Akraba evliliği?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Arkadaşlar hassas bir konu ile buradayım. Akraba evliliğine çok önceden beri yanlış olduğu gözüyle bakarım. Benim için kuzenler birbiriyle kardeştir. Ancak şöyle bir şey oldu. Birkaç hafta önce bana birisi benimle evlenmek istediğini beni tanımak istediğini söyledi. Bu kişi annemin teyzesinin oğlu. Aslında çok yakın akraba sayılmaz. Annemin kuzeni dediğime bakmayın genç ve yakışıklı birisi. Ben ilk başta olmaz dedim ancak tanıyınca ne kadar iyi birisi ve ne kadar karakterli olduğunu gördüm. Bir yanım akraba evliliği diye olmaz diyor ama bir yanım yıllardır aradığın hayalindeki kişi diyor. Sizin görüşleriniz neler?
Annenin teyzesinin oglu nasl yakın olmuyor ya.

Insan neye gıcık oluyor söyleyeyim...Hatta bu konuda da öyle.

Ya bir allahın kulu demiyor ki evet akraba evliliği yanlış bir seçimdi yapmamalıydım...ben bu hatayı yaptım kabul ediyorum ama cocuklarima yaptırmam.

Hala savunuyor yok öyle değil, yok iğne olurum geçer, yok 2 elim 2 bacağım var normalim, yok dua ederim hocaya giderim geçer, yok kaderim buymuş, yok kuzenimi hiç gormedim ki...yok tüm sulalem akraba evlisi biseycik olmadı.

Toplumun zeka seviyesi düşüyor bu evliliklerden bunu anlamak çok mu zor. Biz de yaşıyoruz bu toplumda ve iki haneli Iq seviyeleriyle iletişim kurmaya çalışıyoruz.

dur daha eli kolu varsa ne kalıtımsal hastalığı olacak aşamasını geçemedik. zeka kısmına çok yol var.
benim anlamadığım, sanki genetik testleri yaptırmak veya tüp bebek çok basit ve ucuz şeyler.
şekercide pleksi tüplere şeker doldurulur gibi mi yapıldığını sanıyorlar acaba ?
bi de neymiş, tüp bebek olunca hastalıklı olanı elermişsin ! ee madem akraba evliliği kader neden çocuğunu sağlıklı seçmek için gidiyorsun doktora ? ona da kaderim de bağrını bas hasta haliyle o zaman.

taşıyıcılık riski de yabancı ile yapılan evlilikteki sonuçlara göre çok daha yüksek oluyor.
benimle tartışma kısmını geçin, konu sahibini kader kader diye tutturup etkilemeyin daha fazla olumsuz yönde.
çünkü elbette başka seçimler yapabilir. dünyadaki son adam mı annesinin teyzesinin oğlu ? değil. o zaman neden git dışarıda seçim yap demek yerine "ay bu kader önüne geçilmez" diye dramatize ediyorsunuz.
Demedigimi nerden biliyorsun. Herkesin düşüncesi tercihi kendine bu iş benim konuşmalarında da olmayacak senin konuşmalarınla da. Kişinin kendi tercihi seçimi.Biz burda tartışıyoruz ama bakalım o açıp okuyor mu hadi okuyo diyelim dikkate alıyor mu:))

cevaba hazır ol: bunlar bilimsel veriler mi yoksa senin düşüncen mi ?
1-2 sayfa önce ben yaşadım da oradan biliyorum :110:

Hepsi benim düşüncelerim. Boş zamanlarımda bir kafeye oturup bol bol düşünürüm ve kendi kendime hastalıklar uydururum. Herkeşin bir popisi var sonuçta. Benimki de bu 😌

Akraba evliliği sadece engele mi sebep oluyor? Milyon tane genetik geçişli hastalık var.
Kan bozuklukları, zihinsel bozukluklar, kalp hastalıkları, mide bağırsak hastalıkları, bazı kanser türleri, görme-işitme kaybı vs vs birçok hastalık için risk artıyor. Ve birçok direkt ölümle sonuçlanan hastalık da var.

Nadir görülen hastalıkların Türkiye'de sık görülme sebebi akraba evlilikleri zaten. Kötü bir şeyi herkes yapınca iyi bir şey olmuş olmuyor.

Ayrıca dar bir gen havuzu demek zeka ve fiziksel özellikler açısından daha kısıtlı gelişim imkanı demektir.
Birbiriyle evlenip duran akrabalar einstein olmadığına göre popülasyonun zeka seviyesinin de hep belli bir noktada takılı kalması çok normal. Herkes akrabalarıyla evlenip dursa dünya 1 adım ileriye gidemez yani.
Dünyada akraba evliliğinin normal karşılandığı ve sıklıkla yapıldığı ülkelere ve o ülkelerin modern dünyadaki konumlarına bakmanız bile yeterli.
Evet canım doğru söylüyorsun. Herkes aynı şeyi yapıyor diye doğru oluyor demedim ben de zaten?

dur daha eli kolu varsa ne kalıtımsal hastalığı olacak aşamasını geçemedik. zeka kısmına çok yol var.
benim anlamadığım, sanki genetik testleri yaptırmak veya tüp bebek çok basit ve ucuz şeyler.
şekercide pleksi tüplere şeker doldurulur gibi mi yapıldığını sanıyorlar acaba ?
bi de neymiş, tüp bebek olunca hastalıklı olanı elermişsin ! ee madem akraba evliliği kader neden çocuğunu sağlıklı seçmek için gidiyorsun doktora ? ona da kaderim de bağrını bas hasta haliyle o zaman.
Diyorum empati yapayım...
Mesela kardeşim diyecek senin cocukla benim çocuk evlene mi? Derim "Sen manyak misin oglum"
Teyzem diyecek senin cocukla benim çocuk evlene mi? Derim "istiyosan obur çocuğunu da dayimla evlendirelim"

Aklıma bir karikatür geldi...
Genç adam bağıra çağıra "akraba evliliği yapacam seviyorum kimse karşı cikamaz" diye anasina babasına bağırıyor. Babası da diyor ki "Oğlum sen manyak misin dayinla evlenip napican"

Yani empati bile yapamıyorum.

Tamam gençlik dusuncesiyle yapilmistir bir hata. Bari kabul et. Olmamalıydı de. Çocuğun burun kanatlarindan biri kapalı doğmuş, yarık dudak hastası olmuş vb. hala kader diyor, kalbi delik doğmus hala iğneyle geçer diyor.

Arkadaşlar hassas bir konu ile buradayım. Akraba evliliğine çok önceden beri yanlış olduğu gözüyle bakarım. Benim için kuzenler birbiriyle kardeştir. Ancak şöyle bir şey oldu. Birkaç hafta önce bana birisi benimle evlenmek istediğini beni tanımak istediğini söyledi. Bu kişi annemin teyzesinin oğlu. Aslında çok yakın akraba sayılmaz. Annemin kuzeni dediğime bakmayın genç ve yakışıklı birisi. Ben ilk başta olmaz dedim ancak tanıyınca ne kadar iyi birisi ve ne kadar karakterli olduğunu gördüm. Bir yanım akraba evliliği diye olmaz diyor ama bir yanım yıllardır aradığın hayalindeki kişi diyor. Sizin görüşleriniz neler?
Ailenizi ailesini tanıdığınız kişilerle evlilik akdi kurulmamalı bence,
Acısını çekersin ben karşıyım açıkcası akraba evliliğine Kardeştir bencede teyze oğlu dayı oğlu hala oğlu -kızı ama kültürel fark olabilir doğu taraflarında iç anadolu kısımlarında biraz daha mecburi tutulabilir bende erzurumluyum amcamlar dayı oğullarıyla istediler ben sevdiğimle evlendim bizim ailede yoktur mesela severek evlenme görücü ama annem babam yaşantımız farklı bizim.

Bunların hepsinin akraba evliliğinden kaynaklandığını düşünüyorsun galiba. Ülkemizdeki bu kadar akraba evliliğini gözden kaciramazsin. Sen madem çok düşünüyorsun bu engelli olursa diye o zaman evlenme de çocukta yapma.

Evet canım doğru söylüyorsun. Herkes aynı şeyi yapıyor diye doğru oluyor demedim ben de zaten?

Doğru olduğunu savunmuyorsanız neden "ülkedeki bu kadar akraba evliliğini gözden kaçıramazsın" dediniz ki? Öncesindeki ve sonrasındaki cümlelerle herhangi bir alakası bile yok o cümlenin.

Çocuk düşünüyor olsam o riske girmezdim.

Doğru olduğunu savunmuyorsanız neden "ülkedeki bu kadar akraba evliliğini gözden kaçıramazsın" dediniz ki? Öncesindeki ve sonrasındaki cümlelerle herhangi bir alakası bile yok o cümlenin.
Başa gelen çekilir çünkü. Bende akraba evliliğine karsiydim çokta buyuk konusmusum başima geldi evlendik mutluyum.

Allah kader birşey yazdı mı? Yoksa siz akrabaları alıcı gözle izlediğiniz için hepiniz birbirinize mi yürüdünüz? Öyle bir ailede olsam rahat da edemem sonuçla her an biri bana yürüyebilir bunlar çok tuhaf aile ilişkileri işin içine Allah ı katmayın. Eyer diye birşey yok eğer var
Okuma yazmayı sizden öğrenecek değilim.Allahtanki sizin gibi bilmişler yok hayatımızda. bizde sizin yaptığınız gibi başkalarıyla sevgili flörtleşme pek olmaz.yabancıyıda sevsek akrabayıda sevsek susup bekleriz.hem hepside çok mutlu gayette sağlıklı çocukları var.yabancı evlilik yapmış ve sağlıklı çocuk doğurmamış çok insan var.bence yazmama bakacağınıza oturup bunlara bakın sonrada yorum yapın.

Devlet sigaraya içkiye niye izin veriyor aynı mantıkla. Fuhuş bile kayıtlı olduğu sürece serbest. Yanlış ama tercih hakki verdiği için olabilir mi?
Peki neden evlilikten önce sağlık raporu istiyor.sigara almadan önce sağlık raporu istiyormu?bunun tercihlilikle bi ilgisi yok eğer sağlık raporunda bi sıkıntı çıksa o evlilik hiçbir şekilde olmaz.

Demedigimi nerden biliyorsun. Herkesin düşüncesi tercihi kendine bu iş benim konuşmalarında da olmayacak senin konuşmalarınla da. Kişinin kendi tercihi seçimi.Biz burda tartışıyoruz ama bakalım o açıp okuyor mu hadi okuyo diyelim dikkate alıyor mu:))

yooo akraba evliliğini sevimli birşey gibi gösterip akıl karıştırarak etkileyebilirsiniz gayette.
o okumasa da dışarıdan okuyan bir tek kişi bile bu yanlış işe girmese dünya adına büyük kazançtır bence.

Benim anne ve baba tarafım hep akraba evliliği yapmış. Annem ve babamda kuzen zaten halasının oğlu. Aile o kadar akraba evliliği yapmış ki hatta kim kimin neyi bilemiyorum bazen. Ama bir tane engelli yok zihinsel engelli yok. Ve bahsettiğim insanların çocukları gayette zekiler aralarında doktor mühendis hakim avukat vs. Birsuru okumuş insan var. Ama bu bahsettiğim bir onceki kuşak. Yeni nesil akraba evliliği yapmıyor, bende karşıyım. Olabilecek genetik hastalıklardan ziyade yani insan mı kalmadı ne gerek var :) akraba evliliklerinde karı-koca arası bozulunca akrabalık ilişkileri de zarar görüyor. Tercih sizin tercihiniz.

Diyorum empati yapayım...
Mesela kardeşim diyecek senin cocukla benim çocuk evlene mi? Derim "Sen manyak misin oglum"
Teyzem diyecek senin cocukla benim çocuk evlene mi? Derim "istiyosan obur çocuğunu da dayimla evlendirelim"

Aklıma bir karikatür geldi...
Genç adam bağıra çağıra "akraba evliliği yapacam seviyorum kimse karşı cikamaz" diye anasina babasına bağırıyor. Babası da diyor ki "Oğlum sen manyak misin dayinla evlenip napican"

Yani empati bile yapamıyorum.

Tamam gençlik dusuncesiyle yapilmistir bir hata. Bari kabul et. Olmamalıydı de. Çocuğun burun kanatlarindan biri kapalı doğmuş, yarık dudak hastası olmuş vb. hala kader diyor, kalbi delik doğmus hala iğneyle geçer diyor.

evet bu inatla kader adı altında savunmayı anlayamıyorum ben de.
verilebilecek başka bir cevap olmayınca buna sığınılıyor işte. başka açıklaması yok.
bu aynı şey komşumun teyzesinin kocasının amcasının kızının arkadaşı covid olmuş ölmemiş, covid yalan.
aynı mantık.
benim ailemde yok o zaman akraba evliliği mükemmel.

Peki neden evlilikten önce sağlık raporu istiyor.sigara almadan önce sağlık raporu istiyormu?bunun tercihlilikle bi ilgisi yok eğer sağlık raporunda bi sıkıntı çıksa o evlilik hiçbir şekilde olmaz.
Sağlık raporu dediğiniz nedir Allah aşkına
Kan alıp 2 saat sonra rapor çıkıyor
2 saate tüm genetiğinizi taradıkların düşünmeniz beni bir miktar üzer
Devlet neden yasaklamıyor
Çünkü devletin bisürü işi gücü var
Ayşe kuzeni ahmeti sevmişlemi uğraşsın
Akıl var mantık var kullan bir zahmet demiş devlet
Ayrıca ülkede okadar çok varki, yasaklasa şimdiye kadar olan evlilikler iptalmi edilecek? veya bu sefer gayri resmi evlilikler türecek vs dediğim gibi devletin bisürü önemli işi var
Sıgarayla evliliği bir tutmakda akıl tutulması tarzı birşey sanırım
8 yaşındaki kızıma anlatır gibi anlattım bu arada.

yooo akraba evliliğini sevimli birşey gibi gösterip akıl karıştırarak etkileyebilirsiniz gayette.
o okumasa da dışarıdan okuyan bir tek kişi bile bu yanlış işe girmese dünya adına büyük kazançtır bence.
Yoo sevimli bir şey gibide göstermedim. Yani sizinle aynı cümleleri kurmadim diye neden zan altında kalmak zorundayım? Siz gönül işlerini hafife alıyorsanız yapabileceğim bir şey yok.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X