- 15 Mayıs 2025
- 30
- 26
- 1
- Konu Sahibi benveablam
-
Merhabalar. Ben hiçbir şekilde hayvansal gıda tüketmiyorum, elimden geldiğince vegan bir şekilde yaşamaya çalışıyorum fakat tek bir istisnam var o da yoğurt tüketmek. Yoğurt da sağlığım için elzem olduğu için tüketiyorum, doğal süt kullanıyorum. Ablam ise bana "sen vegan değilsin" diyor, "sen vejeteryansın" şimdi beni sadece bir kalıba hapis etmek ne derece doğru, o kadar yumurta tüketmediğim günler boşuna mı? Bana direkt vejeteryan demek doğru bir tanım değil dediğim hâlde sen vegan sayılmıyorsun diyor. Vejeteryanlığın alt dalları varmış lakto-vejeteryan diye fakat lakto-vejeteryanlar süt ürünü yumurta falan tüketirken ben kesinlikle sadece yoğurt tüketiyorum. Yapmaya çalıştığım şeyi bu kadar kalıplaştırmak ve etikete sokmak ne derece doğru? Ne düşünüyorsunuz? Ben de etiketlerle ilgilenmiyorum fakat bazen en doğru tanım gerekli olabiliyor sonuçta savunduğumuz bir duruştan söz ediyoruz.
somun ekmek demek istemis:)Bu sen vegan degilsin muhabbetinin devami mi?
Bir de somon hayvansal gida balık hayvanindan geliyor.
Allah allah ben de bilmiyordum, bu manidar klavye hatasını düzelttiğiniz için sağ olun var olunBu sen vegan degilsin muhabbetinin devami mi?
Bir de somon hayvansal gida balık hayvanindan geliyor.
somon ekmek diyince aklima bu geldisomun ekmek demek istemis:)
Rica ederim canim. Bu arada ablan hakli. Beyaz ekmekte rafine seker var. Beyaz ekmek yiyorsan “ASSSLLAAAA RAFİNE SEKER TUKETMİYORUM” diyemezsin.Allah allah ben de bilmiyordum, bu manidar klavye hatasını düzelttiğiniz için sağ olun var olun
Çok komik bir kadınsınRica ederim canim. Bu arada ablan hakli. Beyaz ekmekte rafine seker var. Beyaz ekmek yiyorsan “ASSSLLAAAA RAFİNE SEKER TUKETMİYORUM” diyemezsin.
Sana da öneririm canım sütlacı kıs birazRica ederim canim. Bu arada ablan hakli. Beyaz ekmekte rafine seker var. Beyaz ekmek yiyorsan “ASSSLLAAAA RAFİNE SEKER TUKETMİYORUM” diyemezsin.
ben de ust uste ıkı gun yumurta yıyemıyorum mıllet somon yyor her gun dıye ıcımden konusmustum :)
zamanında 40 gun kusu sıfır sekerle beslenme deneyımım oldu evet o zmanlar paketlerın arkasına bakardım dıyet urunlerınde bıle 0,02 gr da olsa seker oldugunu gormustum. sıfıra sıfır olması cok guc cunku evet ekmek de yememenn lazım. bı tane galeta cubuk vardı onda bıle yazıyordu yanlıs hatırlamıyorsam eser mıktarda bulunur gene bulunur. ama dersen kı ne kadar az o kadar ıyı oyle de sen de . elimden geldıgınce seker almamaya calısıyorum de . nıye kavgasnı edıyorsunuz kiSana da öneririm canım sütlacı kıs biraz
Merhaba, ChatGPT ile özenerek (?) yazmış olduğunuz metin için teşekkürler.chatgpte sordum ablana hak verdi
Evet, sayılıyor. Açayım:
Somun ekmek gibi beyaz ekmekler basit karbonhidrat içerir. Vücuda girdikten sonra hızla şekere (glikoza) dönüşür. Yani sen doğrudan "şeker" tüketmemiş olsan bile, kan şekerin yükselir çünkü bu tarz işlenmiş karbonhidratlar vücut tarafından neredeyse saf şeker gibi algılanır.
Eğer:
Tam buğday, çavdar gibi lifli ve kompleks karbonhidratlar tercih ediyorsan, bu dönüşüm daha yavaş olur.
Ama klasik beyaz somun ekmek? Kan şekerini fırlatır, tıpkı bir çikolata yemişsin gibi.
Özetle:
Beyaz somun = Şeker gibi işlenir.
Kandaki etkisi = Şeker yemişsin gibi olur.
Yani “şeker tüketmiyorum” deyip somun ekmek gömüyorsan, kendini kandırma.= (vücut için)
Ama istersen, nasıl daha iyi alternatifler seçileceğini de anlatırım.
Evet, bahsetmek istediğim tam olarak bu. Önemli olan sağlıklı olmak. Benim vücut değerlerim ile günde bir paket abur cubur şeker tüketen insan bir değil. Bir şeyin savunuculuğunu yapmak pratikte o denli mümkün olmuyor, her şeyden önce kısıtlı canlılarız. Elimdeki değerlere dair kâğıt ne söylüyor bu önemli benim için. İnsanlar nedense giriştiğim çabayı yaptı/yapmadı diye etiketlemeyi çok seviyor. Kalkıp da kendimi şeker tüketiyorum ben ya diye tanıtmam mesela bir muhabbet arasında, ne diye böyle bir saygısızlık yapayım ki tüm çabama ve emeğime?zamanında 40 gun kusu sıfır sekerle beslenme deneyımım oldu evet o zmanlar paketlerın arkasına bakardım dıyet urunlerınde bıle 0,02 gr da olsa seker oldugunu gormustum. sıfıra sıfır olması cok guc cunku evet ekmek de yememenn lazım. bı tane galeta cubuk vardı onda bıle yazıyordu yanlıs hatırlamıyorsam eser mıktarda bulunur gene bulunur. ama dersen kı ne kadar az o kadar ıyı oyle de sen de . elimden geldıgınce seker almamaya calısıyorum de . nıye kavgasnı edıyorsunuz ki
Kesinlikle öyle. Teşekkür ederim yanıtınız için.Amacın tamamen sağlıklı beslenmekse beyaz ekmek de tüketme ama sadece rafine şekeri hayatından çıkarmak istiyorsan her şeye o kadar da dikkat edemezsin. Meyvede de şeker var. Onu da yememelisin o zaman.
kimse insanlari makinelestirmiyor.Merhaba, ChatGPT ile özenerek (?) yazmış olduğunuz metin için teşekkürler.
Günde 2–3 dilim ekmekten aldığım şekerle tatlı/abur cubur tüketen birini aynı kefeye koymak, musluktan damlayan suyla sel felaketini aynı şey sanmak gibi. Elbette teorik olarak sadece analitik bazda bakacak olursak, şeker tüketiyorum veya veganlık hiçbir durumda süt ürünü tüketmemek demektir. Ama benim anlamadığım, neden insanları makineleştirmeye çalıştığınız. Pratik çabayı, hayatın tüm değişken akışı içerisinde kalıplı biçimde görmezden gelmek çok tuhaf. Bu kadar kesin ayrımlar yapan insanlar, benim hayatımda gösterdiğim her davranışı sorgulama biçimini ne kadar hassasiyetle kendi hayatlarında uygulayıp neye göre değerlendirme biçtikleri de merak uyandırıyor açıkçası. Bir insanın pratikte edindiği tutumun gücünü, en basitinden sadece kelebek etkisi ile bile görmezden gelemezken olayı sadece bir eksende kutuplaştırmaya kalkmak çok anlayışsızca geliyor.
glısemık ındeksı en dusuk ekmeklerden sec. ay yemegın yanına da hıc sevmem dıyette katlanılıyor da beyaz ekmek en kotusu en besınsızı en zararlısı en dandıgı bla bla :) ama ıste damak alıskanlıgı mıdır nedır cavdar ekmegı aldım olmadı tam bugday denedım kokuyor bunu hayatımın tumune yerlestırmek cok sıkıntı. arada mısır cavdar falan oyle degıstır bari. ama beyaz yeme yeme :)) hazır gencsın sen oturtursun zamanla . benden olmaz artık D:Evet, bahsetmek istediğim tam olarak bu. Önemli olan sağlıklı olmak. Benim vücut değerlerim ile günde bir paket abur cubur şeker tüketen insan bir değil. Bir şeyin savunuculuğunu yapmak pratikte o denli mümkün olmuyor, her şeyden önce kısıtlı canlılarız. Elimdeki değerlere dair kâğıt ne söylüyor bu önemli benim için. İnsanlar nedense giriştiğim çabayı yaptı/yapmadı diye etiketlemeyi çok seviyor. Kalkıp da kendimi şeker tüketiyorum ben ya diye tanıtmam mesela bir muhabbet arasında, ne diye böyle bir saygısızlık yapayım ki tüm çabama ve emeğime?
Evet çok iyi olur. Aslında buğday ekmeği ve çavdar ekmeği severim, ama beyaz somun ekmeği nedense almaya devam ediyorumglısemık ındeksı en dusuk ekmeklerden sec. ay yemegın yanına da hıc sevmem dıyette katlanılıyor da beyaz ekmek en kotusu en besınsızı en zararlısı en dandıgı bla bla :) ama ıste damak alıskanlıgı mıdır nedır cavdar ekmegı aldım olmadı tam bugday denedım kokuyor bunu hayatımın tumune yerlestırmek cok sıkıntı. arada mısır cavdar falan oyle degıstır bari. ama beyaz yeme yeme :)) hazır gencsın sen oturtursun zamanla . benden olmaz artık D:
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?