- 8 Eylül 2009
- 397
- 3
- 116
- Konu Sahibi Brave Capricorn
- #1.001
multikist ne demekmiş canım
ben polikistik im ama multikisti ilk defa duydum
internetten alıntı yapıym tatlım :)
" Multikistik Over (MCO) deyimi asıl olarak bir hastalığı, Polikistik Over (PCO) ise bu hastalığın da içinde bulunduğu bir sendromu tanımlamaktadır. Sendrom ; belli bir hastalığa bağlı olarak vücutta meydan gelen tüm arazları içeren klinik görünümün toplamını ifade etmektedir. Yani ;
MCO; yumurtalıklarda her siklusla ultrason ile görülen yumurta kisti sayısının artmış olması söz konusudur. Diğer bir deyişle, her siklusta normal olarak ultrason ile tek planda görebildiğimiz yumurta kisti (follikül) sayısı en fazla 7 - 8 olması gerekirken bundan daha fazla olması halinde MCO den bahsedilir. Burada folliküllerin yerleşimi yumurtalık içinde rastgeledir, özel bir yerleşim göstermezler ve sadece sayıları fazladır. Bunun yanında başkaca bir klinik bulgu çoğu zaman yok ya da hafiftir.
PCO ; MCO nun bir basamak daha ilerisi olarak da kabul edilebilir. Burada da follikül sayısı fazla olmakla birlikte bunlar özellikle yumurtalığın dış çeperine yakın bir şekilde dizilmişlerdir ki bu görünümden dolayı PCO ya ilişkin bir tanı kriteri olan nakelace ( gerdanlık )deyimi gelişmiştir. Burada folliküller aynı bir gerdanlığın boyunda duruşu gibi sıra ile dizilmiş gibi görülürler.Bundan başka over dokusunda korteks ve medulla oranında değişikler de görülür. Bunlardan başka, klinik olarak ; tüylenmede artış, adet düzensizlikleri ( gecikmelere ya da adet olamama ) ve gebe kalamama gibi problemler de tabloya eklenebilir. İşte bu nedenden dolayı buna Polikistik Over Sendromu ( PCOS ) denir. "
böyle işte .. aranızda bunun gibi kistleri olan yok mu arkadaşlar..
ben soğan kürü uygulamak istiyorum..
acaba faydasını görür müyüm ?