Akraba evliliği ..

Sevmiyorsaniz eger dusunmeyin.
Seviyorsaniz dusunebilirsiniz. Okadar akraba olmayin ozurlubolan cocuklarda var. Ozurluluk akraba ile alakali degil.
Eger akraba evliligi ozurlu cocuk oluyor olsaydi ALLAH zaten yasaklardi. Peygamber efendimiz s.a.v. tavsiye etmemis ama evlenemezsinizde dememis. Evlenebilirsiniz. Ozurluluk durumu nasil akraba olmayanda gorunuyorsa akraba oluncada olabilesi birsey.
Ama akrabara denk geldiginde akraba evliliginden diyip cikiyorlar.
Birde bazilari süt kardes olduklarini bilmeden evleniyorlar (ALLAH saklasin). Ozaman oz kardedinle evlenmis gibi oluyorsun. Ozaman ozurlu olmasi belki daha ihtimaldir. Yada sen gercektende kardes gibi goruyorsundur icin almaz filan.

Ama ben aksi taktirde ozurlu olmasini akraba evliligine baglamiyorum. Oyle bir kaide olsa ALLAH yasaklardi.
Bu mesaji okuyunca ben : :oha:
Ya hani bazi seyler insanin gorusune kalmistir saygi duyarim da yillar once ispatlanmis konulari kabullenmemek şöyle dursun süt kardeslerde genetik hastalık cikma ihtimali daha mi yuksek :KK57: Allah rızası icin insanin biyolojik olarak ana rahmine düştüğünden itibaren nasil olustuguyla ilgili bir iki bisey okuyun ya da izleyin insanlarida yanlis yonlendirmeyin

Şöyle bi düzeltme yapayım aramızda 1 yaş var ve yurtdışında yaşıyor hani kardeş bağı yok yabancı gibiyiz ailem kararı bana bıraktı birazda mantık evliliği bende bu soruyu sormak istedim görüşünüz için teşekkürler ama o kadar kişi varken tabiki ailemin onayladığı kişiyi seçerim
Madem oyle evlen gurbete gelin git canim.Konunun genetik boyutu bitarafa,Hic tanimadigin bi adamla evlenip git yaban ellerede gör ailenin onayladigi adamda sevgili halaciginda hayallerindeki gibi mi.Halan tabi yillardir gelinim olacak der oglu gidip oralardan yabanci kiz alsin istemez e Turk kizida nerden tanışıp evlenecek o yuzden önceden alt yapiyi hazirlamis.Bi gideceksin yillardir pek birarada bulunmadigin halan hic tanimadigin kocan hic bilmedigin bi memleket ve kültür.Neresi mantıklı geldi anlayamadım

Madem bilmiyorsunuz yorum yapmak zorunda değilsiniz. Genetik başlı başlına bir bilim şimdi ispatla deyince sana özel baştan başlayıp genetik mi anlatalım. En basite indirgeyerek anlatacağım. Bazı genler baskın bazıları çekiniktir. Bu çekinik genlerde olan hastalıklar eğer baskın gen düzgünse vücütta kendini göstermez. bunu öyle 5-10 tane bilinen hastalıkla geçmeyin 1000 tane hastalık var adını bile bilmediğiniz. Neyse herkesin genlerinde bu hastalıklar var. Ama akraba olanların hastalıkları benzer genlerde dolayısıyla iki çekinik gen bir araya geldimi hastalık oluyor. Defektli genler, kendini göstermemiş hastalıklar bu gibi durumlarda ortaya çıkıyor.
Örnek olarak kuzenlerde hasta olan genler;
Erkekte; 5 100 123 456 789
Kadın: 15 100 200 456 784

İki tane tuttumu hastalık şansı var.
Akraba olmadığında;
Kadın: 20 50 411 473 855 de hastalık taşır dolayısıyla hastalıklar kendini göstermez. Çünkü tek çekinik gen görünmez.

Not: Anlayabileceğiniz düzeyde anlattım. Tam olarak böyle olmasa da benzer mantık.
Kıymetini bilin şu kızın. Yeminle dev hizmet.
Kopyala kardeş, haftada 3 başlıklık yeri var daha.

Haşa Allah genetiği bilmiyor mu?
Bir sakinca olsaydı Allah o evliligi de yasaklardı...

Hafi ya? Sen ispat et cok biliyorsun ua.

Bir cok sey yasak dinimizde neden? Cunku insan sagligina zararli. Bu neden yasak degil? Demekki sakincasi yok. Sen peygamber efendimizden ALLAHdan dahami iyi bileceksin?

Ispatla ozaman. Birsuru akraba evliligi yapipta normal cocuklalri olan var. Uvey akrabami yoksa onlar? Yada akraba olmayipta birsuru ozurlu cocuk var onlar ne?

Ben mesajimin basonda belirttim. Asik degilsen sevmiyorsan tavsiye etmiyorum zaten diye.
Sensin o cahil. Once yazilanlari iyi oku. Sanki kendi cok duzgun bi yonlendirme yapiyorda milletin mesajina karisiyor.

Şu iki yorumu okuyunca mesleğimi bırakasım geldi. Şaka gibi gerçekten.

Sevgili konu sahibi, gel seni Çapa Çocuk Nörolojisine davet edeyim. Ben senin için hastaların anamnezlerini alırım, aile soyağacını çizerim. Çok büyük oranda akraba evliliği sonucunu çeken çocuklarla dolu bir yer orası. Yetişkinlerde de bizi böyle kimse kabul etmez deyip, hasta çocuklarını evlendiren ve bu kısır döngüyü hiç kıramayan aileler var. Öyle hayatlar var ki... Öyle kaynımın kardeşinin çocuğu akraba evliliğine rağmen sağlıklı doğdu demek yetmiyor istatistiki açıdan yorum yapmaya. Gelin işin iç yüzünü görün...

Siz kardeş çocuğusunuz yani ve babanız kardeşi ona böyle bir istekle gelince sen ne diyorsun demiyor . Hani siz yazsaydınız ki ben aşık oldum böyle böyle vs .

İğrençlik bence. Benim de kardeşim var çocuklarımız evlensin dese iğrenirim, biz ne kadar kardeşsek onlar da o kadar kardeş.

Şu iki yorumu okuyunca mesleğimi bırakasım geldi. Şaka gibi gerçekten.

Sevgili konu sahibi, gel seni Çapa Çocuk Nörolojisine davet edeyim. Ben senin için hastaların anamnezlerini alırım, aile soyağacını çizerim. Çok büyük oranda akraba evliliği sonucunu çeken çocuklarla dolu bir yer orası. Yetişkinlerde de bizi böyle kimse kabul etmez deyip, hasta çocuklarını evlendiren ve bu kısır döngüyü hiç kıramayan aileler var. Öyle hayatlar var ki... Öyle kaynımın kardeşinin çocuğu akraba evliliğine rağmen sağlıklı doğdu demek yetmiyor istatistiki açıdan yorum yapmaya. Gelin işin iç yüzünü görün...

İnsanlarımız çok cahil gerçekten diyecek başka şey bulamıyorum.

Bu mesaji okuyunca ben : :oha:
Ya hani bazi seyler insanin gorusune kalmistir saygi duyarim da yillar once ispatlanmis konulari kabullenmemek şöyle dursun süt kardeslerde genetik hastalık cikma ihtimali daha mi yuksek :KK57: Allah rızası icin insanin biyolojik olarak ana rahmine düştüğünden itibaren nasil olustuguyla ilgili bir iki bisey okuyun ya da izleyin insanlarida yanlis yonlendirmeyin

Madem oyle evlen gurbete gelin git canim.Konunun genetik boyutu bitarafa,Hic tanimadigin bi adamla evlenip git yaban ellerede gör ailenin onayladigi adamda sevgili halaciginda hayallerindeki gibi mi.Halan tabi yillardir gelinim olacak der oglu gidip oralardan yabanci kiz alsin istemez e Turk kizida nerden tanışıp evlenecek o yuzden önceden alt yapiyi hazirlamis.Bi gideceksin yillardir pek birarada bulunmadigin halan hic tanimadigin kocan hic bilmedigin bi memleket ve kültür.Neresi mantıklı geldi anlayamadım

Süt çok tehlikeli süt. Sütten geçiyor tüm hastalıklar.
Başka açıklama bulamadım yoksa neden süt kardeşiyle evlenince hastalık çıksın? Haa pardon ilahi cezalandırma sistemi bu şekilde işliyor olabilir

Merhaba canim
Bildigim birseyi sana aktarmak istedim
Bir tanidik akraba evliligi yapacakti bu durumu dusundu esi de doktorduevlenmeden once demis bunun bir ignesi varmis galiba cocugun saglikli dogmasi icin heralde ozman oyle demisti.Simdi evliler cocuklari noldu bir bilgim yok gorusemedik sadece bu kadar biliyorum

İnsanlarımız çok cahil gerçekten diyecek başka şey bulamıyorum.

Ben çoğu zaman kendi çalıştığımız hastalara durumu çok zor anlatıyorum.
En sonunda en basit olarak şöyle bir yol bulduk; iki yakın akraba elma üretiyor, ikisi de benzer elmaları üretiyor çünkü aileden o tohumlar kalmış ama elmaları bir türlü düzgün olmuyor. Başka köyden komşuları ise başka bir çeşit elma üretiyor ve o gayet düzgün bir elma. Sonra bu iki yakın akrabanın çocuklarından bir çift birbirleriyle üretiyor ancak ikisinin de tohumları çok benzer olduğu için elmalar yine düzgün olmuyor hatta daha kötüye gidiyor. Ancak başka köyden biri ile evlenen kendi tohumu ile o köyden olan kişinin farklı tohumunu birleştiriyor ve elmaları daha düzgün oluyor. Çünkü kendisinde kötü tohum varken, karşı tarafta iyi tohum var.
Biz en basit bu şekile indirebildik. Umarım basit olmuştur.

Konu sahibi, hani arada bir haberlere falan çıkar ya, omurgasında sorun olduğu için elleri üzerinde yürümek zorunda kalan, ya da kontrol edilemediği için zincirlenmek zorunda olan çocuklar, işte onların %90'ı akraba evliliği.
Sadece kendi çocuğun için düşünme, torunun için de düşünebilirsin, 2 çekinik geni bir araya getirme ihtimalin var ve mesela çocuğunda çıkmayan hastalık ileride akraba evliliği olmasa bile yine çekinik bir gene denk gelirse o hastalık çıkar.
Yani 3-4-5 kuşak sonra dahi çıkma ihtimali var.
Bunu ille gelişim ya da zeka bozukluğu olarak düşünme.
Ailende muhtemelen kalp ya da şeker hastalığı vardır, değil mi? Doğuştan diyabetli bir çocuğun olsun ister misin?
Mesela düşün ki bütün arkadaşları dondurma yerken sadece sen akraba evliliği yaptın diye diyabetli bir çocuğun olabilir.
Bu ihtimal her zaman var. Ama ailende şeker hastalığı varsa sen bu ihtimali artıryorsun.
Evlerden ırak çocuğun 16 yaşında kalp krizi geçirebilir.
Bence bu fikri bir daha çıkarmamak üzere bir sandığa kaldır.

Bağzı :işsiz:arkadaşlar hakkında fetva verdiğiniz o Kitap'ın ilk emri "OKU"dur. Okuyun, konu hakkında sürüyle araştırma var, inanıyorsunuz madem Allah'ın sizi roka yerine insan olarak yaratmasının bir sebebi olmalı, değil mi?

Merhaba canim
Bildigim birseyi sana aktarmak istedim
Bir tanidik akraba evliligi yapacakti bu durumu dusundu esi de doktorduevlenmeden once demis bunun bir ignesi varmis galiba cocugun saglikli dogmasi icin heralde ozman oyle demisti.Simdi evliler cocuklari noldu bir bilgim yok gorusemedik sadece bu kadar biliyorum

Bu konu kan uyuşmazlığı ile alakalı. Akraba evliliğinde genetik açıdan hastalık oluşumunu engelleyen bir aşı yok.

Dip not: Genetik üzerine doktora yapıyorum.

Ben çoğu zaman kendi çalıştığımız hastalara durumu çok zor anlatıyorum.
En sonunda en basit olarak şöyle bir yol bulduk; iki yakın akraba elma üretiyor, ikisi de benzer elmaları üretiyor çünkü aileden o tohumlar kalmış ama elmaları bir türlü düzgün olmuyor. Başka köyden komşuları ise başka bir çeşit elma üretiyor ve o gayet düzgün bir elma. Sonra bu iki yakın akrabanın çocuklarından bir çift birbirleriyle üretiyor ancak ikisinin de tohumları çok benzer olduğu için elmalar yine düzgün olmuyor hatta daha kötüye gidiyor. Ancak başka köyden biri ile evlenen kendi tohumu ile o köyden olan kişinin farklı tohumunu birleştiriyor ve elmaları daha düzgün oluyor. Çünkü kendisinde kötü tohum varken, karşı tarafta iyi tohum var.
Biz en basit bu şekile indirebildik. Umarım basit olmuştur.

Çocuklara yazık gerçekten. Çocuklukları gençlikleri hastanelerde sürünerek geçiyor.

Madem bilmiyorsunuz yorum yapmak zorunda değilsiniz. Genetik başlı başlına bir bilim şimdi ispatla deyince sana özel baştan başlayıp genetik mi anlatalım. En basite indirgeyerek anlatacağım. Bazı genler baskın bazıları çekiniktir. Bu çekinik genlerde olan hastalıklar eğer baskın gen düzgünse vücütta kendini göstermez. bunu öyle 5-10 tane bilinen hastalıkla geçmeyin 1000 tane hastalık var adını bile bilmediğiniz. Neyse herkesin genlerinde bu hastalıklar var. Ama akraba olanların hastalıkları benzer genlerde dolayısıyla iki çekinik gen bir araya geldimi hastalık oluyor. Defektli genler, kendini göstermemiş hastalıklar bu gibi durumlarda ortaya çıkıyor.
Örnek olarak kuzenlerde hasta olan genler;
Erkekte; 5 100 123 456 789
Kadın: 15 100 200 456 784

İki tane tuttumu hastalık şansı var.
Akraba olmadığında;
Kadın: 20 50 411 473 855 de hastalık taşır dolayısıyla hastalıklar kendini göstermez. Çünkü tek çekinik gen görünmez.

Not: Anlayabileceğiniz düzeyde anlattım. Tam olarak böyle olmasa da benzer mantık.

Cidden çok güzel açıklamışsınız ellerinize sağlık.
Burada bir üniversitede öğretim görevlisi arkadaş var. Her akraba evliliği konusuna ben bilim adamıyım üstelik genetikciyim. Tam tersi akraba evliliğinde zeki genler, güzel genler devam eder. Genleriniz iyiyse daha iyi gibi kendince bilimsel açıklamalar yapıyor. Her seferinde ağzım açık kalıyor, sinirden deliriyorum.
Cahil insan dese anlayacağım bir de bu tipler var.
Ellerinize sağlık cidden.
Hala bu devirde akraba evliliğini masumlaştıranlar var tahammül edemiyorum

Benim bir oda arkadaşım halasının oğluyla evlendi. Ve dediği şey şu oldu "halan da olsa evlendiğin anda kaynana oluyormuş, ben mutlu olurum dedim çok mutsuzum" Bu nedenlerle düşünüyorsan yanlış yoldasın.
Ve evet genetik hastalıkların varsa çocuğunda sorun olabilir. Mesela benim baba tarafımda tiroit hastalıklar ve guatr çok yaygın, annemle akraba evliliği yapmadığı için ben sadece zehirli guatrla atlattım. Ama önceki kuşaklarda kanserler ve guatr büyümeleri çok fazla. Bunu diyen de doktorum. Genetik yatkınlıktan olmuş senin hastalığın dedi.
Bence yapma.
Benim bir arkadaşımın anne ve babası üçüncü akraba evliliğini yapmışlar. Bir çocuklarının kalbi delikti beş yaşında öldü, bir çocukları ölü doğdu, kalan üç kardeşin üçü de astım ve kalp sorunu yaşıyor.
Haklısın arkadaşım . Benim Annem ve babam dayı oğlu hala kızı. biz üç kardesiz , şükür bir rahatsızlıkla dünyaya gelmedik fakat bazi seyler kendini gostermeye basladi.Hem anne hem baba tarafında troid rahatsızlığı olunca ben de de kitle oluşmuş mesela .Ameliyat olmak zorunda kaldim .troid bezimle beraber kitle alındı .kötü çıkma riski bile vardi. Şükür bir şey çıkmadı. bu kadarla kurtuldum Allah beterinden saklasin.bence asla yapılmamalı. anneme babama soruyorum niye evlendiniz diye " bize mi sordular kızım " diye cevap alıyorum .Bu konuda büyüklerin lafıyla yola cikilmamali

Cidden çok güzel açıklamışsınız ellerinize sağlık.
Burada bir üniversitede öğretim görevlisi arkadaş var. Her akraba evliliği konusuna ben bilim adamıyım üstelik genetikciyim. Tam tersi akraba evliliğinde zeki genler, güzel genler devam eder. Genleriniz iyiyse daha iyi gibi kendince bilimsel açıklamalar yapıyor. Her seferinde ağzım açık kalıyor, sinirden deliriyorum.
Cahil insan dese anlayacağım bir de bu tipler var.
Ellerinize sağlık cidden.
Hala bu devirde akraba evliliğini masumlaştıranlar var tahammül edemiyorum

İnanamıyorum gerçekten meslekten birinin bunları demesine? Aynı bölümü okuduğumuza emin mi kendisi?

Aradaki genetik farklılık arttıkça daha düzgün genler eşleşir. Halk arasında melezlerin güzel, zeki olduğunun söylenmesinin sebebi budur örneğin.

İnanamadım gerçekten o arkadaşın dediğine...

İnanamıyorum gerçekten meslekten birinin bunları demesine? Aynı bölümü okuduğumuza emin mi kendisi?

Aradaki genetik farklılık arttıkça daha düzgün genler eşleşir. Halk arasında melezlerin güzel, zeki olduğunun söylenmesinin sebebi budur örneğin.

İnanamadım gerçekten o arkadaşın dediğine...

Ya ismini vermeyeyim şimdi de ciddi ciddi bir üniversitede araştırma görevlisiymiş ve genetikçiymiş. Öyle diyor her akraba evliliği konusunda. Buralardaysa gelir yazar yine.

Back
X