• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Anlayışsız anne miyim

doğru olduğumun farkındayım meselem bunu ona nasıl anlatabilirim? 11-12 yaşındaki çocuğa tüm bunlar nasıl anlatılır

Ne dersek diyelim anlamayacaklar. Anlamak zorundanda değiller. Kabul etmek zorundalar.

Benim kızımda bu kalma konusunda ısrar etti bir dönem. evleri çok yakın arkadaşlarımın evine gitti, kızıda geldi. Kalalım dediler. Deprem olsa, yangın çıksa ne olacak dedim 😆 izin vermem kabul de etmem. Oynayın herkes evinde uyusun.

Kuralların amacının onları korumak olduğunu, her evde kurallar olduğunu, her ailenin kuralının farklı olduğunu bilmek zorundalar.

Ben anne olmadan annemi anlamadım onlarda bizi anlamayacak.
 
Merhabalar..Sanırım kızım ergenlik döneminde bu kez sorunlarım çalışmadığım yerden. 6. Sınıfa geçti. İlkokul arkadaşları ile ayda bir avmde buluşurlar izin veririm babası bırakır babası alır. Benim telefonum üzerinden arkadaşları ile iletişimi devam eder. (Arkadaşlarının telefonu var ben 8. Sınıf sonuna kadar almayı düşünmüyorum aynı okuldayız zaten. Yüzmeye de biz götürür getiririz telefona ihtiyacı yok.) ama dün akşam arkadaşımın evine gidebilir miyim dedi haftasonu için. İzin vermedim çünkü kızın anne babasını tanımıyorum evde bir arkadaşları daha olacakmış. Ama kızın abisi olacak mı o da meçhul. Avm de buluşun dedim yok kız partisi yapacağız dedi. Her gün orda burda neler duyuyor neler görüyoruz ben nasıl izin veririm hiç tanımadığım insanların evine gitmesine? Bir sürü laf etti ben kötü anneymişim 🤬 ay nasıl önünü alacağım bu konunun onu da bilmiyorum. Ergenlik hiç çalışmadığım bölümmüş resmen tıkandım kaldım bana bir yol gösterin
Not: mesajlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar. Yaptığımın doğru olduğunun farkındayım fakat bunu ona nasıl anlatacağım kendimi 11-12 yaşındaki çocuğa nasıl ifade edeceğim onu bilmiyorum.
Anlatamazsin. Ben de ayni senin kizin gibiydim. Simdi dusunuyorum ne karsi taraf bu sorumlulugu almali ne de sen buna izin vermelisin. Dicem onlar gelsin ama o da olmaz iste sen de kucuk bi cocugu evinde agirlamamalisin. Yani anca zor bir durum olur rica edilir yakinsan tabii misafir edersin. Ben sizi gunubirlik baska etkinlige gotureyim siz gene kiz kiza takilin orda falan de. Zor durum b3n de anneme sinir oluyodum ama kotu anne degilsiniz :))
Ben senden ayri gece uyuyamam falan diye duygusala oyna canim belki ise yarar
 
doğru olanı yapıyorsunuz
ve bu yüzden bile sadece iyi anne denilir size ne kötü annesi

avm ye bile göndermiyor birçok ebeveyn kaldı ki ev
üniye giden kızım var arkadaşlarıyla dışarıda hep buluştuğunda tembihlerim evlere girmek yok sakın kızım dışarıda.. düşünün koskoca kız (19 yaşında) olmasına rağmen
bırakın üzülsün... sonra anlayacaktır
 
Merhaba konuyu okurken size kızmaya, baskıcı olduğunuzu söylemeye gelmiştim ama kızınız daha çok küçükmüş. Yanlışı doğruyu ayırt edemeyecek yaşta daha. kesin bir dille belli bir yaşa gelene kadar başkasında kalmasına izin vermeyeceğinizi belirtin, asla pişmanlık hissetmeyin taviz vermeyin.
 
Kızım o dönemlerde bana sadece büyüyünce tek başıma arkadaşlarımla çıkabilir miyim diyordu usulüne uygun cevap verince konuyu kapatıyordu.
Doğru yoldasınız.
 
Valla universiteye gidene kadar hicbir arkadasimin evinde kalmadim, gunduz bile gittigim sayilidir. Annem ya onlar gelsin derdi ya sokakta oynardik.
ama universiteye kadar bir gece ailesinden uzak gece gecirmemis cocugu baska sehri kazaninca orada yurtta birakip "hadi sömestrda görüşürüz" demek de sacma degil mi?
tamam devir kötü ama bir yerde bazi alanlar acmak lazim
ben de 18ime girdikten iki ay sonra baska sehrin yurdundaydim, ben cok zorlanmadim yapi itibariyle yillardir bu gunu bekledigimden ama cok zorlanan kiz vardi aile evinden bir gece bile ayrilmamis olan. ürkek tavsan gibi duruyorlardi.
bu travmayı cocuguna vermek daha mi iyi?
ayrica ailesi sikan ne kadar cocuk varsa hepsi azicik özgürlüğü buldu mu ailesinin evinde asla yapamayacagi seyler yapiyorlar.
misal benim annem de panikatak, kuzenimde bile kalamazdim, o yaslarda eve gelis saatim kışın 8 yazi 9du, univeristeye gectigim gibi tek basima 20 sehir gezdim:) annem birilerini evine gitmeme delirirdi, doğumgunu palyacolulugu yapardım part-time milletin evine girer cikardim.
hala daha 34 yasindayim yasim kadar ulke gördüm ailem evde degilse o gün eve erken gelmissem kendimi tatil günü erken uyumus gibi hissediyorum:) onlar evde degilse mutlaka cok gec gelmeliyim, onda bunda kalmaliyim ya da o bu bende kalmali gibi bir psikoloji icindeyim.
kontrollu olarak cocuklara biraz alan acmak, biraz özgürlük vermek gerekiyor.
bu konuda ne guzel avmye birakirmis babasi avmden alirmis. ona bile laf soylenmis erken diye
ne erkeni ergen yani bu cocuk. tam bu yaslarda.
bu yaşta o özgürlüğü alamayan cocuklar zaten okuldan kacip gidiyorlar oralara.
benim annem de cok korumaciydi, devir kötü diye izin vermezdi birseye. ablam da cok isterdi arkadaşlarıyla adaya gitmeye. o zaman 15ti sanirim. annem yok cok uzak , yok bilmediğim yer diye asla izin vermedi. sonuc olarak kiz okulu kirmis gitmis, bisiklet kiralamis falan yaz sicaginin alninda ustundeki atletin amele yanigi olmustu. okuldan diye bir geldi kapkara😂😂😂
yani ne gerek var ki cocuga erken yasta yala soyletmeye?
ben ondan kucuk oldugum icin daha az sıkıldım. çünkü annem bazi sinirlari savasa savaşa onla genişlettigi icin sira bana geldiginde daha kolaydi özgürlüğü kazanmasi (misal onun baska sehir kazanıp gitmesi tonla tantana oldu ben kazandim gittim artik aliskinlardi. ya da onun ilk kasini aldırmasi savaş gibiydi bende sorun olmadi) o yuzden mesela ben hic okuldan kacmadim cunku benim lise donemimde bazi ozgurluklerim vardi.
bence aileler çocuklarını bu kadar sıkmamali. guvenli alan yaratip yavas yavas özgürlüğünü vermeli . yasayamayinca daha kötü oluyor
 
Merhabalar..Sanırım kızım ergenlik döneminde bu kez sorunlarım çalışmadığım yerden. 6. Sınıfa geçti. İlkokul arkadaşları ile ayda bir avmde buluşurlar izin veririm babası bırakır babası alır. Benim telefonum üzerinden arkadaşları ile iletişimi devam eder. (Arkadaşlarının telefonu var ben 8. Sınıf sonuna kadar almayı düşünmüyorum aynı okuldayız zaten. Yüzmeye de biz götürür getiririz telefona ihtiyacı yok.) ama dün akşam arkadaşımın evine gidebilir miyim dedi haftasonu için. İzin vermedim çünkü kızın anne babasını tanımıyorum evde bir arkadaşları daha olacakmış. Ama kızın abisi olacak mı o da meçhul. Avm de buluşun dedim yok kız partisi yapacağız dedi. Her gün orda burda neler duyuyor neler görüyoruz ben nasıl izin veririm hiç tanımadığım insanların evine gitmesine? Bir sürü laf etti ben kötü anneymişim 🤬 ay nasıl önünü alacağım bu konunun onu da bilmiyorum. Ergenlik hiç çalışmadığım bölümmüş resmen tıkandım kaldım bana bir yol gösterin
Not: mesajlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar. Yaptığımın doğru olduğunun farkındayım fakat bunu ona nasıl anlatacağım kendimi 11-12 yaşındaki çocuğa nasıl ifade edeceğim onu bilmiyorum.
13 yaşında kızım var benimde. Sizi çok iyi anlıyorum ve hak veriyorum. Ben henüz avm vb yerlerde tek bırakmadım bile,götürüyorum bende orada vakit geçiriyorum. Kimsenin evine bende göndermem,ancak tanıdığım insanlar olursa ki ona da saat veririm,telefona bakılacak sana ulaşabileceğim derim. Ararsam açmalı,mesajlarıma cevap vermeli.
Geçen gün siteden arkadaşları ile kahve içmeye gitmek istediler evimize yakın büyükçe bir avm/park alanı var. Tamam dedim ama gelirim seninle bende,başka anneler gelecek mi vs. 8 çocuk geldi,sadece 2 anne vardı. 2 çocuk benimle geldi arabayla götürdüm,birinin annesini tanıyorum sadece,diğerinin annesini görmedim bile. Ben olsam tanımadığım biriyle kızımı yollamazdım zaten o da ayrı bir konu. Onlarla oturmadım ama yan tarafta oturdum,uzaktan izledim. Kalkıp yürüyüş yaptılar bende kalkıp uzaktan izledim peşlerinden yürüdüm ama uzakta kalmaya da özen gösterdim. Etrafta it kopuk doluyken baska türlü davranamam ki haftasonu zaten maalesef sacma sapan tipler doluşmuştu.
Neyse ben dönecek oldum eve ,benimle gelen kızlar ve diğerleri kalmak istedi,annelerini arattım söylettim bizimle gelmediklerini. Ondan sonra aldım kızımı döndüm.
Onlar ne zaman geldi bilemiyorum ama bu bile rahatsız etti beni. Aileleri izin verince beni ilgilendiren bir durum kalmasa da,isterdim ki gelsinler.
Kızıma en başından, şartlarımızı belirterek(sebeplerini de anlatarak)izin verdiğim için artık bu durumu sorun etmiyor. Bazen ama arkadaşlarımın ailesi izin veriyor vb şeyler söylüyor,her ailenin kendi kuralları vardır,o bizi ilgilendirmez,Biz kendi kurallarımıza göre hareket edeceğiz diyorum. Ama tabi ki her zaman sebebini anlatıyorum. Muhakkak diyordur annem de hep peşimde ,arkadaşlarım ne kadar rahat diye kendi kendine. Ama bana yansıtmıyor zira netim bilir,bu şekilde kabul edersen olur,yok dersen gitmemek te bir seçenek diye. Yokmuş gibi davrandığım için rahatsız olmuyor,müdahil olmuyorum onların sohbetine haliyle sorun kalmıyor ortada.
Sebeplerinizi açık açık anlatın. Her ailenin farklı davranabileceğini,bu konularda tek bir doğrunun olmadığını,kendi doğrularımıza göre hareket etmemiz gerektiğini, ailelerin kuralları oldugunu vs anlatın. Benim annemde kimsenin evinde kalmamıza izin vermezdi mesela. Arkadaşlarım birbirlerinde kalırdı,ben gidemezdim hatta kızardım anneme de göndermiyor diye ama şimdi anlıyorum ki doğrusunu yapmış. Kızıma da bu örneği vermiştim anlatırken zaten.
 
Gectik geçiyoruz o yoldan hala .Oluyor gidiyor.Herseyi anlatmasını sağlayın yarı arkadaş yarı sorumlu müdür gibi .Sıkmadan onun yaş seviyesine inerek saçma birşey bile anlatsa kizmadan hep serin duracaksiniz.Ben öyle yaptım ve yapıyorum daha bizde çıkamadık ergenlikten benimkiyle.Önemli olan sevginizi her daim yanında olduğunuzu gerçekten bilmesi Ben millete güvenmem demeyin buna sinir oluyorlar .Sanki konu ile alakasız gibi arada endişelerinizi ufak dozlarda anlatın.Her arkadaşini ve ailesini tanımak önemli.Cok baskı yok çok rahatlık yok denge gerekli
 
ama universiteye kadar bir gece ailesinden uzak gece gecirmemis cocugu baska sehri kazaninca orada yurtta birakip "hadi sömestrda görüşürüz" demek de sacma degil mi?
tamam devir kötü ama bir yerde bazi alanlar acmak lazim
ben de 18ime girdikten iki ay sonra baska sehrin yurdundaydim, ben cok zorlanmadim yapi itibariyle yillardir bu gunu bekledigimden ama cok zorlanan kiz vardi aile evinden bir gece bile ayrilmamis olan. ürkek tavsan gibi duruyorlardi.
bu travmayı cocuguna vermek daha mi iyi?
ayrica ailesi sikan ne kadar cocuk varsa hepsi azicik özgürlüğü buldu mu ailesinin evinde asla yapamayacagi seyler yapiyorlar.
misal benim annem de panikatak, kuzenimde bile kalamazdim, o yaslarda eve gelis saatim kışın 8 yazi 9du, univeristeye gectigim gibi tek basima 20 sehir gezdim:) annem birilerini evine gitmeme delirirdi, doğumgunu palyacolulugu yapardım part-time milletin evine girer cikardim.
hala daha 34 yasindayim yasim kadar ulke gördüm ailem evde degilse o gün eve erken gelmissem kendimi tatil günü erken uyumus gibi hissediyorum:) onlar evde degilse mutlaka cok gec gelmeliyim, onda bunda kalmaliyim ya da o bu bende kalmali gibi bir psikoloji icindeyim.
kontrollu olarak cocuklara biraz alan acmak, biraz özgürlük vermek gerekiyor.
bu konuda ne guzel avmye birakirmis babasi avmden alirmis. ona bile laf soylenmis erken diye
ne erkeni ergen yani bu cocuk. tam bu yaslarda.
bu yaşta o özgürlüğü alamayan cocuklar zaten okuldan kacip gidiyorlar oralara.
benim annem de cok korumaciydi, devir kötü diye izin vermezdi birseye. ablam da cok isterdi arkadaşlarıyla adaya gitmeye. o zaman 15ti sanirim. annem yok cok uzak , yok bilmediğim yer diye asla izin vermedi. sonuc olarak kiz okulu kirmis gitmis, bisiklet kiralamis falan yaz sicaginin alninda ustundeki atletin amele yanigi olmustu. okuldan diye bir geldi kapkara😂😂😂
yani ne gerek var ki cocuga erken yasta yala soyletmeye?
ben ondan kucuk oldugum icin daha az sıkıldım. çünkü annem bazi sinirlari savasa savaşa onla genişlettigi icin sira bana geldiginde daha kolaydi özgürlüğü kazanmasi (misal onun baska sehir kazanıp gitmesi tonla tantana oldu ben kazandim gittim artik aliskinlardi. ya da onun ilk kasini aldırmasi savaş gibiydi bende sorun olmadi) o yuzden mesela ben hic okuldan kacmadim cunku benim lise donemimde bazi ozgurluklerim vardi.
bence aileler çocuklarını bu kadar sıkmamali. guvenli alan yaratip yavas yavas özgürlüğünü vermeli . yasayamayinca daha kötü oluyor
Çok haklısın yengeç ama inan bana pratikte o kadar kolay değil.
Gencecik çocuklar, birbirlerini dövüyor,zorbalıyor. Hatta daha ileri gidip bıçaklayıp öldürüyor(Mattia Ahmet Minguzzi kalabalık bir pazarda herkesin gözü önünde bıçaklanarak öldürüldü henüz 14 yaşındaydı)
Şimdi çocuklar bu haldeyken,ben yetişkinlere hic güvenmiyorum ki. Bu çocukların bu halde olmasına sebep aileleri zaten ve aramızdalar.
Bugün gördüm bir yerde,uyurken 9 yaşındaki üvey kızımın ayaklarını koklayıp mastürbasyon yapıyorum,parklara gidiyorum vb şeyler anlatan bir sapığı. Tipine baksan adam dersin. Ama evlendiği kadının el kadar kızına neler hissediyor,nasıl bir sapıklıkla yaklaşıyor,o çocuğun arkadaşı evine gitse kimbilir ona neler yapacak/yapmaya çalışacak.
Amacımız baskı yapmak değil. Sadece kurallar koymak zorundayız aksi halde üzüleceğimiz durumlar yaşanabilir. Maalesef gerçek bu.
Gönül isterdi ki ortalıkta bu kadar sapık,pislik,adı insan olmasın,hepsi toplumdan soyutlansın biz de çocuklarımızi güvenle gönderelim gezmeye,ne bileyim arkadaşında kalmaya ama şu ortamda cocuk korunmak isteniyorsa herşeye tamam denilemez.
Yaşı büyüdükçe biraz daha esnetilir kurallar tabi ki ama 12 yaşında bir çocuk başka bir evde(hemde ailesini tanımadıkları)kalamaz/kalmamalı.
 
Valla anlamazsa anlamasın büyüyünce anlayacak nasılsa. Kızınızı çok iyi anlıyorum banada izin vermezdi annem, o zamanlar kızardım tabiki ama şimdi bende anneyim ve iyikide öyle yapmış diyorum
 
Çok haklısın yengeç ama inan bana pratikte o kadar kolay değil.
Gencecik çocuklar, birbirlerini dövüyor,zorbalıyor. Hatta daha ileri gidip bıçaklayıp öldürüyor(Mattia Ahmet Minguzzi kalabalık bir pazarda herkesin gözü önünde bıçaklanarak öldürüldü henüz 14 yaşındaydı)
Şimdi çocuklar bu haldeyken,ben yetişkinlere hic güvenmiyorum ki. Bu çocukların bu halde olmasına sebep aileleri zaten ve aramızdalar.
Bugün gördüm bir yerde,uyurken 9 yaşındaki üvey kızımın ayaklarını koklayıp mastürbasyon yapıyorum,parklara gidiyorum vb şeyler anlatan bir sapığı. Tipine baksan adam dersin. Ama evlendiği kadının el kadar kızına neler hissediyor,nasıl bir sapıklıkla yaklaşıyor,o çocuğun arkadaşı evine gitse kimbilir ona neler yapacak/yapmaya çalışacak.
Amacımız baskı yapmak değil. Sadece kurallar koymak zorundayız aksi halde üzüleceğimiz durumlar yaşanabilir. Maalesef gerçek bu.
Gönül isterdi ki ortalıkta bu kadar sapık,pislik,adı insan olmasın,hepsi toplumdan soyutlansın biz de çocuklarımızi güvenle gönderelim gezmeye,ne bileyim arkadaşında kalmaya ama şu ortamda cocuk korunmak isteniyorsa herşeye tamam denilemez.
Yaşı büyüdükçe biraz daha esnetilir kurallar tabi ki ama 12 yaşında bir çocuk başka bir evde(hemde ailesini tanımadıkları)kalamaz/kalmamalı.
Biz eskiden sabah çıkardık sokağa acıkınca elimize bir salçalı ekmek alırdık akşama kadar oynardık,bu kadar kötü değildi insanlar, mahallenin çocuğuna sahip çıkılırdı .Şimdi 10 dk başıboş bıraksan itin teki kapıp gider.Şartlara ve durumlara göre önlem almaz eskiden bir şey olmazdı şimdide olmaz dersek üzülen biz oluruz Taciz,tecavüz ,katil yaşı düştükçe düştü 10 yaşındaki çocuklar bizim evlendiğimizde idrak ettiğimiz şeyleri şu an biliyor ve uygulamak istiyor,beyin gelişimi çok hızlı ve iyi kötü herşeye anında ulaşma kolaylıkları var Zor zamanlar zor kararlar gerektirir ....
 
ama universiteye kadar bir gece ailesinden uzak gece gecirmemis cocugu baska sehri kazaninca orada yurtta birakip "hadi sömestrda görüşürüz" demek de sacma degil mi?
tamam devir kötü ama bir yerde bazi alanlar acmak lazim
ben de 18ime girdikten iki ay sonra baska sehrin yurdundaydim, ben cok zorlanmadim yapi itibariyle yillardir bu gunu bekledigimden ama cok zorlanan kiz vardi aile evinden bir gece bile ayrilmamis olan. ürkek tavsan gibi duruyorlardi.
bu travmayı cocuguna vermek daha mi iyi?
ayrica ailesi sikan ne kadar cocuk varsa hepsi azicik özgürlüğü buldu mu ailesinin evinde asla yapamayacagi seyler yapiyorlar.
misal benim annem de panikatak, kuzenimde bile kalamazdim, o yaslarda eve gelis saatim kışın 8 yazi 9du, univeristeye gectigim gibi tek basima 20 sehir gezdim:) annem birilerini evine gitmeme delirirdi, doğumgunu palyacolulugu yapardım part-time milletin evine girer cikardim.
hala daha 34 yasindayim yasim kadar ulke gördüm ailem evde degilse o gün eve erken gelmissem kendimi tatil günü erken uyumus gibi hissediyorum:) onlar evde degilse mutlaka cok gec gelmeliyim, onda bunda kalmaliyim ya da o bu bende kalmali gibi bir psikoloji icindeyim.
kontrollu olarak cocuklara biraz alan acmak, biraz özgürlük vermek gerekiyor.
bu konuda ne guzel avmye birakirmis babasi avmden alirmis. ona bile laf soylenmis erken diye
ne erkeni ergen yani bu cocuk. tam bu yaslarda.
bu yaşta o özgürlüğü alamayan cocuklar zaten okuldan kacip gidiyorlar oralara.
benim annem de cok korumaciydi, devir kötü diye izin vermezdi birseye. ablam da cok isterdi arkadaşlarıyla adaya gitmeye. o zaman 15ti sanirim. annem yok cok uzak , yok bilmediğim yer diye asla izin vermedi. sonuc olarak kiz okulu kirmis gitmis, bisiklet kiralamis falan yaz sicaginin alninda ustundeki atletin amele yanigi olmustu. okuldan diye bir geldi kapkara😂😂😂
yani ne gerek var ki cocuga erken yasta yala soyletmeye?
ben ondan kucuk oldugum icin daha az sıkıldım. çünkü annem bazi sinirlari savasa savaşa onla genişlettigi icin sira bana geldiginde daha kolaydi özgürlüğü kazanmasi (misal onun baska sehir kazanıp gitmesi tonla tantana oldu ben kazandim gittim artik aliskinlardi. ya da onun ilk kasini aldırmasi savaş gibiydi bende sorun olmadi) o yuzden mesela ben hic okuldan kacmadim cunku benim lise donemimde bazi ozgurluklerim vardi.
bence aileler çocuklarını bu kadar sıkmamali. guvenli alan yaratip yavas yavas özgürlüğünü vermeli . yasayamayinca daha kötü oluyor

Şu forumda yorumlarının çoğunu çok beğenirim. Ama anne olsan böyle düşünmezdin 😆

Benim kız kardeşim ve kuzenim aynı yaştalar. Birbirleri dışında kimsede kalmadılar. Öğrenciyken bile para biriktirip ülke ülke gezdiler. Küçük yaşta AVM ye filan gitmediler. Ama müthiş bir sevgi ve saygı ile büyüdüler. Her şey tek tek anlatıldı, konuşuldu. Şimdi canları ne isterse yapıyorlar.

Mesela benim çocuklar çok sosyaller. Kötü niyetli birisi çok kolay kandırır. Çünkü insan seviyorlar. Parkta tek çocuk görseler gidip arkadaş olurlar. Ben bu delileri AVM ye yollasam başlarına kim bilir ne gelir? Parkta bile oturmadan uzaktan izliyorum. Çünkü ortalık güvenli değil.

Birisinde kalma meselesi çok çok uç noktalarda benim için. Karşı tarafa güvensem bile, zarar gelmez emin olsam bile yatıya bırakmam. Aynı şekilde kabul etmem.
 
Çok haklısın yengeç ama inan bana pratikte o kadar kolay değil.
Gencecik çocuklar, birbirlerini dövüyor,zorbalıyor. Hatta daha ileri gidip bıçaklayıp öldürüyor(Mattia Ahmet Minguzzi kalabalık bir pazarda herkesin gözü önünde bıçaklanarak öldürüldü henüz 14 yaşındaydı)
Şimdi çocuklar bu haldeyken,ben yetişkinlere hic güvenmiyorum ki. Bu çocukların bu halde olmasına sebep aileleri zaten ve aramızdalar.
Bugün gördüm bir yerde,uyurken 9 yaşındaki üvey kızımın ayaklarını koklayıp mastürbasyon yapıyorum,parklara gidiyorum vb şeyler anlatan bir sapığı. Tipine baksan adam dersin. Ama evlendiği kadının el kadar kızına neler hissediyor,nasıl bir sapıklıkla yaklaşıyor,o çocuğun arkadaşı evine gitse kimbilir ona neler yapacak/yapmaya çalışacak.
Amacımız baskı yapmak değil. Sadece kurallar koymak zorundayız aksi halde üzüleceğimiz durumlar yaşanabilir. Maalesef gerçek bu.
Gönül isterdi ki ortalıkta bu kadar sapık,pislik,adı insan olmasın,hepsi toplumdan soyutlansın biz de çocuklarımızi güvenle gönderelim gezmeye,ne bileyim arkadaşında kalmaya ama şu ortamda cocuk korunmak isteniyorsa herşeye tamam denilemez.
Yaşı büyüdükçe biraz daha esnetilir kurallar tabi ki ama 12 yaşında bir çocuk başka bir evde(hemde ailesini tanımadıkları)kalamaz/kalmamalı.
12 yas evet biraz kucuk arkadasta kalmak icin ama yorumlarda "o yasta avmde bile dolasmasin" diyenler var.
evet etraf sapik dolu ama bu sapiklar cocuk 18 olunca puf diye ucmayacak, dunya bir anda güvenli bir yer haline gelmeyecek.
nereye kadar asiri korumaci olunabilir ki?
benim 3. dereceden yakin akrabami yirmi yıllık kocasi öldürdü . yani bu hesapla cocugu evlendirme diyecegim ama ayni aileden cocugunu da babasi vurdu (hala sag)
gelen misafir cocugunu taciz edecek erkek figuru varsa oz cocugunu taciz edecek erkek de vardir. kadin cinayetlerinin büyük bir kismini zaten babalar oluşturuyor.
yani boyle en kotu ihtimalleri dusunerek yasamak saglikli ki?
ahmet minguzziyi serefsizin teki bicakladi evet ama ayni kekolar cuzdan icin telefon icin yarin seni de bicaklayabilir.
toplum bunlardan temizlenmedikten sonra kim guvende ki? hepimiz eve mi hapsolalim? daha yeni kkda paylaşmışti biri adamin 22 yil yatarı var korona affiiyla onu bile salmislar - muge anliya cikmis. boyle bir toplumda yaşıyoruz.
12de tehlikeli olan 19da iyi olmayacak. yavas yavas cocuga kontrollu bir ozgurlik alani tanimak gerekiyor.
pratikte kolay degil ama asiri korumaci olmanin cocuga cok zarari var ve asiri korumaci ailesi olan kimsenin cocugu basina bir olay gelirse gidip o asiri korumaci anneye babaya anlatamaz. çünkü hayatının sonrasinin zehir olacagini dusunurler. ya da ailesini daha da panik hale getirtmekten korkarlar. yine kendimden ornek vereyim, ben universitede ev arkadasimla ciddi ciddi mahkemelik oldum polise falan gittim ama tek korkum aile evimde ikametim var, oraya celp giderse ne olurdu.
cocugu sıktıkca cocuk ailesinden gizli is yapar ve ailesinden gizli is yaptiginda basina bir is gelirse ailesine soylemekten cok korkar ve söylese kolayca basedebilecegi konuda bile büyük zarar görür hatta istismar edilebilir.
3 sayfa herkes yazmis "ailem beni de sakindi bir zararini gormedim" diye.
ben iste ailesinden uzakta okuyan kizlarla yillarca beraber yasadigim icin - defalarca ev / yurt vs degistirip herkesin icine girdigim icin ailesinin korumaciligindan ne büyük zarar gorecegini de biliyorum kiz çocuklarının.
kendim dahil cevremde eski erkek arkadasindan/ eski yilan dostundan "ailene ulasirim" tehditi duymayan korumaci aile kizi yok .
çünkü ailesi korumaci olan kizlar özgürlükleri icin yalan soylerler. ve bunu cevresindekiler tabii ki görür, bilir. ve en uygun anda bu koz ile intikam alirlar. benim mahkemelik oldugum o ev arkadaslarim bile anneme "biliyor musunuz sizin kızınız soyle boyle, size yalan soyluyor aksam sizinle konuşup telefonu kapatip otogara gidiyor, bazen sevgilisinde kaliyor" falan diye beni gammazlamislardi mesela.
ki ben yine hayati cok sallamayan, "aman nolacaksa olsun" kafasinda bir insanim ve annem panik olsa da en azindan babam falan normal. benden daha kötü durumda olan kizlar istismara bile ugrardi bu tehditlere boyun egdigi icin.
evet zor ama cocuguna alan acmak lazim
12 yasinda avmde gezme
belki 13 yasinda gece 12ye kadar pijama partisi (gece arabayla alir eve gecilir)
14 yasinda arkadaslarla ergenlere yonelik kamplar
imkan varsa 16 yasinda yurtdisinda yabanci dil kurslari falan
insanlar cocuklarina bu alani saglarsa cocuk bir sekilde ozgurluk kazandigi an ipinden bosanmis gibi davranmaz. çünkü zaten bildigi bir seydir. ayni sekilde ailesi onu kisitlamazsa o da yapacagi seyleri gizli yapmaz, en azindan ailesi en son neredeydi bilir. ayseye diye cikip mehmetle dolasmaz, evdeyim diyip telefonu kapatip otogara gitmez vs
 
Biz eskiden sabah çıkardık sokağa acıkınca elimize bir salçalı ekmek alırdık akşama kadar oynardık,bu kadar kötü değildi insanlar, mahallenin çocuğuna sahip çıkılırdı .Şimdi 10 dk başıboş bıraksan itin teki kapıp gider.Şartlara ve durumlara göre önlem almaz eskiden bir şey olmazdı şimdide olmaz dersek üzülen biz oluruz Taciz,tecavüz ,katil yaşı düştükçe düştü 10 yaşındaki çocuklar bizim evlendiğimizde idrak ettiğimiz şeyleri şu an biliyor ve uygulamak istiyor,beyin gelişimi çok hızlı ve iyi kötü herşeye anında ulaşma kolaylıkları var Zor zamanlar zor kararlar gerektirir ....
Kendi çocukluğumla asla mukayese edemem günümüzü. Evet apartman dairesinde oturup sokakta oynayabilen çocuklardık biz. Ben şimdi sitede oturmasam çocuklarımı sokağa salamam. Giriş çıkış yok dısardan,araba girmiyor o sebeple rahatım ama ona rağmen kurallarım var. Sitede binalara girmelerine izin vermiyorum,arkadaşını çağırmak için bile olsa. Alt bahce ıssız o tarafa geçmelerini istemiyorum, yabancılarla konuşmak yok,kimseden birsey alıp yemelerini bile istemiyorum,paketli birşeyse önünde açılırsa o paket haber vererek yiyebilirler yada ailesini tanıyorsam. Paranoyak yada baskıcı olduğumdan da yapmıyorum bunlari. Şartlar bunu gerektiriyor. Bizim çocukluğumuzdan çok farklı. İllaki kötüsü ,katili ne bileyim sapığı vardı o zamanda ama bu kadar alenen olmuyordu,artık gözümüze soka soka yapıyorlar,caydırıcı bir durumları da yok.
12 yas evet biraz kucuk arkadasta kalmak icin ama yorumlarda "o yasta avmde bile dolasmasin" diyenler var.
evet etraf sapik dolu ama bu sapiklar cocuk 18 olunca puf diye ucmayacak, dunya bir anda güvenli bir yer haline gelmeyecek.
nereye kadar asiri korumaci olunabilir ki?
benim 3. dereceden yakin akrabami yirmi yıllık kocasi öldürdü . yani bu hesapla cocugu evlendirme diyecegim ama ayni aileden cocugunu da babasi vurdu (hala sag)
gelen misafir cocugunu taciz edecek erkek figuru varsa oz cocugunu taciz edecek erkek de vardir. kadin cinayetlerinin büyük bir kismini zaten babalar oluşturuyor.
yani boyle en kotu ihtimalleri dusunerek yasamak saglikli ki?
ahmet minguzziyi serefsizin teki bicakladi evet ama ayni kekolar cuzdan icin telefon icin yarin seni de bicaklayabilir.
toplum bunlardan temizlenmedikten sonra kim guvende ki? hepimiz eve mi hapsolalim? daha yeni kkda paylaşmışti biri adamin 22 yil yatarı var korona affiiyla onu bile salmislar - muge anliya cikmis. boyle bir toplumda yaşıyoruz.
12de tehlikeli olan 19da iyi olmayacak. yavas yavas cocuga kontrollu bir ozgurlik alani tanimak gerekiyor.
pratikte kolay degil ama asiri korumaci olmanin cocuga cok zarari var ve asiri korumaci ailesi olan kimsenin cocugu basina bir olay gelirse gidip o asiri korumaci anneye babaya anlatamaz. çünkü hayatının sonrasinin zehir olacagini dusunurler. ya da ailesini daha da panik hale getirtmekten korkarlar. yine kendimden ornek vereyim, ben universitede ev arkadasimla ciddi ciddi mahkemelik oldum polise falan gittim ama tek korkum aile evimde ikametim var, oraya celp giderse ne olurdu.
cocugu sıktıkca cocuk ailesinden gizli is yapar ve ailesinden gizli is yaptiginda basina bir is gelirse ailesine soylemekten cok korkar ve söylese kolayca basedebilecegi konuda bile büyük zarar görür hatta istismar edilebilir.
3 sayfa herkes yazmis "ailem beni de sakindi bir zararini gormedim" diye.
ben iste ailesinden uzakta okuyan kizlarla yillarca beraber yasadigim icin - defalarca ev / yurt vs degistirip herkesin icine girdigim icin ailesinin korumaciligindan ne büyük zarar gorecegini de biliyorum kiz çocuklarının.
kendim dahil cevremde eski erkek arkadasindan/ eski yilan dostundan "ailene ulasirim" tehditi duymayan korumaci aile kizi yok .
çünkü ailesi korumaci olan kizlar özgürlükleri icin yalan soylerler. ve bunu cevresindekiler tabii ki görür, bilir. ve en uygun anda bu koz ile intikam alirlar. benim mahkemelik oldugum o ev arkadaslarim bile anneme "biliyor musunuz sizin kızınız soyle boyle, size yalan soyluyor aksam sizinle konuşup telefonu kapatip otogara gidiyor, bazen sevgilisinde kaliyor" falan diye beni gammazlamislardi mesela.
ki ben yine hayati cok sallamayan, "aman nolacaksa olsun" kafasinda bir insanim ve annem panik olsa da en azindan babam falan normal. benden daha kötü durumda olan kizlar istismara bile ugrardi bu tehditlere boyun egdigi icin.
evet zor ama cocuguna alan acmak lazim
12 yasinda avmde gezme
belki 13 yasinda gece 12ye kadar pijama partisi (gece arabayla alir eve gecilir)
14 yasinda arkadaslarla ergenlere yonelik kamplar
imkan varsa 16 yasinda yurtdisinda yabanci dil kurslari falan
insanlar cocuklarina bu alani saglarsa cocuk bir sekilde ozgurluk kazandigi an ipinden bosanmis gibi davranmaz. çünkü zaten bildigi bir seydir. ayni sekilde ailesi onu kisitlamazsa o da yapacagi seyleri gizli yapmaz, en azindan ailesi en son neredeydi bilir. ayseye diye cikip mehmetle dolasmaz, evdeyim diyip telefonu kapatip otogara gitmez vs
Yanlış bir noktadan bakıyorsun. 12 yaş ile 19 yas arasında ciddi bir olgunluk farkı var. Zamanla tabi ki esnetilir kurallar çocuğun yaşı büyüdükçe ama bu demek değil ki her istediğini yapalım. Hani bir laf vardır amiyane olacak ama 'eşeğini sağlam kazığa bağla ondan sonra Allaha emanet et' diye o hesap, cocuklar olgunlaşana kadar ailelerinin kurallarına uymak durumundalar. 19 yaşında bir gence farklı davranırsın,12 yaşında bir çocuğa farklı.
Öte yandan bu demek değil ki çocukları eve kapatıp ,hayattan tecrit ediyoruz,herşey yerinde zamanında yapılır. Kızım lisanslı voleybolcu 3 senedir her yaz kulübüyle uçağa binip kampa gidiyor. Otelde kalıyorlar,havalimanına bırakıyorum,antrenörleri /arkadaşları ile yola çıkıyor. Ha arkadaşları ile gidemez otele tatile bu yaşta ama kulübü götürünce gönderiyorum. Herşeyi de anlatır bana,aramızda sır olmaz,ona sacma sapan sebeplerle kızmayacağımı,her ne olursa olsun arkasında dağ gibi durup,herşeye rağmen onu koruyacağımi, hata da yapsa onu sonsuza dek seveceğimi bilir.
Sapla samanı karıştırmamak gerek. Ne de olsa beni de oldürebilirler aman boşver her an herşey olabilir diyerek yaşayamaz bir anne/baba,her zaman tedbir alıp hareket eder ki en ufak bir ihmal olmasın,çocuk o veya bu şekilde istismar edilmesin. Bize emanetler sonuçta,yetişkin, akli melekeleri tam olarak yerinde değiller. Öyle ki 2 yaşında günde 50 tane oyuncakta isteyebilirler,12 yaşında ağır makyaj malzemeleri de ne bileyim saçını maviye,yeşile belki sarıya boyatmak ta. Çocuğun istemesi,bunların uygun /doğru olduğu anlamına gelmez. Ailelerin tavrı,duruşu ,esnekliği de kendilerini ilgilendirir. Ben saç boyamaya izin vermem bu yaşta,bir başkası kendi saçını boyatirken kızının saçını da boyatıverir sorun etmez. İzin vermemem baskıcı bir anne yapmaz beni,izin veren anneyi de mükemmel yada kötü anne yapmaz. Sadece yaşına uygun davranmasını istiyorum zira,ne bileyim makyaj yapıp cildini mahvetmesin,güzelim saçlarını yıpratmasın diye izin vermiyorum yada minik dokunuşlar yapabilir. Yaz tatilinde oje sürebilir ama takma,protez tırnak vs yapamaz gibi.
Kimse çocuğunun kötülüğünü istemiyor inan bana.
Kurallar iyidir,kaosu önler çoğu zaman.
 
Siz bence iyi ve gayet anlayışlı bir annesiniz çünkü ben o yaşta alış veriş merkezine de tek göndermeye cesaret edemem gibi duruyor.
 
Çok doğru ve yerinde bir karar hiç şüpheniz olmasın 👍🏻 ona bunu anlatma kısmı ise sabırla anlatacaksınız oda ısrarla anlamayacak malesef buda böyle bir dönem 😄 bol bol kötü anne/baba cahil anne/baba hatta baba daha özgürse boşansanızda ben babamda kalsam a kadar gidecek. Gençler acımasız ergenler ise süper acımasız. Ama geçecek vakti zamanı gelicek bunun sebeplerini anlayacak umarım bişeyleri tecrübe etmeden olsun. Sıkmayın canınızı yaa bu ara tavırları kişiselleştirmemek lazım. Birey olma sancıları.
 
Kendi çocukluğumla asla mukayese edemem günümüzü. Evet apartman dairesinde oturup sokakta oynayabilen çocuklardık biz.
yoo aslinda oyle degildi sadece sizin anneniz daha rahat daha eski usul bir anneydi. hen de 90lar çocuğuyum, 91liyim biz de devir kötü diye sokakta oynayamadik. herkesin cocugu disaridaydi ama organ mafyasi haberleriyle doluydu televizyon. Ümraniye sapigi vardi.
cingeneler cocuk kacirirdi daha neler neler..
ama iste sizin aileniz daha rahatti muhtemelen.
enistem de 89lu ablam da. o mesela tren hattinda otururmus istanbulda. hatti takip ede ede ilce degistirirmis arkadaslariyla on yasinda. o 10 yasindayken ayni 89lu ablam yolun karsisindaki gidemezdi karsidan karsiya gecerken araba carpar diye.
yoksa bugun hala bizim mahallede cocuklar sokakta..bak bu saat olmus sesleri geliyor ailelerinin umru degil.
olay tamamen ailelerde.
siz simdiki  bilincinizle 1980 annesi olun yine cocugunuzu disari cikarmazsiniz ortalık cok karisik diye. ki karışık
bizim mahallede bir yer var polislerin takildigi, 93 senesinde orayi taramislar mesela.
yani eski turkiye de gül bahçesi degildi.
belki sizin anneniz o zamanki farkindaligiyla bugün yeni anne olsun o da salar cocugunu bahceye "aman be olacak" diye.
Bizim çocukluğumuzdan çok farklı. İllaki kötüsü ,katili ne bileyim sapığı vardı o zamanda ama bu kadar alenen olmuyordu,artık gözümüze soka soka yapıyorlar,caydırıcı bir durumları da yok.
valla ben sizin simdiki haliniz olan annesi olan biri olarak diyebilirim ki tabii ki sosyal medyadan vs bu kadar cok duymuyorduk ama gayet gozumuze sokuyorlardi. esra Ceyhanda anneler aglardi, ali kirca , savas ay organ mafyasinin kacirdigi cocuklarla ilgili haberler yapardi. hele umraniye sapigi gunlerce konusuldu.
annem onlari izleyip izleyip "devir kötü" derdi.
Yanlış bir noktadan bakıyorsun. 12 yaş ile 19 yas arasında ciddi bir olgunluk farkı var. Zamanla tabi ki esnetilir kurallar çocuğun yaşı büyüdükçe ama bu demek değil ki her istediğini yapalım. Hani bir laf vardır amiyane olacak ama 'eşeğini sağlam kazığa bağla ondan sonra Allaha emanet et' diye o hesap, cocuklar olgunlaşana kadar ailelerinin kurallarına uymak durumundalar. 19 yaşında bir gence farklı davranırsın,12 yaşında bir çocuğa farklı.
Öte yandan bu demek değil ki çocukları eve kapatıp ,hayattan tecrit ediyoruz,herşey yerinde zamanında yapılır. Kızım lisanslı voleybolcu 3 senedir her yaz kulübüyle uçağa binip kampa gidiyor. Otelde kalıyorlar,havalimanına bırakıyorum,antrenörleri /arkadaşları ile yola çıkıyor. Ha arkadaşları ile gidemez otele tatile bu yaşta ama kulübü götürünce gönderiyorum. Herşeyi de anlatır bana,aramızda sır olmaz,ona sacma sapan sebeplerle kızmayacağımı,her ne olursa olsun arkasında dağ gibi durup,herşeye rağmen onu koruyacağımi, hata da yapsa onu sonsuza dek seveceğimi bilir.
e tam olarak söylediğim tarzda ozgurluk vermişsiniz iste
ben de bunu dedim ya
evet zor ama cocuguna alan acmak lazim
12 yasinda avmde gezme
belki 13 yasinda gece 12ye kadar pijama partisi (gece arabayla alir eve gecilir)
14 yasinda arkadaslarla ergenlere yonelik kamplar
imkan varsa 16 yasinda yurtdisinda yabanci dil kurslari falan
tam surada dedigim gibi cocugunuza alan acmissiniz. voleybol kampina gitmis, sizden ayri korunakli bir zaman geçirmiş
tabii ki sizin cocugunuz azicik özgürlük görünce neye uğradığını sasirmaz çünkü zaten 3 senedir her yaz spor kulubuyle kampa gidiyor. bu yasina gore oldukca guzel bir özgürlüğü var. bu cocuk neden biryerlere giderken yalan soylesin ki size?
benim dedigim ebeveynlik tam da bu.
guvenli bir alan ac ki cocuk hem sorumluluk alsin hem biraz özgürlük tatsin.
12 yasinda avmde arkadaslariyla takilamayan, arkadaslarinin evinde gece degil gunduz bile tek basina gidemeyen, universiteye kadar bir gece evden uzakta kalmamis cocuklardan bahsediyorum ben
Sapla samanı karıştırmamak gerek. Ne de olsa beni de oldürebilirler aman boşver her an herşey olabilir diyerek yaşayamaz bir anne/baba,her zaman tedbir alıp hareket eder ki en ufak bir ihmal olmasın,çocuk o veya bu şekilde istismar edilmesin. Bize emanetler sonuçta,yetişkin, akli melekeleri tam olarak yerinde değiller. Öyle ki 2 yaşında günde 50 tane oyuncakta isteyebilirler,12 yaşında ağır makyaj malzemeleri de ne bileyim saçını maviye,yeşile belki sarıya boyatmak ta. Çocuğun istemesi,bunların uygun /doğru olduğu anlamına gelmez. Ailelerin tavrı,duruşu ,esnekliği de kendilerini ilgilendirir. Ben saç boyamaya izin vermem bu yaşta,bir başkası kendi saçını boyatirken kızının saçını da boyatıverir sorun etmez. İzin vermemem baskıcı bir anne yapmaz beni,izin veren anneyi de mükemmel yada kötü anne yapmaz. Sadece yaşına uygun davranmasını istiyorum zira,ne bileyim makyaj yapıp cildini mahvetmesin,güzelim saçlarını yıpratmasın diye izin vermiyorum yada minik dokunuşlar yapabilir. Yaz tatilinde oje sürebilir ama takma,protez tırnak vs yapamaz gibi.
Kimse çocuğunun kötülüğünü istemiyor inan bana.
Kurallar iyidir,kaosu önler çoğu zaman
kurallar iyidir iste orta yolu bulmussun
tam olarak anlatmak istedigim buydu.
"asla yapamazsin senin yaşin ne ki sacmalama kime özeniyorsun sen cocuksun" demek yerine yazin oje surdurmussunuz. belki lipglossa falan izin verirsiniz kendini havali hissetsin diye. ya da sacina masa almazsiniz da gece sarip yatsin diye sosis bigudi alirsiniz vs
zaten olmasi gereken bu.
küçük küçük özgürlükler vermek lazim
12 yasinda hala cocuk muamelesi yapmak yanlis. ergenle inatlasmadan orta yolu bulmak lazim.
 
Valla hiç kendini suçlu gibi hissetme gayet de doğru olan bi davranış sergilemişsin şimdi devir çok kötü olmuş
Bizde de durumlar yavaş yavaş başladı diyebilirim Allah sonumuzu hayr etsin zor ergenlik dönemi
Allah iyi insanlarla karşılaştırsın evlatlarımızı 🙏
 
yenGEnC sizden harika anne olur ufak özgürlükler kısmına gerçekten katılıyorum bağımlı değil bağlı olmak için gereken bu
 
12 yas evet biraz kucuk arkadasta kalmak icin ama yorumlarda "o yasta avmde bile dolasmasin" diyenler var.
evet etraf sapik dolu ama bu sapiklar cocuk 18 olunca puf diye ucmayacak, dunya bir anda güvenli bir yer haline gelmeyecek.
nereye kadar asiri korumaci olunabilir ki?
benim 3. dereceden yakin akrabami yirmi yıllık kocasi öldürdü . yani bu hesapla cocugu evlendirme diyecegim ama ayni aileden cocugunu da babasi vurdu (hala sag)
gelen misafir cocugunu taciz edecek erkek figuru varsa oz cocugunu taciz edecek erkek de vardir. kadin cinayetlerinin büyük bir kismini zaten babalar oluşturuyor.
yani boyle en kotu ihtimalleri dusunerek yasamak saglikli ki?
ahmet minguzziyi serefsizin teki bicakladi evet ama ayni kekolar cuzdan icin telefon icin yarin seni de bicaklayabilir.
toplum bunlardan temizlenmedikten sonra kim guvende ki? hepimiz eve mi hapsolalim? daha yeni kkda paylaşmışti biri adamin 22 yil yatarı var korona affiiyla onu bile salmislar - muge anliya cikmis. boyle bir toplumda yaşıyoruz.
12de tehlikeli olan 19da iyi olmayacak. yavas yavas cocuga kontrollu bir ozgurlik alani tanimak gerekiyor.
pratikte kolay degil ama asiri korumaci olmanin cocuga cok zarari var ve asiri korumaci ailesi olan kimsenin cocugu basina bir olay gelirse gidip o asiri korumaci anneye babaya anlatamaz. çünkü hayatının sonrasinin zehir olacagini dusunurler. ya da ailesini daha da panik hale getirtmekten korkarlar. yine kendimden ornek vereyim, ben universitede ev arkadasimla ciddi ciddi mahkemelik oldum polise falan gittim ama tek korkum aile evimde ikametim var, oraya celp giderse ne olurdu.
cocugu sıktıkca cocuk ailesinden gizli is yapar ve ailesinden gizli is yaptiginda basina bir is gelirse ailesine soylemekten cok korkar ve söylese kolayca basedebilecegi konuda bile büyük zarar görür hatta istismar edilebilir.
3 sayfa herkes yazmis "ailem beni de sakindi bir zararini gormedim" diye.
ben iste ailesinden uzakta okuyan kizlarla yillarca beraber yasadigim icin - defalarca ev / yurt vs degistirip herkesin icine girdigim icin ailesinin korumaciligindan ne büyük zarar gorecegini de biliyorum kiz çocuklarının.
kendim dahil cevremde eski erkek arkadasindan/ eski yilan dostundan "ailene ulasirim" tehditi duymayan korumaci aile kizi yok .
çünkü ailesi korumaci olan kizlar özgürlükleri icin yalan soylerler. ve bunu cevresindekiler tabii ki görür, bilir. ve en uygun anda bu koz ile intikam alirlar. benim mahkemelik oldugum o ev arkadaslarim bile anneme "biliyor musunuz sizin kızınız soyle boyle, size yalan soyluyor aksam sizinle konuşup telefonu kapatip otogara gidiyor, bazen sevgilisinde kaliyor" falan diye beni gammazlamislardi mesela.
ki ben yine hayati cok sallamayan, "aman nolacaksa olsun" kafasinda bir insanim ve annem panik olsa da en azindan babam falan normal. benden daha kötü durumda olan kizlar istismara bile ugrardi bu tehditlere boyun egdigi icin.
evet zor ama cocuguna alan acmak lazim
12 yasinda avmde gezme
belki 13 yasinda gece 12ye kadar pijama partisi (gece arabayla alir eve gecilir)
14 yasinda arkadaslarla ergenlere yonelik kamplar
imkan varsa 16 yasinda yurtdisinda yabanci dil kurslari falan
insanlar cocuklarina bu alani saglarsa cocuk bir sekilde ozgurluk kazandigi an ipinden bosanmis gibi davranmaz. çünkü zaten bildigi bir seydir. ayni sekilde ailesi onu kisitlamazsa o da yapacagi seyleri gizli yapmaz, en azindan ailesi en son neredeydi bilir. ayseye diye cikip mehmetle dolasmaz, evdeyim diyip telefonu kapatip otogara gitmez vs
konuyu açarken fazla mı sıkıyorum acaba kızımı diyordum şimdi avmde sinemaya gitmelerine ya da kitapevinde zaman geçirmelerine izin veriyorum diye fazla mı relax ım diyorum. 🙈
Lgs yi atlatırsak inşallah ben de bakanlık kampları düşünüyorum. Hocaları gözetiminde ve denetiminde güzel bir tecrübe olur fikrindeyim.. bakalım 🤷‍♀️
 
Back
X