Alınan hediyeler eski eş kişisine verilmeli mi ve mehir istenmeli mi?

Selam kızlar günaydın olsun💐

Evlilik süresince saat ve airpods hediye alınmıştı…
Ve kullandığı telefonu da bana verip kendisine yeni telefon almıştı…

Bunların hepsini geri göndermeyi düşünüyorum sizce?
Paraya çok tamah eden biri değildi rahmetli ama içim rahat etsin istiyorum.

Son olarak mehirin bir kısmını borç için harcamıştı ben tamamla öyle alayım mı demeliyim mehirimi istememeli miyim?
Annem isteme diyor, babam henüz yorum yapmadı.
Geri kalan herkes al geleceğini düşün diyor birikimin olsun vs..

Teşekkürler
Ben bana alınan herşeyi geri bıraktım.Mehir'i aynı evde yasadiysaniz tabiki iste.

Ben mehir olaylarına girmem,dini olarak önemseyen alsın. Çünkü evliliğimi de dini kurallara göre ve islam hukukunun gerektirdiği şekliyle yaşamıyorum.,benim için normal bildiğimiz medeni kanun geçerli. Ortak mallar bölüşülür yeterli benim için.

İmam nikahı,mehir vs gibi dini olgular sizin için önemliyse alın elbette.

Ben mehir olaylarına girmem,dini olarak önemseyen alsın. Çünkü evliliğimi de dini kurallara göre ve islam hukukunun gerektirdiği şekliyle yaşamıyorum.,benim için normal bildiğimiz medeni kanun geçerli. Ortak mallar bölüşülür yeterli benim için.

İmam nikahı,mehir vs gibi dini olgular sizin için önemliyse alın elbette.
Ay aradığım yorum nihayet. Sanki her şey dini kurallara göre yaşanıyor. Eskiden resmî nikah yokken kadın boşanırsa diye verilen bir hak. Erkek olsam mehir diye tutturan kadına iznim olmadan burnunu kapıdan çıkartmam. Ne de olsa dini olarak senden ben sorumluyum derim.

Ay aradığım yorum nihayet. Sanki her şey dini kurallara göre yaşanıyor. Eskiden resmî nikah yokken kadın boşanırsa diye verilen bir hak. Erkek olsam mehir diye tutturan kadına iznim olmadan burnunu kapıdan çıkartmam. Ne de olsa dini olarak senden ben sorumluyum derim.
Bu sadece dini değil geleneksel de bir konu, bizim kültürümüzde mutlaka isteme sırasında ne kadar altın istersin diye soruluyor. Aslında mehir bu, bizde hem isteme hem nikah sırasında ayrı ayrı iki defa altın isteniyor çoğunlukla, günümüzde istemeyen de çıkacak tabi ki ama meslek sahibi ve aklı başında bir insan olduğum halde (bunu böyle düşündüğümden değil bazıları böyle baktığından yazıyorum) istedim, bizim geleneğimizde mevcut, ben göçmenim bizde var, ülkenin doğusunda da var. Benim kv başlık diye aldığı paranın çoğunu altın yapıp kızının koluna takmış mesela.

Ülkemizin her yerinde çalışan çalışmayan farketmeksizin evlilikte kadının emeği çok çok fazla erkeğe göre. Bunu evlilikten sonra edinilen malın paylaşılmasıyla karşılanabilir bulmuyorum. O mal paylaşımı, mehir bir nevi kadının bedenen ve ruhen yıpranma tazminatı. Kaldı ki evlilik içerisinde bu mehir döner sermaye görevi de görüyo, satılıyor araba oluyor, satılıyor ev oluyor boşanma halinde de geri dönüyor kadına. Kaç kişi ben mehrimi hiçbir şey için eşime vermedim diyebilir ki, veriyoruz, kolumuzda boynumuzda ölene kadar kalmıyor. Siz kaçtane kolu boynu altın dolu nine gördünüz. Sermaye o aslında.

Burada karar verirken iki tarafın maddi durumu, işi vesaire de düşünülmeli. Her iki tarafın durumu da iyiyse hediyeleri göndermeniz abes kaçabilir. Mehir ise "İslam dini"ne göre hakkınız.

Son olarak mehirin bir kısmını borç için harcamıştı ben tamamla öyle alayım mı demeliyim mehirimi istememeli miyim?

Teşekkürler
Mehir sizjn hakkinizdir.Vermek zorunda.Vermek istemezse bu onun imanına jalmis hesabı çetin olur.Alinan hediyeleri vermeniz gerekmez.Ama hiç bir bağım kalmasın derseniz kargoyla gönderin

Bu sadece dini değil geleneksel de bir konu, bizim kültürümüzde mutlaka isteme sırasında ne kadar altın istersin diye soruluyor. Aslında mehir bu, bizde hem isteme hem nikah sırasında ayrı ayrı iki defa altın isteniyor çoğunlukla, günümüzde istemeyen de çıkacak tabi ki ama meslek sahibi ve aklı başında bir insan olduğum halde (bunu böyle düşündüğümden değil bazıları böyle baktığından yazıyorum) istedim, bizim geleneğimizde mevcut, ben göçmenim bizde var, ülkenin doğusunda da var. Benim kv başlık diye aldığı paranın çoğunu altın yapıp kızının koluna takmış mesela.

Ülkemizin her yerinde çalışan çalışmayan farketmeksizin evlilikte kadının emeği çok çok fazla erkeğe göre. Bunu evlilikten sonra edinilen malın paylaşılmasıyla karşılanabilir bulmuyorum. O mal paylaşımı, mehir bir nevi kadının bedenen ve ruhen yıpranma tazminatı. Kaldı ki evlilik içerisinde bu mehir döner sermaye görevi de görüyo, satılıyor araba oluyor, satılıyor ev oluyor boşanma halinde de geri dönüyor kadına. Kaç kişi ben mehrimi hiçbir şey için eşime vermedim diyebilir ki, veriyoruz, kolumuzda boynumuzda ölene kadar kalmıyor. Siz kaçtane kolu boynu altın dolu nine gördünüz. Sermaye o aslında.
İsteme sırasında mutlaka sorulmaz ne kadar altın istenildiği ya. Biz doguluyuz çok eskilerde varmış ama şuan çok şükür ki böyle şeyler yok. Bence çok yanlış ve küçük düşürücü bişey. Evlenecek çocuk ne kadar yapabilirse o kadardır kimseyi zorlamaya gerek yokki. istemem de böyle bişey olsun hiç istemezdim ben.

Bana sorduklarında ben birşey istemiyorum demiştm olmaz illa birşey isteyeceksin dedikleri için 2tane 20gr bilezik demiştim adet yerni bulsun diye. Bi kadının güvencesi kocasından alacağı bilezik para vs. Olmamalı kimse boşanıcam diye evlenmiyor ama yinede bi kadının mesleği ve gururu olmalı diye düşünüyorum. Herkesin kendi görüşü tabi bilemem
Aynı ben bende istemedim istemen gerekiyor dediler laf olsun diye 2 adet 20 gramdan bilezik dedim. Sonra da onu eşime bağışladım, dinde eşe bagislamak daha sevapmiş dediler. 😂😂Hiç anlamadığım konular, kandirildim mi acaba🤣🤣
Şaka bir tarafa hakkım olmayanı bende gururuma yedirip istemezdim. Şuan eşimin olan herşeyin yarısı benim emeğim var o kadar hakkımı da yedirmem kimseye çocuklarım var onların hakkını yedirmem her şeyden önce

Airpods geri verilir mi ya maddi değeri yüksek bişeyler olsa anlayacağım ama saçma yani. Ayrılırken eşim airpods verse bana gülerim heralde. Saatte maddi değerli bişey mi?

Teşekkürler
Mehir alınabilir bence yani eğer ihtiyacım varsa isterdim ama karşılıklı verilmiş hediyelerin geri gönderilmesi veya istenmesi vs bana çok çocukça geldi lise 1 dönemimi hatırladım 🤣

İyiki erkek değilsin. Karın değilim. 😂 Eşim hep ne mehir istersin diye sordu.Babama anlattigimda meseleye dahil oldu.İkisi de 6 ay kafamı sisirdi.İkisinin de dini yorumları farklıydı.6 ay boyunca olan bana oldu.

Evliliğiniz nasıldı bilmiyorum ama eşiniz size kredi çektirip borca sürükleseydi, sizin paranızla bir şeyler yapıp sizi zarara uğratsaydı da birtakım taleplerde bulunabilirdiniz lakin ortada maddi bir kaybınız yoksa sizi manen çok yıpratan sıkıntılar da olmadıysa gerek yok nafakaymış malmış mülkmüş, eşiniz maddiyata da kıymet vermiyormuş öyle yazmışsınız, yani para konularında birbirinizi yıpratmamışsınız anladığım kadarıyla, eh o zaman ne gerek var parası pulu da onlara kalsın, siz huzurunuzu geri alacaksınız bunun maddi karşılığı yok🤷‍♀️

Düğünde takılan altınlarınız kanunen sizin, hediyeler zaten adı üzerinde hediye, hediyeyi geri isteyenler oluyorsa o onların çiğliği, insan güzel geçirilmiş zamanların hatırına hediyenin lafını etmez etmemeli de, mehir de dediğim gibi şahitler önünde verilmiş bir söz, verilen söz tutulur söz bir insana değil inançlarınıza göre söz veriyorsunuz yapılması gerekiyor.

Hakkınızda hayırlısı olsun, bundan sonra huzurlu mutlu bir hayatınız olsun🙏
Mehir olayı şöyle eger erkek söz vermişse bir miktara anlaşmışlar da ve aralarında cinsel ilişki olup ve beraber yaşama durumu olduysa kadında hakkından vazgecmediyse vermek zorunda.

Mehir alınabilir bence yani eğer ihtiyacım varsa isterdim ama karşılıklı verilmiş hediyelerin geri gönderilmesi veya istenmesi vs bana çok çocukça geldi lise 1 dönemimi hatırladım 🤣
Sürekli nafaka istemek ayıp bence.Erkek içinde sıkıntılı.Ama mehiri tek seferde verecek.Tazminat gibi.

Maalesef bunu yapamam annem babam talep et dese dahi isteyemem Zemheri hanım, kendime olan saygımı bile yitiririm…
Rahmetli eşek gibi çalışıyor kazanıyor birşeyler alıyor ben onunla evleniyorum iki üç yıl sonra kaçarcasına boşanmak istiyorum ve onun mallarından pay istiyorum bu çok kötü birşey benim nezdimde…

Çocuk olsa isterim nafaka dahi isterim ama
Mehiri alın.Sizin ailenizin aldığı bir eşya varsa alın.Takilariniz sizde kalsin.Nafaka istemeyin.Baktiniz vermiyor alacaklarını o zaman nafaka isteyin

Back
X