Benim tanıdığım önlisans Saç ve Bakım Hizmetleri mezunu. Ilk okul mezunu değil. Bu bilgileri yazmadim. Ilk okul mezunu algılanacağını bilsem yazardım. Yani okul görmüş mürekkep yalamış biri. Hani bir algı vardır ya, aman berber ne kadar kazanacak ki diye.. öyle değil diye yazdım. Belki annesi parasal olarak az kazanacağını düşünür. Bunun bir çözümü var, meslek öğrenir örnek olur diye yazdım.
Ayrıca her okumamış = kültür seviyesi düşük olmuyor. Okul bir vizyon verir evet. Ama bazende vermez. Ben burada çok üye görüyorum güya yüksek lisanslı, doktoralı. Kullandığı üslup ve kelimelerle hiç öyle değiller. Sadece sınavları geçip diploma almışlar. Sıklıkla üsluptan dolayı ban alıyorlar zaten.. daha karşıt fikirleri konuşmayı beceremiyorlar. Olay tartışmaya gidince dürtüsel olmamayı bilmiyorlar. Her üniversite mezunu da âlim değil.
Yani bunun tek bir prototipi yok. Her okul okuyan çok kendini yetiştirmiş değildir. Çoğunluk kendini yetiştirmiştir ama aralarda okul okuyup hala vizyonsuz olan da çıkar. Ama genelde okul yüzü görenler toplumda nasıl davranıp davranmayacağını bilir. Bir vizyon sahibi olurlar. Insan ilişkilerinde iyi uyum sağlarlar. Kollektif bilinçten çok etkilenmezler. Kendi bireysel bilinçleri baskındır.
O yüzden okunmalı. En azından okunup bir vizyon sahibi olmaya çalışılmalı. Ama konu sahibinin tarafında bu bilinci çok göremiyorum. Annesi hayata çok yanlı bakıyor gibi. Bence annesi o beklediği doktor damadı kendi egosu için istiyor. Benim kızımın eşi doktor deyip oradan egosu paye alacak olay bu. Yoksa sadece doktor olsun diye tutturmazdı, eğitimli kendi yetiştirmiş olsun derdi. Yani bence denklik sadece erkek tarafında olmamalı kız tarafında da olmalı. Konu sahibi bir adayı sadece mesleği için tercih etmemeli. Bir insana bütünsel yaklaşmalı. Iyi insan + kültürlü insan + eğitimli insan+ komplekssiz insan..
Özetle uzattım ama şunu demek istiyorum; bizim toplumda tek bir prototip yok. Cünkü hala kollektif bilinçten çok etkilenen bir toplumuz. Insani kazanıma bakan yok. Yani her okuyan kendini yetiştirmiş degil. Mesela ben bu forumda üslupsuz insanların yazdıklarına asla değer vermiyorum. Bana göre ısterse doktoralı olsun yeterince eğitimli değiller. Eğitim insanı bir yerden bir yere götürüp aşama atlatmıyorsa o eğitim diplomada kalmış eğitimdir. O eğitim sadece kağıt parçasındadır. O kişiler kollektif bilinçten hiç çıkamamış, her türlü etkilenmeye çok açık kişilerdir.
Ama bunlara rağmen okumak şahanedir. Çok faydalıdır. Toplumu iyi yönde dönüştüren kişiler genelde mürekkep yalamislardan çıkar. O yüzden okunmalı. Mutlaka okunmalı.
Yani sadece para konusu değil bu konu kompleks bir konu. Şimdilik bu kadar yazayım.. zaten maşallah konuyu açtım da açtım..

Okuyanların gözlerine sağlık..