Ankarada 1750 TL ile ayrı eve çıkmak, geçim derdi...

captain price

erkek değilim ben
Üyelik İptali
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
29 Nisan 2015
26.564
91.297
598
şu an ailemle yaşıyorum. uzun süredir ayrı eve çıkma isteğim vardı. annem ikna oldu. sıra babamda. şimdiye kadar hayal gibi geldiği için çok ayrıntısını düşünmedim ama geçinebilir miyim acaba?

biraz birikmişim var, eşyalı ev bakıyorum ama.

maaşım 1750 tl. ufak bi taksidim var bitmek üzere. yol, yemek şirketten. akşamları evde yemek yemiyorum. 50 tl telefon ücreti.

Evi Eryaman'da bakıyorum. hem işe hem aileme yakın, hem de daha güvenli/temiz geliyor.

650 tl'ye eşyalı daireler var ama aidatlar çok yüksek. yazın 100 tl kışın 200 tl olan var. aşağı yukarı bu civarda.

Batıkent de olabilir ama oranın aidatları da böyle mi bilmiyorum.

Ev arkadaşı olsa belki daha rahat olur ama kararsızım, pek de istemiyorum.

ne diyosunuz?

ne gerek var demeyin. gereğini gereksizliğini ben düşündüm zaten. derdim geçinmek noktasında.

Ankara'yı çok çok az biliyorum.
Hatta Eryaman'da arkadaşım var,orada kalmıştım,sakin ve temiz bir yere benziyordu.
Ben sadece destek için yazıyorum.
Güzel bir karar almışsın. Allahım yardımcın olsun inşallah.

Yol yemek şirketten demişsiniz
Biraz açabilir misiniz?

Kahvaltı yapıyor musunuz evde?
Şirketten olan yemek öğle yemeği
Akşam yemiyorum demişsiniz. Her akşam mı böyle???

650 tl kira bence makul. Aidata yakacak dahil değil anladım, doğru mu? Gerçi kışın artıyor, dahil de olabilir. Dahilse gayet iyi bence.
Zaruri ihtiyaçlar 1000 tl etse, geri kalan 750 yeter size.

Cumartesi çalışıyor musunuz? Pazarları ne yapacaksınız?
Kendinize aylık ne kadar giyim/yiyecek/kitap vs alırsınız?
Dışarıda ne yer ne içersiniz?
Arkadaşlarınız nasıl harcama yaparlar? Kişi başı 100 TL verilen restoranlarda buluşur musunuz?

Bana yapabilirsiniz, kendinizi sıkarsanız gibi geliyor.

Ev arkadaşı ise çok fazla bir şey getirmez, tam tersi götürür diye düşünüyorum. Madem yalnız yaşamayacaksınız, o zaman ailenizle kalın mantıken.

Ekonomistlere gore aylik kiran gelirinin 3te 1ini gecmemeliymis ama turkiyede bu zor.
Gecinirsin ama sadece gecinirsin araba almak birikim yapmak gibi dusuncelerin varsa biraz hayal olur.
Ama ben olsam tum zorluklarina ragmen kendi hayatimi kurmak isterdim. O yuzden kolay gelsin :)

Biraz zor olur ama imkansız değil gibi.
Yani evde yemeden içmesen de kemik gider 1200 TL olur 650ye bulsan dahi.
Telefon faturasıdır internettir çıkıp dolaşmadır giyimdir vs 500 ok dersen neden olmasın?
Gerekli değilse zorlama derdim ama gerekli olduğuna karar vermişssen bildiğin vardır.
Amaaaan olmazsa geri dönersin ne olacak.

Bence geçinirsiniz. Ama dışarıda ne kadar yiyip içtiğiniz falan da etkiler. Bunları da yazarsanız daha doğru yorumlarız. Kışın 200 aidata ısınma da dahilse süper bence.

işte aradığım insan. yani aklıma gelmiyor bunları düşünmek, dile getirmek. iyi ki sordunuz. hemen cevap veriyorum.

kahvaltı alışkanlığım yok. bazen şirkette kahvaltı yapıyoruz. ya da bi poğaça alıyorum.
şirkette verilen öğle yemeği. ama biraz sarkıyor 2ye 3e bazen.
bir yıldır çalışıyorum. akşamları toplasan 10-15 kere acıkıp yemek yemişimdir.

Aidat olayını tam anlamadım. bi arkadaşım 150 tl + 50 tl veriyor. kışın da o verdiği 150 tl biraz artacakmış. sanırım kışın ödenecek yakıtı yazın da alıyolar çok yüklenmemek için. ama çok artmıyormuş. mesela bi evde yazın 100 tl kışın yakıtla beraber 190 tl demişler aidat için.

cumartesi çalışıyorum. pazarları ne yapıcam bilmiyorum :) genelde arkadaşlarımla takılırım ama açıkçası bisiklet alıp dolaşma hayalim var kendi başıma.

şu an giyime çok harcıyorum malesef. ufak tutarlar, pahalı almam ama parça çok olacak şekilde. açıkçası herhangi bi ürüne ihtiyacım yok. dolabım dolu. belki kışın bi mont alırım. ama bundan kısmam gerektiğinin farkındayım.
kitap masrafım yok gibi bişey. e kitap kullanıyorum, ekşi-meritokrasi.

arkadaşlarımla genelde bi yerde oturur yer içeriz. kişi başı 100 tllik yerlere gitmeyiz. klasik öğrenci kafeleri filan. öyle lüks yaşayan arkadaşlarım yok.

Bende ailemle yaşarken ayrı eve çıkmıştım bence çok güzel bir şey.

Eryamanda ev bakıyormuşsun.Ailem Eryamanda göksu avm tarafı.
Eşyalı daire bakacaksan 600-700 tl yi gözden çıkar.
Merkezi sistem olan binalara bakma hiç,arkadaşim 600 e evi tuttu 200 tl aidat var yaz kış.
Annemlerin su falan kartlı kullanacağın kadar atarsın ve aidatları 50 tl.

650 eve versen+50-55 tl aidat desek 700
700+telefon+internet desek 800
800+elektrik(40 desek tek kişisin) +su(30 desek tek yaşarken yetiyor ben nerdeyse her gün duş alırdım haftada bir makinede bulaşık makinem yoktu)+doğalgaz ocak(20 zaten evde kalıp yemek yapmayacaksın)+ısınma kombi (bu kış aylarında olacak sonuçta onu yazamıyorum ama tek yaşarken emekte,altındağda 100 verdim en fazla evde gündüzleri kimse yoktu)
Toplam:890 tl (ısınma hariç)

Yeme içme mutfak ıvırzıvır 100-200 de harcasan yine geçinirsin.

Ev arkadaşı işine hiç bulaşma ben denedim en rahatı yalnızlık ev arkadaşının artı yönü masraflar

Ben öğrenciyken yaşadım su 20,doğalgaz ,20,elektrik 40 ödedim hep ( tv falan hep açıktır Bende)
Tek yaşadığında evi topladım derdi yok,yemek yapma derdi yok,bacaklarımı uzatır kitap okurdum.
Çok büyük rahatlık tavsiye ederim.

Kenara bin lira koyabilecekken bunu evine harcayacaksın bu da eksi yönü

kaç yaşındasın, bence çık, geçinmekse hep zor zaten

25 yaşındayım.

Bence geçinirsiniz. Ama dışarıda ne kadar yiyip içtiğiniz falan da etkiler. Bunları da yazarsanız daha doğru yorumlarız. Kışın 200 aidata ısınma da dahilse süper bence.

200 tlye yakıt dahil. işte anladığım kadarı ile yazın da yakıt ücreti alıyolar. kışın çok yüklenmemek için.

çok teşekkürler.

şu ana kadar baktığım evlerin hepsi merkezi sistem çıktı. o yüzden aidat ve yakıt sene boyunca böyle işte. merkezi sistem olmayan yer var mı, varsa ısınabilir miyim bilemiyorum. yani yazın sadece 50 tl aidat verip kışın ısınmaya 300-400 tl + aidat verirsem batarım gibi.

Kenara bin lira koyabilecekken bunu evine harcayacaksın bu da eksi yönü

bi de bu var malesef. ilerde evlenecek filan olsam param olmayacak cebimde. doğal olarak ailemden isteyemiycem. onların yanında kalsa gerçi yine isteyemiycektim ama o zaman birikmişim olacaktı. bu beni düşündürüyor ama hayali bi evlilik için biriktirmek de saçma. araba vs alma merakım da yok. o ayrı bi masraf çünkü ihtiyacım yok. başka ne için para biriktirilir bilmiyorum. gerçi şu var. 1 senedir çalışıyorum, 5000 tl biriktirebildim ki ailem benden hiç para almıyodu sağolsunlar. ona rağmen biriktiremedim hep harcadım :)

Peki o zaman değerlendirme raporumu sunuyorum

Telefonuma iXpenselt diye bir program yükledim. Akıllı cep telefonları için. Öncelikle bunu yükleyin.

Sonra her harcamanızı ve gelirinizi buna 1 veya tercihen 2 ay boyunca kaydedin. Bunu neden yapıyoruz, çünkü genelde benim belimi büken planlı harcamalar değil, plansız ve aniden çıkan ama olmazsa olmaz harcamalar.

Mesela benim harcamalarım içinde neler var:
Bir yere kargo göndermişim
Eczaneden krem almışım
Ayakkabıcıdan bağcık almışım
Bahşiş bırakmışım
Doğumgünü hediyesi almışım birine
Kendime kalem almışım
Terzide pantolon paçası kısalttırmışım
Şarj kablom bozulmuş, yenisini almışım
Vesikalık fotoğraf çektirmek zorunda kalmışım
Sifon bozulmuş, yenisini taktırmak zorunda kalmışım
Saatimin pili bitmiş
Geçmiş olsuna hastaneye giderken kuru pasta almışım refakatçiler için
Çizmemi boyatmışım kışın
Kuaföre gitmişim (bu planlı aslında)

gibi

Bunları toplayınca o ay için göze az görünse de çok oluyorlar aslında.

Akıllı telefonum yok derseniz, küçük bir not defterine HERŞEYİ kaydedin.

650 esyali bir ev için bence uygun. Ev arkadaşını da kendine hiç yukl etme derim. sunu da düşünmeli sin bence. Işin sabitmi yarın bir gun ıssız kalirsan bir iki ay kirayi odeyebilecek bütçe mutlaka olmalı kenarda. ayrı eve çıkınca herşey bitmeyecek. bi kac önceki ayı da planlamalisin.

Ise basladiktan sonra 2 sene yalnız yasadim. Hem de pek imkani falan olmayan kucuk bir ilcede .
Cok zorluk cektim kabul, gelismemis bir yerde yenc bir kadinin yalniz yasamasi fazla dikkat cekti. Ama bu tarz konularda ulkenin her yeri tekinsiz su an.
Simdi hala ne zaman o evin onunden gecsem gozlerim dolar,kutu gibi her seyiyle benim cok sirin bir evdi. zorluklari da olsa hayatimin en guzel gunleriydi.
Tek basima ayakta kalabilmeyi ogrendim orda, simdi kimseye eyvallahim olmaz.
Kesinlikle evlenmeden yalnız yaşamayı tavsiye ederim, cok guzel bir tecrube.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…