Alanında çalışmayan kardeş

decemberlisa

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
15 Mayıs 2021
12
0
1
38
Konu erkek kardeşim kendisi 29 yaşında, 2013te halkla ilişkiler ve reklamcılık alanında lisans mezunu oldu 4 yıl okudu.
Babamın giyim mağazası vardı, babamın yanında çalıştı senelerce, erkek kardeşim çocukluğundan beri yardım eder mağazada.

2020 ocak ayında giyim mağazası kapandı, babamlar köye gitti, kardeşim köyde boş boş duruyor. Babam kendi alanında çalışmasına izin vermedi kardeşimin,

yabancıya güven olmaz beraber çalışalım diye . kardeşim de babamı kıramadı, öyle seneler geldi geçti,

Şimdi kardeşimle konuştum kendi işini yapmak istiyor. Kendi alanında çalışmak istiyor, ne yapabilir ? Erkek kardeşim 2013te mezun olduktan sonra babamla konustu, kendi alanında staj yapmak için , babam bedava çalışma enayimisin dedi izin vermedi.

Nerden başlamalı kardeşim asıl mesleğine ? askerligi yaptı bu arada

Halkla ilişkilrr ve tanıtım pek değerli bir bölüm değil maalesef ülkemizde. Reklamcılık mezunu maaşsız çalışmaya can atan insanlar tanıyorum. Üstelik 8 yıl hiç tecrübesi de olmamış. Kendi alanında çalışmak yerine ya yeni ve geçerli bir bölüm okumaya çalışsın. Ya sa babasıyla ortak ticaret imkan varsa tabi.

ne yapacağını şaşırdı vallah, ticaret şansı yok maalesef, babamda diyor artık başının çaresine bak, kendi mesleğini yap diploman var diyor, diploman her kapıyı açar diyor babam erkek kardesime

Giyim magazasi cok kucuk bir yer miydi ve sigortasi var miydi?
Bu sektörden, kurumsal firmalarda devam etmeyi düsünmez mi pandemi biraz durulunca? Ögretmenden memurdan yuksek maas alir yabanci firmalarda, heleki dil biliyorsa.

Giyim magazasi cok kucuk bir yer miydi ve sigortasi var miydi?
Bu sektörden, kurumsal firmalarda devam etmeyi düsünmez mi pandemi biraz durulunca? Ögretmenden memurdan yuksek maas alir yabanci firmalarda, heleki dil biliyorsa.
kucuk bır yerdi cok buyuk degildi yardım ediyordu babama, babamdan mı para alacam onun parası benım param benım param onun parası anlayısı var hem babamda hemde kardesimde

kucuk bır yerdi cok buyuk degildi yardım ediyordu babama, babamdan mı para alacam onun parası benım param benım param onun parası anlayısı var hem babamda hemde kardesimde

Bu sigortasi yoktu demek mi?

Malesef babaniz kardesinizi harcamis. Diploma her kapiyi acar kafasi babalarimizin gencliginin kafasi. Kardesiniz de dur dememis. 29 yasina kadar bir erkek maasli duzgun bir is edinmek yerine "cok da buyuk olmayan bir iste babaya yardim" secerek hata etmis.

Neyse, hayirlisi olsun insallah.

babanız kardeşinize yaptığı müdahalenin sonuçlarına ilişkin iç hesaplaşmasını yapıyordur umarım.
şimdi söyleyeceklerimi yargılama olarak değil, sizi hiç tanımayan ama iyi niyetli birinin fikirleri olarak alın lütfen.

kardeşiniz bir silkelenmesi lazım. hayatına çok müdahale ettirmiş ve sonrasında da bir mücadele ruhu göremiyorum. 29 yaşında bir kadın ya da erkek hayat mücadelesine atılabilir, ancak kardeşiniz babasının ardından köye gitmeyi trcih etmiş. şayet köyde bir işletme vs fikri varsa eyvallah derim ama sorunuzdan anladığım o da yok. dolayısıyla kendisinin bir silkelenmesi lazım. zira alanı yaratıcılık isteyen, yenilik isteyen bir alan ve rekabet biraz dişli.
şu an portfolyosu boş. dolayısıyla önce bir kendine sormalı, ne yapmak istiyor. alanına dönecekse 29 yaşında iş tecrübesi olmayan ve muhtemelen networku de zayıf biri olarak epeyi zorlanacak. başlangıçta stajer olacak vs. o yüzden ya babanıza yardım ettiği gibi başka mağazalarda satış danışmanlığı vs düşünebilir isterse.
eğer daha girişimci bir şey yapacaksa mesela e-ticaret üzerine de olabilir, biraz sahaya dönmek için antreman yapmalı. bu anlamda inanç ayar'ın podcastlerinden yararlanabilir. eğitimler almalı ama podcasti üzerindeki ölü toprağını ücretsiz olarak atabilmesi için önerdim. sonrasında arzu ettiği menzile göre yolunu çizer.

ne yapacağını şaşırdı vallah, ticaret şansı yok maalesef, babamda diyor artık başının çaresine bak, kendi mesleğini yap diploman var diyor, diploman her kapıyı açar diyor babam erkek kardesime

Hadi ya baban ne kadar akıllı. Zamanında çocuğa dışarı açılması için cesaret vereceği zamanda kendi işine yarasın diye çalıştırtma. Şimdi diploman var.
Kusura bakmayın ama dükkanda bile çalışacak olsa kardeşin öncelikle bi orda burda sürünüp dükkana dönmeliydi. Ufku açılmalıydı önce.
Şimdi o diploma çok bir işe yaramaz maalesef 8 sene geçmiş aradan tecrübesi yok. Tecrübesiz biri işe alınacaksa eğer 30 yaşını geçmiş kardeşin değil 22-23 yaşındaki yeni mezun tercih edilir.
Kardeşin bildiği işi yapacak. Giyim mağazalarında şansını denesin. Asgari ücret falan başlayacak bir yerden. O konuda bilgisi olduğu için de kasiyerlikti mağaza yöneticiliğiydi böyle ilerleyecek.

Halkla ilişkiler alanında ne yapılabilir bilmiyorum valla.

Simdi hayat insani farklı yerlere sürükleyebiliyor, bir çok genc yeni mezun ne is bulursa onu yapıyor o açıdan umutsuz olmamak ve bir yerden baslamak lazim diye düşünüyorum.
Kardesiniz babasının sözünden çıkıp kendi kararlarini alabilecek duzeye gelmesi lazim.oncelikle.
Mesela ben araba alacağımda da babam hep bir bahane ile vazgecirdi ben de büyüktür babadir bir bildiği vardir diye dinledim ama şu an pandemide eve tıkıldım, araci olanlar daha rahat etti bu dönemde. Yani babami tabii ki suclamiyorum ama büyük sözü dinlemek her zaman doğru yere götürmüyor insanı.

Simdi yapabileceği şey, kendi alaninda is başvuruları yapmak. Tecrübesi olmadığı için biraz zor olabilir ama ufak bir yerden de başlayabilir, ucreti az da olsa calisip tecrübe kazanmaya baksin. Ayrica halkla iliskiler guzel bir alan, reklamcilik bilgisi varsa online iş bile alabilir.
Yeter ki kendine inansin ve bir yerden baslasin, gerisi gelir. Zor belki ama imkansiz değil

babamın cok fazla borcu vardı, babamda erkek kardesime dedi ki ; yabancıya mı para vereyim gel yardım et bana hem yabancıya guven olmaz dedi ,içim rahat eder yanımda olursan dedi, erkek kardesim de kendine bakmaz para harcamaz öyle bir tip, öyle böyle seneler geldi geçti, bir ara erkek kardeşim ayrılmaya niyetlendi 2015te kendi işimi yapmak istiyorum diye, 2013ten 2015e kadar staj yapmak istedi kardesim babam izin vermedi , sonra kardesim de bosverdi

bilmiyorum ne yapacak ?

Babanız büyüğüm eyvallah ama şu an o kadar gıcık oldum ki gencecik çocuğu kendi çıkarları uğruna harcamış resmen. Kendi bölümü de öyle diplomanin pat diye kapı açacağı kadar matah bir bölüm değil malesef. Kendini ciddi geliştirmiş olsa ciddi para vardır, ona bir şey diyemem ama şu an çok zor. İyi kötü demeden bir yerden tutunsun hayata derim, daha fazla babanızı dinlemesin.

halkla ilişkiler ve reklamcılık. dijital reklamcılığı bir köşesinden yakalayıp internet reklamcılığı alanında tutunmaya çalışabilir ama yaratıcı, çok araştırmacı, hevesli ve çalışkan olmak şart. bir sürü online eğitim var, ücretsiz kaynakları araştırıp online eğitimler alarak teorik bilgi elde edebilir. bunu pratiğe çevirmek için de stajyer veya yeni başlayan pozisyonundan dijital reklam ajanslarından başlayabilir ama ben de bu sektördeyim, hiç 29 yaşında stajyer veya yeni başlayanımız olmadı.

yani bir diğer konu ise mağazacılık alanından devam etmek. benim üniversitede bir arkadaşım vardı, çocuk kendi memleketinde harçlığını çıkarmak için zincir giyim mağazalarından birinde çalışıyormuş zaten. okuduğumuz şehirde de aynı mağazanın şubesinde çalışmaya başladı. onların da kendi içlerinde kariyer basamakları oluyor. mağaza müdürlüğüne kadar yolu var yani üniversite mezunu olanları bunun sınavına alıyorlar vs. mağazacılık kariyeri sadece reyonda elbise katlamak değil. bizim arkadaşın hedefi buydu. ama çok girişken bir çocuktu böyle yönetim kadrolarına falan sevdirirdi kendini.

acilen kendini toparlasın ve bir yerden başlasın. bu saydığım iki sektörü istemiyorsa ve teknolojiye merakı varsa dijital bir şeyler kovalayabilir. artık dijital çağdayız uyum sağlamak ve girişken olmak şart.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…