Allahm sen ona yardım et !!

arkadaşlar çok uzatmadan anlatmaya çalışcam...benim derdim canım arkadasım kardesım herseym ddıgım ınsanın farkında olmadıgı durum.sizinde elbet olmustur kız kardesınız gıbı bır dostunuz veya gercekten kız kardesınız..sevdıgınız bırı ıcın uzulursunz cabalarsnz..işte bende uzuntumden bahsedcegm

kendısyle 7 yıldır arkadasız fakat işimiz dolayısıyla farklı sehırlere düştü yolumz 4 5 ayda bir bırbrmızn yanına gıdıp gelırız hıc kopmayız en son gıttıgımde şok oldum..gercekten saf bı guzellıge sahıptı unı.deyken herkesın ılgısını cekerdı en son gorustugumuzde çok değişmişti sanki onun yüzü değildi gözleri çökmüş dudaklarının rengi gitmiş saflığı gitmişti.... her neyse her şey ikinci gün patlak verdi dönmeden bir gün önce uyandık birşeyler yedik akşama seni arkadaşlarımla tanıştıracağım kuzende yok rahat ederız dedi(kuzenıyle yaşıyor). evde olalım dedi her neyse akşam oldu sevgilisi geldi sonra bir kız ve bir çoçuk daha geldi sohbet muhabbet yemek derken saat 10 oldu sıkıldım da sevmedim arkadaşlarını sevgilisi ve diğer çocuk odaya gitti çok sürmeden geldiler ve tamamdır gelın dediler birşeyler çaktım o an ama anlamamıstım hala..megersem bunlar madde kullanıyorlarmıs şok oldum benım arkadasım nasıl oldu bunun içine düştü anlayamamıştım ve dostum dedğim bnmle bunu paylaşmadı hic bahsetmedi oysaki halinden memnun gibiydi ..o gece hepsı kullandı arkadasımın odasında yatcaktm sevgilisiyle saatlerce oradan çıkmadılar sinirim bozuldu ne yapcgaımı sasırdım sesımı bıle cıkarmadım korktum sırf baskaları var dıye sustum ertesı gun aldım karsıma konstm ve duyduklarıma şok oldum alıstırılmıs resmen ve artık içinden çıkamadıgını soyledı agladı zırladı "nasıl oldu bilmiyorum sadece 1kere deneyecektim" dedı ıcım acıdı resmen kendisi de farketmiş aynaya bakıp bu ben miyim demeye başlamış sevgilisi yüzünden olmuş hepsi ayrılcaksın yeni hayat kurcaksın dedim tepki verdi çok sevdiğini ama zarar verdiğini bildiğini bundan ikisininde kurtulmasını ıstedıgını soyledı..aklım hep onda ve aramıza ilk defa soğukluk girdiğini hissettim resmen...erkek arkadaşı da üzgünmüş o da çabalıyormuş falan felan anlattı bir sürü şey çok üzüldüm o haline ne yapacagım nasıl ıkna edecegım ailesine bahsedemem asla kardeşi de yok ikimizde tek çocuguz brbrmzı kardeş bilrdk allahım yardım etsın ... siz yerimde olsaydnz ne yapardnz?lütfen kötü yormlarda bluncaksnz hıc yazmayın ben akıl fıkır almak ıstıyorumsadece
Arkadaşının iyiliğini istiyorsan eğer ki her ne pahasına olursa olsun sonuç arkadaşını kaybetmekse bile bu durumu acilen ailesine danışmalısın belki seni kötü bilir arkamdan kuyumu kazdın der o sinirle öfkeyle ama ilerde onun iyiliğini düşündüğünü mutlaka anlar er yada geç :34:

arkadaşlar bu öyle çocuk oyuncağı değil. bunda hayat söz konusu.

bir kere ayrı şehirlerdeler. konu sahibi nasıl başa çıkar ve ne kadar yanında durabilir. ve annenin o sahiplenmesini verebilirmi.
biz sağlıklı bir bireyden bahsetmiyoruz. bu kişi bağımlı. kendi iradesiyle bunu bırakma öyle kolay değil. bunu yapabilse zaten yapardı. yaardım alması lazım. ve tedavi olması. bunuda ailesi yoluyla yapmak durumunda..ya kendi istemezse.
ne yapılacak. ailenin isteğiyle ve imzasıyla hastahaneye yatırılacak.
ben arkadaş olarak şahsen bu sorumluluğu alamazdım. yanında bile olsam. aynı şehirdede olsam.
ya kötü bir şey olursa.
o ailenin yüzüne nasıl bakardım.
bize söyleseydin ,biz kurtarabilirdik derlerse. peki bunun vicdan azabıyla nasıl yaşardım.
bu aileye söylenmeli. sonu ölümle bitebilen bir bağımlılıktan bahsediyoruz biz

Son düzenleme:

Ailesi olarak dusununce evet, keske bilsem derdim, niye soylemediler derdim...
Ama sonucta esas kisi soylenmesini istememis. Onun da boyle bir hakki var, onun hakki ailesinin bilme hakkindan once geliyor bence.

Bir de, uyusturucu bagimlisi insanlar ille de normal dusunemez, ailesinden yardim istemeyi dusunemez diye birsey yok. Yani maddenin etkisi altindayken faklilasabilirler, ama nasil soyliyim, genel olarak bir akil hastasi gibi de gezmezler yani. Oyle olsa bu kiz arkadasina aglayip kurtulmak istiyorum bile diyemezdi. Bunu da mesleki tecrubeme dayanarak soyluyorum. Cok uyusturucu bagimlisi hastam oldu. Onlarin yerine baskasi karar vermiyordu, bu insanlar kendileri de dusunebiliyorlar, asiri derecede madde etkisi altinda degillerse...

Sunu ekliyim. Ben 8.5 yildir ABD'de yasiyorum ve hemsireyim. Burda hasta haklari, hele ki gizlilik hakki, ilk sirada yer aliyor. Yani hastanin istegi disinda baskasina durum soylemek cok buyuk bir suc. Yorumumu yaparken aklima hep bu geldi. Bunu da onunla bagdastirdim. Benim icin genel olarak boyle, bir yetiskinin rizasi disinda kimseye birsey anlatilamaz. Evet ben de normal sartlarda bir insana ailesinden daha iyi kimsenin yardim edemeyecegini dusunuyorum. Ama kimi aileler de var ki yargilariyla, tavirlariyla cocuklarini daha cok bataga, kacmaya itiyorlar. Bu kizin ailesi nasil kimbilir... Eger soylemiyorsa mutlaka bir nedeni vardir diye dusunuyorum. O yuzden bence kizin istegi disinda soylenmemeli.

yaşadınmı bilmem. en yakın arkadaşım bağımlıydı.
ve normal hareketkler yapmamaya başladı. bir gün bana içimde cin var benim. o diyorki sen kötüsün diye kül tablasını firlattı kafamma. işte o zaman anladım. kötüye gidiyordu.saldırganlaşmıştı..
ve susamazdım. ve annesine söyledim. bana neden daha önce söylemedin dediler.. çabaladım ama başaramadım çünkü. o çevreden kurtaramadı kendini.
ailesi onu tedavi ettirdi. hala psikiyatristi var. evine kapandı. evden çıkmaz.

Son düzenleme:
ben kızın bırakmak istediğini düşünmüyorum. bırakmak isteyen gider tedavi olur. psikolojik destek alır. birilerinden akıl veya yardım ister. burada konu sahibinin öğrenişi daha çok mecburiyetten. yani gittiğinde kullanacakları için mecburen güvenip söylüyor. bu yüzden kişi aşmayı istemedikçe bir çözümü yok. kendisiyle oturup ciddi ciddi konuşmak gerek. eğer gerçekten bırakmak istiyors birlikte bir yol haritası çizilebilir tedavi için. bu süreçte izlersin mümkün olduğunca yanında olursun. bi süre sonra zaten bırakmaya niyeti olup olmadığını anlarsın. tabii bırakmak istemesinin en büyük kanıtı sevgilisinden ayrılmak olacak. daha sonra baktın tedaviye ve çözüme yanaşmıyor, ki muhtemelen öyle olacak, o zaman tedaviye zorlarsın. bu zorlamada tedavi olmazsa ailesine söyleme blöfüyle bastırabilirsin. baktın yine olmuyor en son noktada ailesine söyleyip söylememek vicdanına kalmış. çünkü bu ne bileyim hamilelik cinsellik özel hayat gibi bir konu değil bana kalırsa. bir hastalık gibi. bu yüzden her türlü ciddi hastalıkta ailenin bilmesi önemli bişey.

ben kızın bırakmak istediğini düşünmüyorum. bırakmak isteyen gider tedavi olur. psikolojik destek alır. birilerinden akıl veya yardım ister. burada konu sahibinin öğrenişi daha çok mecburiyetten. yani gittiğinde kullanacakları için mecburen güvenip söylüyor. bu yüzden kişi aşmayı istemedikçe bir çözümü yok. kendisiyle oturup ciddi ciddi konuşmak gerek. eğer gerçekten bırakmak istiyors birlikte bir yol haritası çizilebilir tedavi için. bu süreçte izlersin mümkün olduğunca yanında olursun. bi süre sonra zaten bırakmaya niyeti olup olmadığını anlarsın. tabii bırakmak istemesinin en büyük kanıtı sevgilisinden ayrılmak olacak. daha sonra baktın tedaviye ve çözüme yanaşmıyor, ki muhtemelen öyle olacak, o zaman tedaviye zorlarsın. bu zorlamada tedavi olmazsa ailesine söyleme blöfüyle bastırabilirsin. baktın yine olmuyor en son noktada ailesine söyleyip söylememek vicdanına kalmış. çünkü bu ne bileyim hamilelik cinsellik özel hayat gibi bir konu değil bana kalırsa. bir hastalık gibi. bu yüzden her türlü ciddi hastalıkta ailenin bilmesi önemli bişey.

bu batağa bir kere girdikten sonra kendi aklı mantığı yeter mi ondan kurtulmaya. para var ucunda ve peşinde kim bilir kimler vardır daha da batağa sürüklemek için...zaten ilk denemeleri bedava veriyorlarmış alışması için. artık ondan sonra senden ne kalırsa geriye etin kemiğin bu işin içinde.. blöf falan yapılacak gibi basit bir konu değil. kendi isteğiyle gitse dahi bu süreçte yanında olabilecek aynı candan birileri lazım. belgeselde izlemiştim. kriz anında kişiyi odaya kapatıyolar ama kendine zarar vermeyecek şekilde tüm eşyaları yok ediyorlar. o anı görmeni isterdim bunları yazarken.. hangi iyi arkadaş sonuna kadar yanında olur böyle bir süreçte?kaldı ki hayatı boyunca potanesiyel tehlike altında tekrar başlamak üzere. bir depresyon yetebilir. o yüzden uzun bir süre terapi de alması gerekebilir fizyolojik tedaviyle.. yani aileden başka kim yanında olabilir?

bir an önce yaşadığı yeri ve ortamı değiştirmesi lazım
sevgilisinden ayrı kalınca zaman içinde unutacaktır elbette

ailesine söylemeniz tek çözüm...

evlenmeyi düşünüyorlarmış.... ailesi de onaylıyor ilişkisini nasıl olurda boyle yaparlar hiç mi düşünmüyolar bu kdar kolay mı anlamıyorum. bundan sonra zor gunler beklıyor aılesıne soylersem...

evlenmeyi düşünüyorlarmış.... ailesi de onaylıyor ilişkisini nasıl olurda boyle yaparlar hiç mi düşünmüyolar bu kdar kolay mı anlamıyorum. bundan sonra zor gunler beklıyor aılesıne soylersem...

zor günler zaten artık kaderi bu oyunun diyelim. söylemezsen daha fena şeyler bekliyor.kaldı bir de ailesine karşı manevi durumları düşün..daha fazla geç olmadan bilgilendir. hakları bu onların..

bu batağa bir kere girdikten sonra kendi aklı mantığı yeter mi ondan kurtulmaya. para var ucunda ve peşinde kim bilir kimler vardır daha da batağa sürüklemek için...zaten ilk denemeleri bedava veriyorlarmış alışması için. artık ondan sonra senden ne kalırsa geriye etin kemiğin bu işin içinde.. blöf falan yapılacak gibi basit bir konu değil. kendi isteğiyle gitse dahi bu süreçte yanında olabilecek aynı candan birileri lazım. belgeselde izlemiştim. kriz anında kişiyi odaya kapatıyolar ama kendine zarar vermeyecek şekilde tüm eşyaları yok ediyorlar. o anı görmeni isterdim bunları yazarken.. hangi iyi arkadaş sonuna kadar yanında olur böyle bir süreçte?kaldı ki hayatı boyunca potanesiyel tehlike altında tekrar başlamak üzere. bir depresyon yetebilir. o yüzden uzun bir süre terapi de alması gerekebilir fizyolojik tedaviyle.. yani aileden başka kim yanında olabilir?

haklısın hepiniz dogru soyluyorsunuz bende söylemeyi düşündm ama çok zor bana kızacaktr onu utandırdıgım ıcın sevgılısınden ayrılmasını ısterler onun ıcınde benı suclar ama sonra anlar ona ıyı bır sey yaptıgmı..dedim bak dedim çok iyi bi iş de çalışıyorsun işten bile çıkarılsın dikkat et dedim hayatın biter yapma dedım ve evlenmeyı dusunuyoruz dedıgınde karsı cıkmadım biraz daha emin ol bı kere evlenıyosun soncta falan dıyerek yaklastm..doğacak cocuga günah onun ne sucu var

Keşke bireyin özlük hakları ile ilgili bir durum olsa. Aileye söylemekten başka çare yok, neler okuyoruz. Korkunç bir rant var bu madde işinde, sömürüyorlar insanlar :50: Boğazım düğüm düğüm oldu, çok üzüldüm. :50:
Arkadaşınız kıymetliyse gözünüzde ailesine haber verin, tedavi ettirsinler. Ona yapabileceğiniz en önemli şey bu :31:

bir de şu var tabi..çocuklar ne kadar büyümüş olursa olsun.... özgürler.. sonuna kadar katılıyorum.. hakları hukukları bunlara da katılıyorum klişe de olsa..
yetişkin olup başka bir şehirde hayatını idame edebilir. ama anne baba iç güdüsel olarak hissedebilir. telefonda sesinden, konuşmasından, dediği bir şeyden..babam bana üniversitedeyken derdi ki: telefonda derdinin olup olmadığını, moralini, mutlu olup olmadığı her şeyi hissediyorum. illa ki tuhaflık hissetmesi gerekir sanki ailesinin. ya da ben olaya bu yönlü baktığım için öyle olması gerekir diyorum her aile için.

haklısın hepiniz dogru soyluyorsunuz bende söylemeyi düşündm ama çok zor bana kızacaktr onu utandırdıgım ıcın sevgılısınden ayrılmasını ısterler onun ıcınde benı suclar ama sonra anlar ona ıyı bır sey yaptıgmı..dedim bak dedim çok iyi bi iş de çalışıyorsun işten bile çıkarılsın dikkat et dedim hayatın biter yapma dedım ve evlenmeyı dusunuyoruz dedıgınde karsı cıkmadım biraz daha emin ol bı kere evlenıyosun soncta falan dıyerek yaklastm..doğacak cocuga günah onun ne sucu var

senin dediklerin onun hayatının yanında çok geçersiz bahaneler..evlenecek olmaları onun olayını kapatmaz ki.. daha da kötüleştirir.. iyi düşün demek anlattığın bir arkadaşlığa yakışır bir konuşma değil...kardeşin olsa iyi düşün der misin? yoksa için yana yana ailene mi söylersin? bu da bir gerçek ki arkadaş, istersen dost ne olursa olsun kardeş gibi olamaz demek!

değiştirse nıolacak. bağımlı olmuş.
yine bulacak ve kullanacak. onun tedavi olması lazım. ve ailesi yardım etmeli. o yüzdende bilmek durumundalar

hastanelerde onu nasıl bır surec beklıyor bilmiyoruz psikolojisi ne durumda olcak bilmiyoruz ama boyle gordukcesinirim bozuluyor sanki akılsız mantıksız sanki kendi aklı yok kendı kararları yok gibi davranmış neden merak edıyorsun kı sen bunu yazık gercekten kendıne yazık etmıs gorsenız halını evet en mantıklısı ailesine soylemek ben nereye kadar yardım edecegım kı

Suçlar sizi evet, hatta bırakın suçlasın. O kurtulacaksa suçlasın, bu daha önemli. Tedavisiz olmaz bu iş, alıştırılmışsa hele tedavi olmadan kesinlikle bırakamaz. İlişkisini de bitirmesi gerekli bence, çünkü madde bağımlısı erkekler bu tedavi olayına daha kapalı yaklaşıyorlar. Benim hayatım karışamazsınız diyerek soyutluyorlar kendilerini, sonrası bu merete elbette para yetişmiyordur, kullanıcı olmaktan hem kullanıcı-hem satıcı konumuna düşüyorlar :43: Allah esirgesin :50:

senin dediklerin onun hayatının yanında çok geçersiz bahaneler..evlenecek olmaları onun olayını kapatmaz ki.. daha da kötüleştirir.. iyi düşün demek anlattığın bir arkadaşlığa yakışır bir konuşma değil...kardeşin olsa iyi düşün der misin? yoksa için yana yana ailene mi söylersin? bu da bir gerçek ki arkadaş, istersen dost ne olursa olsun kardeş gibi olamaz demek!

bende evlenıcek olmaları daha da kotulestırcegı ıcın onu caydırmak ıstedım ne deseydım karşı mı çıksaydım o zaman bu durumda benı mı dınlıcektı ?iyi düşün iyi karar ver dedim bu karar surecı ne kadar uzarsa zaten o kadar iyi değil mi? hem ne yapıcagıma karar vermiş olurum

hastanelerde onu nasıl bır surec beklıyor bilmiyoruz psikolojisi ne durumda olcak bilmiyoruz ama boyle gordukcesinirim bozuluyor sanki akılsız mantıksız sanki kendi aklı yok kendı kararları yok gibi davranmış neden merak edıyorsun kı sen bunu yazık gercekten kendıne yazık etmıs gorsenız halını evet en mantıklısı ailesine soylemek ben nereye kadar yardım edecegım kı

İleriyi görerek seçim şansı olsaydı arkadaşınız hastahanede onu bekleyen süreci ileride bağımlı olarak yaşayacağı sürece bin kat yeğlerdi. Gerçek dost-arkadaş iseniz söylersiniz. Bunun şakası yok. Hem anne ve babası ebeveyn olarak bu durumu bilmek zorunda. En doğal hakları, evlat onların. Ciğerleri yanacak onlar. Siz bile dışarıdan seyredeceksiniz bir yerde. Ama onlar bu süreci yaşayacak :50:

bende evlenıcek olmaları daha da kotulestırcegı ıcın onu caydırmak ıstedım ne deseydım karşı mı çıksaydım o zaman bu durumda benı mı dınlıcektı ?iyi düşün iyi karar ver dedim bu karar surecı ne kadar uzarsa zaten o kadar iyi değil mi? hem ne yapıcagıma karar vermiş olurum

Değil, süreci uzatmak bağımlılığı katmerlemek değil mi :26:
Bir an önce tedavisi başlasın:50:

ona karşı öyle diyebilirsin durumu idare edebilmek açısından. çünkü şu an gerçekten zaten doğruyla yanlış arasında sıkışıp kalmış vaziyette.
son zamanların en güzel örneği bu konuda Amy W.
parası,pulu, şöhreti, hayatında isteyebileceği her şeyi vardı. ama bir şırınganın esiri oldu ve hayatına mal oldu. yaşadığı rezillikler bir tarafa, hayatın o hiç yaşayamadığı güzelliklerini göremedi...

Bu kisi ailesinden ayri yasayan, kendi ayaklari ustunde durabilen bir yetiskin mi? Evetse, ben ailesine soylemezdim. Belki ogrenince siddete varan seyler, hakaretler vs gorecek? Belki ailesi cok acimasiz, destek olacagi yerde daha kotu ucuruma surukleyecek bu kizi? Hem hap kullanan sevgilisi icin hem de kendi kullandigi icin cok kotu seyler de yasayabilir...
Ayrica eger kendisi istemiyorsa ailesine kimsenin gidip de soylemeye hakki olmadigini dusunuyorum ben. Mesela ben o kiz yerinde olsam ve ben istemedigim halde aileme biri bunlari soylese, o arkadasi silerdim. Ama sana anlatmis, ve kurtulmak istedigini soylemis. Yani istemese, o zaman belki araya baskasini sokmak lazim derdim, ama sen de yardim edebilirsin bence. Ben olsam kendisine manevi olarak destek olurdum. Birakabilecegini soyleyip, yureklendirip onu tedaviye ikna ederdim. Bu surecte de yaninda olurdum. Sonucta kendisi de birakmak isteyip cabaliyormus, bu onemli birsey.

tabı bende yanında olmak ısterım fakat çalışıyorum..kuzeni var aynı evdeler o nasıl vurdumduymaz olmuş her seyı goruyor bılıyor kuzenı o da kardeş sayılmaz mı?tabıkı bılemeyız belkı yardımcı oluyordur belkı hıc karısmıyordur konusmadık onun hakkında hıc sadece onun da genelde evde olmadıgından bahsetmıstı

ben erkek arkadasıma bahsettım ailesine soylıceksın tabıkıde sen nereye kadar yardım edebılırsın kı dedı

Back
X