Adetler ve merasim

dunc124

Guru
Kayıtlı Üye
26 Ocak 2014
74
54
288
selam arkadaşlar bişey sormak istiyorum erkek kardeşim bir kızla beraber bugün anneme evlenmek istediğini söylemiş şimdi kız arnavutmuş ve adetleri çokmuş diye duydum hatta kız kınada 6 kıyafet giyeceğini söylemiş biraz şaşırdım ve araştırdım belli ki adetlerine bağlılar bu konu hakkında bilgisi olan arnavut gelin alanlar var mı aranızda merak ettim daha neler var:)

Son düzenleme:
O kadar diyorsun bilgin varsa açar mısın biraz 9 kıyafeti hangi ara giyecek yahu kınadan bişey anlamayacak:)

Arnavut değilim ama Eşimin ailesi Arnavut. Kuzeninin kınasında hepsi bindallı giymişti. Onlar öyle hepsi giyermiş kınada. 9 kıyafet diye bir adet görmedim.
Klasik testi kırma, heyamola (şehrin göbeğinde hiç hoş olmayan bir adet bence), tavuk alma hepsi var aslında klasik göçmen adetleri. Bizde de benzer olduğu için yabancılık olmadı :) Biz bir tek testi kırmayı yapmıştık, milleti rahatsız etmeye gerek yok diye başka bir şey yapmadık. Bir de kına yakılıp gelin oynatıldıktan sonra damat gelini kucağına alır, çeşmeye kadar taşır, gelinin ellerinin kınasını damat yıkar.

Sizi kendi akrabalarından birinin ya da çevre vs düğününe kınasına götürmelerini önerin. Görürsünüz hem kınada kız gerçekten 9 kıyafet giyiyor mu Ben şüpheliyim bizim burada da arnavutlar var hatta annem yarı arnavut yarı göçmen hiç bir akrabada görmedim ne kız alırken ne kız verirken. Bazı aileler sırf gösteriş olsun masraf çıksın, bu masrafı karşılayamayan ev geçindiremez diyerekten yüklendikçe yükleniyor benim bildiğim arap adetidir 9 kıyafet kınada çünkü yalan yanlış olmasın Ben gördüğümü ve bildiğimi söylüyorum

Bazı Arnavutlar gerçekten o şekilde bir komada bilmem kaç kıyafet giyiniyorkar ve istedikleri takı setleri çok pahalı oluyor.
Ancak eğer ki kişi seviyorsa imkanları ölçüsünde dengelyebilmeli bir çok şeyi.
Onların adeti var ise sizin de var.
Bizim burada mesela kinada 3 kıyafet giymek dahi ayıp karsilanir. Gösteriş yapmak istiyor diye direk etiket yapıştırılır.

bizde bosnagiz kinalarda farkli farkli giyinir kizlar dokuz tane olmali diye birsey yok ama 3-5 cesit giyerler altin takmaya da duskundurler ben uygulamadim bunlari sadece kinada yoresel kiyafeti giydim okdr ..illa altinlar takilacak bol bol cesit cesit kiyafrt giyilecek diye birsey de yok kisinin kendi istegine bagli

bencede türkiye ye gelen göçmenlerin gösteriş merakından başka birşey değil bu ben Arnavutlukta yaşıyorum 2 senedir 2 arkadaşımda Arnavut kızıyla evlendi hiçç öyle adetler yok hatta kız tarafı kendi düğününü kendi yapıyor ne altın istediler ne bişey

Evet o kiyafetler hazir degil terzide dikilmis oluyor genelde siz kumas aliyorsunuz bir kismini kiz tarafi bir kismini erkek tarafi diktiriyor.
Sizin geleneklerinizde yoksa sasirtici gelebilir ama arastirmaniz ogrenmeniz cok hos hayirli olsun simdiden.

Yuh
Abartmaya ne gerek var yahu
Öyleyse sizde gelinin çeyizi tam olacak şartı koyun en ufak şey eksik olmasın kayinvalideye yardım etsin hatta aynı evde yaşasın eskiden adetler öyleymiş

Öylesine böyle ozaman

Ben arnavutum ama kinamda tek kiyafet birde kina bindallisi giydim. İsteklere gore degisir yani illa yapilacak diye bir kural yok. Ama var mi evet 9 olmasa da 3 5 kiyafet degistirilir arnavutlara ve bosnaklara ozgu salvar denen kiyafetler var ondan giyilir onu sadece gelin degil o kıyafetten kimde varsa o da giyer. Burda gelinin istegi belirleyici olan bence tamam adetler hos guzelde gereksiz abarti ve masraf karsi tarafin durumu asiri iyi degilse.

Arnavutlarin kendilerine özgü bi kiyafetleri var onu mutlaka giyiyorlar onun disinda da bir iki tane daha elbise giyiyorlar ama dokuz elbiseyi ilk kez duydum.bi de taki setleri falan gosterisli oluyor

9 kıyafet nedir ya kına dediğin zaten toplasan kaç saat sürüyo da 9 kıyafet giyecek. ayrıca adet diye her adeti yapmak zorunda değilsiniz. imkanınız yoksa kendinizi zorlamayın. kardeşiniz de açıklasın durumu. ali ağaoğluna gelin gelmiyo sonuçta.

9 şart değil ama kına gecesinde yöresel en az 3-4 çeşit kıyafet giyerler. allah kolaylık versin

Yuh
Abartmaya ne gerek var yahu
Öyleyse sizde gelinin çeyizi tam olacak şartı koyun en ufak şey eksik olmasın kayinvalideye yardım etsin hatta aynı evde yaşasın eskiden adetler öyleymiş

Öylesine böyle ozaman

bence de bu öneri mantıklı. eski adetler devam edilecekse her türlü devam edilmeli o zaman. insanlar işine geldiklerini alıyor. diğerlerini aman bu zamanda kalmadı diyor. o gelin gelip annenizle oturmalı bence. adet adettir.

9 kıyafet miydi bilmem ama bi kınaya gitmiştim.Gelin hep kayboluyordu farklı giysiyle geliyordu,ne giydi ne yaptı takip edemedim.

Gelinliklerini eve misafir geldiğinde de giyiyorlarmış bazısı,Arnavutların adetine yetişilmez derler hep bizim orda ama ne yapıyorlar daha bilmiyorum

Bende arnavut gelini olucam heyamola nedir diye youtubede bakarken kaynananin donunu yikama geldi. Kadinin pacali donu almis yakiyorlar resmen ahahahahaah hala ne diye ogrenemdim

arnavutlarda böyle adetler çok var.
kınada 3 4 tane kıyafet değiştirdiklerini görmüştüm
birden fazla altın bilezik en az 6 tane.
altın kolyeler uzun uzun küpeler
böyle gelin olurlar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…