- 20 Şubat 2010
- 33.127
- 6.399
- 773
Elinize, dilinize, klavyenize sağlık! Bence burada bahsettiğiniz kurallar çok daha önemli, kısaltma yaparak ya da sesli harfleri kullanmadan yazanlar ergenlikle ya da karakter kısıtlamasıyla açıklanabilir ama bu kurallara (bağlaç olan de ve ki'lerin, soru eklerinin ayrı yazılması vs.) uymamak/uyamamak tamamen insanın anadilinde yazmayı bilmemesiyle alakalı bir durum. Ayrı yazılması gerekenleri bitişik, bitişik yazılması gerekenleri ayrı yazanlar da var. "Sendeki" yazacağı yerde "sen de ki" yazıyor bazıları, inanamıyor insan. Bir de bağlaç olan de/da'yı hem bitişik, hem de -te, -ta şeklinde yazanlar var ("gidip de" yazması gerekirken gidipte yazanlar mesela). Son zamanlarda bir de çoğul eklerini ayrı yazanlar türedi ki gel de deli olma! Yahu nereden uyduruyorlar bunları anlamıyorum! Hele de bu hataları yapan üniversite mezunlarını (ki maalesef sayıca çok fazlalar) görünce hem üzülüyor, hem de kızıyorum.
Sosyetiklikle alakası yok yahu, daha öncede açıklandığı gibi sms, twitter vs. Aracılığıyla yazışırken karakter sınırlamasına takılmamak için uygulanan bir yöntem sesli harfleri atmak, sessizler yerine seslilerin seçilmesinin sebebi de sesli harfler atıldığında kelimelerin hala anlaşılır olması.
Çok büyütmeye değer birşey olduğunu düşünmüyorum ben, gayriresmi ortamlarda ya da arkadaş arasında konuşma diline yakın bir üslupla yazışıyor olmak, doğru yazılışlarını bilmeyecek ya da gerektiğinde bir dilekçe yazamayacak kadar cahil olmak anlamına gelmiyor.
Kaldı ki dili yozlaştırmaktan söz etmeden önce, dile sabit bir eser gibi değil de sürüp giden bir faliyet gibi bakılması gerektiğini, çağlar boyu tüm Dünya dillerinin anlam fonetik ve yazım açısından durmadan değiştiğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Teşekkür ederim. Anlatmak istediğim mevzunun en iyi şekilde anlaşılması beni memnun etti. Sesli harflerin yutulması zaman zaman rahatsız eden ancak çok da problem etmediğim bir konudur. Zira bunu yapanlar yaş itibariyle, dil kullanımını henüz ciddiye almayan kişilerdir. Beni asıl geren mevzu, bu kişileri eleştiren tahsilli zatların imla kurallarına riayet etmiyor olmasıdır. Ana dilinin yazımı konusunda gereken hassasiyeti göstermemesidir. Ayrıca dili doğru kullanmanın tahsille pek ilgisi yoktur. Eğitim, eğitilmeyi kabul edene faydalıdır. Eğitilmeyi kabul eden, dış etkenlerin yardımı olmadan da kendini eğitebilir.
Elbette yetkili merci değilim. Esasında kimin kendini ne şekilde ifade ettiği de pek umurumda değil. Geçtiğimiz yıllarda imla takıntım vardı kabul :) Şimdilerde kendime dönük yaşadığımdan mütevellit eleştirmiyorum hiç kimseyi ve eylemi. Yalnızca, eleştirmekten geri durmayan kişilerin eleştirdikleri konuda aynı hassasiyeti göstermemeleri karşısında çenem ve klavyem açılıyor.
Ya susmak ya da konuşulan konuda "tam" olmak gerek. Tam olunamıyorsa bile, tamamlanmaya çalışmak gerek. Vesselam.
Güzel bir konuya değinmişsiniz ama garip.
-de/-da'nın ayrı yazılması ölüm kalım meselesi gibi görünürken, bazı harflerin yutulması önemsiz.
İçeriğe uygun bir başlık bulmalıydım.Ama rhtsız edioo!" yazmışsın her gördüğümde yazım şeklin benide rahatsız ediyor. hem şikayetçisin hemde yalnış yazmışsın :)
Ya bir de "s.a." gördüm çoğu yerde ne demek oluyor anlamadım :44:
ben onu selamın aleykum sanıyordum
ama dıkkat ettm hep cumle sonuna koyuyolar
demek selamın aleykum degılmıs
bıde a.e.o vardı,bak onu kendım bulmustum yıne cumle sonuna koyuluyo
ne olabılır dıye kafa patlatıp buldum
allaha emanet ol
bu yastan sonra bıde turkcenın sıfrelerını cozmeye calıs
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?