Çocukların anlattığı olaylar bazen anlattıkları gibi olmayabiliyor. Buna çok rastladım ama şu son bir aydır yaşadığım iki olay oldu ki artık kendi çocuğumun da anlattıklarında daolayin taraflarini dinlemeden karar vermiyorum kesinlikle. Çocuklar asla yalan söylemez diyor bazı kişiler. Kesinlikle katılmıyorum. Çocuklar belki bunu yalan kastı ile yapmayabilirler ama ya kendi pencerelerinden gördükleri farklı olabilir ya da farklı sebeplerden (dikkat çekme, istediklerini yaptırabilme, kusurlarini kapatma gibi) doğruyu anlatmayabilirler.
Okulun ilk haftası bir öğrenci ağlayarak sınıfta kaçmaya çalışıyor. Öğretmeni de itiyor vs. Çok hırçın. Öğretmen idareye öğrenciyi getirdi. "Hocam öğrencinin velisini bile aranamıyorum, çocuklar da sınıfta tedirgin. Ben ulaşana kadar burada kalsın aman dikkat edin dışarı kaçmaya çalışıyor"dedi. Veliler var odada. Tamam dedim. Çocuk hiç durmuyor. Konuşmaya çalışıyoruz yok. Sürekli kapıya doğru koşuyor. Veliler de müdahale edince uyardım onları. Siz müdahale etmeyin. Sakinleşir. Yalnız kapıyı kilitleyelim dışarı kacar, okulda kaybolur, merdivenden düşer...vs. kapıyı kilitledik. Sana balon vereyim yok. Anneni aradık bak gelecek merak etme yok. 10 dakika geçti öğretmeni geldi öğrenciyi alıp gitti velisi geliyor diye.
Bu öğrenciyle böyle ilgilendik. Ve ne oldu biliyor musunuz? Ertesi gün babası bir hışımla gelmiş. Sinirle çocuğu okuldan alacakmış bizi şikayet edecekmiş neler neler. Benim bir şeyden haberim yok ama beni bulsa neler olacak kimbilir. Ben çocuğu ağlıyor diye bir yere kilitlemişim. Orada yalnız kalmış ceza vermişiz. Kamera olmasa asla inanmayacak durumda. Olayın sonunda başını alıp gitti ama ne özür ne helallik almak... şimdi bu veli ilk geldiğinde oğlum asla yalan söylemez diyerek geldi.
Ikinci olayı da buğu yaşadım. Çocuklar ağlayarak odama geldi. Öğretmenim bahçede bir veli kel şişman biri. Bir cocuk ona tas atti diye bizi kovaladi. Elinde de sopa vardi sinifa kadar geldi. Bizi korkuttu.
Çocuklar sizi mi kovaladı? Evet. Nasıl oldu? Baştan sona özetliyorlar. Ben bir telaş koştum bahçede kimseyi göremedim. hemen kameralardan bakalım diye diğer odaya geçtik. Orada diğer arkadaş sordu. Çocuklar nerde oldu olay tam olarak gösterin. Kem küm ettiler. Adamı hanginiz gördünüz? Hepsi diyor ki biz girmedik ama bilmem kim söyledi. Tek tek sorunca ne olayı gören var ne de öyle bir adamı. Sadece biri böyle böyle oldu diye anlatmış. Yanı sonuçta o çocukların o aglayisları ve olayı anlatmaları... Sonuçta şok oldum. Kameralarda da tabi ki öyle bir durum yok

Sadece bu olay icin anlatmadım bunları. Bu olayda böyle olmamış olabilir ama bunu da göz önünde bulundurmak lazım. Insanları dinlemeden veya kesin yargılarla hareket etmeyin derim. Çocuklarla ilgili konularda.