Türk mahallesinde oturmayıp, Türklerle arkadaşlık etmeyip Almanca diline sürekli maruz kalırsanız 1-2 senede çok güzel öğrenirsiniz. Kursa da gidersiniz tabii ki. Bu esnada iş bulur çalışırsanız daha da hızlı öğrenirsiniz. Mesleğiniz var mı?
Elbette farklı bir ülke, ilk başlarda belki zorlanırsınız ancak alışmak tamamen sizinle alakalı. Kendinizi kapatmayın, o kültürü öğrenmeye çalışın. Türkiye’deki yaşantınızı oraya götürmeye çalışmayın. Ne oraya ne buraya ait olamayan Türklerin en büyük hatası bu oluyor.
İşlerinizi kendiniz halletmeye çalışırsanız oraya daha hızlı adapte olur, süreçleri daha hızlı öğrenirsiniz. Teknolojiden faydalanın, telefona çeviri programları indirip iletişim kurabilirsiniz. Orda yaşamıyorum ancak bir Alman şirketinde çalışıyorum, sık sık gidip geliyorum (çalıştığım dönemde). Fırsatım olsaydı hiç düşünmez orda yaşardım. Uzun süreli kaldığım zamanlar da oldu, orayı kötüleyenler genelde Türkiye hayatını orda yaşamaya çalışan insanlar oluyor. İş göçü ve beyin göçü arasındaki fark da etkili tabii ki. Aradaki farkı biliyorsanız ne demek istediğimi anlarsınız.