Ama rhtsız edioo!

Beni de "-de,-da, ki, -ki, şey" konusunda yapılan hatalar çok rahatsız ediyor.

Şu sitede imlayı doğru kullanabilen , eklerin nasıl yazılacağını bilen 5 kişi var mıdır acaba?
Durum öyle vahim ki!

Bir de şaka gibi "üniversiteyi kazandım" tarzı başlıklar açıp rezalet yazılarıyla konu açanlar var.
Yahu sen daha yeni girdin şu sınava!
Girdiğin ilk sınavda, genel Türkçe sınavında ne yaptın?
Bilgiler taze değil mi? Nasıl bu kadar duyarsız olunabiliyor?

Kısaltma konusunda hiçbir derdim yok. (Cep telefonları için sadece.)
Telefonda acele acele mesaj atmam gerektiğinde ve 1kısımlık mesajı aşmamam gereken durumlarda mecbur kısaltıyorum kelimeleri.

Teşekkür ederim. Anlatmak istediğim mevzunun en iyi şekilde anlaşılması beni memnun etti. Sesli harflerin yutulması zaman zaman rahatsız eden ancak çok da problem etmediğim bir konudur. Zira bunu yapanlar yaş itibariyle, dil kullanımını henüz ciddiye almayan kişilerdir. Beni asıl geren mevzu, bu kişileri eleştiren tahsilli zatların imla kurallarına riayet etmiyor olmasıdır. Ana dilinin yazımı konusunda gereken hassasiyeti göstermemesidir. Ayrıca dili doğru kullanmanın tahsille pek ilgisi yoktur. Eğitim, eğitilmeyi kabul edene faydalıdır. Eğitilmeyi kabul eden, dış etkenlerin yardımı olmadan da kendini eğitebilir.

Elbette yetkili merci değilim. Esasında kimin kendini ne şekilde ifade ettiği de pek umurumda değil. Geçtiğimiz yıllarda imla takıntım vardı kabul :) Şimdilerde kendime dönük yaşadığımdan mütevellit eleştirmiyorum hiç kimseyi ve eylemi. Yalnızca, eleştirmekten geri durmayan kişilerin eleştirdikleri konuda aynı hassasiyeti göstermemeleri karşısında çenem ve klavyem açılıyor.

Ya susmak ya da konuşulan konuda "tam" olmak gerek. Tam olunamıyorsa bile, tamamlanmaya çalışmak gerek. Vesselam.

Beni tek gıcık eden '' yanlız ve herkez '' yazılması ...( yalnız ve herkes olmalı ) Bu iki kelimenin yanlış yazıldığını görünce mesajı okuyasım gelmiyor , ciddiye alasım gelmiyor bi tuhaf triplere giriyorum kendimce :26: ( ama tabi ki ben de hatalar yapıyorum .. Noktalama işaretlerine , büyük harf olayına hiç dikkat etmem mesela ... Biraz önce de '' bi'' yazdım )

Son düzenleme:
canım bu yazı 90lılar ve altı yaş grubu yazısı.

sevgilin var triplisin, feci kavga ediyosunuz, e mesaj beleş değil tabi kontör gidiyo o zamanlar ne arar mesaj hakkı falan, on kuruş falandı tek mesaj sanırım,

nys snn isn vr glba bn ytyrm >> bu trip dili. yani cnm yazmaya bile üşenyrm umrmda dglsn demenin tripçesi.

sn ztn hc bi zmn bna dgr vrmedn bni svsydn ynmda olrdn htrlyomsn bi gün şyle bişi olmştu dwelfnewlfewnflw dye uzun uzun derdini anlatmalar >> bunlar ' canım para harcayamam msja falan sen bnm ne dmk istedğmi anldn ' demenin yolu.

ya da mesela bayram zamanı. ayşe teyzemlere mesaj atmazsam kızar, yengemler mesaj atmassam eve gelmez , eniştem mesaj atmazsam harçlık vermez. e atarsam da kısa bayram mesajı soğuk olur, harfleri eksiltirsem okuyamazlar yaşlı onlar yeaa. illa dallandırıp budaklandırcam. neyse ben akrabalara mesaj atayım, tasarrufu melisle mesajlaşırken yaparım mümkün olduğunca kısa yazarım ona.

'merhaba teyzeciğim.
Bayramlar, insanlar arasındaki karşılıklı sevgi ve saygının perçinlendiği günlerdir. Bayramlar, insanların birbirleriyle olan dargınlıklarını unuttukları, barıştıkları, kardeşçe kucaklaştıkları günlerdir. Bayramlar,milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulanıp sergilendiği, bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir. Hep bir arada, sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle, Bayramınız kutlu olsun! '

'merhaba enişte,
bayramlar, vıdı vıdı vıdı...'

'merhaba yenge, ( yazamadı çünkü kontörü bitti artık)

melise ne yazcam şimdi ben bitti bütün mesaj hakkım eyvah!

melisten mesaj gelir

'bgn byram ama bir ktlama msjı bile atmdn dmk ki bu kdrmşm bn snn içn nys tmm bdaa rhtsz etmcm sni'

yapma melis etme melis çocuğun kontörü bitti senin daha az akraban var kontörün yetti diye çocuk sefil olduu

hepsinden de iticisi 'falan' kelimesini 'felan' , 'moral' kelimesini 'morel' olarak yazmak. resmen göz tırmalıyor.
bir de tabii/tabi ayrımı çok karıştırılıyor.

Son düzenleme:

Arkadaş arası konuşmalar ya da geyik sohbetleri hiç kimseyi ilgilendirmez.
Sanırım bir kaç kişi benim ne demek istediğimi anlamadı.
Forumda ciddi bir konu üzerinde konuşuyoruz karşınızdaki her cümlesinin sonu 'ıo' larla biten bir paragraf yazıyor.
Ya da bir konu açılıyor konu sahibi sesli harflerin birçoğunu yutmuş.
Foruma üye olurken site kurallarını okuyup kabul ediyoruz. Orada da bazı şeyler açıkça belirtilmiştir.
Hiç bir dil kısaltılarak geliştirilemez. Bu sadece gereksiz bir çirkinlik yaratıyor.

Güzel bir konuya değinmişsiniz ama garip.
-de/-da'nın ayrı yazılması ölüm kalım meselesi gibi görünürken, bazı harflerin yutulması önemsiz.

Güzel bir konuya değinmişsiniz ama garip.
-de/-da'nın ayrı yazılması ölüm kalım meselesi gibi görünürken, bazı harflerin yutulması önemsiz.

de da kısmına çok takılmıyorum ben,bazen hzılı yazıyoruz ya da başka sebeplerden atlanabiliyor ama bazı kelimeler var ki nasıl bu kadar yanlış yazılır diye düşünmeden edemiyor insan.bunların doğrusunu bilmek çok zor değil,şurada bazı cümlelere bakarak bile düzeltilebilir bence.bir de uyarınca aman bula bula bunu mu buldunuz koskoca konuda diye azarı da yiyoruz ama :)

annenin-anneyin

eğlenceli-eylenceli

eğer-eyer

herkes-herkez

vs....

Ama rhtsız edioo!" yazmışsın her gördüğümde yazım şeklin benide rahatsız ediyor. hem şikayetçisin hemde yalnış yazmışsın :)

bahsi gecen dil :Turksche dili olup

kullanımı ergenler arasında yaygındır

cep telefonu tariflerindeki mesaj sayısını idare etmek için,genellikle kısaltma kullanırlar
sndym,dptym,dprsyndym örnek olarak veriliebilir( sondayım dipteyim depresyondayım)

ama gene bu ergenuslar anlasılamayan bir sekilde kısa sözcükleri uzata uzata yaya yaya yazarlar

ya yerine yaaaua yazarlar
vay yerine wayyy yazarlar
böyle uzatmalarına hala dilbilimciler bir anlam veremiyor

son olarak bu ergenlerin yazarken kendilerin daha karizmatik hissetikleri bu Turksche dili ile konu acanlar mutlaka şu dip notu düşerler..

DİP NOT:kızlar kusura bakmayın telden giriyorum yanlıs yazmıs olabilirim

kızlar sizlere türünün son örneği olan snne be slk .s .s öneriyorum kullanabilirsiniz hahahahahaha konuya dönmek gerekirse belki bazen bende yazıyorumdur farkında olmadan alışkanlık bence bu.Telefonda msj yazarken falan kısaltmalar kullanıyoruz çoğumuz ama bazılarımız gerçekten durumu abartmışlar ne ypyr bu genclk anlmdmki :S

yalnıza yanlız diyenler var...

Son düzenleme:
Ya bir de "s.a." gördüm çoğu yerde ne demek oluyor anlamadım :44:

ben onu selamın aleykum sanıyordum
ama dıkkat ettm hep cumle sonuna koyuyolar
demek selamın aleykum degılmıs

bıde a.e.o vardı,bak onu kendım bulmustum yıne cumle sonuna koyuluyo
ne olabılır dıye kafa patlatıp buldum
allaha emanet ol

bu yastan sonra bıde turkcenın sıfrelerını cozmeye calıs

Aynen ben de selamün aleyküm olabilir mi dedim.
Çünkü a.s.= aleyküm selam
Aeo ben de chat yaparken kullanıyorum aslında

Karşımdaki Aeo ya da kib yazıyor ben de hemen bitsin yazıveriyorum ama forumda yazılması ilginç oluyor tabi

Exmadoncum şimdi gördüm konunu hatta başlığı okumuştum bir ara sırf başlık böyle diye içeriği okumak istemedim.
Bugün de baktım konuyu sen açmışsın. Allah Allah diyorum bu kız niye böyle başlık atmış Sonra anladım geç olsa da

Neyse konuya dönecek olursam da alem Türkçe konuşuyor darısı Türkiye'nin başına.

Eskiden bu kadar bol kampanya, indirimler, her yöne şular bular yoktu. Aramazdık kimseyi ya bir kere çaldırırdık ya mesaj atardık korka korka. Bir mesaj 4 kontördü bir zamanlar. Söyleyecek şeyimizde çoktu yani. Zamanında ben de yapmıştım böyle şeyler. Sesli harfları yazmamak, bir kelimeyi küçük ondna sonraki kelimeyi boşluk bırakmadan yazmak gibi. YAPTIKyaniBÖYLEşeyler :)) Ama şimdi bence hiç gerek yok hele forumlarda, facebookta falan neden yazarlar anlamış değilim...

benim de en sinir olduğum şey tabikidee diyorlar ya ifrit oluyorum.tabikinin sonundaki o de ne ya.bir de uzatırlar tabiki deeee

Türkçe alanında level atlamış dil ama öyle demeyin
Önce sesliler kullanılmazdı şimdi de şekil olsun diye sessizler kullanılmıyor
'' sefio, gelıo msn?'' vs vs

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…