- Konu Sahibi decemberlisa
-
O kurumsal firmaların stajyer ilanlarında Boğaziçi ODTÜ İTÜ Ankara İstanbul Üni. Öğrencileri birbirleri ile yarışıyor. Stajda bile çok sayıda mülakat var üstelik. Hatta aslında halkla ilişkilerin yapması gereken kurumsal iletişim depertmanında dahi (benim karşılaştığım) işletme mezunları çokca var. Pazarlama birimlerini yine iyi okulların işletme, iktisat, endüstri + pazarlama yüksek lisans mezunları koşturuyor. Geriye reklam ajansları vs kalıyor onlara da başvuru çok...Bazi kurumsal firmalarin stajyer alim başvuruları oluyor ben de üniversitedeyken görmüştüm yillar oldu. Yine vardir, internette biraz arastirma ile bulunabilir.
Ya da şimdi bahar aylarindayiz pandemiden dolayi hala var midir bilmiyorum ama kariyer günleri falan oluyor ya da çeşitli seminer/workshoplar, onlara da katilabilir. Yaşı 29 olabilir ama bu tür seyleri degerlendirebilir (dışarıdan katilimci aliyorlar mi bilmiyorum ama).
Yani adi ustunde reklamcilik, biraz kendini göstermesi ve tabir-i caizse kendi reklamini iyi yapabilmesi lazim bir yerlere gelebilmek için.
Ulkemizde tek basina okul bitirmek ise yaramıyor maalesef, biraz girisimci ve atak karakterde olmak gerekiyor ki insanların dikkatini cekebilsin. Dun de yazmistim iienstitu diye ucretsiz online egitim veren (sertifika isterse ucret odeniyor) bir platform var. Orada canlı derslere katılarak kendini geliştirebilir, kardeşim verilen ödevi baya detaylı yapti diye hoca beğenmiş, sosyal medyada etiketlemis mesela. O sekilde birkac kisi kardesimi takibe almis. Yani hemen is bulabilir mi bilmiyorum ama is arama sürecinde çevre de edinmeye calissin şimdi basit bir konuda bile insanlar bu isin uzmaniyim diyerek instagram sayfası açıyorlar ve kendi işleri üzerine müşteri bulabiliyorlar. Yeter ki baslamak istesin.
Kendi alanı kendi alanında demeyim istiyor olacak 29 yaşında bir erkeğe soracaklar ne yaptın diye giyim alanında çalıştım diyecek. Belki giyim sektöründe de şansını denese daha kolay olur gibiKonu erkek kardeşim kendisi 29 yaşında, 2013te halkla ilişkiler ve reklamcılık alanında lisans mezunu oldu 4 yıl okudu.
Babamın giyim mağazası vardı, babamın yanında çalıştı senelerce, erkek kardeşim çocukluğundan beri yardım eder mağazada.
2020 ocak ayında giyim mağazası kapandı, babamlar köye gitti, kardeşim köyde boş boş duruyor. Babam kendi alanında çalışmasına izin vermedi kardeşimin,
yabancıya güven olmaz beraber çalışalım diye . kardeşim de babamı kıramadı, öyle seneler geldi geçti,
Şimdi kardeşimle konuştum kendi işini yapmak istiyor. Kendi alanında çalışmak istiyor, ne yapabilir ? Erkek kardeşim 2013te mezun olduktan sonra babamla konustu, kendi alanında staj yapmak için , babam bedava çalışma enayimisin dedi izin vermedi.
Nerden başlamalı kardeşim asıl mesleğine ? askerligi yaptı bu arada
Dogrudur ben aklıma gelince yazayım dedim, icerigini bilmiyorum :) kisaca ihtimaller cok, her ne kadar ise alimlar azalmis ve is bulmak zorlaşmış da olsa bir yerden baslamak lazim diyorumO kurumsal firmaların stajyer ilanlarında Boğaziçi ODTÜ İTÜ Ankara İstanbul Üni. Öğrencileri birbirleri ile yarışıyor. Stajda bile çok sayıda mülakat var üstelik. Hatta aslında halkla ilişkilerin yapması gereken kurumsal iletişim depertmanında dahi (benim karşılaştığım) işletme mezunları çokca var. Pazarlama birimlerini yine iyi okulların işletme, iktisat, endüstri + pazarlama yüksek lisans mezunları koşturuyor. Geriye reklam ajansları vs kalıyor onlara da başvuru çok...
babama gore diploması var, her türlü alanında iş bulurKendi alanı kendi alanında demeyim istiyor olacak 29 yaşında bir erkeğe soracaklar ne yaptın diye giyim alanında çalıştım diyecek. Belki giyim sektöründe de şansını denese daha kolay olur gibi
Çok haklısınız ama konudaki arkadaşın kardeşi için bence mühendis değil diye ötelenmekten kaçınmak ileri ki dönemlerde söz konusu olacak bir olgu zira şu an 30 yaşında bir insan 0 tecrübeyle işsiz. Siz teknikersiniz benden daha iyi bilirsiniz sonuçta yaşın çok önemi yok gibi teknik bir iş olunca artı bir şekilde teknik bilgi ile kendi işini yapmak mümkün. Bu arada bana kalırsa teknikerlikler mühendisliklerin arındırılmış şekilde doğrudan sektörel uygulamaya dönük bir şekli. İşini bilen için çok işlevsel bir eğitim. Arkadaşın kardeşi ya mağazacılıkta devam edecek yada başka alana yönelmesi lazım. Herşeyi bilmk tahmin etmek mümkün değil ama görünen bu. :)Dogrudur ben aklıma gelince yazayım dedim, icerigini bilmiyorum :) kisaca ihtimaller cok, her ne kadar ise alimlar azalmis ve is bulmak zorlaşmış da olsa bir yerden baslamak lazim diyorum
Teknikerlik konusunda da katılıyorum ama maalesef işyerleri mühendis değil diye oteliyorlar, mesleki bilgi ve tecrübeden faydalanmak yerine az maasla cok is yükleyecek eleman yerine koyuyorlar.
Ben de kamuda tekniker unvaniyla çalışan ama meslegini yapmayan biriyim. Meslegimi cok seviyorum, bir mühendis kadar donanımlı yetistik okuldayken zaten mühendislik fakültesinde girdik derslere (sadece mühendislik alan derslerim eksik yani), üstüne dgsyi de kazanabiliyorum ama okula gitmeme bile izin yok. Ozelde olsam nasil olurdu bilmiyorum. Yani şu an iyi bir eğitim olunca da ise yaramayabiliyor.
Babanız yanlış düşünüyor ama ben onu da haksiz goremiyorum şu sebeptenbabama gore diploması var, her türlü alanında iş bulur
Iste konu sahibinin kardesi bir yerden is hayatına girmeli belki de dediğiniz ikinci alandaki eğitimi de calisirken almali daha fazla evde oturup okul okumak icin vakit kaybetmemeliÇok haklısınız ama konudaki arkadaşın kardeşi için bence mühendis değil diye ötelenmekten kaçınmak ileri ki dönemlerde söz konusu olacak bir olgu zira şu an 30 yaşında bir insan 0 tecrübeyle işsiz. Siz teknikersiniz benden daha iyi bilirsiniz sonuçta yaşın çok önemi yok gibi teknik bir iş olunca artı bir şekilde teknik bilgi ile kendi işini yapmak mümkün. Bu arada bana kalırsa teknikerlikler mühendisliklerin arındırılmış şekilde doğrudan sektörel uygulamaya dönük bir şekli. İşini bilen için çok işlevsel bir eğitim. Arkadaşın kardeşi ya mağazacılıkta devam edecek yada başka alana yönelmesi lazım. Herşeyi bilmk tahmin etmek mümkün değil ama görünen bu. :)
Evet maalesef atik bir insan değil bence de. Bu teknikerllikleri de küçümseyenler var onlara da şaşırıyorum size söyle birşey anlatayım, eski eşim Ankara Siyasal mezunuydu. Biri İTÜ'de Biri İngiltere'de iki yüksek lisansı vardı. Ailesi inşaat işleri yapıyordu sırf teknik eğitimde alayım diye Siyasalda öğrenciyken Hacettepe İnşaat Teknolojisi bitirmişti. Yine 2 yıllık Anadolu'da Tarım bitirmişti. Üstelik çokta eğlendiğini söylerdi. Herkesin zannettiği gibi sırf puanları yetmeyen değil, arındırılmış ve hızlı şekilde bir sektör hakkında teknik bilgi edinmek için biçilmiş kaftan teknikerlikler. Ben ondan duymuştum bu cümleyi ve araştırdım derslere baktım hak verdim :) Ama burda ki kardeşte böyle bir hırs yok... Hırs olsa beklemezdi bunca sene.Iste konu sahibinin kardesi bir yerden is hayatına girmeli belki de dediğiniz ikinci alandaki eğitimi de calisirken almali daha fazla evde oturup okul okumak icin vakit kaybetmemeli
Daha bu cocuk is bulacak is hayatında kendini yetistirecek de evlenip ev gecindirecek! Ben gec kaldi diye dusunmek istemiyorum ama biraz pasif geldi. Yani tuttugunu koparan, azimli, atik bir genç degil gibi bir izlenim.olustu bende.
Sizin eski eş baya donanimliymis :)Evet maalesef atik bir insan değil bence de. Bu teknikerllikleri de küçümseyenler var onlara da şaşırıyorum size söyle birşey anlatayım, eski eşim Ankara Siyasal mezunuydu. Biri İTÜ'de Biri İngiltere'de iki yüksek lisansı vardı. Ailesi inşaat işleri yapıyordu sırf teknik eğitimde alayım diye Siyasalda öğrenciyken Hacettepe İnşaat Teknolojisi bitirmişti. Yine 2 yıllık Anadolu'da Tarım bitirmişti. Üstelik çokta eğlendiğini söylerdi. Herkesin zannettiği gibi sırf puanları yetmeyen değil, arındırılmış ve hızlı şekilde bir sektör hakkında teknik bilgi edinmek için biçilmiş kaftan teknikerlikler. Ben ondan duymuştum bu cümleyi ve araştırdım derslere baktım hak verdim :) Ama burda ki kardeşte böyle bir hırs yok... Hırs olsa beklemezdi bunca sene.
Evet ilginç bir insandı yine Ankara İlahiyatta yan dalı vardı hiç hayat tarzı ve görüşü ile uymasa da şovcu insan hayatının her döneminde şovcu oluyor, sıradışı tip olunca talipleri çok oluyordu yoruldum, saldım gittiSizin eski eş baya donanimliymis :)
Aof tarım cok sektörel bilgi vermiyor aslında en azindan örgün gibi değil ama yine de lisansa tamamlamak icin iyi bir basamak bir de "iş işte öğrenilir" aslinda ama teorik bilgi sahibi de olmak icin iki senelik bölümler iyi birer seçenek. Ben de şu an aof 2 senelik bir bolum okuyorum, bitince dgs düşünüyorum simdi de ayni bölümün ustunu okuyabilirim elimdeki diplomayla ama okudugum bölümün alani daha geniş. Olmazsa aoften baska bölümlere de el atabilirim maksat kişisel gelişim biraz da. Insan yeter ki istesin.
En uzak oldugum alanlar :) kardesim de web kodlama okuyor o da hep bilgisayar mühendisi olmak istemisti baska bir mühendislik dalinda lisansi var, web kodlama ile mühendislik bilgini birlestirirsin demistim ona da, heves edip kaydolmuştu bu sene bitecek sanirim :)Evet ilginç bir insandı yine Ankara İlahiyatta yan dalı vardı hiç hayat tarzı ve görüşü ile uymasa da şovcu insan hayatının her döneminde şovcu oluyor, sıradışı tip olunca talipleri çok oluyordu yoruldum, saldım gittiBen son cümlemize çok katılıyorum kesinlikle insan yapmak istedikleri, hayalleri kadar var bence. Bende Atatürk Aöf de bilgisiyar programcılığı okuyorum şimdi bakalım belki onu da 4'e tamamlarım bir beklentim yok ama sadece merak size de tavsiye ederim bilgisayar programcılığını :)
Vallahi aslında benimde henüz çok birşey anladığım söylenemez ama DGS için bitireyim diyorum ne yapayım bu yaştan sonra yks falan zor DGS daha kolay gibi :) Siz teknikerlik hangi bölümdü ?En uzak oldugum alanlar :) kardesim de web kodlama okuyor o da hep bilgisayar mühendisi olmak istemisti baska bir mühendislik dalinda lisansi var, web kodlama ile mühendislik bilgini birlestirirsin demistim ona da, heves edip kaydolmuştu bu sene bitecek sanirim :)
Bizde bilgisayarci kardesimdir hic teknolojik konulardan anlamam
Bu düşünce belki 30 yıl önce geçerliydi. Şimdi Diploma artık herkeste var hem de çift. Gencecik yuksek lisanslı insanlar asgari ucrete iş bulamıyor. Stajı bile yok kardeşinizin yaşı zaten olmuş 30.babama gore diploması var, her türlü alanında iş bulur
Birincisi gıda örgün okudum, ikincisi aşçılık aöf :) ilkinden gida müh. ve bazı ziraat bölümlerine girebiliyorum, asciliktan gastronomi, aile ve tüketici bilimleri ile diyetisyenlige gecis yapılabiliyor ek olarak :)Vallahi aslında benimde henüz çok birşey anladığım söylenemez ama DGS için bitireyim diyorum ne yapayım bu yaştan sonra yks falan zor DGS daha kolay gibi :) Siz teknikerlik hangi bölümdü ?
Mükemmel çok özendim size :) Bence özellikle diyetisyenliğe geçseniz çok güzel olur hem kendi ofisinizi açma imkanı güzel bir şey. Serbest çalışanlara özenirim hep :) Ben bu alanlara ilgi duyuyorum biraz. Benim zaman sıkıntım yok ama ilerde emeklilikte kendi işimi yapabilecek alt yapıyı sağlayacak bir bölüm arıyorum aslında. Gıda teknolojisi aklıma geldi tekstil tek., giyim üretim tek. diğer aklıma gelenler. Kosgeb desteği de almak mümkün bir nebze biliyorsunuz. Sizce gıda tek. bu alanda bir iş kurmak için gerekli bir alt yapı sağlar mı? Baktım biraz ambalaj paketleme falanda var sanırım eğitim içeriğinde? Tam bu gün düşünmüştüm bu bölümü şansa bak :)Birincisi gıda örgün okudum, ikincisi aşçılık aöf :) ilkinden gida müh. ve bazı ziraat bölümlerine girebiliyorum, asciliktan gastronomi, aile ve tüketici bilimleri ile diyetisyenlige gecis yapılabiliyor ek olarak :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?