• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

anne olmak hakkinda ..

Kisisel tercihlere karismayalim. Kimi 6 ay birakir , kimi 10 sene , kimi 10 gun birakmaz. Bu hangisinin iyi bir anne, hangisinin kotu bir anne oldugunu gostermez. Herkesin kendine gore bir sebebi ve sebeplerinin yaratacagi kosullari farklidir.

Son düzenleme:
Tamam çocuklar gezmeye hava değişimine 3-5 günlüğüne gönderilir de (ki o bile zor bir ihtimal) temelli kalıcı nasıl gönderilir ya. 6 ay birde. Çok mu mecbur kaldı acaba, kadının aile hayatını bilmeden yorum yapmak istemiyorum ama belki bakıcıya verecek parası yoktur annesi bakmaya gelmiyodur kendiside çalışmak zorundadır için için ağlıyodur ama göndermek zorunda kalmıştır belkide.

Aksi takdirde annelik duyguları yeterince gelişmemiş sanırım.

Anne olmak kolay değil, sana bir tek bunu söyleyebilirim. Anne olunca anlarsın gibi saçma sapan birşey söylemeyeceğim.

Ama şu bir gerçekki bebekten sonra insanın düşünceleri değişiyor. 17 aylık bir oğlum var, sabah 10 akşam 5 çalışmama rağmen gün içinde 1-2 kez mutlaka görmeye giderim (kendi işimiz onun verdiği rahatlıkta var). Çalışmaya oğlum yaşını doldurduğunda başladım.

40'ı çıkmadan işe başlamak zorunda kalan anneler var. Kim çocuğunu kendi büyütmek istemez ki? Haftalık yatılı baktıran anneler var. Herkes şartları neyi gerektiriyorsa ona göre hareket ediyor.

Kimse daha rahat etmek için çocuğunu bırakmaz, o anne sence çocuğunu gönderirken çok mu mutluydu? Geceleri huzurla uyuyabildiğini düşünmüyorum ben. Ne kadar özlüyordur kim bilir.

Sen sen ol, kimsenin anneliğini sorgulama, bu kimseye düşmez. Bence çok çirkin.

Ne yani ben yaşına kadar kendim baktım, yengem 2 haftalıkken işe başladı, ben daha çok seviyorum o daha mı az seviyor yani?

Çok saçma.

Ayrıca annemler abimi, teyzemlere göndermişler, yurtdışında çalışmak zorunda oldukları için hiç tanımadıkları memlekette bakıcıya emanet edemeyecekleri için. Ablam oğduğunda haftalık bakıcıya vermişler. Hafta sonlarında almışlar. Ben doğduğumda da işini bırakmış sonrasında hepimize kendi bakmış. Annem hepimizi aynı derece sever ve hala üzülür abim için ablam için hep der bakıcıya götürdüğümüzde yüzü düşerdi ablanın anlardı diye. Almaya giderken koşa koşa giderdim der. Hala içi burulur anlatırken ve hepimiz o üzüldüğü için üzülürüz. Hiçbirimiz annemizin bakıcı durumlarını sorgulamadık, sorgulamaya da hakkımız yok. Hayat şartları herkes için rahat değil. Aklı başında ve bunun farkında insanlarız çok şükür.

bu fedakarlık meselesi değil ,kaldıki çalışan anneler herkesten daha çok fedakar ,çünkü evde ev kadını işte iş kadını ayrıca da anneler ,bütün yük onlarda ..
herkesin borcu ödeme gücü farklı
bizim şuan aylık sadece kredi borçlarımız 5.000 tlyi buluyor
bu borçlar çocuklar olmadan önce girilmişti ,çocuk olacağını bilseydik girmezdik ama herşey planladığın gibi olmuyor
bu durumda ödemek için mecbur çalışmak zorundasın ,kaldıki bu kadar krediden sonra bankalar kredi de vermiyor ,kıt kanaat geçiniyoruz şuanda ,davulun sesi uzaktan hoş gelir herkese ,işin içinde olmayan bilemez ,haybeye sallamasın kimse..

bu tip diyerek hem isaret ediyor hem de uzerinize alındıysanız diyorsanız.
kaldı ki gayet alınmam da dogal, babam calısıyordu ve annem de calıstı gerekirse maasının hepsini bakıcılara verdi ama calısmaktan vazgecmedi cunku onun sosyal yasamı, ekonomik ozgurlugu vardı ve bunun benim gelisimimde cok katkısı vardı.
bugun hala onların zamanında verdigi kurslar ozel dersler sayesinde gecimimi saglayacak bilgiye sahibim.

sizin idealize ettiginiz annelik cocuk bakıcılıgından farksız olabilir, fakat bu diger anneleri maddiyatcılıkla suclayabileceginiz anlamına gelmez, nice ev hanımları biliyorum cocugu dısarı salıp butun gun kapı kapı gezip dedikodu yapan. cocuk nerde desen bihaber...
ben de boyle insanlar var diye ev hanımları icin genelleme mi yapayım yani?

iki yıl izin diyorsunuz, cocugun 2yasından sonra anneye ihtiyacı olmayacak mı? yine bakıcılar veya annesi kv'si bakmayacak mı?
bu bir tercihtir ve insanların zor kosullarda verdigi kararları kimsenin yargılamaya hakkı oldugunu sanmıyorum.
birilerine laf dusecekse de bu yıllar sonra o yetisen cocugun soz hakkı olabilir, kendi adıma annemin ellerini ne kadar öpsem de ona şaşalı bir hayat yaşatsam da hakkını ödeyemem ve onunla her zaman gurur duydum, özgüvenin nasıl olacagı ornegini bile ilk ondan ogrendim. kadinlar izin alırlar cocuk yapar diye işe alımda bile zorluk cıkarılıyorken bir hemcinsimin calısan birini suclaması durumun vahametini arttırıyor... neyse ki artık daha bilincli bir nesil yetisiyor, boyle dusuncelerin yavas yavas azalacagına inanıyorum.

ya ALLAH askina neden benim yorumlarimdan bukadar üzerinize aliniyorsunuz ve sonucta ayi seyleri burda yaziyoruz farkinda degilmisiniz amaciniz tartismak mi, sizin imkaniniz olsa evde oturupda bebeginize bakmak istemezmisiniz???
konu sahibi birsey sormus bende kendi düsüncemi yazip yorum yaptim size ne oluyor????
herkez sizinle ayni fikir mi olmasi gerekiyr ne bu yaa???
ben nerede genelleme yaptim tüm calisan anneler kötü cocuklarinla ilgilenmiyor diye öyle bir yorumumu gördüz yada ev hanimlari daha iyi anne diye birsey mi yazdim da bukar cocuyorsunuz???
genellemeyi cildgin anne gayet iyi yapmis diger yorumunda neredeyse ev hanimlarin cocuklari tuuh kaka simariklarmis calisan annelerin cocuklari daha bir bilincliymis ey gidi ey :D
sen gelde benim kizimda ki zekayi gör ve ben ev hanimiyim :)))

neyse burasi cocuk yuvasina dönmeye basliyor yok calisan anne daha iyi yok ev hanimi söyle...

evet tekrarliyorum anneler bebekleri ile ilgilenmelileeeer baska biri annenin yerini kesinlikle tutmaaazzz...
artik isediginizi de yazin size cvp vermege gerek duymuyorum :) herkez kendi fikrini yazip yorum yapa bilir... vesselam

ya ALLAH askina neden benim yorumlarimdan bukadar üzerinize aliniyorsunuz ve sonucta ayi seyleri burda yaziyoruz farkinda degilmisiniz amaciniz tartismak mi, sizin imkaniniz olsa evde oturupda bebeginize bakmak istemezmisiniz???
konu sahibi birsey sormus bende kendi düsüncemi yazip yorum yaptim size ne oluyor????
herkez sizinle ayni fikir mi olmasi gerekiyr ne bu yaa???

ben nerede genelleme yaptim tüm calisan anneler kötü cocuklarinla ilgilenmiyor diye öyle bir yorumumu gördüz yada ev hanimlari daha iyi anne diye birsey mi yazdim da bukar cocuyorsunuz???
genellemeyi cildgin anne gayet iyi yapmis diger yorumunda neredeyse ev hanimlarin cocuklari tuuh kaka simariklarmis calisan annelerin cocuklari daha bir bilincliymis ey gidi ey :D
sen gelde benim kizimda ki zekayi gör ve ben ev hanimiyim :)))

neyse burasi cocuk yuvasina dönmeye basliyor yok calisan anne daha iyi yok ev hanimi söyle...

evet tekrarliyorum anneler bebekleri ile ilgilenmelileeeer baska biri annenin yerini kesinlikle tutmaaazzz...
artik isediginizi de yazin size cvp vermege gerek duymuyorum :) herkez kendi fikrini yazip yorum yapa bilir... vesselam

yorumumu alıntılayıp "bu tip" derseniz gayet cevap hakkı da dogar. tartısma amacı gütmek degildir bu.
siz eger yorumlarınızda son kurdugunuz cumledeki gibi goruslerinizi belirtmek yerine genelleme yaparak calısan anneleri "maddiyatcılık" ile suclamıs olmasaydınız kimse tekrar yorum yapmazdı.

10sayfaya aşkın herkesin dedigi sey saglıklı psikolojiye sahip bir anne cocugunun yanında olmak ister fakat koşulları farklı olabilir.
siz kendi tercihinizi çalışmamaktan yana yapmıssınız ya da tercihen bile degildi bu, bilemem.
fakat bu durum sizden farklılar diye diger annelerin evladını dısladıgı ilgilenmedigi paragoz oldukları anlamına gelmez. kaldı ki boyle olmadıklarını kanıtlamak icin de kimsenin evine giren parayı veya kredi borcunu hesaplamak da bize düşmez.
elbet nedenleri vardır ya da tamamen keyfidir, insanları ilgilendirmemesini gerektigini dusunuyorum ben de.

farklılıklar uzerinden insanların tercihlerine saygı duymayı ogrenmedigimiz surece buna benzer konular da acılır, yargılayıcı yorumlar da yapılır. herkesin hayatı kendine.
cocugunuzla mutlu bir yasam dilerim... iyi gunler.

Son düzenleme:
yorumumu alıntılayıp "bu tip" derseniz gayet cevap hakkı da dogar. tartısma amacı gütmek degildir bu.
siz eger yorumlarınızda son kurdugunuz cumledeki gibi goruslerinizi belirtmek yerine genelleme yaparak calısan anneleri "maddiyatcılık" ile suclamıs olmasaydınız kimse tekrar yorum yapmazdı.

10sayfaya aşkın herkesin dedigi sey saglıklı psikolojiye sahip bir anne cocugunun yanında olmak ister fakat koşulları farklı olabilir.
siz kendi tercihinizi çalışmamaktan yana yapmıssınız ya da tercihen bile degildi bu, bilemem.
fakat bu durum sizden farklılar diye diger annelerin evladını dısladıgı ilgilenmedigi paragoz oldukları anlamına gelmez. kaldı ki boyle olmadıklarını kanıtlamak icin de kimsenin evine giren parayı veya kredi borcunu hesaplamak da bize düşmez.
elbet nedenleri vardır ya da tamamen keyfidir, insanları ilgilendirmemesini gerektigini dusunuyorum ben de.

farklılıklar uzerinden insanların tercihlerine saygı duymayı ogrenmedigimiz surece buna benzer konular da acılır, yargılayıcı yorumlar da yapılır. herkesin hayatı kendine.
cocugunuzla mutlu bir yasam dilerim... iyi gunler.

ay yazmicam dedim amaaa :)) suanda siz iftira atiyorsunuz fakindamisiniz???
lütfen ben mi sizin yorumunuzu alinti yapmisim iyi bir kontrol edin 8 ile 9. sayfaya bir göz atin, hatda ben izah edim
heexee benim yorumumu alintilamis bende onunkini ve cvbim heexee yazdim ve siz benim yorumlarimi ikisinide alinti yapip bana yazmisiniz, simdi kim tartismaya girmis????

onun haricinde bakin doktorlar bile nediyor üsenmedim aldim buraya da ekleyim, ben neden yorumlarimda 2 sene demisim sizde fikir sahibi olun insaALLAH...

Çocuk annenin çalışması nedeniyle, ilk üç yılda ondan ayrı kalabilir mi?

Çocuk eğitiminde ilk yılların önemli olduğu birçok uzman tarafından ortaya konulan bir gerçektir. Bu yüzden çocuk ilk iki, üç yılda annesi tarafından büyütülmesinde büyük yarar vardır. Tüm uzmanlar, çocuğun gelişiminde ilk yılların önemli olduğu bu sebeple ilk yıllar da annesi tarafından yetiştirilmesi konusunda fikir birliği içerisindedirler.
Bazı uzmanlar çocuğun ilk iki yılda annesi tarafından yetiştirilmesi gerektiğini söylerken, bazı uzmanlar da ilk üç yıl annesi tarafından yetiştirilmesi gerektiğini söylemektedir. Sonuç olarak ilk üç yıl içinde çocukların annesi tarafından yetiştirilmesi gerektiği konusu bir gerçek olarak ortaya çıkmaktadır.

Bowlby'e göre çocuğu üç yaşına gelmeden anne çalışmayı düşünmemelidir, çünkü ilk yıllarda annenin çocuğa verebileceği pek çok şey vardır.

Çalışan kadınlarla ilgili yapılan araştırmalarda görülmüştür ki ilk üç yılda zorunluluk olmadıkça annenin çalışmamasının gerektiği ortaya çıkartılmıştır. Çünkü bu dönemde anne çalışır ise çocuk için iler ki yıllara da taşınan bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Buna rağmen çalışması zorunlu ise çocuğun çok yakından tanıdığı ve çocuğu seven bir bakıcıya çocuk emanet edilmelidir. Bunun dışındaki yapılacaklar daha önce de söylediğimiz gibi çocuğa önemli zararlar verebilmektedir.

Not: umarim simdi daha iyi anlasilmisimdir, dileginiz icinde tskler...

türkiyede büyük çoğunlukla çocuklar annelerinin yanında yetişiyor ama niyeyse ruh sağlığımız yerinde değil ,her annenin yanında yetişen çocuk süper ruhlu olsaydı ortalık süperman le dolu olurdu ama niyeyse hiç öyle değil:ssz:
teoriye değil pratiğe bakmak lazım her zaman :51:

türkiyede büyük çoğunlukla çocuklar annelerinin yanında yetişiyor ama niyeyse ruh sağlığımız yerinde değil ,her annenin yanında yetişen çocuk süper ruhlu olsaydı ortalık süperman le dolu olurdu ama niyeyse hiç öyle değil:ssz:
teoriye değil pratiğe bakmak lazım her zaman :51:

kesinlikle zaman geçirmekten ziyade kaliteli zaman geçirmekte önemli ev hanımı olupta bebeği tv karşısına oturtup saatlerce lak lak yapan kadınlarda var

Ev hanımlarının hepsi iyi,çalışan annelerin çoğu kötü anne muhabbetine dönmüş ortalık...

Allah aşkına ne kadınlar var çalışmayan,altın günlerinde çocuklar neredeyse birbirini boğazlıyor,tıkınmaktan kimse ilgilenmiyor çocuklarla...Ne konuşuyorlar,ne paylaşıyorlar o çocuklar kimsenin umrunda değil...Kimse dedikodusunu yarıda bırakıp kalkmıyor.

Herkes para delisi,maddiyatçı da değil.Üretmek ve bunun verdiği mutluluk denen bir şey var.

ay yazmicam dedim amaaa :)) suanda siz iftira atiyorsunuz fakindamisiniz???
lütfen ben mi sizin yorumunuzu alinti yapmisim iyi bir kontrol edin 8 ile 9. sayfaya bir göz atin, hatda ben izah edim
heexee benim yorumumu alintilamis bende onunkini ve cvbim heexee yazdim ve siz benim yorumlarimi ikisinide alinti yapip bana yazmisiniz, simdi kim tartismaya girmis????

onun haricinde bakin doktorlar bile nediyor üsenmedim aldim buraya da ekleyim, ben neden yorumlarimda 2 sene demisim sizde fikir sahibi olun insaALLAH...

Çocuk annenin çalışması nedeniyle, ilk üç yılda ondan ayrı kalabilir mi?

Çocuk eğitiminde ilk yılların önemli olduğu birçok uzman tarafından ortaya konulan bir gerçektir. Bu yüzden çocuk ilk iki, üç yılda annesi tarafından büyütülmesinde büyük yarar vardır. Tüm uzmanlar, çocuğun gelişiminde ilk yılların önemli olduğu bu sebeple ilk yıllar da annesi tarafından yetiştirilmesi konusunda fikir birliği içerisindedirler.
Bazı uzmanlar çocuğun ilk iki yılda annesi tarafından yetiştirilmesi gerektiğini söylerken, bazı uzmanlar da ilk üç yıl annesi tarafından yetiştirilmesi gerektiğini söylemektedir. Sonuç olarak ilk üç yıl içinde çocukların annesi tarafından yetiştirilmesi gerektiği konusu bir gerçek olarak ortaya çıkmaktadır.

Bowlby'e göre çocuğu üç yaşına gelmeden anne çalışmayı düşünmemelidir, çünkü ilk yıllarda annenin çocuğa verebileceği pek çok şey vardır.

Çalışan kadınlarla ilgili yapılan araştırmalarda görülmüştür ki ilk üç yılda zorunluluk olmadıkça annenin çalışmamasının gerektiği ortaya çıkartılmıştır. Çünkü bu dönemde anne çalışır ise çocuk için iler ki yıllara da taşınan bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Buna rağmen çalışması zorunlu ise çocuğun çok yakından tanıdığı ve çocuğu seven bir bakıcıya çocuk emanet edilmelidir. Bunun dışındaki yapılacaklar daha önce de söylediğimiz gibi çocuğa önemli zararlar verebilmektedir.

Not: umarim simdi daha iyi anlasilmisimdir, dileginiz icinde tskler...

daha fazla uzatmayacagım. iftira atıyorsunuz dediginiz icin yazıyorum.
calısmamalı diye genel bir yargıyla yazdıgınız ve maddiyatcılık ile sucladıgınız icin yorum yazdım ve kendimden ornek verdim.
sonrasında sizin yanıtınız geldi, tekrar yazdım. sonra tartısmak mı amacınız neye alındınız dediniz tekrar yazdım ve nedenini belirttim.
calısan bir annenin cocugu olarak son olarak şunu diyebilirim ki aklım erdikce daha da cok farkediyorum, tum eksikliklerime ragmen yine de cok ozenle yetistirilmisim... annesiyle surekli vakit geciren cogu insana gore de ne sevgi eksikligi cektim hayatımda ne de zarar gorecek psikolojik veya mantıki bir yetersizlik.

edindiginiz kaynagı bilemeyecegim fakat aynı uzmanlar anne bebekten ayrılmamalı derken kadınlar icin çalışmaları hakkında ya da ekonomik sorunlar ve/veya siyasi duzen icin yorum da yapıyorlar mı?
bırakın anneyi babalar bile calısmaktan sikayetci, kimse keyfinin derdinde degil. hayat o kadar tozpembe de degil.

burada her gun işe gidip cocugunun özlemiyle eve kosan kadınlar varken onları paragozlukle suclayıp, cocuklarına iyi bir gelecek icin yaptıkları fedakarlıklara laf edemem, o haddi kendimde goremem. yoksa kimse cocuklarınızı bosverin bırakın calısın demiyor, zorlamıyor. hayatlarında zor bir tercih yapmıslar ve ben de saygı duymayı bilenlerdenim.

Son düzenleme:
Ben calisan bir anne degilim ama calismam evlatlarimin gelecegi icin daha verimli olsaydi calisirdim tabikide
ama cocuklqrimi on saatlik yola 6 ay ve daha uzun sureli asla ve asla gondermezdim
calisab oek cok annemiz var herbiri yavrularini aksam gorebilcek sekilde nasil organizr ediyor ise o bayanda o sekilde yapabilirdi
arkadwsimizin yazdigu kadariyla maddi anlamdada sorunlari yokmus
ya bakici ilr anlasilir yada 0 yastan itivaren kresler var oralara verilebilir
bir cocugun yuvasu anne ve babasinin catisinin altinda olmalidir
sartlaar olabildince zorlanip tabiri caizse sogan ekmek yenilip cocuklarin anne baba ile ayni cati altinda yasama haklari elinden alinmanalidur

Bakıcıyla büyüteceğine anne yarısı olan annannesinde çocuk büyürse ne olacak ki.Bende çocuğumu bakıcı ile büyütüyorum keşke annem işten ayrılsada ona devamlı bıraksam...Annelik hep bebeğin yanında olmakla bitmiyor çalışan kadınlar bazen çocuklarını birilerine bırakıp işe gidebiliyorlar........

"burası tamamen mutsuz kadınların , ınsanlara saldırdıgı bır yer.

sankı çocugu ben aldırdım bı taşlamadıgınız kaldı.

sızınle derdını paylaşmayaçalışan da kabahat. kendı mutsuz dunyanızda yaşamaya çalısmaya devam edın sız.

kaldı kı ben hıcbır yerde kardesım haklı dıye bısey soylemedım. ama cıddı soyluyorum sız paranoyaksınız. kafayı yemişsiniz.

daha baska da bu sıteye gırmem, yazmam da. beddua bıle ettınız. kadınlar kulubuymus peh..
:52:"

Konu sahibi bunları bir konuda siz yazmışsınız. Niye tükürdüğünüzü yalıyorsunuz ki fikir istemeyin artık biz mutsuz kadınlardan :34:

Kizlar iyi akşamlar. .
SiZlere danisma ihtiyaci duydugum bir konu var.. herkesin dusuncesi olabilir fikirlerinizi merak ediyorum. .
Konuya geleyim.. anne degilim ama Allah in izniyle anne adayiyim..
Benim calistigim kurumda benden iki yas kucuk yani yirmi uc yasinda anne olan bi bayan var.. yalniz onun en buyuk sorunu tek bebek beklerken iki tane oglu olmasi :) gecen yil dogum yapti yani yaklasik bir buvuk yil oliyor.. ve sunu belirtelim kurum biraz fazla calisma fazla mesai yapilan bi kurum. . Haftasonu fln cagirma durumlari oluyo hesaplar karistiginda.. neyse.. bu bayan once bebekleri aylik 700 tl ye bakiciya vermişti ama sonra bakamayacagim zaten mesaim yoğun dedi annesini cagirdi bebekleri annesiyle kendisinden on saat uzaktaki memleketine yolladi.. bebekler yaklasik alti aydir fln annesinde.. daha oncede iki ay kalmışlardı yani en fazla alti ay emdiler gerisi mama...
Bana diyeceksiniz ki iyi de sanane....
Haklısınız tabii ama bu benim duydugum bildiğimiz annelik kavramina ters geliyo.. yani nasi desem bazi anne olan arkadaslarim mesaileri yogun oldugu halde bebegimi gormeden gun geciremem diyor .. yani simdu ben anlamadim. . Anne olan bayanlar sorum size bebeginizi alti ay gormeden yapabilir misiniz. . Ha sunu da sormak istiyorum bu arkadas yaklasik bir yildir sut izni kullaniyor bebekler olmadigi halde işten erken cikiyor.. bu durumda maasi helal mi ?
Amacin polemige girmek deil gerçekten kafamda bi kutsal anne kavrami var ondan dolayi kafam karisti fikirlerinizi almak istedim........

Ben yavrumdan değil 6 ay 6 gün ayrı kalamam. Allah büyük sebepler ve dertler vermesin inşallah. Hastalık, sağlık vs. gibi durumlar.

Ama eşim çocuğumuza çok düşkün olmasına rağmen, işteyken bile günde en az 2 kere arayıp görüntülü konuşmasına rağmen 2 sene bizden ayrı kaldı. İş sebebi ile şarka gitti. Kısacası iş başa düşünce de demek ki mecburiyetten kalınıyor. Ama ben eşim kadar dirayetli olamazdım herhalde.

Helal mi haram mı kavramına gelince bu devletin verdiği bir hak neden haram olsun.

Sonuçta her bebek annesini 1 yıl emmiyor, çocuğu emmeyi bırakan hiçbir anne artık çocuğum emmiyor, süt iznine ihtiyacım yok dememiştir.

Bakıcıyla büyüteceğine anne yarısı olan annannesinde çocuk büyürse ne olacak ki.Bende çocuğumu bakıcı ile büyütüyorum keşke annem işten ayrılsada ona devamlı bıraksam...Annelik hep bebeğin yanında olmakla bitmiyor çalışan kadınlar bazen çocuklarını birilerine bırakıp işe gidebiliyorlar........

Hep yaninda olamamak baska birsey
Aylarca bir cocugun annesini babasini gornemesi ayri birsey

Back
X