Aileye yardım konusunda?

Raiden

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
12 Kasım 2012
3.264
3.777
198
Bekarken elimden geldiğince aileme daha doğrusu anneme destek oluyordum. Şuan yeni evliyim eşim ve benim ortalama bir gelirimiz var.Düğün döneminde kartlara biraz yüklendiğimiz için ilk maaşlarımız direk olarak onlara gitti, hala tam kapatamadık hatta. Bir kaç aya düze çıkabiliriz diye düşünüyoruz inşallah. Şuan elimde cüzi bir miktar nakit var. Kredi kartından yemeyelim diye uğraşıyoruz çünkü gerçekten işin içine kart girince istekler bile ihtiyaçmış gibi geliyor ve düşünmeden alıyorsun nasılsa ödenecek diye. O da kartı şişiriyor tabi aynı döngüye giriyorsun. E piyasa da böyleyken, bir kaç şey alayım diye giriyorsun markete, şakkadanak 50tl, 100tl gidiyor.

Neyse, annem de düğün öncesinde şakayla karışık ayda bir miktar yollarsın demişti bir kaç kez. Malesef düzenli bir geliri yok ve babamın eline bakacak olursa yandı. Kız kardeşim geçen yıl dersaneye gitti, paranın büyük çoğunluğunu erkek kardeşim ödemişti, bu yıl da evde hazırlanıyor. Annecim 43 yaşında bu arada. Erkek kardeşim de farklı bir ilde çalışıyor, düzenli olarak eve bakan oydu ve babamın dayımdan aldığı paraları ödemeye çalışıyor bir yandan. Bazen onun da gönderemediği de oluyor. Babannem ve dedem emekli ama onlar da kız ve oğluna çektiği kredileri ve kendi hastane giderlerini ödüyorlar.

E ayın 15'i geçince annemle telefonda konuşurken ufak bir para muhabbeti geçti. çok harcama paranı, gereksiz yere para verme vs. Normal şartlarda bana para yolla diyemez annem, düğün öncesi dönemi istisnaydı.
Çift maaş olunca artıyordur onlara, biraz da bize yardım edebilirler diye düşünüyor muhtemelen ama ilk kiramızı biz sıkışmayalım diye kayınvalidemin ödediğini düşünürsek durum çok tuhaf bir hal alıyor. Hal böyleyken anneme nasıl bir yaklaşımda bulunmalıyım? Zaten yeterince para hesabı yaptığımı düşünüyor, malı çok kıymetli minvalinde. Bi de bu tavrımı sürdürürsem bilemiyorum nasıl olur. Tabi evimizin satılmasına sebebiyet veren ve ardını hiç düşünmeyen babam konu dışı. Ona ne dese reaksiyon alamayacağını biliyor da..

Büyük eşyalarımız yok şuan, tayinden sonra kendi evimize eşya alacağız düğünde takılan bi kısım altınlarla ve inşallah biriktireceğimiz paralarla. Ayriyeten öncelikli olarak arabamızı satıp yenisini almayı düşünüyoruz bi miktar fark ile. Yani para biriktirmemiz gerekiyor illaki. Eşime bu konuyu açmadım, şu durumda fikrini pek bilmiyorum. Sadece bekarken eve yolladığımda aile önemli, yardım etmek gerek derdi.

Sizce ne yapmalı?

Bekarken elimden geldiğince aileme daha doğrusu anneme destek oluyordum. Şuan yeni evliyim eşim ve benim ortalama bir gelirimiz var.Düğün döneminde kartlara biraz yüklendiğimiz için ilk maaşlarımız direk olarak onlara gitti, hala tam kapatamadık hatta. Bir kaç aya düze çıkabiliriz diye düşünüyoruz inşallah. Şuan elimde cüzi bir miktar nakit var. Kredi kartından yemeyelim diye uğraşıyoruz çünkü gerçekten işin içine kart girince istekler bile ihtiyaçmış gibi geliyor ve düşünmeden alıyorsun nasılsa ödenecek diye. O da kartı şişiriyor tabi aynı döngüye giriyorsun. E piyasa da böyleyken, bir kaç şey alayım diye giriyorsun markete, şakkadanak 50tl, 100tl gidiyor.

Neyse, annem de düğün öncesinde şakayla karışık ayda bir miktar yollarsın demişti bir kaç kez. Malesef düzenli bir geliri yok ve babamın eline bakacak olursa yandı. Kız kardeşim geçen yıl dersaneye gitti, paranın büyük çoğunluğunu erkek kardeşim ödemişti, bu yıl da evde hazırlanıyor. Annecim 43 yaşında bu arada. Erkek kardeşim de farklı bir ilde çalışıyor, düzenli olarak eve bakan oydu ve babamın dayımdan aldığı paraları ödemeye çalışıyor bir yandan. Bazen onun da gönderemediği de oluyor. Babannem ve dedem emekli ama onlar da kız ve oğluna çektiği kredileri ve kendi hastane giderlerini ödüyorlar.

E ayın 15'i geçince annemle telefonda konuşurken ufak bir para muhabbeti geçti. çok harcama paranı, gereksiz yere para verme vs. Normal şartlarda bana para yolla diyemez annem, düğün öncesi dönemi istisnaydı.
Çift maaş olunca artıyordur onlara, biraz da bize yardım edebilirler diye düşünüyor muhtemelen ama ilk kiramızı biz sıkışmayalım diye kayınvalidemin ödediğini düşünürsek durum çok tuhaf bir hal alıyor. Hal böyleyken anneme nasıl bir yaklaşımda bulunmalıyım? Zaten yeterince para hesabı yaptığımı düşünüyor, malı çok kıymetli minvalinde. Bi de bu tavrımı sürdürürsem bilemiyorum nasıl olur. Tabi evimizin satılmasına sebebiyet veren ve ardını hiç düşünmeyen babam konu dışı. Ona ne dese reaksiyon alamayacağını biliyor da..

Büyük eşyalarımız yok şuan, tayinden sonra kendi evimize eşya alacağız düğünde takılan bi kısım altınlarla ve inşallah biriktireceğimiz paralarla. Ayriyeten öncelikli olarak arabamızı satıp yenisini almayı düşünüyoruz bi miktar fark ile. Yani para biriktirmemiz gerekiyor illaki. Eşime bu konuyu açmadım, şu durumda fikrini pek bilmiyorum. Sadece bekarken eve yolladığımda aile önemli, yardım etmek gerek derdi.

Sizce ne yapmalı?
Emeklilik yaşı 54.
Annenizin çalışması lazım.
Yelek örsün satsın , sarma yapsın satsın.
Ne zamana kadar sizin elinize bakacak ?
Çocuğunuz olacak , eğitimi olacak ,
herşey masraf.

Babamın eline bakacak olursa yandı demişsiniz de kimin eline bakacak

Yani sonuçta yıllarca sizleri babanız geçindirmedi mi

Şimdi siz iki kardeş destek olsanız da nereye kadar 1000 er lira mı vereceksiniz

İki maaş vs deniyor da sizlerdeki maaş memur maaşı ise ileride çocuk vs olunca zor yeter

Annen, babanda gelecek görmüyorsa çalışsın hatta şimdiye kadar niye çalışmadı

Yaşım 39 olacak ocak ta çalışmamak gibi bir seçeneği hiç düşünmedim bile

Annen de 65 yaşında değil ki gayet genç küçük evlendirilmiştir muhtemelen ama artık çoluk çocuk da yok çalışıp kendine hayat kursun babana muhtaç olmasın

Annen benden sadece 5 yaş büyük .Yillarca senin annenden 15 yaş büyük abla okulumuzun çay ocağında bize çay/kahve yapıp nafakasını cikardi.Benim annem ise 62 yadinda emekli oldu.İse 36 yasinda abim dersaneye gidebilsin diye girmişti. Bilemiyorum bence annen eli ayağı tutuyorken bir işe girip çalışmalı

Babamın eline bakacak olursa yandı demişsiniz de kimin eline bakacak

çok kötü dönemlerden geçtik biz de birçok insan gibi. kafasına estiğinde para bırakırdı ,bir dönem düzenli olurdu bir dönem düzensiz. Ne çok çekti annem, ah hatırlamamla içimin burkulması bir oldu şimdi. İnşallah ben çocuğuma aynı şeyleri yaşatmayacağım.

Eşim benden bir tık üstte olarak evet ortalama bir memur maaşı. Şuan bizim için ideal ama anneme göre boğazlarından aşıyor mantığı.

Bir ara söylemiştim anneme sen de çalış diye, sanırım söyleme şeklimden kaynaklı üzmüştüm yani. Elinden geldiğince birşeyler yapmaya calısıyor kendine gelir saglamak için de, bu zamana kadar calısmamış biri için psikolojik olarak zor geliyordur az cok anlayabiliyorum

Benim annem 57 yaşında ve hala çalışıyor. Temmuz'da da emekli olacak. Anneniz çok genç. Çalışmak ayıp değil. Benim annem 38 yaşında bulaşıkçılık yapmaya başladı. Sonra dışardan filan okul bitirdi, zamanla da güzel bir işi oldu. Tabii ki ihtiyaç varsa ailelere yardım edilmeli ama gelir yoksa onun adı yardım olmuyor. Çift ev geçindirmiş oluyorsunuz.

Hayır bir de cidden merak ediyorum, bu aileler çocuklar evlenene kadar nasıl geçiniyorlar? Çocuklar evlenir evlenmez "geçinememe" muhabbeti nasıl oluşuyor?

Annem 34 yaşındayken başladı çalışmaya kardeşimle bana daha iyi şartlar sağlamak için. 52 yaşında hâlâ çalışıyor emeklilikten sonra da duramaz muhtemelen. Anneniz genç. Bence onu kırmadan buna yönlendirin. Nereye kadar siz destek olacaksınız ki? İnsan ailesine elbette yardım etmeli ama çalışabilecek durumdayken de çalışmalı ebeveynler.

Hayır bir de cidden merak ediyorum, bu aileler çocuklar evlenene kadar nasıl geçiniyorlar? Çocuklar evlenir evlenmez "geçinememe" muhabbeti nasıl oluşuyor?

açıkcası önceden de böyleydi ya, yani zordu. Açıkcası varlık içinde yokluk çektik biz, babamın yüzünden. Evimiz vardı ama hep ipoteğiyle bilmem nesiyle geçti gitti.. Kredi öderdi babam da ne için? kendi hevesleri için bizim rızkımızdan kesti işte.

Özelde calısıp ilk aldığım maaşı anneme verdiğimi hatırlayınca çok sinirleniyorum. o dönem babamı tutarak beni cok yıpratmıştı. yıl 2015, bin tl bir şey alıp hepsini anneme vermiştim.. heveslenip aldığım bir kaç parça kıyafeti eve soktuğum zamanı hatırlayınca.. sanki calısıp evi geçindirmek zorundaymışım hissi, baskısı of of.. o dönem evde calısıp girdim de sınava şükür yerleştim bir yere.
Çocuklarımın geleceğini onlar doğmadan düşüneceğim inşallah

R Raiden güzel arkadaşım hepimizin hayatta yaşadığı zorluklar var.Ben 14 yaşında başladım çalışmaya .Günde 12 saat ayakta deterjan paketliyordum.Gece vardiyasindaydim.Aksam 7/sabah 7 arası...gece 12 de akşam yemeği yenilirdi.Yemek den sonra mola bitene kadar kolileri birleştirir üstünde uzanıp dinlenirdim.Neden?Lise kıyafetimi,defterimi,kitabımı alabilmek icin.Babami annem emekli etti.İse girdiğinin 2.yili annemin is arkadaşı(Allah gani gani rahmet eylesin) bileziklerini ödünç verdi ve onlarla babamın odenmemis primlerini yatırdı.Sonra da o bilezikleri ödedik.Birlikten kuvvet doğar ve aile içi dayanışmaya inanırım ama herkes evde otururken ,sen çalışırken bu dayanışma olmuyor.Daha dersaneye giden kardeşin var ...okulu kazansa onu da okutacaksınız.Senin kardeşin için şimdiden para ayirman,ona yardım etmen çok güzel bir davranış olur.Ama annenin çalışıp Sgk sinin olmasi onun lehine.43 yaşındaki annem bu güne kadar çalışmadı bundan sonra da çalışmasın dersen annen 63 yasina gelince ne emekli maaşı olur ne başka bir geliri

taşıma suyla değirmen dönmez, ev ev üstüne olmaz.sizin artık kendi aileniz var annenizin bu beklentisi çok yanlış.üstelik yaşı da çok genç.kusura bakmasın ama herkes çalışmak zorunda armut piş ağzıma düş yok öyle.

bence bu durumda yardim etmemelisiniz.

normal zamanda yardimla gecinen kisi hasta oldugunda vs ne olacak saniyorsunuz?

o yuzden yerinizde olsam, ancak plansiz bir borc ciktiginda, hastalik vs gibi durumlarda destek olurum.
Normal bir ayda kendini gecindirme isini halletmesi lazim.

Nereye kadar sizin verdiklerinizle idare edebilir ki. Annenizin yaşı genç, bir an önce bir işe girmesi ve kendi başının çaresine bakmayı öğrenmesi gerekiyor.

çok kötü dönemlerden geçtik biz de birçok insan gibi. kafasına estiğinde para bırakırdı ,bir dönem düzenli olurdu bir dönem düzensiz. Ne çok çekti annem, ah hatırlamamla içimin burkulması bir oldu şimdi. İnşallah ben çocuğuma aynı şeyleri yaşatmayacağım.

Eşim benden bir tık üstte olarak evet ortalama bir memur maaşı. Şuan bizim için ideal ama anneme göre boğazlarından aşıyor mantığı.

Bir ara söylemiştim anneme sen de çalış diye, sanırım söyleme şeklimden kaynaklı üzmüştüm yani. Elinden geldiğince birşeyler yapmaya calısıyor kendine gelir saglamak için de, bu zamana kadar calısmamış biri için psikolojik olarak zor geliyordur az cok anlayabiliyorum
Çalışmanın,işe girmenin psikolojik olarak neden zor geleceğini ben anlayamadım doğrusu.
İnsana evladı da olsa başkalarına muhtaç olup onlardan beklenti içinde bulunmak daha zor gelmez mi?
45 yaşında gencecik kadınım,yıllardır çalışıyorum ve emekli bile olsam çalışmaya devam ederim.
Eşimin kazancı iyi,ailesinin maddi durumu çok iyi ve bize destekler,kendi annem-babam emekli bize ne destek olabilirler ne de köstek olurlar.
Buna rağmen gördüğünüz üzere çalışıyorum çünkü rahat yaşamak,etrafıma destek olup hediyeler alabilmek ve emekli olmak,ayrıca oğlumu iyi bir üniversitede okutup, dil-master için yurtdışına göndermek istiyorum.
Benim annem 40 yaşında çalışmaya başladı hem de ne zorluklar çekti ama emekli olmayı başardı.
Kısacası anneniz biraz elini taşın altına koysun.

Sizce ne yapmalı?

Anneniz henüz 43 yaşında bence kendisi çalışmalı sizler yetişkinsiniz artık ona göre hayatını devam ettirmeli 70 yaşında filan olsa farklı düşünürdüm ama yaşı bu kadar genç olan bir kadın birilerinden geçinmekten vazgeçmeli artık,tek siz değil ki o erkek kardes evlenince de problem olacak. Bence vermeye alıştırmayın.

Back
X