Çocuk karnınızda şekil alıyor, kanınızdan kan , canınızdan can , tabiki anneden bir parça doğumda göbek bağı ile etten kesiliyor ! Fedakarlık değil , çünkü bunu yapma kararı bireyin kendine ait , bir istek doğrultusunda Meryem gibi bir gece karnınıza düşmüyor. Yani sizin seçiminiz ülkede , yasalarda, yada anotomik yapıda böyle bir zorunluluk yok , istemeyen korunabiliyor . Kime fedakarlık çocuğunuza bakmak sorumluluktur fedakarlık değil ? Herkes kendi mutluluğu için yaşamaz bir toplumda iç içe yaşıyoruz , hayat salt kendi mutluluğumuzdan ibaret değildir . Sırf ben mutlu olayım , hastalıklı düşünce yapısıdır. Dibe inmek ne demek ? Dibe inmeyi soyut anlamda kullanılan bir kelime olarak ilk kez sizden duydum , dibe vurmak anlayacağımda inme nedir ! Derin düşünmeyse elbet insanız , kaba saba hoyratlık yerine naif derin olmayı yeğelerim .. Neden ajitasyon olsunki ? Ajitasyon fayda sağlamak yada menfaati için farklı gözükmek adına yapılır ! Öksüzle açla nasıl bir menfaat ilişkim olabilir sizce ,fedakarlık yaptığı kendisi değil. kafanız karışmış sizin. parça filan demişsiniz orda kopmuş işler.
fedakarlık yaptığı yavrusu oluyor, eşi oluyor.
herkes kendi mutluluğu için yaşar. bu kadar dibine inecekseniz o zaman mutluluk için uğraşmak bencillik.
öksüz yetim çocuk var diye çocuk yapmamak gibi üst düzey bir düşünceye ben daha erişemedim ama bu bana biraz demogojik bir yaklaşım gibi geliyor.
Üreme insanın tasarrufundadır . Her canlı üreme için. anatomik yapıya sahip olsada insanın iradesine tabi tutulmuş . Beyin ile karar verme düşünme öngörme kabiliyeti insana verilmiştir . Bu sadece hormonal bir döngü olsaydı o vakit insanın diğer canlılardan ne farkı kalır ? Arkadaşın örneği gibi ne dinde , ne anayasada , nede fiziksel anlamda böyle bir zorunluluk yok . İnsanın seçimidir ! Eğer bu bir seçimse karar verme yetisi varsa neye göre karar verir , kendi istediği için ! Kendi istediğin yapılan bir eylem , bunun neresi yargı ? Gerçek hayattan birebir konuşmalardan en az 100 anneden duyduğum sözleri örnek vereyim ; 1. Soru çocuğun varmı ,2.soru neden yok .. Yapsana yeaaa . Bak bi yap çok mutlu olacaksın , yap yap 1 tanecik yap aman yeaa Allah rızkını verir, biz yaptık çok mutlu olduk mutluluğu tarif edilmez ! Zahmeti var ama mutluluğuna değiyor , mutlu etmese yap demeyecek ! Kendi mutluluğun için ! Bunu kıvırmanın , çevirmenin , kutsamanın , yüceltmenin bir manası varmı ? Verdiğin kararın sorumluluğunu alacaksın fedakarlık değil ! Görümce diye konu açıldığı zaman tüm görümceler yanlışmı anlamalı ? Tüm görümcelermi yargılanmış oluyor ? İyi insanda vardır kötü insanda , sorun olan bir derdim var forumda , iyi yönleri başka forumlarda zaten mevzu ediliyor ! Siz herdoğrunı anne diye kutsar azize ilan eder dokunulmazlık koyarsanız , bu dokunulmazlığı suistimal eden annelerle iyi anneleri aynı çuvala koyarsanız . Toplumda yer edinmek için birgece alkollü iş arkadaşına kumpas kurup gebelik yoluyla nikaha mecbur tutup , doğumdan sonra boşanıp nafakayla geçinip çocuğunu hayata siper yapan anneyle kendi annenizi aynı katagoriye sokarsınız ! Yorumları çok iyi okumuşsunuz . Çünkü bunlar yazıldı .Ben ilk yorumunu okudum ona göre yorum yapmıştım, hiç bir yorumu okumadığımı iddia edemezsin. Sonra farkettim ki komşundan ve annesinden falan bahsetmişsin genellemeni güçlendirmek için, çok da alaka kuramadım ilk yorumunla...
Annelik bencillik derken sen yargılamamış oluyorsun ama ben seni yargılıyorum öyle mi? peki...
Çocuk karnınızda şekil alıyor, kanınızdan kan , canınızdan can , tabiki anneden bir parça doğumda göbek bağı ile etten kesiliyor ! Fedakarlık değil , çünkü bunu yapma kararı bireyin kendine ait , bir istek doğrultusunda Meryem gibi bir gece karnınıza düşmüyor. Yani sizin seçiminiz ülkede , yasalarda, yada anotomik yapıda böyle bir zorunluluk yok , istemeyen korunabiliyor . Kime fedakarlık çocuğunuza bakmak sorumluluktur fedakarlık değil ? Herkes kendi mutluluğu için yaşamaz bir toplumda iç içe yaşıyoruz , hayat salt kendi mutluluğumuzdan ibaret değildir . Sırf ben mutlu olayım , hastalıklı düşünce yapısıdır. Dibe inmek ne demek ? Dibe inmeyi soyut anlamda kullanılan bir kelime olarak ilk kez sizden duydum , dibe vurmak anlayacağımda inme nedir ! Derin düşünmeyse elbet insanız , kaba saba hoyratlık yerine naif derin olmayı yeğelerim .. Neden ajitasyon olsunki ? Ajitasyon fayda sağlamak yada menfaati için farklı gözükmek adına yapılır ! Öksüzle açla nasıl bir menfaat ilişkim olabilir sizce ,
öncelikle bazı ukalalıklarınıza cevap vereyim. dibe inmek diye bir tamlama vardır. dibe vurmak: kötü duruma düşmek demek. ikisi farklı.
ben ajitasyon diye bir kelime kullanmadım. demagoji dedim ama o kadar saldırgan o kadar hararetli okuyup, cevaplıyorsunuz ki, öyle işte.
sizinle tartışmaya devam edemeyeceğim. benim naif yorumlarıma bu kadar saldırgan tavırlar sergilemenizi kişisel almayacağım, başka sıkıntılarınız var sanırım.
benim düşünceme göre anne olmayı istemek bencilce bir istek olabilir ama annelik kesinlikle bencillik içermez.
ha son olarak çocuğa bakmaktan siz yedir, içir, altını temizleyi anlıyorsanız bu tabi sorumluluk ama benima annelik anlayışım çok başka. hayatımı ona göre ayarlamak, kendi isteklerimden vazgeçmekten bahsediyorum ben.
siz anne olmayın, Allah sizi korusun annelikten. inşallah istediğiniz gibi olur her şey.
selametle
Kadın anne olmadan evvel daha kutsal bir varlık .. Yeğeni varsa yeğenini , civardaki çocukları , kendi annesini , kardeşlerini daha içten seviyor , daha samimi anlayışlı oluyor . Kendi çocuğu olduktan sonra sadece kendi parçası üzerine dünyayı döndürüyor ? Kardeşlerini , çevresindeki insanları daha az önemsemeye , az sevmeye başlıyor ? Birçok anne bunu çekinmeden söylüyor , evlat sevgisi anne kardeş sevgisinin çok çok üstünde ! Bu yüzden annelikte kutsallık görmüyorum , sadece kendi parçasından onun duygularından lakırdı yapılsın istiyor , çevresine karşı biraz daha kızgın oluyor !
Keşke cevap verip kendini yormasaydın. At gözlüğü taktıkları için anlamıyorlar çünkü.
Ben idrak edemiyorum bu insanlar anneliği nasıl bencillik olarak görüyorlar ve üzülüyorum açıkcası nasıl ortamlarda yaşamışlar? Nasıl anneleri, aileleri olmuş da bu kadar öfke kusuyorlar... İlk başta kızıyordum ama şimdi çok üzülüyorum belli ki onlara bunu düşündüren birşey var.
Arkadaşın biri kocanı eve bağlamak için doğurdun, ev işi yapmamaya yemek yapmamaya bahane vs vs bişeyler yazmış.
Çocuk kocayı evden uzaklaştırmaktan başka işe yaramıyor aslında. Hele ki küçükse bebek aynaya bile bakamıyorsun. Yemeği hazirliyorsun da, beraber yiyemiyorsun çünkü sürekli ağlıyor. Ev işine gelince, ütüyü tam 4 saatte kaldırdığımı biliyorum. Emzir salla uyut 2 şey ütüle, emzir salla 3 şey daha...
Herkes karıkoca program yapar, çocuğu bırakacak kimseyi bulamazsın kocan tatil günlerini salonda tv izleyerek, sen İçerde emzirerek geçirirsin. Odadan odaya msjlaşırsın.
Yaptığın yemeğin tadı tuzu olmaz. Aceleyle mutlaka unutulan birşeyler vardır.
Yani istesen de bencillik yapmaya zamanın olmaz. Daha bu evredeyiz. Büyüyünce görücez bakalım bencil miyiz, yoksa fedakar mı?
O senin anlattığın "ben anlayışı" ile bencillik farklı şeyler...
Üreme insanın tasarrufundadır . Her canlı üreme için. anatomik yapıya sahip olsada insanın iradesine tabi tutulmuş . Beyin ile karar verme düşünme öngörme kabiliyeti insana verilmiştir . Bu sadece hormonal bir döngü olsaydı o vakit insanın diğer canlılardan ne farkı kalır ? Arkadaşın örneği gibi ne dinde , ne anayasada , nede fiziksel anlamda böyle bir zorunluluk yok . İnsanın seçimidir ! Eğer bu bir seçimse karar verme yetisi varsa neye göre karar verir , kendi istediği için ! Kendi istediğin yapılan bir eylem , bunun neresi yargı ? Gerçek hayattan birebir konuşmalardan en az 100 anneden duyduğum sözleri örnek vereyim ; 1. Soru çocuğun varmı ,2.soru neden yok .. Yapsana yeaaa . Bak bi yap çok mutlu olacaksın , yap yap 1 tanecik yap aman yeaa Allah rızkını verir, biz yaptık çok mutlu olduk mutluluğu tarif edilmez ! Zahmeti var ama mutluluğuna değiyor , mutlu etmese yap demeyecek ! Kendi mutluluğun için ! Bunu kıvırmanın , çevirmenin , kutsamanın , yüceltmenin bir manası varmı ? Verdiğin kararın sorumluluğunu alacaksın fedakarlık değil ! Görümce diye konu açıldığı zaman tüm görümceler yanlışmı anlamalı ? Tüm görümcelermi yargılanmış oluyor ? İyi insanda vardır kötü insanda , sorun olan bir derdim var forumda , iyi yönleri başka forumlarda zaten mevzu ediliyor ! Siz herdoğrunı anne diye kutsar azize ilan eder dokunulmazlık koyarsanız , bu dokunulmazlığı suistimal eden annelerle iyi anneleri aynı çuvala koyarsanız . Toplumda yer edinmek için birgece alkollü iş arkadaşına kumpas kurup gebelik yoluyla nikaha mecbur tutup , doğumdan sonra boşanıp nafakayla geçinip çocuğunu hayata siper yapan anneyle kendi annenizi aynı katagoriye sokarsınız ! Yorumları çok iyi okumuşsunuz . Çünkü bunlar yazıldı .
Yani aslında tek sıkıntı bu. Bencillik kelimesinin tanımı ile aslında annelik bencilliktir diyenlerin söylemek istediği şey arasındaki fark. Bencilin tanımı "Yalnız kendini düşünen, kendi çıkarlarını herkesinkinden üstün tutan" Evet bu anlama bakınca annelik bencillik değildir.
Ama beni bu konuda en çok rahatsız eden ve artık okumayı bırakmama sebep olan şey ise aslında insanların bencillik kelimesini kullanmasına rağmen ne demek istediğini yüzlerce kez anlatmasına rağmen hala kelimenin tdkdaki anlamına takılıp fedakarlık hikayelerinden dem vurmaları.
Ben de anne olma kararı kişinin kendisi için aldığı, kendi mutluluğu için aldığı bir karardır diyenlerdenim ve merak etmeyin aynı fedakarlıkları ben de yapıcam. Daha şimdiden anne blogları okuyup, eğitim sistemini için dertleniyorum. Sadece bebek fikri aklımıza düştü diye her türlü bilgiyi araştırıyorum.
Biribirimizi anlamaktan, anlamaya çalışmaktan neden bu kadar uzağız anlayamıyorum. Yeri geliyor ben taban tabana zıt düşündüğüm insanların bile söylediği mantıklı şeylerde hmm evet tamam sen de şurda haklısın diyebiliyorum. Bakın bencilliğin tanımını yapan bu arkadaşa da hak verdim. Sorunun nerden kaynaklandığını da görebiliyorum ki bu o kadar komplike bir şey de değil. Ama biz bunu görüp kelimenin anlamına takılmaktan öteye neden gidemiyoruz. Neden birbirimizin de haklı olduğu noktaları kabul edemiyoruz.
Alın bakın forumda tam da şu anda popüler olan başka bir konu. Kız 19 yaşında hamile. Eşi sırf sakız çiğniyor diye suratını sıkıp bir tokat patlatmış. Ondan önceki konularunda kız adama bıçak çekmiş. Ve bu eve, bu dünyaya bir kız çocuğu gelmek üzere. Evet gerçekten de çok yüce hislerle doğacak o çocuk. İnanılmaz bir fedakarlık söz konusu bu durumda.
Konu bu olmasa bile, konu ben olayım misal. Elimden gelen en iyi şekilde bebeğimi yetiştireyim, iç organlarım yer değiştirsin o bebeği taşıyacağım diye. Doğumda ister genital bölgemde ister karnımda kesikler olsun, emzirirken meme uçlarım yara olsun, gecelerim uykusuz olsun, kariyerimi etkilesin, hayatımı etkilesin, kısıtlasın. Ama ben bunlara evet diyorum. Ben bunları kabul ediyorum. Neden? Çünkü o hissi tatmak istiyorum, çünkü onun kokusu, onun bir "annem" demesi yetiyor. Ama BEN istiyorum, BANA yetiyor, BEN kucağıma alınca mutlu oluyorum.
Bu aslında neyi tartışmaya benziyor biliyor musunuz: "Selfless good deed" diye bir şey olmadığını. "içerisinde kendi çıkarın bulunmadan iyilik yapmanın mümkün olmadığını" Bu konu da münazara edilebilecek enteresan güzel bir konu. Ama ben de dahil olmak üzere böyle şeyleri tartıcak seviyede değiliz. Çünkü ya anlamıyoruz ya da benim gibi anlaşılmayınca sinirleniyoruz.
Büyük harflerle "ben" yazmışsın ya, evet işte "sen", senin düşüncen sadece seni bağlar...
Başkası hakkında yorumda bulunup, genelleme yapamazsın, değil mi?
Tartışacak seviyede değiliz de diyemezsin, ben o seviyede değilim diyebilirsin.. başkaları adına konuşmak bazılarını mutlu mu ediyor acaba, çözemedim ben :)
çok afedersiniz benim sizden alıntı yapmamın tek sebebi genele benicillik tanımını söylemek yoksa size değildi söylediklerim ama işte bunu bile anlayamıyoruz hemen en kötüsü hemen bir tersleme. Kendi adıma yanlış anlama için özür dilerim.
Şurda yazılanlara bakarak da benim gözlemim o seviyede olmadığımız. Benim görüşüm bu. Çünkü benim için seviyeli bir tartışma bu değil ama haklısınız bu benim görüşüm. Benim seviye ve medeniyet çizgim farklı olabilir.
Benden alıntı yapınca, bana cevap vermiş oluyorsun ama değil mi? Terslemek amacıyla söylemedim aslında, sadece kk da genelleme olayından çok rahatsızım, sıkıntım sadece bu.. yoksa seninle bireysel bir tartışmam yok, yanlış anlaşılma olmasın lütfen :)
Evet, kk da seviyesiz üyeler olduğu kadar seviyeli üyeler de var... seviyesiz bir tartışmaya girmemek kendi elimizde aslında... :)
Yani aslında tek sıkıntı bu. Bencillik kelimesinin tanımı ile aslında annelik bencilliktir diyenlerin söylemek istediği şey arasındaki fark. Bencilin tanımı "Yalnız kendini düşünen, kendi çıkarlarını herkesinkinden üstün tutan" Evet bu anlama bakınca annelik bencillik değildir.
Ama beni bu konuda en çok rahatsız eden ve artık okumayı bırakmama sebep olan şey ise aslında insanların bencillik kelimesini kullanmasına rağmen ne demek istediğini yüzlerce kez anlatmasına rağmen hala kelimenin tdkdaki anlamına takılıp fedakarlık hikayelerinden dem vurmaları.
Ben de anne olma kararı kişinin kendisi için aldığı, kendi mutluluğu için aldığı bir karardır diyenlerdenim ve merak etmeyin aynı fedakarlıkları ben de yapıcam. Daha şimdiden anne blogları okuyup, eğitim sistemini için dertleniyorum. Sadece bebek fikri aklımıza düştü diye her türlü bilgiyi araştırıyorum.
Biribirimizi anlamaktan, anlamaya çalışmaktan neden bu kadar uzağız anlayamıyorum. Yeri geliyor ben taban tabana zıt düşündüğüm insanların bile söylediği mantıklı şeylerde hmm evet tamam sen de şurda haklısın diyebiliyorum. Bakın bencilliğin tanımını yapan bu arkadaşa da hak verdim. Sorunun nerden kaynaklandığını da görebiliyorum ki bu o kadar komplike bir şey de değil. Ama biz bunu görüp kelimenin anlamına takılmaktan öteye neden gidemiyoruz. Neden birbirimizin de haklı olduğu noktaları kabul edemiyoruz.
Alın bakın forumda tam da şu anda popüler olan başka bir konu. Kız 19 yaşında hamile. Eşi sırf sakız çiğniyor diye suratını sıkıp bir tokat patlatmış. Ondan önceki konularunda kız adama bıçak çekmiş. Ve bu eve, bu dünyaya bir kız çocuğu gelmek üzere. Evet gerçekten de çok yüce hislerle doğacak o çocuk. İnanılmaz bir fedakarlık söz konusu bu durumda.
Konu bu olmasa bile, konu ben olayım misal. Elimden gelen en iyi şekilde bebeğimi yetiştireyim, iç organlarım yer değiştirsin o bebeği taşıyacağım diye. Doğumda ister genital bölgemde ister karnımda kesikler olsun, emzirirken meme uçlarım yara olsun, gecelerim uykusuz olsun, kariyerimi etkilesin, hayatımı etkilesin, kısıtlasın. Ama ben bunlara evet diyorum. Ben bunları kabul ediyorum. Neden? Çünkü o hissi tatmak istiyorum, çünkü onun kokusu, onun bir "annem" demesi yetiyor. Ama BEN istiyorum, BANA yetiyor, BEN kucağıma alınca mutlu oluyorum.
Bu aslında neyi tartışmaya benziyor biliyor musunuz: "Selfless good deed" diye bir şey olmadığını. "içerisinde kendi çıkarın bulunmadan iyilik yapmanın mümkün olmadığını" Bu konu da münazara edilebilecek enteresan güzel bir konu. Ama ben de dahil olmak üzere böyle şeyleri tartıcak seviyede değiliz. Çünkü ya anlamıyoruz ya da benim gibi anlaşılmayınca sinirleniyoruz.
Sizin bu meali bencilce olmayan diye birşey yoktur dediğiniz vardır bana göre de.
Siz yok diyorsunuz ben de var diyorum.
İçerisinde kendi çıkarın bulunmadan da annelik edebiliyorsunuz.
Eğer sevmek de bir çıkar derseniz belki..
Çünkü ben çocuklarıma ne yatırım gözüyle bakıyorm ne de başka birşey.
Bir süre sonra huzurevine giderim ben kesinlikle. Alırım emekli maaşımı orda yaşıtlarımla, denklerimle vakit geçiririm ömrüm olursa..
Bir de o bahsettiğiniz iki konu var ya..
O konu sahibelerinin aileleri bencillik etmeyip kızlarının yanında arkasında durabilselerdi ne o damat bıçak çekebilirdi, ne de sakız yüzünden tokatlanırdı o kızcağız.
Aman karışmayalım, aman yuvası dağılmasın diye sadece dul kızları olmasın, çocukları gelmesin laf olmasın diyen ebeveynler yüzünden çocuklar şiddet görüyor..
ya da aile kendi ayakları üzerinde durabilir şekilde yetiştirseydi, ne kendisine bıçak çeken bir adamla olurdu, ne de biri kendisine tokat atabilirdi..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?