Aile evi ve sınava hazırlık

saturnun halkasi

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
20 Mayıs 2021
241
174
23
Hanımlar merhaba. Hayatımın baharında bir genç kadınım. Yaşım 24. Okulum yeni bitti ve KPSS için hazırlanıyorum. Kendime de güveniyorum fakat üzerimde aile evinde olmanın verdiği bir baskı ve kargaşa var. Üniversiteyi dışarıda okuyan arkadaşlar beni anlayacaktır. Yalnızlığa ve özgürlüğe alıştıktan sonra davranışlarının başkasını da ilgilendirmesi ve özellikle baskıcı ailedeysen özgürlüğünün ciddi boyutta kısıtlanması gerçekten çok problem oluyor ve insanı depresyona sokuyor... Ben sınava çalışma sürecim boyunca evde kalmak durumundayım çünkü bir işte çalışmama vesaire asla sıcak bakmıyorlar. Konusunu bile açamıyorum. Burada arkadaşım da yok çünkü bir yandan yeni de taşındık. Gel gelelim 4 aydır evdeyim ve ben evdeyken motivasyonum çok düşüyor. Bunu nasıl aşacağımı bilemiyorum. Ailemi elbette çok seviyorum ama 24 saat bir odaya kapanmak zorunda olmak çok yorucu. Ne yapmalıyım bu evdeki bunaltımı kırabilmek için? Fikirlerinize ihtiyacım var

Merhaba, ailenizin sizden çalışma hayatı ile ilgili bir beklentilerinin olmaması avantajlı bir durum aslında. Hem iş hayatı hem sıkı kpss hazırlığı zaten olmaz. Kütüphane seçeneğini yukarıdaki arkadaş söylemiş ama aileniz çok baskıcıysa ve kütüphaneye de sıcak bakmıyorlarsa ya da kütüphaneye her gün gidebilmek gibi bir şansınız (bundan sonra yazacaklarımı bilmiyorsanız diye ifade ediyorum, bilginiz varsa kusura bakmayın) yoksa discord'ta ders çalışma grupları var. Genellikle kadınlar oluyor odalarda. Dilerseniz kameranızı açıyorsunuz kitabınıza doğru, çalışanları da görüyorsunuz. Yalnızlığı bir nebze azaltıp motivasyonu da bir miktar artırıyor bu eylem. Yine youtubeta "study with me" tarzı yayınlar var, onlara da katılabilirsiniz. Sayaç kullanıyor musunuz bilmiyorum ama "focus to do", "forest" tarzı uygulamalar var. (Forest ücretliydi en son ama ücretsiz çok şirin sayaçlar da var.) Orada da insanların gün içinde ne kadar süre ders çalıştığını ve o an kaç kişinin çalıştığını görebiliyorsunuz, inceden gaz veriyor.

Bir de ders çalışmak cidden sıkıcı bir iş. Yani herhangi bir şey yaratmak gibi sizi motive edip heyecanlandıracak bir durum yoksa hele de kpss gibi tamamen çalışmaya bağlı bir süreç, elbette sizi bunaltacaktır. Dişinizi sıkıp 1 senenizi bu işe ayırmanız gerekiyor. Ailenizin ders çalışmanız konusunda sizi teşvik etmesi zaten iyi ama baskıcı olmaları da çok kötü bir şey değil çünkü "Çaresizim, yeni bir hayat için ders çalışmak zorundayım," fikrini sürekli diri tutar bu durum.

Ayni durumu yaşadım artık psikolojim bozulmuştu işte çalışmama izin vermezler adam akıllı harçlık isteyemezdim utanırdım. Çalışsam on katını kazanacaktım. Benim çözümüm sabah erkenden dershaneye gidip akşam mümkün olduğunca geç gelmekti.

24 yaşında bir insan olduğunuz için annecim izin verirsen işe girebilir miyim diye soracak değilsiniz herhalde. İkisini aynı anda idare edebileceğinizi düşünüyorsanız iş bulun. Bir iki hafta mıkırdanırlar en fazla. Sonra her şey normale döner.

Evet ben de avantajlarına odaklanıyorum esasında ama yine de psikolojik olarak geröekten çok yıpranıyorum.

Bahsettiğiniiz uygulamaların bir kısmından haberim var. Discord'u bilmiyordum. Bütün tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Çok faydası olacak bana eminim.

Ah evet. KPSS gerçekten çok bunaltıcı bir sınav. Bir an önce kurtulmanın yoluna bakıyorum.

Bir de o harçlık meselesi var evet. Yani ben isteyemiyorum da sürekli evdeyim çünkü. Dışarı falan da çıkmıyorum. Sadece beslenip hayatta kalıyorum gerçekten bu da çok yıpratıcı.

Ailemle beraber yaşıyorum ve tabii ki rızaları dışında bir eylemde bulunamıyorum. Sizin yetiştilme tarzınız yüzünden belki beni anlamakta zorlanabilirsiniz. Dediğim gibi konusunu bile açamıyorum. Daha önce denemelerim oldu tabii ki

Benim ailem ilk üniversite sınavına hazırlanırken yarış atı gibi beni hazırladılar mübarek nasıl sinir oluyordum. Tabii bünye kaldırmadı 7 ay sonra çat düşüp bayıldım, doktor da biraz daha rahat olmamanız gerekli vs diye akıl verince beni saldılar.

Evinizin yakınında kütüphane varsa gidip orada rahat adapte olduğunuzu söyleyebilirsiniz en azından farklı bir ortam size de iyi gelecektir.

İnşallah emeklerinin karşılığını alırsın

Çok geçmiş olsun. Öyle iyi anlıyorum ki psikolojinizi, çok içten üzüldüm Teşekkür ederim güzel dilekleriniz için <3 <3

Çok geçmiş olsun. Öyle iyi anlıyorum ki psikolojinizi, çok içten üzüldüm Teşekkür ederim güzel dilekleriniz için <3 <3
Biraz sabır lazım emin ol iş hayatına atılınca geçiyor hepsi. Ne kadar ailene baş kaldırmaya çalışsan da anlamıyorlar çok iyi biliyorum ki ailemde okumamış bir kişi yok sözde çok eğitimli aileyiz.

Ailemin istediği bölüme gittim 3. Sene finallere girerken ben bu mesleği istemiyorum dedim, tekrar sınava girip 2 yıllık istediğim bir bölümü okuyup sonra özel eğitim aldım sertifikayı da alınca direkt özel sektörde iş buldum.

Biz de ağaçta yetişmedik, anamız babamız her şeyimize karışıyordu. Öyle böyle değil hem de. Ben de size bu kafa yapınızın yanlış olduğunu, bu kafayla daha çok sıkıntı yaşayacağınızı anlatmaya çalışıyorum. Daha duyduğunuz ilk tavsiyede karşı tarafa yetiştirilme tarzından saldırdığınıza göre kendi yetiştirilme tarzınızdan çok memnunsunuz, şikayet etmeyin o zaman. Anneniz ne diyorsa yapın madem.

Benim de ailem okumuş biliyor musunuz bir de.

Hayallerinize kavuşmanıza çok sevindim. Darısı bana olsun artık

Neden bu kadar agresif olduğunuzu anlayamadım sanırım kötü bir zamandan geçiyorsunuz. Aslında yetiştirilme tarzlarımız farklıysa, sizin aileniz daha yumuşak ve anlayışlıysa beni anlamakta zorlanabilirsiniz belki demek istemiştim. Bir saldırma durumum yok

Benim ailem daha farklı değil. Her şeye karışırlar, her şeyin en iyisini bilirler, her kararı onlar almak isterler. Ben de şehir dışında okudum. Döndüğümde ben de aynı zorlukları yaşadım. Eğer zorlanıyorsanız, içinde bulunduğunuz durumdan çıkmak için elinizde gerekli tüm donanımlar var. Yetişkinsiniz. Eğitimlisiniz. İsteseniz çalışırsınız, kendi paranızı kazandığınızda daha az baskıya uğrarsınız. Bunu siz de biliyorsunuz. Bu yüzden annemler izin vermiyo diye bir bahane komik kaçıyor. Ha diyorsanız ki hazır yemek, sıcak ev işime geliyor o zaman baskıya katlanacaksınız. İkisinin arası maalesef yok. Gerçekler bunlar. Size agresif geldiyse kusura bakmayın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…