Amniyosentez yaptırsam mı yaptırmasam mı?

moiraia

Guru
Kayıtlı Üye
5 Mayıs 2013
994
41
318
Arkadaşlar uzun zamandır Toksoplazma sıkıntısından mustaribim. Gebeliğimin 6. haftasında Toksoplazma testlerim pozitif çıktı. Müteakip haftada hemen doktorum benden "avidite" testi istedi. Bu test bağışıklığımın ne zaman kazanılmış olduğu konusunda bana yardımcı olacaktı. Eğer hamilelikten 3-4 ay önce bu enfeksiyonu geçirdiysem sorun olmayacak eğer bu hastalığı gebelik süresinde geçirdiysem de bebek alınacaktı.Bu avidite testi özel hastane laboratuvarında yapıldığı için sonucu çıkmadı. Sonuç çıkmayınca doktorum beni enfeksiyona karşı Rovamycine adlı ilaca başlattı.Tabii büyük bir sıkıntı ve korku yaşamaya başladım gebelikle ilgili. Ben hızlı bir şekilde üniversite kanalından da bu testi yaptırdım. Üniversite yüksek bağışıklık vererek problem yok, ilaç da kullanmanıza gerek yok, gebelikten 4 ay önce geçirmişsiniz bu hastalığı dedi. Ama özel hastane 2. testin de sonucunu çıkaramadı.Bunun üstüne ben de İstanbul'da Düzen laboratuvarına giderek bu testi tekrardan yaptırdım. Ne yazık ki uyguladığı farklı test biçiminden mi bilemiyorum test yine sonuç vermedi. Cerrahpaşa ile çalışan bu referans laboratuvarı da sonuç hesaplayamayınca ben de soluğu Haydarpaşa Gata'da aldım. Orada bir yüksek riskli gebelik uzmanı ile konuşmaya karar verdim. Tüm sonuçlarımı alıp onunla konuştum. Ama şimdi kafam daha bir karıştı gibi.

Bana önce değerlerimin stabil olduğunu, hiç değişmemiş olduğunu bunun iyiye işaret olduğunu söylerken üniversite testleri her zaman güvenilirdir, ben olsam ona güvenirim dedi. Ama daha sonra tüm testlerin farklı olduğunu görünce " çok kafanızı karıştırmışsınız bu kadar çok test yaptırarak" dedi.Ayırca "gebelik kapalı bir kutudur, karşımıza ne çıkacağını hiçbir zaman bilemeyiz, madem bu kadar farklı sonuç çıkmış amniyosentez yaptırarak kendiniz rahatlatın bence" dedi.

Ben de madem bir sorunum görünmüyor,amniyosentez gerekir mi? diye yeniden sorudum. O da sanki emin olmadı ki " size kalmış bir konu, 200'de bir düşük riski var, bebeğin yaralanma riski de var kaçamazsa uzağa ama emin olmanız için iyi olurdu dedi".

Arkadaşlar kafam çok karışık..

Öte yandan bebişim bu haftaya kadar vardı..

Onu yürek rahatlığı için riske atmalı mıyım? ne yapmalıyım bilemedim..((

Son düzenleme:
sonuç kötü çıktığı taktirde aldırmaya kararlıysan yaptırabilirsin. ama aldırmayacaksan ne olursa olsun ona kıymayacaksan tehlikeye atmana gerek yok bence. Yaptıracaksanda çok iyi bir uzmana yaptır...

sonuç kötü çıktığı taktirde aldırmaya kararlıysan yaptırabilirsin. ama aldırmayacaksan ne olursa olsun ona kıymayacaksan tehlikeye atmana gerek yok bence. Yaptıracaksanda çok iyi bir uzmana yaptır...

Aldırmayı hiç istemiyorum..Ben ona 4 ayda o kadar alıştım ki..onunla yatıp onunla kalkıyorum, onunla yemek yiyorum..ultrasonda ellerinin parmaklarını bacaklarını gördüm hep..Hep amniyosentez sözkonusu olmasın diye uğraşıp durdum bu kadar zaman. Ama bu testler o kadar farklı sonuçlar veriyor ki her yerde insanın beyni allak bullak oluyor Yok bebek özürlü doğacak, yok kör olacak diye çok korkutuyorlar..Oysaki ben üniversite sonucumun iyi olduğunu biliyorum ama işte bu son gebelik uzmanı, yaptırsanız kendinizi daha iyi hissedersiniz gibi laflar edince bunalımda hissettim kendimi...

canım senin için çok karmaşık bi durum yerinde olmayan tabi anlayamaz ama canım bu durumu unutup Rabbime güvenip iyi çıkan testinede itimad edip hamileliğini kendine zehir etmeyeceksen yaptırmana gerek yok. ama çok kafana takıp kendini üzüp duracaksan gerçekten bu konuda uzmanlığı çok iyi ve tecrübeli bir doktora yaptırmanı öneririm.

Universite hastanelerine guvenmiyorum. Ben ekimde ve kasimda iki kez toxo testi yaptirmisim dr istedigi icin ve ikisinde de igm pozitif cikmis yani hastaymisim sozde ama bu sonuclari dr gozden kacirmis. 32. Haftamda hastane degistirdim ve yeni drum fark etti bu durumu. Senle ayni ilaca basladik. Dusun yani ben o zaman hastaysam bebegimin etkilenmis olma ihtimali ne kdar yuksek. Sonra ben uni hastanesindeki yani onceki doktoruma gittim ve testi gosterip neden ilac baslamadigini sordum bana gozden kacirdigini soyledi. Yine de sakin kalip nasip dedim ama dr telaslandi ve bana amniyosentez onerdi israrla. Neymis bebek enfekte olduysa ona yonelik tedavi yapicakmismis.bi taraftan da tekrar kan testi istedi. Ben bu arada yeni drumla konustum ki kendisi prof dedi ki oyle bi tedavi yok, tek tedavi bu antibiyotik. Ayni gun uni.den sonuclar cikti ve o sonuclara gore ben bu hastaligi hic gecirmemisim. Yani onceki iki test yanlismis. Ama ben inanmayip devlet hst. Bi daha yaptirdim orda da negatif. En son prof olan doktorum bu is iyice arap sacina dondu dedi ve ben bugun gidip kan verdim duzen lab. Gonderilecek. Ve ben 34 haftami tamamladim bunlarla ugrasiyorum. Ben bi laboratuara guvenecek olsaydim duzen lab guvenirdim.

Bu arada tum bu surecte ogrendigim sey su, toxoplazma paraziti sebebiyle karsilasilan en sık sonuc dusuk yapmakmis o da ilk 3 ayda. Sonrasinda bebegin enfekte olma ihtimali artmasina ragmen literaturde gorme, isitme bozuklugu, zeka geriligi gibi etkileri %1 gibi bi oranla goruluyormus belki de daha az. Buyuk kafa, kucuk kafa gibi etkilerini de varsa Allah korusun ayrintili ultrasonda goruyorlar zaten. Ben amniyosentez yaptirmadim bence onun riskleri daha fazla. He bi de dunyada toxo ve rubella testleri gebeligin rutin testleri arasinda bile yokmus, ulkemizde bu kadar ciddiyetle bakiliyormus. Ben artik saglk sektorune guvenemez oldum

Essra, teşekkür ederim paylaştığın bilgiler için.Senin için de çok stres dolu ve zor bir süreç olmuş.Bu derdi çeken halden anlar derler ya; işte biz de birbirmizi böyle anlarız ..Ben de yakın zaman da tüm tıp sektörüne hatta doktorlara büyük ölçüde yitirdim güvenimi..Kafam 4 ay içinde allak bullak oldu. Ama burada da bu dertten mustarip birçok insanla konuştum; pek çoğu aynı sıkıntıları yaşamışlar senin benim gibi ve sağlıklı bebekleri olmuş..Bu çok teselli edici oldu benim için..

Bu zamana kadar nerdeyse kendi elimde kendi göbeğimi kestim hep..kendi kendime oradan buraya deli gibi koşturuyorum..En son aşama o perinatolog ile konuşup tüm dosyaları göstermek oldu..O da tam bir cevap veremeyince artık iş bilimin genel geçer yasalarını geçip vicdana kalmış gibi oldu..

Beni bu konuda yanıltan ise özel hastanedeki doktorumdu. 7. haftada Özel hastane laboratuvarında yapılan rutin sağlık taramasında
toksoplasma igg ve igm pozitif çıktı. İksinin birlikte çıkması aslında olumsuz bir durum değilmiş. Maalesef o beni o kadar telaşlandırdı ki "hemen avidite testi yapıp bağışıklığına bakacağız, eğer gebelik öncesi almışşsan sorun yok, eğer gebelik sonrasıysa gebeliği durduracağız" dedi.Ama hastanesi 2 defa avidite testi yapsa da o sonuç bile çıkaramadı..Yok kanımda imunglubin ölçülmüyormuş bu nedenle test yapılamıyormuş diye ilaca başlattı beni. Eğer bu bir risk olsaydı sanırım hemen gebeliği bitiriridi ama sonucun çıkmaması aslında laboratuvarın hatasıydı.0 sonuç bile çıkmadı... Benim o özel hastaneye güvenim kalmayınca önce devlete gittim. Rutin testleri orada da yaptırdım ve igg ve igm aynı seviyede çıktı ama avidite yaptırmanız gerekli, burada bu test yapılmıyor,sizi üniversiteye sevk edeceğiz dediler..sonra da üniversiteye gittim hemen; orası çok seri ve sürekli avidite yapıyormuş..Zaten perinatoloji bölümüne gittim direk. Ve mikrobiyoloji viroloji laboratuvarı yüksek avidite sonucunu vererek enfeksiyon bölümü ve kadın doğum ile ortak rapor hazırladı..iki bölüm de bana "ilaç kullanmayın, biz şüphelileri bile olumlu lehine sayıyoruz, bebeğiniz hayırlı olsun" dediler. Ben hala gönül rahatlığına tam erişememiştim. Diğer bir taraftan sadece ultrason muayenesine gittiğim özel hastane doktorum ise hastanesi sonuç çıkaramazken "bu ilacı her şeye rağmen içeceksin" diyordu.

Oysa karaciğer ve böbreğe inanılmaz olumsuz etkisi varmış bu ilacın. Organ analizi bile yaptırmadan
hatta neye göre içeceğimi bile bilmezken "benim 9 ayın sonuna kadar bu ilacı kullanmış hastalarım var" diyerek içmemi söylüyordu.

Ben hemen hemen her ay üniversiteye "igg ve igm değerlerimde değişiklik var mı? aviditem çok mu yükselmiş acaba?" diye testleri tekrarlatttım. Çünkü ansızın yükselen değerler ciddi bir akut enfeksiyon belirtisi imiş..avidite standart olmayabilirmiş ama bir anda dört kat artarsa durum kötüye gidebilirmiş. Ama her ay igg ve igm değerlerim standarttı. Hatta özelde ve devlette de aynı ölçüde idi rutin değerler.Ama aviditeyi bunlar içinde bir tek üniversite ölçebildi. Üniversite gebeliğin 2. ayında yüksek avidite, 3. ayı orta avidite, 4. ayı yine yüksek avidite verdi.Ben orta değerden çok endişe duyduğum için Düzen laboratuvarına da gitmeye karar verdim eşimle İstanbul'da. Hatta kesin sonuç vereceğine o kadar inanıyorduk ki kan alınırken "bir sonuç çıkmaması mümkün mü?" diye sorduk. Onlar da mutlaka düşük-orta-yüksek değerlerden biri çıkar dediler.Sonuç çıkmaması mümkün değil diye ikna ettiler bizi.

2 gün sonra bana maille sonucu gönderdiler. Hiçbir sonuç çıkmamış! ne igg ne igm rutin refrans değerleri işlenmiş ne de avidite işlenmiş. hemen aradım telefonla bu ne anlama geliyor diye sormak için. "Bir madde ölçülmedi kanınızda o nedenle sonuç çıkmadı" diye cevap verdiler. Ben de "mutlaka sonuç çıkar demiştiniz, üniversite 3 defa ölçtü siz neden ölçemediniz?"diye sordum. Düzen'in doktoru telefonda bana biz referans değerleri işlemedik, igg ve igm'nin genel değerlerine bakmadık, siz bana üniversitedeki referans aralıklarınızı söylerseniz size yardımcı olurum" deyince ciddiyetsizliklerini anladım. Zira hiç düzgün işlem yapmamışlar arkadaşım, bana sordukları soruya bak, sen bana soracaksan bu referansları ne anlamı kaldı yaptığın işin? Zaten paramı talep edeceğim geri..Ben onların 2'li ve üçlü testlerde de yanlışlıklar yaptığını çok duydum bu arada..Mahkemelik olmuş konular bile varmış.

En sonunda tüm karmaşık belgelerle Gata'da bir perinatolog ile konuşmaya karar verdim. En azından bir "kesinlik" vermesini isterdim ama o da hem "üniversite daha seri ve daha çok bu testi yaptığı için ben olsam ona güvenirdim" derken siz gene amniyosentez yapın, içiniz rahat etsin" diyerek de beni muallakta bıraktı..Yani ne ilaç konusunda "gereksiz" diyebildi ne de "şunu kesin yapmanız ya da yapmamanız gerek" diyerek boşluktan kurtardı beni..

Ben de yaptırmayacağım amniyosentez..Bu kadar hafta olmuş bana hiç yardım etmemişler..kendim çalıp kendim oynadıktan sonra ne anlamı kaldı ki değil mi bundan sonra söylenenlerin... bundan sonra bebeğime dokunmam..

Çok teşekkür ediyorum bilgilerin için, çok sağ ol..İnşallah sağlıkla kucağına alırsın bebişini..:)

Çok teşekkür ederim arkadaşım desteğin ve moralin için..Canımı sıkan sadece belirsizlik.. tıp bu kadar ilerliyor, insanın içini açan hiçbir şey yok..burada birbirimize destek olmamız çok iyi..

amniyosentez yaptırmayacağım. sanırım onun bu hastalıktan bile daha büyük tehlikesi var benim için. Ben bebeğinin kesesi patlamış ve düşük yapmış bir çok insan tanıyorum..hepsinin de bebişleri vefat ettikten sonra sonuçları temiz gelmiş..Ne büyük acı,katlanılabilir mi? Sadece Allah'a dayanıp sabredeceğim. Çok teşekkür ediyorum desteğin için...

Rabbim korusun meleğini. İnşallah nur topu gibi kucağına alacaksın.

Rabbim korusun meleğini. İnşallah nur topu gibi kucağına alacaksın.

İnşallah arkadaşım, dualarımız kabul olur.. Senin de artık epeyce yaklaşmış..Umarım çok sağlıklı ve güzel bir doğum geçirir bebişini alırsın kucağına..her sıkıntıya rağmen çok güzel bir duygu, dileyen herkese Allah nasip etsin inşallah..

Canım icin rahatladiysa ne mutlu. Duzen lab.a ben de gonderdim sonuc bekliyorum ama sen de iyi seyler yasamamissin orayla. Neyse benim gonlum rahat Allahin izniyle bisey olmayacak. Eski hamilelikler daha mi iyiymis ne hamileleri bu kadar strese sokmak dogru mu acaba?

Saglikla kucagimiza alalim evlatlarimizi insallah. hamileliginin tadini cikarmaya calis, en tatlı zamanlarin 4-8 ay arasi canim.

İnşallah arkadaşım, sağlıkla kucağımıza alalım bebeklerimizi..Ben inanıyorum sağlıklı doğacaklarına..Hem bir çocuğu kucağına almadan asla sağlıklı doğup doğmayacağını bilemezsin..Yüzde yüz problems,z doğacak deseler bile bebek down sendromlu doğabiliyor. Ben bu sitede pek çok annenin hikayelerini okudum bu konuda..

Resmen işkence bize bu yaşattıkları aslında. Bu kafa karşıklığı güvenimi iyice mahvetti sağlık sektörüne yönelik..Bu yüzden de amniyo falan yaptrmayacağım. Allah bana ne verecek onu sabırla bekleyeceğim..

Eskiden ne güzel hiç stres hiç panik yokmuş,şimdi felaket tellalı oldular her biri. Yok bebeğin kesesi küçük yok suyu az-fazla, yok başı büyük görünüyor, yok 3'lü test sonucu down riski çok fazla.. kafayı yiyeceğiz bunlarla..

Kardeşime de çok iyi bir laboratuvarda amniyo yapmışlardı. Ve o amniyo sonucu gebeliği durdurmamız gerek demişlerdi..ne kötü de mi? Ve hiç çaresi kalmamışken o da gitti kordosentez yaptırdı üniversite hastanesinde ve problem olmadığını gördü. Ama çok çile çekti 6. aya kadar. Sonradan amniyo sonucunu yanlış çıkaran laboratuvarı da dava etmeyi düşündü..Şimdi tek düşündüğü sağlıklı bir bebişi olduğu, çok şükrediyor...

İnşallah bebişlerimiz sağlıklı dünyaya gelecek..umudum çok fazla.. bak senin de ne kadar az zamanın kalmış, hazırlamaya başlamışsındır eşyalarını değil mi artık?

Allah sağlıkla kucağına versin inşallah minişini..

Teşekkür ederim yazdıkların için tekrardan..

Çok sağ ol..

konunuzu tesadufen okudum yanlış hatırlamıyorsam onceden bır konu daha aacmiştınız toksoplazma ıle ılgılı.Rabbım ınşallah saglıklı gıne bebegınıze kucagınıza almak nasıp eder.cok streslı bır donem yasıyorsunuz.ınsanlar hele kı toksplazmayı duyunca cok seyler soylerler.en ıyısı bu konuyu sızı anlamayacagınızı dusundugunuz ınsanlarla konuşmamak.ben hamıle kaldıgımda tarama testlerını hıcbırını yaptırmak ıstemıyordum taa kı ozeldekı doktorumun ılla yaptıracaksın dıyınce ozellere karsı bı guvensızlık olusturdu.cok hıkaye duydum down sendromlu dıyıp saglıklı doğum yapanları tam tersını de okudu.bu tarama testlerı artık safsata gıbı gelıyor.1 sanıye sonrasının garantısı yokken bu testlerı yaptırıp hıc yok yere strese gırıyoruz belkı saglıklı bebeklere kıyılıyor..

Valla bu doktorları anlamak zor.Hepsi ayrı telden çalıyor.
İlk gebeliğimde doktor cilt mantarı kremi kullanmama izin vermişti.
Şimdiki doktorum kesinlikle hayır diyor.
Hatta ilk aylarda mantar ilacı filan içmiş olsaydın mutlaka bebeğini almak zorunda kalırdık dedi.
İlk gebeliğimde sorgusuz sualsiz ikili ve 3 lü testi yaptılar
Bu gebeliğimde yaptırmayı düşünmüyordum,zaten doktorum da
eğer bebeğinde bir sorun çıksada aldırmam diyorsan boşuna yaptırma dedi
Ben de yaptırmadım.
Diyeceğim o ki kalbinizi ferah tutun,her söyleneni kafanıza takmayın
İlk gebeliğimde ben de herşeyi kafama takıyordum
Bun da çok şükür daha rahatım
bir arkadaş yazmış zaten toxoplazmanın çok ta tehlikeli olmadığını.
Allaha emanet sağsalim doğar inşallah bebeğiniz.

vermiş olgunuz bılgıler benı de buyuk olçude rahatlattı evımde kedılerım var ve herkes bebek için tehlıkelı olacagını soyleyıp duruyor kendı annem bıle kı bız kucuklukten berı hayvanlarla buyuyen çocuklardık.ben ılk doktoruma kedılerım var dıyınce dırek eden gonderıyor ve evı kırklıyorsun yanı baştan asagıya temızlıyorsun dedı.cok kotu olmusştum o zaman.başka bı doktor ıse cıg et tuketmemye temızlık kurallarına dıkkat etmek sartıyla bıseycık olmaz demiiştı.

Evet haklısınız,çok sağ olun yazdıklarınız için.. inanın burada bu sorunu yaşayan ve tecrübe etmiş insanları bulabilmek adına çırpınıp durdum adeta. Aslında çok fazla bilen ve yaşamış kişi ile karşılaşmadım. Son birkaç zamandır özel mesajlarla bazılarını yakaladım ve sordum; pek çoğu çok rahatlatıcı cevaplar verdi. Hatta toksoplasmayı hamilelik zamanında almış kişiler bile sağlıklı bebeklerinin olduğunu söyleyerek beni çok rahatlattılar..Aslında burada hatalar sanırım biraz doktorların bu konuya çok vakıf olmamalarından ya da hastanelerin yaptığı hatalardan kaynaklanıyor. Düşünsenize biri ölüm döşşeğindesiniz gibi davranırken, bir diğeri de hiç önemli değilmiş gibi davranıyor. İnanın dünya kadar doktor, uzman, prof. ve hastane ile konuştum.hepsi farklı farklı..Burada bile bu konuyu yaşamış ya da yaşayan insanlar bu konuya daha vakıf..ben de en sonunda kendime güvenmeye karar verdim.Zaten Esra arkadaşımın dediği gibi pek çok anomali toksoplasmada görülebilirdir. yani ultrasonda mikrokefali, hidrokefali gibi kafa ile ilgili sendromlar görülebilir durumda. Ama bunların çoğu da toksplasmaya bağlı değildir zaten.

Şimdi doktorlar en ufak bir sıkıntıda hemen " amniyo yapın!" deyip kestirip atıyorlar. Ama şunu düşünmüyorlar; kan bile binbir sonuç verirken sadece bir defa yapılabilecek amniyosentez de yanlış incelenemez mi? Benim kardeşimin başına bu geldi işte..Ve sonuclarından biri kesenin patlaması ise bu riski göze almak gerçekten yürek istiyor..

Ço teşekkür ederim desteğiniz için.. İnanın artık bu zamandan sonra ki o kadar çok doktorla konuştum, hiç üzmeyeceğim kendimi..madem tıp açık olamıyor her nereye gittiysem net sonuç alamadım ve kafam karıştı ben de artık rutin işlemlerden başka hiçbir şey yapmayacağım..Çok doğru söylüyorsunuz kendmizi boşuna harap ediyoruz ve bebişlerimize zarar veriyoruz..

Son düzenleme:

Rica ederim ne demek,faydam olduysa ne mutlu.
Aynen böyle devam edin..
İnanın hamilelik bizim düşündüğümüz kadar komplike bir olay değil.
Allah korusun çok büyük sorunlar tabi ki arada çıkıyor ama istisnalar kaideyi bozmaz.
Akışına bıraktığınız zaman çok ta harika bir süreç.
Rutin kontrollerinizi yaptırdıktan sonra çok fazla teferruatlara takılmadan devam:))
Bazem bilginin bile fazlası zarar malesef.
Öpüyorum keyifli bir süreç diliyorum
Rabbim bebişinizi sağsalim kucağınza almayı nasip etsin inşallah..

Desteğiniz ve güzel moraliniz için çok teşekkür ediyorum..Çok iyi hissettim kendimi..Allah bebişlerimizi sağlıkla bize bağışlasın inşallah, sağlıcakla kalın..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…