Aile evinde üniversite okumak ?

Tutup da Bogazici, ITU kazanicak kapasiten varken, ailemle okuyayim diye Antalya da bir tercih yapsan komik olur. Ama yemek yapmayi, ev isini ogreneyim diye farkli bir sehre gitmek, ya da ayri eve cikmak da ayni derece sacma bence. Tembel degilsen, bu ikisi de ogrenilmesi uzun zaman gerektiren seyler degil.

Merhaba.
Antalya'da yaşıyorum. Üniversitede ailemle oturmak istemiyorum. Nedeni gezmek tozmak falan değil merak etmeyin. Kendi ayaklarımın üstünde durabilmeyi öğrenmek için. Annem şu zamana kadar 1 kere bile bana yemek yaptırmadı mesela, temizlik yaparken ben yardım edeyim diye gidiyorum yanına.
Aile bağlarımız kuvvetli, yani nasıl anlatsam fazla bağlıyız ve bu bağ bazen yorabiliyor.
İlla farklı bir şehir olsun demiyorum ama farklı bir ev bile olur, bir ev arkadaşı ile yaşayıp hayatı öğrenmek.
Aileme bunu söylediğimde olmaz sen bizim yanımızda okuyacaksın diyorlar.
Ne yapmalıyım ikna edebilmek için ?
Maddi olarak sorunun yoksa başka şehirde üniversite okuyan insanla aile yanında okuyan arasında cidden fark oluyor. Sen kendini bildikten sonra inan öğrenci evi tadını başka hiç bir yerden alamazsın o derme çatma evin içinde benim evim diye gezmen düzenin yemeğin her şeyin tadı başka olur tecrübeyle sabit:) imkansızlıklardan dolayı bulduğun muhteşem çözümler falan olur gerçekten genç yaşında ayaklarının üstünde durmayı öğrenirsin:)

Böyle bir şey yaparsan bana gore saçmalık ve çocukça bir hareket.
Insanlar farkli şehire okumak icin mecburi gidiyor o sekilde ogreniyor cogu seyi ve cogu zor şartlarda okuyor ailesi zorlanıyor.

Senin icinde varsa zaten hem okur hem calisirsin ailenin yaninda mis gibi paranida biriktirirsin onlarada destek olursun.

Ama ayni sehirde olup ayaklarimin uzerinde durcam diye farklı eve cikarsan kusura bakma kim bunu baana dese rahatlik aradigin icin yapiyorsun derim.

Aile gibisi varmi? Basina niye masraf acacaksin? Evlenince zaten bu yemek bulasik camasir isleriyle fazla derecede yakinlasacaksin. Anne baba evinde oldugu gibi olur mu? Diger bi arkadasin dedigi gibi ha gider cok iyi prestij bi bolum tutturursun gidersin ama sirf ayri evde yasamak icinde degmez.

Ben varım... Sosyalleşmesem, arkadaşlarımla zaman geçirmesem, her türden insan tanımasam şu an olduğum kadın olamazdım.
Kasetim farkliydi, sonraki yaZimdan da anlasilir.
Acikcasi sizi de pek samimi bulmuyorum, bu noktada.

Sen üniversiteyi önce bi bitir, iş bulup girdikten sonra varsa kyk kredisi falan onları ödemeye başlayınca o zaman ayaklarının üstünde durabilmiş oluyorsun. Hem nedir bu hayata atılma merakı? Mecbur değilsen ne gerek var? Hayat yeterince zor, en güzel yıllarında kendine eziyet etme. İmkan varsa kullanmak lazım.

Tutarsizlik.
Kizcenin aklini karistirdiniz.
Hem farkli insanlarla tanissin, arkadaş olsun hem aile yanimda okusun.
Olmaz ki. Aile evinde üniversite okumak vs, yaninida güvendiğin biri olup yeni insanlarla tanismak Versus bile saçma

[QUOTEetrafında ma1607, post: 47265235, member: 723632"]artik internet olan heryerde insanlar sosyal, cafeler tek kelime konuşmadan saatlerini sosyal medyaya ayiran topluluklarla dolu
Evde ya da disarda fark yok
Senin etrafin öyleyse bilemicem üniversitede öyle olmuyor bilmiyorum okudun mu ama[/QUOTE]
Kaç tane istersin?
Su an 3 diplomam var, doyamadım 4.cuye gun sayiyayiyorım :)

Ben ailemin yanında okudum şuan atandığım için ayrı yaşıyorum keşke ailemin yanında olsam.. Mesela bugün evimin duvarında kocaman bi böcek vardı ve delirdim yok edene kdr. Keşke annemin babamın yanında olsaydım hala..
Tek başına yaşamak hem çok güzel hem çok zor. 24 yaşıma kdr çay bile demlemedim ama şuan çeşit çeşit yemek yapıyorum temizlik yapıyorum evimi idare ediyorm yani. Ha atanmasaydımda evlenince zaten yapıyosun bi şekilde. Emin ol uzaklık çok zor bence ailenin yanında oku.

Tutarsizlik.
Kizcenin aklini karistirdiniz.
Hem farkli insanlarla tanissin, arkadaş olsun hem aile yanimda okusun.
Olmaz ki. Aile evinde üniversite okumak vs, yaninida güvendiğin biri olup yeni insanlarla tanismak Versus bile saçma

Aile evinde dışarı çıkılmıyor mu, yeni insanlarla tanışılmıyor mu? Güvenilir biri konuya nerden dahil oldu o kısmı anlamadım.

Ben farkındaysanız sunduğu bahaneye karşı çıktım. Biz de bu yollardan geçtik, amacın ayakların üzerinde durmak falan değil dedim. Ailenin yanında oku ya da başka şehirde oku diye fikir belirtmedim. Yani tutarsızlığım yok.

Bende aile yanında okudum ve en doğru kararlarımdan biri :) zaten temuzlikti yemekti mutlaka yapicaksin ne gerek bunun icin can atmaya hep eve geldim yenek hazir kiyafetlerim yikanmis utulenmis, ev piril piril tabi haftasonlari bunlar kiz kardeslerim ve benim ellerimden operdi... Ama en onemlisi ailemden uzak olmadim cok sukur. Gun icinde bile ozleyen biri olarak dayananazdim... Ki suan dayanmak zorundayim onlar Istanbulda ben taaa Diyarbakirda olucam yani zaten bigun tamamen ayaklarinin ustunde durmak zorunda kalicaksin simdilik tadini cikar..

Merhaba.
Antalya'da yaşıyorum. Üniversitede ailemle oturmak istemiyorum. Nedeni gezmek tozmak falan değil merak etmeyin. Kendi ayaklarımın üstünde durabilmeyi öğrenmek için. Annem şu zamana kadar 1 kere bile bana yemek yaptırmadı mesela, temizlik yaparken ben yardım edeyim diye gidiyorum yanına.
Aile bağlarımız kuvvetli, yani nasıl anlatsam fazla bağlıyız ve bu bağ bazen yorabiliyor.
İlla farklı bir şehir olsun demiyorum ama farklı bir ev bile olur, bir ev arkadaşı ile yaşayıp hayatı öğrenmek.
Aileme bunu söylediğimde olmaz sen bizim yanımızda okuyacaksın diyorlar.
Ne yapmalıyım ikna edebilmek için ?
Çoğu kişi işe başlayınca öğrenirsin demiş ama ben katılmıyorum.
18-22 yaş ile 25 yaş sonrası arasında dağlar kadar fark var. Ergenlik kadar önemli bir dönem. Gezip tozmak için bile farklı şehir isteyebilirsin bence. Sorumluluklarını aksatmadığın sürece sorun yok. Ailenin maddi durumu da yeterli ise tabi.
Hatta kesin şehir dışı yaz derim. Karakter tecrübe kolay kazanılan şeyler değil. Belli bir süreden sonra da ne yazık ki olmuyorlar. Bir bakıma kendine yatırım bu. Ama kendinş de tanıman lazım. Aile olmadan okulun kapısından uğramayacak biriysen zararlı çıkarsın. Sonra sürünürsün.

Bi ogrenci icin kendi ayaklari ustunde yasamak, ayri yasamayi becerebilmektir ne kadar gaddarca yorumlar yapiyosunuz yok biz biliriz o ayaklari, fatura ode hayat neymis gor falan..

Para mi veriyolar size bu kotu kalpli elestirileriniz icin?

Şuan seni çok iyi anlıyorum bende geçen sene bunları yaşadım çünkü.Şimdi üni 2 ye geçtim.Şöyle söyleyim kesinlikle üniversitede ailenle birlikte olmamalısın yani aynı şehirde olsan bile yurtta veya evde kalmalısın.Bende tam bi ana kuzusuyum ve bu sene üniye geldiğimde o kadar zorlandım ki atm den para çekmeyi bile bilmiyordum düşün yani 18 yaşıma gelmişim Bu ve benzeri nedenlerden dolayı bir iki ay çok zorlandım ailemi de çok özlüyordum ama şuan iyi ki bunları yaşamışım diyorum çünkü şu bir senelik Zaman diliminde ayaklarımın üstünde durmayı öğrendim şuan her işimi çok şükür kendim yapabilirim sorumluluklarımı öğrendim ve para tasarrufunu öğrendim.Gelelim eksi yönlerine ben küçük bi şehirde yaşadığım için burda okumak istemedim ve hep uzak yerleri yazdım ve İzmir'i kazandım İzmir bizim buraya 12 saat uzaklığında ve doğal olarak sürekli gidip gelemiyorum mesela Manisa da yaşayan arkadaşlarım var her hafta sonu evlerine gidiyorlar tabi insan üzülüyor , onların en şanslı yanı da bütünleme ve yaz okuluna istedikleri Zaman gidip gelebilmeleri benimse öyle ni şansım yok maalesef ama tüm bunlara rağmen pişman Değilim Bi daha olsa yine izmiri yazardım.Sonuç olarak dediğim gibi aynı şehirde olacaksan Bile yurtta ya da evde kal(ki bu durum özgürlüğünü kısıtlar attığın her adımdan haberleri olur) aynı şehir istemiyorsan da Antalya ya yakın şehirleri yaz istediğin Zaman gidip gelebileceğin bir yer olsun.Kusura bakma biraz fazla yazdım ama umarım yardımcı olur dediklerim.

Bir de şuan yorumları okuyunca yazmak istedim eğer üniversiteyi de ailenin yanında okuyacaksan üniversitenin liseden ne farkı kalır? Resmen yüksek lise.

Bir de şuan yorumları okuyunca yazmak istedim eğer üniversiteyi de ailenin yanında okuyacaksan üniversitenin liseden ne farkı kalır? Resmen yüksek lise.

Ben de anlamadım onu :kahve:
Lise 5 oluyor diyenler bile var.Her tarafını düşünmek lazım bu işin.

Bir yorum yazdım ama detaylı değildi, sana ışık tutması açısından kendi tecrübelerimi paylaşmak istiyorum müsaadenle.

Ben şehir dışında okudum, öyle ünlü bir üniversite de değil. Evime yakın olan tercihlerimden biriydi ve orası geldi. 3 saatlik yoldu, İzmir'den oraya gittim okumak için. Çok daha iyi üniversitelerde okuyabilecek kapasitede olmama rağmen aptallığım yüzünden sınavım kötü etkilendi. İnsanları 2 saatlik sınavlarla ölçmeye kalkan sistemin de suçu var, neyse. :) Kyk yurdu çıkmıştı, orada kalmam gerekti çünkü mecburdum. Öğrenim kredisi çıktı burs çıkması gerekirken, mecburiyetten onu da aldım. Yurtta kalmasam ve o krediyi almasam okuyamazdım, evet. Hayat tek başına öğrenilmiyor yani aslında. 4 sene boyunca o yurtta kaldım, binbir çeşit insan, iyisi de var kötüsü de. Kyk yurdunda yemekle, temizlikle, faturayla, kirayla uğraşmazsınız ama gerçek hayatın bir provası, fragmanı oluyor bir nevi ama küçük bir fragman, eğer kendi paranı kendin kazanmıyorsan. Kazanıyor dahi olsan düşüneceğin şey varsa okul harcın ile yurt ücreti olur onlar da sabittir zaten, her ay değişmez. Yine de elindeki parayla idare etmeyi falan öğreniyor insan, maddi yönden en büyük katkısı bu. Çok özendim tek başına evde yaşayan arkadaşlarıma, ev arkadaşı olanlara hiç özenmedim. Keşke imkan olsaydı da yapabilseydim, tek başıma yaşayabilseydim okurken ama olmadı. Çalışsam bile altından kalkamazdım. Yurtlarda da birşeyler öğreniyor insan, ben ailemin evindeki rahatlığı, hijyeni falan çok arardım. İnsan faktörünü öğrenme/deneyimleme konusunda çok katkısı olur. Binlerce lira versem insanları tanıyabilme açısından böyle bir fırsat başka yakalayamazdım. Hep söverdim ama bazen de derdim ki, bir daha böyle bir düzende yaşama imkanım olmayacak. En çok ön planda olan şey karşılıklı çıkardı, buna kendim de dahil. 2 sene boyunca gece uykusuzluk çektim mesela oda arkadaşlarım yüzünden. En çok kendini düşünmeyi öğreniyorsun, daha sonra başkalarını rahatsız etmeden, onlara zarar vermeden kendi faydamı maksimum nasıl sağlarım bunu öğreniyorsun. Sorunlara çözüm üretmeyi, biraz da boşvermeyi öğreniyorsun. Çok başka hayatlar görüp, çok başka dertler dinleyip kendine pay/ders çıkarıyorsun. Başkalarının hatalarından ders almayı falan... En çok sabrın sınanıyor tabi :) Ben üniversite 3'e gelene kadar, 22 sene boyunca doğru düzgün baş ağrısı çektiğimi bilmezdim, 3. sınıfta sürekli başım ağrırdı sıkıntıdan. Bazı insanlar var mesela, umutsuz vaka. Kavga da etsen, dövsen de sövsen de çözümü yok ben bunu gördüm. Oda değiştireyim dedim boş oda bulamadım, kaçacak yerim olmadı kaldım. :) En çok sabrım ve sinirlerim zorlandı yani. 4. sınıfta da öyle, nispeten daha huzurluydum ama yine de uyku gibi şeyler sorunluydu. Bir de ben dünyadaki en hassas, gürültüye falan duyarlı insanlardan biriyimdir belki. Ne kadar zorlandığımı düşünebilmen açısından söylüyorum. Tahammül zaten kalmıyor. Birşeyler katarken birşeyleri de alıp götürüyor çoğu zaman, birlikte yaşamak zor. Takmam dediğin şeyleri takar duruma geliyorsun. Öyle kyk yurdunda kalırım falan diye düşünüyorsan yazdıklarım sana ışık tutsun isterim. Genellemem, kendi tecrübemi aktarırım.

Hep olumsuz şeyler mi var, elbette hayır. Ders konusundaki yardımlaşmayı başka bir yerde bulamazsın. Bir sürü not, sınav tüyoları, yardımlaşma, sınav zamanları ortaya çıkan bir "kardeşlik" :) Güzeldir. Ben arkadaşlarımla gezip tozmadım mı, eğlenmedim mi, hepsini yaptım. Yurda alkollü de geldik, yurda alkol sokup gizlice odada suç ortağım arkadaşımla beraber onu da içtik, kafayı da bulduk yaptık yani daha bir sürü şey. Yasakları da deldik yani. Üstüne para versen imkanı yok öyle bir ortamda yaşayıp da bunları tecrübe etmenin. Yurtta görürsün bunları, evde kalırsan daha başka şeyler görürsün. Ama aile evinden çıkmamanın olumsuz tarafları da var, eğer içine kapanık, çekingen biriysen iş hayatına başlayınca sudan çıkmış balığa dönersin. Öyle ya da böyle, dışarıda okumak insana özgüven kazandırır. Eğer aile yanında olursan sakın özgüvensiz, içine kapanık olma. Hayatın her alanında anne-baba olmayacak yanımızda. Aile yanında okurken kendinizi o fanusa kapatmamanız lazım, dışarıda okuyunca öyle ya da böyle hallediyorsun, aşıyorsun bazı şeyleri ama aile yanında okuyorsan ve aile hala daha sana çocuk muamelesi yapıyorsa işin zor.

Yine de ayakların üzerinde durmak ayrı bir evde, aile parasıyla geçinmek değildir. Rahatını fazla bozmayacak bir yolunu bulman temennisi ile.

Kendi ayaklarımın üstünde durabilmeyi öğrenmek için.

masraf konuları ne olacak? kendi ayaklarının üzerinde durmak akşamları makarna yapmakla olmuyor. hem aileden para alayım hem ayrı eve çıkayım diyosan şu dediğin mantıksız. eğer çalışacaksan bi düşünülebilir.

Back
X