Açıköğretim Öğrencisi Neden Öğrencilere Tanınan Haklardan Yararlanamaz?

NickimTam13Harf

...
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
8 Aralık 2012
10.610
6.974
248
Bir açıköğretim fakültesi öğrencisi olarak çok rahatsız olduğum bir konu bu... Şöyle ki;

Öğrenci kimlik kartımın arka yüzünde "Kimlik kartının sahibi Türkiye'nin her yerinde öğrencilere sağlanan kolaylıktan yararlanır" maddesi bulunmakta. Ama görüyorum ki toplu taşıma araçları başta olmak üzere açıköğretimi asla öğrenci niteliğinde kabul etmiyorlar.

En son bindiğim toplu taşıma aracında öğrenci ücreti vermek isteyince nerede okuduğum soruldu. Ben de açıköğretim öğrencisi olduğumu söyledim. Bunun üzerine açıköğretimi tam ücretine tabi tuttuklarını söyleyince, onlara kimliğimin arkasında yazan yazıyı söyledim ve öğrenci haklarından yararlanma hakkına sahip olduğumu belirttim. Kimliğimi görmek istediler, cüzdanımdaki karışıklıktan dolayı bulamayınca tam ücreti vermek zorunda kaldım çünkü münakaşamız yüzünden araç harekete başlamamıştı insanları bekletmek istemedim.

Bizi öğrencilerden saymıyolarlar evet, çünkü her bahar ve güz döneminde 205 TL'yi onlar yatırıyorlar. Hem hayat mücadelesi verip hem okumaya çalışan da onlar. Hiç birşeye benzemeyen fakülte kitapları yüzünden kaynak kitaplara para döken, yetmediğinde gereken kurslara giden de onlar. Kitaptan başka konu anlatımlı kaynak kabul etmeyen fakülte, kitabıyla da alakalı sorular sormayınca önlisansı lisans süresince okuyan da onlar...

Eğer aranızda açıköğretim ÖĞRENCİSİ var ise, lütfen haklarını korusun. Kimse sesini çıkarmadığı için isteyen istediği gibi davranıyor. Ben tek başıma koca adamlarla kavga edebilirim bu yüzden, kimliğimi de buldum bu konu yinelenirse hakkımı sonuna kadar savunmaya kararlıyım.

çok doğru söylemişsiniz,hepsine katılıyorum bir açıköğretim öğrencisi olarak,fakat ben yaşadığım şehirde henüz bir sıkıntı ile karşılaşmadım

çok doğru söylemişsiniz,hepsine katılıyorum bir açıköğretim öğrencisi olarak,fakat ben yaşadığım şehirde henüz bir sıkıntı ile karşılaşmadım

Açıköğretim öğrencisiyim dediniz mi hiç toplu taşıma araçlarında falan? Örgün eğitim öğrencisi zannetmiş olabilirler belki.

hangi şehirde yaşıyorsunuz??

öğrenci kimlik kartınızda pasonuz yokmu??

ankarada otobüste paso sorarlar sende gösterir öğrenci kartı basarsın

ilginç hakikaten..

izmirde kentkart var heryerde onu kullanıyorum öğrenci kentkartı ayrı zaten ama dolmuşlarda hiç öğrenci vermedim burda dolmuşlarda ünüformalı öğrenci şukadar diye yazıyor mağlesef kıyafetsiz kabul etmiyolar heralde

hangi şehirde yaşıyorsunuz??

öğrenci kimlik kartınızda pasonuz yokmu??

ankarada otobüste paso sorarlar sende gösterir öğrenci kartı basarsın

ilginç hakikaten..

Özel halk otobüsleri, ve dolmuşlardan bahsediyorum. Özellikle dolmuşlarda. Eğer ücreti nakit olarak topluyorlarsa mutlaka soruyorlar. Sanırım tesettürle öğrenciliği hala birleştiremeyen insanlar var.

Özel halk otobüsleri, ve dolmuşlardan bahsediyorum. Özellikle dolmuşlarda. Eğer ücreti nakit olarak topluyorlarsa mutlaka soruyorlar. Sanırım tesettürle öğrenciliği hala birleştiremeyen insanlar var.

canım bende aöf okuyorum ve tesettürlüyüm....bugüne kadar aöli olduğum için red edildiğim olmadı hatta müzelere falan kartımı gösterip girdim....
sanırım sen ters birine denk gelmişsin....yazdığın metinin her harfine katılıyorum...para almaya gelince öğrenciyiz, ama uygulamada öyle görünmüyoruz.....üstelik 2 yıllık bir bölümü zar zor 4 senede anca bitirebiliyoruz....yazık....ne denir ki...

bende aciktan okuyorum.ogrenci pasom var.sıkinti yasamadim hic.minibusler de uniforma sarti oldugu icin de tam veriorum.

Ben yasadigim sehirde boyle birseyle karsilasmadim.İster otobus olsun ister dolmus olsun ogrenci diye uzatanlar veriyor hatta ogrenci kimlik karti gosteren bile olmuyor soforlerde sormuyor zaten uzerinizde uniforma olmasina gerek yok yani

Canım bende açıköğretim öğrencisiyim bu zamana kadar bi sorun yaşamadım toplu taşıma araçlarında. Ama diğer bütün söylediklerine katılıyorum. Bize boşuna okuyor muamelesi yapılıyor halbuki bizler örgün öğrencilerinde daha fazla çalışmak zorunda kalıyoruz. Ve benim açıköğretim öğrencisi olarak en çok maruz kaldığım muamele "açıköğretim kolay ya" şeklinde ki muamele. Bu tarz davrananlara kitaplarımı postalamak istiyorum resmen.

bende aciktan okuyorum.ogrenci pasom var.sıkinti yasamadim hic.minibusler de uniforma sarti oldugu icin de tam veriorum.

Dolmuslarda forma zorunlulugu olamazki belki ben ogun sivil giyinmek zorunda kaldim benim yasadigim sehirde boyle bir sey yok dolmusa binince forman nerede yada nerenin ogrencisin diye sormada yok.

seyma aynen düşüncelerimi okumuşsun...en son bi olayımı anlatayım...bi grupla toplandık oturuyoruz yeni tanıştığımız bi grup dini bi sohbetti....
tanışma faslından sonra kimler okuyor kimler ev hanımı falan denildi 15 kşi civarıydık çoğu lisans okuyor zaten iki üç taneside ev hanımı...
bende dedim hem ev hanımıyım hem öğrenciyim dedi gülümseyerk :)
sonra dediler aaaa nasıl okuyorsun hemde çocuğun var dediler okula nasıl gidiyorsun kime bırakıyrsun dediler..yok lisans değil aöf okuyorum dedim....
aynen birbirlerine baktılar ve cevap şu....
'ohooo sen aöf okumayla öğrenci olduğunu mu düşünüyorsun'
nasıl sinirim bozuldu veraynsın edip herşeyi anlattım sizin gibi yata yata sınav geçmiyoruz dedim ( çünkü bi önceki mevzuda hiç çalışmadan geçtim demişti biri)
kitapları yalayıp yutuyoruz ama o bile yemtiyor kaynaklardan çalışa çalışa bi hal olduk ama yetmiyor dedim o bile...
ama kime anlattıysam burun kıvırarak dinlediler..zaten az sonra kalktım onların yanıdan...
böyle işte canım yaa nedense bi aşağılanma durumundayız...

Seni anliyorum kim bilir nasil dolmussun acikogretime yuksek puan cekip giden ogrenciler de var ama. Sizin gibi yata yata gecmiyoruz lafi bira agir olmus aslinda ben olsam o lafi soylemezdim.Aof okuyup cok iyi yerlere gelen ogrenciler var ama bazilari bunu anlamiyor sen ne okuyordun.

Açıköğretim öğrencileri haklarından yararlanabiliyor ki? Mesela İstanbulkart çıkartırken öğrenci indiriminden yararlanmak için AÖF Belgesi de götürebiliyorsunuz.

Sizin bu muameleyi görmemiş olmanıza sevindim.

Bir de şu örneği vereyim:

Sınavlara genellikle aynı fakültede giriyorum, fakülte ana yola uzak olduğu için girişte dolmuşlar bekliyor. Biniyorsunuz, öğrenci ücreti uzattığınız an diyorlar ki açıköğretimsen tam vereceksin, örgün eğitimsen kimliğini göster. Zaten dolmuştaki herkes açıköğretimli, çünkü sınavdan yeni çıkmışız. Baktım kimse ses çıkarmıyor, ben de ses çıkarmadım tabi. Her seferinde bu durum aynı. Bir seferlik gelmedi yani başıma bu durum.

Canim sen nerede yasiyorsun dolmus soforleri nerenin ogrencisisin diye soruyorlar.Yukarida da yazdim benim yasadigim sehirde ne dolmus soforleri nede otobus soforleri soruyor hatta ogrenci kimlik karti yada forma bile sormuyorlar.

Canim sen nerede yasiyorsun dolmus soforleri nerenin ogrencisisin diye soruyorlar.Yukarida da yazdim benim yasadigim sehirde ne dolmus soforleri nede otobus soforleri soruyor hatta ogrenci kimlik karti yada forma bile sormuyorlar.

Büyük bir şehir olmasa da, yaşıyorum işte bi şehirde :) Buranın insanlarında var demekki sorun.

bizim burda dolmuşlarda öğrenci kıyafetliler hariç diğer herkes tam ücret öder
bu bi yana açık öğretim okumakla memurda olunabiliyor diğer mesleklerde bunun önünde bi kısıtlama yok
ayrıca örgün öğretim okuyanlar yata yata geçmiyor
burslarla kredilerle aileden uzak bi yaşam, kredi alındıysa okuldan sonra iş bulup onu ödeme çabası, her gün evden ayrı yemek parası ,kalacak yer, aileden uzak olmanın psikolojisi,tanımadığın insanlarla bi arada yurtta evde kalıp onların derdini sıkıntısını çekme.. yani sırf harç parası değil bi örgün öğrencisinin verdiği ücret yanında kitapları okulu bitimek için tezler ders notları için fotokopiler stajlar vs..
bu arada açık öğretimde okudum bi zamanlar..

konu sahibinin konunun başında belirttiği hiçbir şeye benzemeyen kitaplar dediği kitaplar aslında çok güzel anlatılmış kitaplar
okurken bazı dersleri araştırırken açık öğretimin o mavi kitaplarından faydalandığım için içeriğini biliyorum bence gayet güzel hazırlanmış ama okuyup çalışmak gerekli.

Son düzenleme:

Örgün eğitim öğrencisine lafım yok, olmadı da zaten. Siz sadece o kitaplardan faydalanmak için açmışsınız, ama onlar bizim tek eğitim kaynağımız. Bizim için yeterli değil, ki zaten aöf yardımcı kitapları da yasaklamış durumda.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…