- 15 Eylül 2022
- 4.011
- 16.839
- 123
Yok begüm. Otelin günlük konaklama raporu geliyor. Kaç kişi, ne kadara kaldı diye. Ay sonunda iki şirketinde gelir/gider tablosu yolluyorlar. Ben açıklama istediğimde olay oluyor. Senede bir genel kurul toplantısı oluyor. Annem güya iyi niyetinde “sen çocuklarına bak, gelmene gerek yok” dedi. Ama bugün öğrendim ki gitmesem bile bana posta ile yollayabilirlermiş. Benim yerime kim imza atıyor yarın onu soracağım.
Ablamln turizmde bir altyapısı yok. İşletme mezunu. İş tecrübesi hiç birimizin yok. Babam hayatta iken biz figüran oyunculardık.
Yok begüm öyle bir ihtimal. Onlara göre ben zaten sürekli sorun çıkaran, huzuru bozan bir insanım. Oysa ben işimizi hakkıyla yapmaktan yanayım. Bir işletmenin kuralları olur ve personel ona uyar. Bizde personel kendi kuralını kendi koyuyor. Çünkü bir kontrol mekanizması yok. Resepsiyon müdürü 8-16 olan mesai saatini çocuğunu okula yetiştiremediği gerekçesiyle 8.30-16.30 olarak değiştirmiş. İşte bunun gibi şeyler benim için büyük problem. Onlar için önemsiz.Siz eğer böyle bir tartışma çıkarıp, büyük kavga etseniz yine de anlayışlı davranmazlar mı? En azından bir süre için işleri size vermezler mi?
Cuy bunun için çelik gibi bir sinir lazım ve ben artık tükendim. Annemin bizim için bulduğu çözüm ablamın sabahtan, benim öğleden sonra gitmemiz. Ama bir yerde 2 baş olmuyor. Bunu çok denedik.Siz aktif olmak ve işlerin içinde olmak istiyorsanız gerçekten otele gidip kendinize bir pozisyon yaratacaksınız.
Tamam canım 1 tane var. kaldırtayım.duruguzel Nihal fotoları kaldır cnm, arkadaşlar uyarmış. Kimsenin eline koz verme. Yorumlarından az biraz seni tanidiysam sen babanın emanetini satma konusunda çok vicdan yaparsın diye düşünüyorum. Belki yönetimi ele almak için birşeyler denemek daha doğru bir hamle olur. İnşallah oteliniz eski günlerine döner
Yarı özel bir kuruma denetim amaçlı gittim. Kurumda o kadar çok sorun vardı ve zihnimde bu sorunlar o kadar kolay çözülüyordu ki. Daha sonra farklı genişletilmiş yetki ile kuruma 3 ay dahil oldum diyelim. Yapamadım tıkandım, ki ben de normalde bu tarz işlerin altınsan kalkarım diye düşünürdüm. Anlattığınız örnekte siz inanılmaz haklısınız, ancak çalışanlara verilen maaş, çalışanlardan beklenenler, çalışanlar arası ilişkiler, beklentilerinizi maddi manevi karşılayacak personel bulma sıkıntısı, kredilerin kısıtlanması, tamirat ve yenileme bütçelerinin artması, hatır gönül vb gibi birçok nedenle işletmeniz sıkışıp kalmış diye düşünüyorum. Yani yönetim de bir hamlede bulunamaz hale gelmiş. Yönetimde anlayış değişikliğine gidilmesi şart gibi ama bu anlayış değişikliğini gerçekleştirecek zamanınız ilginiz ve maddi kaynağınız var mı? Cevap yok ise bu kardeşinizden de kaynaklanmıyor olabilir. Didişmek yerine birşeye ihtiyacın var mı? Ne yapabilirize odaklanmalısınız. Bahsettiğiniz otel kolay kolay yok olmaz ancak 10 yıl sonra herhangi bir şehir oteline dönüşür.Cuy bunun için çelik gibi bir sinir lazım ve ben artık tükendim. Annemin bizim için bulduğu çözüm ablamın sabahtan, benim öğleden sonra gitmemiz. Ama bir yerde 2 baş olmuyor. Bunu çok denedik.
Başka yerlerde nasıl bilmiyorum ama bizim personeli sürekli itmek lazım. Biz Ankara’daki baba evimizi sattık. Benim Ankara’dan eşyalarım geldi. Kıyafetlerim, ayakkabılarım, çantalarım vs. Otelin deposuna koyulacaktı. Taşımacılar bodruma koymuş. Bir tane personel onu depoya taşımamış. O günde boru patlamış. Benim bütün kıyafetlerim gider borularındaki kirli su yüzünden heder oldu. Ben kızgınlıkla müdürü aradım. Bu ne sorumsuzluk dedim. Müdürde “bende bir şey oldu sandım” dedi. Daha ne olması gerekiyor. Akabinin de ablam “Benim huzurumu bozma” diye her yerden engelledi.
Şimdi soruyorum sana. Bu kafa ile bir işletme yönetilebilir mi? Ne kadar verim alabilirsin?
Çırak çıksınlar, işi öğrenirler. Herkes patron seviyesinden başlamasın. Babam kocam otel yaptı hadi yönetelim demekle olmadığını siz de görüyorsunuz Hissemi yabancıya veremem demeniz de profesyonelce değil. Belki kaliteli yöneticiyle disiplinli idareyle otelin durumu düzelir? Babanızın inşaatın her anında başında durduğu, çok önem verip masraftan kaçınmadığı otelin ismi cismi yaşasın. Bu gidişle batmaması imkansız. Bu aile size o oteli sattırmaz. Kafanızda telefon değil başka bir şey kırarlar ama yaptırmazlar.Bende çözüm olarak bunu düşünüyorum. İzaleyi suyuya gidersek değerinin çok aşağısına satılıyor. Benim babam 67 yaşında vefat etti. Kendimi bildim bileli çalıştı. İç Anadolu’nun bir köyünden çıkıp saygı değer bir iş adamı oldu. Babama olan vefa borcum, vicdanım buna elvermez.
Mune hanım Benim hissemi ortaklardan biri alamaz çünkü ortada öyle bir nakit yok. Ben de kendi hissemi yabancı birine satamam. Bizimkiler gibi işi bilmeyen 3 kadın kendi otelimizde çırak çıkar. Taksim’de oteli olan bir arkadaşım satış durumunda talip olacağını söyledi. Şu an için en iyi seçeneğin bu olduğunu düşünüyorum. Kendimi çokta hırpalamak istemiyorum. Panik atağımın tekrar etmesinden korkuyorum. Kardeşlerim güç zehirlenmesi yaşıyor olabilir. Bir tuğlasında bile emeğimiz olmayan işletmeler kaldı. Ama isterdim ki annem aramızda adaleti sağlasın. Ama o da en başından beri bu konuda hep bana düşman oldu.
Öyle bir seçenek yok cuy. Diğer ikisi beni dışladı. Biri bir şirketin, diğeri otelin başında. Ne finansal ne yönetimsel bana söz hakkı vermiyorlar. Ben 3 senedir annemin hatrına sineye çektim ama annemin de bana üvey evlat muamelesi yapması artık bende ipleri kopardı.Şirketler satılmasın istiyorsanız Üç kardeşmişsiniz, iki şirketten gelen karları kullanarak üçüncü şirketi kurup onu büyütün. Herkes bu dönemde fedakarlık yapmalı tabi bunun için.
Bu seçeneği sordum bafelix. Benim için en kolayı hisselerimi 3. Kişiye devretmekmiş. Ama hiç kimse söz hakkının olmayacağı azınlık hisseye razı gelmezmiş. Ancak diğerlerini kaçıracağını düşünen art niyetli birisi bunu teklif edermiş.Çırak çıksınlar, işi öğrenirler. Herkes patron seviyesinden başlamasın. Babam kocam otel yaptı hadi yönetelim demekle olmadığını siz de görüyorsunuz Hissemi yabancıya veremem demeniz de profesyonelce değil. Belki kaliteli yöneticiyle disiplinli idareyle otelin durumu düzelir? Babanızın inşaatın her anında başında durduğu, çok önem verip masraftan kaçınmadığı otelin ismi cismi yaşasın. Bu gidişle batmaması imkansız. Bu aile size o oteli sattırmaz. Kafanızda telefon değil başka bir şey kırarlar ama yaptırmazlar.
Ben mezun olduktan sonra otelde en alttan başladım. Bize ne senin okuduğun üniversiteden gel gerçeğini gör dediler. Kat hizmetleri, bellboy, mutfak.. hepsinde belli sürelerde rotasyon yaptım. Ya ben şu okuldan şu puanla mezun oldum ne odası ne temizliği dedirtmediler. Her ay en az iki eğitime katılmak zorundaydım. 1 sene sonunda geçtim idari ofislere. İşine para harcarsan kaliteyi tutturursan o para geri döner. Ailenizin yaptığı üç kuruş beş kuruş ucuz hesapla bırak hizmet sektörünü oteli, market işletilmez. Müşteri ilişkileri sorumlunuz bile yok, üst katta oda temizleyen daha doğrusu her iş yaptırılan adam gelip müşteri dövüyor.
Bavulu gasp edilen turist, kayıp eşyaları için bir liste yapmıştır bile. Aklına ne geldiyse, pahalı elektronik veya mücevher yazmıştır oraya bavulumda yok almışlar diye. Bu olay başınızı ağrıtacak ve size seve seve tazminat ödetecekler. Bu kişi acente aracılığıyla geldiyse acente sizden keser o parayı.
Evet bende aynısını düşünüyorum. Otelin son gelen yorumlarını inceledim bu arada. Bayır aşağı gidiyoruz. Babam tek kötü yorum gelmesin diye ne kadar gayret gösterirdi. Müşterilerin gönlünü almaya çalışırdı. Şu an kemikleri sızlıyordur. Benim kesinlikle duygusal davranmamam lazım.konuyla ilgili pek bilgim yok ama personelin dövdüğü müşteri için "sen olsan ne yapardın? hak etmiş" gibi yorumlar var okudukca sok oluyorum. Arkadaşlar şiddet bir çözüm değil hele ki otel personeli için kabul edilemez. Bu otelinde imajını yerle bir eder yani akıllı bir yönetici buna izin vermez, vermemeli de. Şiddet her türlü şiddettr kadına şiddet olsa burda bahsi geçen konu neler sayardınız
Anneniz ve kardeşinizle bir araya gelip ciddi ciddi konuştunuz mu? Ama yani böyle kendinizi anlatana kadar, kafalarına sokarak. Dava falan sizi çok yıpratacağını düşünüyorum. Annenizin dinleyeceği bir aile büyüğü yok mu? Amca, dayı gibiEvet bende aynısını düşünüyorum. Otelin son gelen yorumlarını inceledim bu arada. Bayır aşağı gidiyoruz. Babam tek kötü yorum gelmesin diye ne kadar gayret gösterirdi. Müşterilerin gönlünü almaya çalışırdı. Şu an kemikleri sızlıyordur. Benim kesinlikle duygusal davranmamam lazım.
ay bunu görmemiştim. Bence dava en kesin çözüm yok öyle kendi lafalarına göre şirketin, otelin başına geçmek.Öyle bir seçenek yok cuy. Diğer ikisi beni dışladı. Biri bir şirketin, diğeri otelin başında. Ne finansal ne yönetimsel bana söz hakkı vermiyorlar. Ben 3 senedir annemin hatrına sineye çektim ama annemin de bana üvey evlat muamelesi yapması artık bende ipleri kopardı.
Sevgili leyla babam yaşasaydı da aynı şeyi söylerdi. Ama o “anneni üzme, bildikleri gibi davransın. Otel yerinde duruyor” derdi.Hiçbir şey akıl ve ruh sağlığımdan daha değerli değildir. Evet çok acıtıcı olacak belki ama ben olsam hakkıma ne düşüyorsa dava açar alır ve giderim. Toksik insanlarla ömrümü çürütmezdim. Üstelik bana ihtiyacı olan evlatlarım varken. Ben iyi olmalıyım ki evlatlarım da iyi huzurlu olsun. Yoksa ne yapayım oteli parayı vs.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?