerinizi yansıtmayın, öz güvenini zedelemeyin.
sağlıklı olsun da uzun boylu olmasın ne önemi var.

sağlık konusunda karar verecekte doktorlar..

12 yasinda adet oldum.ve en az 10 cm daha uzadim.ta 20 yasima kadar.ailede boy ortalamasi uzunsa uzar,minyonsa oyle olur.illa kisa kalacak diye birsey yok.ablaniza soyleyin takmasin kafasina o kadar.cocugu da etkilersiniz.

soyle bı bılgı de psylasmak ıstıyorum kızımın bebekken goturdum doktoru soylemistı son yıllarda anneler cocukları zayıf kalmasın gelıssın dıye vıtamın ılacları verıyorlar balık yagları vs. bunlarda erken ergenlıge sebeb oluyormus hep hormonlu gıdalar denılıyorya bu ılaclarında etkısı var

13 yaşımda regl oldum ve sınıfın (erkekler dahil) en uzun öğrencisiydim.
Olduktan sonra gram uzamadım. Sınıftaki herkes beni geçti, şimdi ise ortalama bir boyum var (1.65)
Ergenlikten sonra pek uzama görülmüyor, istisnalar hariç elbette.
8 yaş gerçekten çok çok erken.
Doktora görünmesinde yarar var:26:

Regl olduktan sonra boy uzamasının yavaşlamasının hikaye olduğunu okumuştum bir yerde ne kadar doğrudur bilmiyorum. 12 yaşımda olmuştum ben de. Boyum kısa ama ailemdeki herkes kısa yani benimki genetik.

Bunu bir doktorun makalesinde okudum. Birķaç tarihi istatistik ile de ispatlamış. Sonuç olarak klişe olduğunu söylemiş. Ne kadar doğru bilinmez.

Bizim bi aile
dostunun kızı vardı inanılmaz göğüsleri vardı 10 yaşında yoktu
Meğer tavuğu çok seviyormuş hergün yiyormuş tabi tavuklarda hormonlu olduğu için
Doktorları tavuğu ağzına sürmücek dediler göğüsleri baya baya küçüldü olması gerektiği gibi yaşında oldu en azından
Bu hormonlu gıdalar yüzünden böyle oluyor

Avrupa'da bir okulda çocuklarda erken gelişim gözlenmiş ve yemekhanede verilen tavuk yemeklerinden kaynaklandığı da anlaşılmış. Sadece çocuklar değil yetiskinlerin de yememesi gerekiyor hormonlu olabilecek gıdaları.

bende 9 yaşımda ilk adetimi gördüm.hatta o zamanlar annemin ne kadar çok endişelendiğini bile hatırlıyorum.ablamdan,benden büyük kuzenimden bile erken olmuştum adetimi.
boy konusuna gelirsem, boyun ergenlikle,adetle falan filan ilgisinin olduğunu düşünmüyorum.boy tamamen genetiktir bana göre.ya anneye benzeyecek ya babaya.:34:

ben 16 yaşımda oldum boyum 1.80 Allah'a şükür :)

bu yeni çağın çocukları erken oluyor ben orta üç de adet görmüştüm de ağlamıştım erken oldum diye çünkü sınıfta bir çok kız daha olmamışdı hormon değişimleri yüzünden annemin bir arkadaşının kızıda böyle kız dokuz yaşında adet görmüştü şok geçirdi kadın doktora falan götürdüler ne yaptılar bilmiyorum

birde yağlı yiyeceklerde uzak durmalı diye biliyorum paketli gıdalardan hormonlu sebzelerden yağ fazlalığı oströjeni daha fazla çalıştırıyor bildiğim kadarıyla

Son düzenleme:
Canim ben ilkokul 5 te regl oldum 10 yadindaydim ama okulun en uzun kiziydim kac cm oldugumu ozaman icin hatirlamiyorum suan 172 boyundayim kisa degilim yani psikolojimde bozulmadi sadece ilk zamanlar ilkokul formasiyla hasta olmak zordu bence ergenligi engeleyici bir yola basvurmak daha tehlikeli..

Back
X