- 8 Mart 2011
- 10.737
- 18.139
- 298
ya da aile kendi ayakları üzerinde durabilir şekilde yetiştirseydi, ne kendisine bıçak çeken bir adamla olurdu, ne de biri kendisine tokat atabilirdi.. geri kalan her cümlene de katılıyorum zaten..
Sizin bu meali bencilce olmayan diye birşey yoktur dediğiniz vardır bana göre de.
Siz yok diyorsunuz ben de var diyorum.
İçerisinde kendi çıkarın bulunmadan da annelik edebiliyorsunuz.
Eğer sevmek de bir çıkar derseniz belki..
Çünkü ben çocuklarıma ne yatırım gözüyle bakıyorm ne de başka birşey.
Bir süre sonra huzurevine giderim ben kesinlikle. Alırım emekli maaşımı orda yaşıtlarımla, denklerimle vakit geçiririm ömrüm olursa..
Bir de o bahsettiğiniz iki konu var ya..
O konu sahibelerinin aileleri bencillik etmeyip kızlarının yanında arkasında durabilselerdi ne o damat bıçak çekebilirdi, ne de sakız yüzünden tokatlanırdı o kızcağız.
Aman karışmayalım, aman yuvası dağılmasın diye sadece dul kızları olmasın, çocukları gelmesin laf olmasın diyen ebeveynler yüzünden çocuklar şiddet görüyor..
Office burda kaç tane öğretmen olmuş ailesi arkasında insan hala şiddeti sineye çeken konular açtı. Eminim sen de hatırlıyorsundur. Ailen arkanda mı? evet. Mesleğin var mı? Öğretmenim. E o zaman?
işte mesele ailenin arkada olması değil, ailenin doğru düzgün yetiştirmesinde. eğer gerçekten sağlam yetişmiş olsalar daha ilk pdikolojik şiddette koyarlar tepkilerini..
burada şiddeti savunan tipler de var, hem eğitimli, hem de kadın. çünkü bir ömür boyu onu görmüş, normalleştirmiş ve onu doğru görüyor. o yüzden mesele yetiştirmekte. yoksa üniversite okuması falan hiçbir şey ifade etmiyor artık bu ülkede fıstık.
Aslında o konulardaki şiddete değil doğacak olan çocuğa ve o çocuğu dünyaya getirme sebeplerine odaklanmıştım ben. Diğer konularda ise gelin anlaşamadığımız konusunda anlaşalım. Çünkü aynı şeyleri tekrar tekrar yazınca olmuyor. Ben çocuğumu çıkarım olacağı için doğurucam demiyorum. Ama artık ne demek istediğimi de 4.5. defa da anlatmak istemiyorum.
Olur anlaşalım..
Genelleme yapılmasın istiyorum ben de.
Yani aslında tek sıkıntı bu. Bencillik kelimesinin tanımı ile aslında annelik bencilliktir diyenlerin söylemek istediği şey arasındaki fark. Bencilin tanımı "Yalnız kendini düşünen, kendi çıkarlarını herkesinkinden üstün tutan" Evet bu anlama bakınca annelik bencillik değildir.
Ama beni bu konuda en çok rahatsız eden ve artık okumayı bırakmama sebep olan şey ise aslında insanların bencillik kelimesini kullanmasına rağmen ne demek istediğini yüzlerce kez anlatmasına rağmen hala kelimenin tdkdaki anlamına takılıp fedakarlık hikayelerinden dem vurmaları.
Ben de anne olma kararı kişinin kendisi için aldığı, kendi mutluluğu için aldığı bir karardır diyenlerdenim ve merak etmeyin aynı fedakarlıkları ben de yapıcam. Daha şimdiden anne blogları okuyup, eğitim sistemini için dertleniyorum. Sadece bebek fikri aklımıza düştü diye her türlü bilgiyi araştırıyorum.
Biribirimizi anlamaktan, anlamaya çalışmaktan neden bu kadar uzağız anlayamıyorum. Yeri geliyor ben taban tabana zıt düşündüğüm insanların bile söylediği mantıklı şeylerde hmm evet tamam sen de şurda haklısın diyebiliyorum. Bakın bencilliğin tanımını yapan bu arkadaşa da hak verdim. Sorunun nerden kaynaklandığını da görebiliyorum ki bu o kadar komplike bir şey de değil. Ama biz bunu görüp kelimenin anlamına takılmaktan öteye neden gidemiyoruz. Neden birbirimizin de haklı olduğu noktaları kabul edemiyoruz.
Alın bakın forumda tam da şu anda popüler olan başka bir konu. Kız 19 yaşında hamile. Eşi sırf sakız çiğniyor diye suratını sıkıp bir tokat patlatmış. Ondan önceki konularunda kız adama bıçak çekmiş. Ve bu eve, bu dünyaya bir kız çocuğu gelmek üzere. Evet gerçekten de çok yüce hislerle doğacak o çocuk. İnanılmaz bir fedakarlık söz konusu bu durumda.
Konu bu olmasa bile, konu ben olayım misal. Elimden gelen en iyi şekilde bebeğimi yetiştireyim, iç organlarım yer değiştirsin o bebeği taşıyacağım diye. Doğumda ister genital bölgemde ister karnımda kesikler olsun, emzirirken meme uçlarım yara olsun, gecelerim uykusuz olsun, kariyerimi etkilesin, hayatımı etkilesin, kısıtlasın. Ama ben bunlara evet diyorum. Ben bunları kabul ediyorum. Neden? Çünkü o hissi tatmak istiyorum, çünkü onun kokusu, onun bir "annem" demesi yetiyor. Ama BEN istiyorum, BANA yetiyor, BEN kucağıma alınca mutlu oluyorum.
Bu aslında neyi tartışmaya benziyor biliyor musunuz: "Selfless good deed" diye bir şey olmadığını. "içerisinde kendi çıkarın bulunmadan iyilik yapmanın mümkün olmadığını" Bu konu da münazara edilebilecek enteresan güzel bir konu. Ama ben de dahil olmak üzere böyle şeyleri tartıcak seviyede değiliz. Çünkü ya anlamıyoruz ya da benim gibi anlaşılmayınca sinirleniyoruz.
Off gerçekten çok güzel bir açıklama olmuş hele sonda koyu renkle belirttiğim kısım konuşmaya çalıştığımız konuyla çok ilgili bence de. Aksinin mümkün olduğunu mantıklı gerekçeleriyle açıklayabilecek kişilerle de konuşmak çok keyifli olurdu aslında ama önyargılarımız var ya işte bilemiyorum nasıl kavga etmeden tartışabiliriz.
Ne geldi aklıma biliyor musunuz "Amaan kıymetim bilinmese de sevap kazanmış olurum/olursun" denmiyor mu bir çok insan tarafından bazı durumlarda, işte bu da bahsettiğiniz düşünceyi bire bir desteklemiyor mu sizce de?
Ben anladım sizi. Olay biraz her iki tarafın da fazla hassas olmasıyla ilgili sanırım, bir de öyle bir bağlıyız ki düşüncelerimize aksi mümkün değilmiş gibi geliyor saplantı mı artık önyargı mı bilemiyorum ama dediğiniz gibi tartışabilmek için daha yolumuz var ne yazık ki.Öyle tabi. Aslında cidden hakaret gibi bir amaçla yazılmıyor hiç bir şey. (Tamam kabul arada cidden hakaretvari şeyler var her iki taraftan da) Ama bencillikten kasıt başka. Ben orda BEN diye yazınca bile kastettiğim başka iken evet SENe döndü yani bu snein fikrin ama ben orda bambaşka bir şey anlatmaya çalışıyordum.
Sonra bir de biraz genellemiş oldum ama hala "o güzel hissi tatmak için bebek yapmak" dışında ne gibi güzel bir amaçla anne olunur bilmiyorum. İşte o his de evet bencilce değil ama benle ilgili.
Amaaan iyice karıştı işte.
Katılıyorum canım ben de sana. Yaşlanınca bana baksın ya da az büyür çalışır eve para getirir diye futbol takımı gibi çocuk doğuranlar var. Her anne kutsal falan değildir kimse kusura bakmasın. Rızk mızk meselesine falan hele hiç girmeyelim, gireni de oraya gömerim net! Afrikalı açlıktan ölen çocuğu görünce ah vah edenler size diyorum!Evet bencillik ... Öyle hormonlarımın dürttüğü yok , insanlar dürtmesi dışında ! yapayalnızmı öleceğim diyorum ! Ailem olmayacakmı diyorum evet bende evlat sahibi olmayı planlıyorum ! 30 a yaklaşırken insanın kendisi için çocuk yaptığını farkettim , bunu dürüstçe söylemek suç değil , ayıp değil .. Asıl saklamak çocukları kutsiyete boğmak , yapılan fedakarlıkları zor zor diye başa kalkmak kandırmaca ! Objektif olun .
ayynen çocuk evliliği sallar az da olsa. hayır bir de anlamadığım resmen kin kusuyorlar annelere. Anne olanlar dünyanın en bencil, en egoist varlıkları onlara göre. dediğiniz gibi geçmişlerinde sıkıntılar var bence de.
"anne olmak şu şu açılardan bana bencillik gibi geliyor"demek başka. "parçanızı doğurdunuz, kocanızı bağladınız, yemek yapmadınız, kendinizi tatmin ettiniz..." diye saldırmak başka.
ayrıca ben bilmediğim bir duygunun iyi ya da kötü olduğuna bu kadar kesin yorumlar yapamam. mesela aşk acısı hakkında atıp tutamam, ikiz anneliği veya erkek çocuk anneliği hakkında bile atıp tutamam anne olmama rağmen. burada bir haddini bilmezlik veya çok bildiğini sanma durumu da var.
Katılıyorum canım ben de sana. Yaşlanınca bana baksın ya da az büyür çalışır eve para getirir diye futbol takımı gibi çocuk doğuranlar var. Her anne kutsal falan değildir kimse kusura bakmasın. Rızk mızk meselesine falan hele hiç girmeyelim, gireni de oraya gömerim net! Afrikalı açlıktan ölen çocuğu görünce ah vah edenler size diyorum!
Sen tut durumun yok bir şeyin yok, kocan da zır deli böyle herife bir de çocuk doğur. Hakkaten çok kutsal iş yaptın kardeş aferin, cennet artık ayağının altında hani anasın ya!
İyice sinirlendim şimdi bak...
Bence de öyle, zaten genelleme yapmadım. Ama her anneyi de sırf çocuk doğurdu diye dokunulmaz ilan etmek aşırı yanlış.O rızık olayına bence de girilmesin. O konuyu herkes kafasına göre anlıyor çünkü. Ortada bir rızık olduğu kesin ama kimi kurusopan ekmek, kimi milyon dolarlara doğuyor. Rızıksa rızık. Ayrıca bırak çalışıp para getirmeyi, satmak için doğuran reziller biliyoruz.
Ama bu örnekler var diye bu kadar acımasız bir genelleme yapılmamalı.
Ha bu "acaba kocam evine bana bağlanır mı?" Diye doğuranlara da ayrı bi kılım zaten. Adam zaten gözü dışında bi de g.t göbek büyüyor maymuna dönüyorsun resmen. Sevmeyen saygı duymayan adam iyice uzaklaşır. Olan o çocuklara oluyor işte
Son derece yargılayıcı düşüncelerinizi yazıp iki cümle ile yazıp, anlatamak istemiştimle bağlıyorsunuz .. Beyan edilen fikre karşı , fikriniz varsa buyrun ....En başta genelleyen sensin konu başlığın bile genelleme kokuyor. Kötü örnekler her anneyi bencil yapmaz o zaman annelik bencillik diye genelleyemezsin. Ben bunu anlatmak istemiştim...
Son derece yargılayıcı düşüncelerinizi yazıp iki cümle ile yazıp, anlatamak istemiştimle bağlıyorsunuz .. Beyan edilen fikre karşı , fikriniz varsa buyrun ....
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?