Aile evinde üniversite okumak ?

"yemezler kendi ayakları üzerinde durmayı;) " tarzı yorumlar yapılmış bolca. Böyle küçümseyici çok bilmiş tavırlar çok komik bence. Üniversiteyi başka şehirde okuyan 21 yaşında bi birey olarak şunu söyleyebilirim kesinlikle ailenden ayrı bi şehirde oku eğer maddi olarak imkanın varsa. Tercihen yakın şehirleri seç bence. 2 3 4 saat mesafede olanları. Başka şehirde okumak şu zamana kadar aldığım en doğru kadar. Benim gezme tozma eve gelme saati vs konusunda rahat bir ailem vardı. Ama babamın alkol sorunu annemin sürekli her şeye laf yapması vs bunalttı beni. 2 saatlik başka bi şehri yazdım. En başta bi birey olmayı ve kendi kararlarını verebilmeyi öğreniyorsun. Bunun özgüvenine ve özgür ruhuna kattıklarını tahmin bile edemezsin.
. Babanın parası bile olsa eline geçen kısıtlı parayı idare edebilmeyi oğreniyorsun bi kere. Bazen yetmiyor mesela ara sıra part time iş bulup çalışıyorsun para kazanıyorsun bunlar çok mutlu ediyor insanı.
Eve çıkacaksan eğer bi evi idare etmeyi öğreniyorsun. Bunlar 18-23 yaş için artık büyüme ve yetişkinliğe hazırlık evresi oluyor. Kendi düzenini kuruyorsun karışanın hesap soranın olmuyor. Telefondan görüştüğün kadar işte. 2 haftada bir aileni görmeye gittiğinde de uzakta olduğun için çok kıymete biniyorsun bi de:) çok daha sosyalleşme fırsatın oluyor. He bunlar demek değil ki her gün gece yarılarına kadar orda burda gezip içiyorsun evini b.k götürüyor her gün durum pizza yiyorsun dersler hak getire vs. Ben eve çıktığımda bütün sorumluluğu üzerimde hissettim. Arkamı toplayacak bir annem yoktu artık. Evi düzenli olarak temizledim yeni yemekler yapmayı öğrendim. Eve geç geldiğim de pek olmamıştır öyle. Derslerime düzenli giderdim. Ama acayip sosyalleştim. Okulun kulüplerini sonuna kadar sömürdüm. Arkadaşlarımla gezdim dolaştım.

Farklı şehirde olduğun için ailen o kadar müdahaleci olamıyor. Ve bu duruma alıştıkları için geri döndüğünde eskisinden daha rahat daha geniş oluyorlar. Yine olsa yine başka şehir yazarım. İyi ki yapmışım!

Merhaba.
Antalya'da yaşıyorum. Üniversitede ailemle oturmak istemiyorum. Nedeni gezmek tozmak falan değil merak etmeyin. Kendi ayaklarımın üstünde durabilmeyi öğrenmek için. Annem şu zamana kadar 1 kere bile bana yemek yaptırmadı mesela, temizlik yaparken ben yardım edeyim diye gidiyorum yanına.
Aile bağlarımız kuvvetli, yani nasıl anlatsam fazla bağlıyız ve bu bağ bazen yorabiliyor.
İlla farklı bir şehir olsun demiyorum ama farklı bir ev bile olur, bir ev arkadaşı ile yaşayıp hayatı öğrenmek.
Aileme bunu söylediğimde olmaz sen bizim yanımızda okuyacaksın diyorlar.
Ne yapmalıyım ikna edebilmek için ?
Sizi tanımıyorum. Aile dinamiklerinizi de bilmiyorum. Ama Ankara'da Türkiye'nin kendi alanındaki en köklü üniversitelerinden birinde okudum. Annem, babam okumuş insanlardı ve fakat çok tutucu davrandılar ben büyürken. İkisi de üniversiteyi, 80 döneminde şehir dışında okumuş ve çok çekmiş. O yüzden resmen bir fanusta büyüdüm ben, eve geç geleceksem bile okuldan babam aldı vs.
Ama bak ne oldu sonrasında? Bizim girdiğimiz dönemde benim bölümüm sizin dönemin tabiriyle EA-2 için %1'lik dilimdeki elemanları topladı. Niye diyorum bunu? Çünkü sınıf arkadaşlarım gerçekten akıllı insanlardı. Ama, ne yazık ki Mardin, Bayburt vs gibi adam akıllı üniversitelerin olmadığı şehirlerden gelmişlerdi. Çok zorluk çektiler. Ortalamaları düşük kaldı, İngilizce hala kağıt üstünde;"gramer iyi de konuşmada sıkıntı var abi!". Ben ise ailemin yanında okuduğum için harçlığımı kitaba kullandım. Yemek-çamaşır vs düşünmedim sadece ders çalıştım, final zamanı babam gece peşimde dolanırdı, arkadaşlık ederdi. Sonunda bölüm ikincisi olarak mezun oldum. Şu an artık 8 yıldır yurt dışında yaşıyorum, akademik personelim, dünyanın dört bir yanından öğrencim var vs. Ben buraya İngilizce'yi iyi öğrenip, okulda not ortalamamı yüksek tutup, lisans döneminde kaynaklarımı entelektüel gelişimime ayırdığım için gelebildim. Lütfen yanlış anlamayın, amacım hayat hikayemi anlatmak değil. Üç aşağı beş yukarı, orta sınıfta çekirdek ailelerin evlatlarıyız, kaynaklarımız kısıtlı ve kaynaklarını akıllı kullanan herkes yapabilir bunları.
Eğer çok iyi okulların bölümleri tutmuyorsa, yerinizde olsam, Antalya'da kalır, ama sizin neslin tabiriyle "hayvan gibi" çalışıp "ortalama kasardım", ve tabii ki İngilizce'yi ne pahasına olurlsa olsun öğrenirdim, bir Erasmus tecrübesine kaynağımı ayırırdım. Tabii buradan biliyorum, Türk öğrenciler kafayı yiyor, siz onu yapmayacaksınız, ondan da en iyi şekilde akademik faydayı devşireceksiniz.
Sonra yükseklisansta burs alıp buraya düştüm ve tataaaam! Ben yemek yapmayı öğrendim deneye deneye, video izleye izleye, kadınlar kulubünde sinsi sinsi forum takip ede ede öğrendim. Hatta evlendim, tüy siklet bir kocayı;" mutfağa girme artık sen, ben çok kilo aldım, diyet yapamıyorum yemekler yüzünden" dedirtecek kadar semirttim. Her şeyin bir zamanı vardır, korkmayın bağımsızlığınızı tam alabilmeniz için hala yolunuz var. Biraz daha sıkın dişinizi, öyle bir bağımsızlık olsun ki bu her şekliyle kalıcılığından emin olun. İstediğiniz bölümler Antalya'da yoksa, o başka bir şey.
Uzun oldu biraz, ama burada bu veletlere yardım ederken, bizim oradakilere yardım etmemek olmaz.
Yolunuz açık olsun, Allah utandırmasın.

Bi ogrenci icin kendi ayaklari ustunde yasamak, ayri yasamayi becerebilmektir ne kadar gaddarca yorumlar yapiyosunuz yok biz biliriz o ayaklari, fatura ode hayat neymis gor falan..

Para mi veriyolar size bu kotu kalpli elestirileriniz icin?
Sorumluluk almak istiyormuş arkadaş, fatura üstlen demenin nesi gaddarca pardon? Milletin 'normal' yorumlarına atıp tutmayın. Hakaret yok kötü bir ima yok tahrik yok. İşinize bakın.

Sorumluluk almak istiyormuş arkadaş, fatura üstlen demenin nesi gaddarca pardon? Milletin 'normal' yorumlarına atıp tutmayın. Hakaret yok kötü bir ima yok tahrik yok. İşinize bakın.
Size mi sorucam nereye bakip bakmayacagimi, haddinizi bilin. 'Biz biliriz o ayaklari' bunun neyine ima yok? Ne var ayri yasamak istiyorsa, suc mu ayip mi? Faturayi odediyseniz siz isinize bakin, satasmaya yer aramayin (Goz ardi ettim, ne dogum gunumde ne de bebekli kadin olarak vaktimi sizinle tartismaya ayiramam, selametle )

Ortam bu kadar kotuyken sırf bu sebeble baska bı sehırde okumak ıstemek korkutmuyor mu sızı

Size mi sorucam nereye bakip bakmayacagimi, haddinizi bilin. 'Biz biliriz o ayaklari' bunun neyine ima yok? Ne var ayri yasamak istiyorsa, suc mu ayip mi? Faturayi odediyseniz siz isinize bakin, satasmaya yer aramayin (Goz ardi ettim, ne dogum gunumde ne de bebekli kadin olarak vaktimi sizinle tartismaya ayiramam, selametle )
Ayrı yaşamak suç da değil, ayıp da değil. Ben ayrı yaşamayı mı eleştirmişim yoksa gerekçelerini mi eleştirmişim?
Yorumumda 'biz biliriz o ayakları'Na bezer bir ifade bile yok. Havadan konuşuyosun. Fatura öde dememden neden bu kadar rahatsız oldun? Ben fatura falan ödemedim, kendi hayatıma göre de yorum yapmadım. Sallamasyon sallamasyon konuşup, demediğim şeyi demişim gibi gösterip, sorumluluk almak istiyorsan fatura üstlen dememi kötü kalpli ve gaddarca şeklinde yorumlayıp benim asabımı bozduysan ister gebe ol ister doğumgünün olsun ister engelle umrumda değil, bana yaptığın itham yüzünden sana hakkımı helal etmiyorum. Bana yaptığın ithamı unutma.

Sanırım gelen geçen bana giydirmiş. "Biz biliriz o ayakları" cümlesi ne ima ne de hakaret içermiyor cicim. Kendi ayakların üstünde durmak bahane üniversite ortamı şahane demek istedim ki aynen öyle. Bahaneyi annesine babasına sunsun bu kızımız bize değil.

Bu konuda böyle bişey istediği için eleştirmedim bile. Hakkıdır ister, ailesinin yanında okumak sıkıntı olacaktır, sebepleri vardır beni ilgilendirmez. Ama yemek yapmayı, ev temizlemeyi öğrenmek için istiyorum demesin mümkünse. Gezmek tozmak üniversite hayatını dibine kadar yaşamak istiyorum desin. Ayak üstünde baba parasıyla durulmaz.

İş bu mesaj ailesinden farklı bir ilde okuyup her türlü sosyal ortamda bulunmuş, okul hayatı boyunca ihtiyacı olmadığı halde çalışıp kendi ayakları üstünde durmuş bir kadın tarafından yazılmıştır.

Bende üniversiteyi ailemin yanında okudum. Ailem çok kısıtlayıcı değildi ama yinede tek başına olduğun gibi olmuyor tabi.
Arkadaşlarım para yetiremezlerdi. temizlik,ütü,bulaşık gibi sorunları vardı. Ben hep rahat oldum. Cebimde param olmasa bile sıcacık evim yemeğim hazırdı. Bursumda vardı. kendime harcadım. Ailemde okurken hiç harçlık almadım. Bir odtü boğaziçi olmadığı sürece sırf ailemde uzak kalayım diye başka yere gitmek saçma geliyor bana

Sanırım gelen geçen bana giydirmiş. "Biz biliriz o ayakları" cümlesi ne ima ne de hakaret içermiyor cicim. Kendi ayakların üstünde durmak bahane üniversite ortamı şahane demek istedim ki aynen öyle. Bahaneyi annesine babasına sunsun bu kızımız bize değil.

Bu konuda böyle bişey istediği için eleştirmedim bile. Hakkıdır ister, ailesinin yanında okumak sıkıntı olacaktır, sebepleri vardır beni ilgilendirmez. Ama yemek yapmayı, ev temizlemeyi öğrenmek için istiyorum demesin mümkünse. Gezmek tozmak üniversite hayatını dibine kadar yaşamak istiyorum desin. Ayak üstünde baba parasıyla durulmaz.

İş bu mesaj ailesinden farklı bir ilde okuyup her türlü sosyal ortamda bulunmuş, okul hayatı boyunca ihtiyacı olmadığı halde çalışıp kendi ayakları üstünde durmuş bir kadın tarafından yazılmıştır.
Onlara gore su an ayak ustunde durmak ayri yasamak iste. Henuz universiteye gecmemis biri nereden bilsin masraf ustlenmeyi.. O yuzden bazi sert yorumlara istinaden yazdim size ya da kimseye giydirme gibi bi amacim yok. Ben de ihtiyacim olmadigi halde hem yurtta kaldim hem calistim, kendi harcligimi harcadim. Yine de tepkilerin 18 yasindaki bi kiz icin sert oldugunu dusunuyorum..

Onlara gore su an ayak ustunde durmak ayri yasamak iste. Henuz universiteye gecmemis biri nereden bilsin masraf ustlenmeyi.. O yuzden bazi sert yorumlara istinaden yazdim size ya da kimseye giydirme gibi bi amacim yok. Ben de ihtiyacim olmadigi halde hem yurtta kaldim hem calistim, kendi harcligimi harcadim. Yine de tepkilerin 18 yasindaki bi kiz icin sert oldugunu dusunuyorum..

Hayatın gerçekleri bunlar. Üniversiteye başladığında kimse onu pohpohlamayacak. Sert çıkan da olacak, yüzüne karşı saydıran da. Alışsın şimdiden.

Hiç öyle düşünme bence.
Hayatı öğrenmek kendi yemeğini yapmaktan geçmiyor.
Yemek yapabilmek için önce malzeme lazım.
Malzeme için para. Para için gelir.
Gelir için meslek :)

Ben 21 yaşındayken bile annem getirip
çoraplarımı giydirirdi :)
Bunlar sosyallik yada güç anlamında kriter değil.

bence hayatı öğrenmek ve ana kuzusu olmayı bırakmak için farklı bir şehirde okumak çok daha güzel !

bende aynen o şekilde yaptım aslında istemedim ama denk geldi şans napalım. ama şimdi geriye bakınca bunun bana özgüven sorumluluk olgunluk kattığını çok daha iyi anlıyorum...

her fırsatta anne babasına ihtiyaç duyan kişiler bana çok itici gelir.

aileniz yüksek bir yer kazananı dahi zorla size aynı şehirde kalmaya zorlayan insanlar mi
yoksa sadece güvenlik endişeleri mi var
ben ayrı şehirde okunması taraftarıyım
yoksa ortaokuldan liseden ne farkı kalır

Burada yazdığım şeyleri yanlış anlayıp oldukça kırıcı ve üzücü yorum yazan ablalarım teyzelerim olmuş. Benim kendi ayaklarımın üstünde durmaktan kastım sadece yemek yapmak, temizlik yapmak değildi. Özel hayatımı çok fazla deşifre etmek istemediğim için üstün körü anlatmıştım ama gerçekten o kadar harika (!) yorumları yazmışsınız ki konuya bakmak bile istemedim hatta sonuna kadar okuyamadım bile. Madem insanları tanımadan yargılamak bu kadar basit, madem "biliriz o üniversite ayaklarını" diyip farklı farklı imalar yapmak bu kadar basit, bende burada önüme gelene laf savururum. Ama terbiyem el vermiyor. Burada beni savunan, yazdığım şeyi TAM anlamıyla anlayan insanlar da olmuş ve beni savunmuşlar onlara da çok teşekkür ederim gerçekten.

Kendi ayaklarım üstünde durma konusuna gelirsek;

- KENDİ paramla gideceğim. HERHANGİ BİR ŞEKİLDE AİLEDEN PARA ALMA SÖZ KONUSU OLMAYACAK.
- Elbette daha fazla sosyalleşmek, kabuğumu kırmak ve özgür olmak istediğim için de bunları yazdım.
- Anne baba evi gibisi var mı her şeyini onlar yapıyor diyenlere ise, ZATEN BENİM AMACIM ONLARIN YAPMAMASINI SAĞLAMAK. BEN HER NE KADAR BEN YAPACAĞIM KENDİ ÜTÜMÜ, YEMEĞİMİ DESEM DE ŞU ZAMANA KADAR ELİME İŞ VERİLMEDİ. EVET RAHAT BATIYOR, EVET BÖYLE DEVAM EDERSE İLERİDE EVLENDİĞİMDE "HİÇ YEMEK YAPMAYI BİLMİYORUM" "KOCAM YEMEKLERİMİ BEĞENMİYOR" ŞEKLİNDE KONULAR AÇMAMAK İÇİN BÖYLE BİR ŞEY İSTİYORUM. SİZİN O MÜKEMMEL RAHAT BATIYOR LAFLARINIZA EVET BATIYOR DİYE KARŞILIK VERİYORUM.
-Ve mümkünse insanların özel hayatında, evlerinin içinde ne olup bittiğini bilmeden, oradan buradan şu kıza laf atayım da egom tatmin olsun diye cevaplar yazmayın.

Emin olun ki burada amacım hiç bi şekilde kavga çıkarmak, tartışmak değil. Yanlış anlaşıldığım konuları düzelttim ve gelen hakaretlere, özellikle imalara üzüldüğümü belirtmek istedim. Sizin gibi koskoca insanlara hiç yakışmayan bir şekilde yazılar yazılmış burada. Her neyse, yine de herkese cevapları için teşekkürler.

Back
X