Annemin mirası ve babamın cimriliği

Teşekkür ederim empati yaptığınız için.
İşte insan şanssız olmayagorsun...3 tane miras davamız var hali hazırda devam eden. Şu an kendim borca girip ev alacağım maalesef mirastan hiçbir şey satilamiyor davalar devam ettiği için...

Ne sacma isler , yasinizi mi tutacaksiniz dava pesinde mi kosacaksiniz , insallah kisa surede sonuclanir
 
Kimseyle yuz göz olmayin. Suan oturduğunuz evi de degistirin. Ne var ne yok satılsın mallar bölüsülsün. Zaten babanız vermek isteseydi sizin teklif etmenizi beklemezdi. Hic yuz göz olmayin. Ne var ne yok satıp nakte dönün
 
Annemin birikimiyle alındı evler.
Miras paylaşımından önce bizim kira sözleşmemiz var, en az 1 yıl daha burada oturma hakkım var. Ki sonrasında konuşma esnasında 2 yılı 3 yıla çıkaralım dediler. Evde oturduğum sürece onlara evi kullanım bedeli verip oturabilirim diye biliyorum. Sanırım ailemle, olmazsa avukatla konuşmam lazım.
Babamın bugün söylediği, tapuya gidilecek ve üçümüz üstümüze alacağız. Daha fazla bir iletişim yok. Babamın da abimin de kafalarında tam olarak ne var öğrenmem lazım.
Hisse tapu yapılacak, her birinize üzerinde hissenizin belirtildiği tapular verilecek, abiniz veya babanız sizin onayınız olmadan evi satamazlar ama izale-i şuyu davası açabilirler, bilirkişi tarafından evin bedeli tespit edilir, o bedel üzerinden mahkeme hepinize evi diğer ortakların payını vererek alıp almayacağınızı sorar, ortakların payını verebilen evi alır, abiniz ve babanız eğer işbirliği yaparsa, anlattıklarınıza göre de babanız maalesef fazlaca para düşkünü olduğundan, dışarıdan birine ucuza satılmasını istemeyeceklerinden, ortaklar arası satış amaçlı izale-i şuyu davası açabilirler, eğer miras çekişmesi yaşanırsa buna hazırlıklı olun derim, ki maalesef söz konusu bu tip şeyler olunca kimsenin kimseyi gözü görmüyor, evlattır, ana babadır demiyor.
 
Annenizin evi birikimle mi alınmış yoksa kendisine miras yoluyla mı kalmış?
Eğer annenizin edindiği mallar ailesinden miras yoluyla intikal etmişse, babanız hak sahibi olamıyor, bu bilgi burada dursun.
Miras malın da boşanma olursa hak sahibi olunmuyor ama ölüm halinde sağ kalan eşe miras kalıyor
 
Eğer babanız emekli ise annenizin maaşını alamaz
Ölen kişinin mal varlığını en geç 3 ay içerisinde üzerinize geçirmelisiniz yasal olarak yoksa ceza ödersiniz
Annenizin bir yere borcu var mı resmi olarak
Alır emekli olan eş ölen eşin maaşının %50 sini alıyor
 
Miras malın da boşanma olursa hak sahibi olunmuyor ama ölüm halinde sağ kalan eşe miras kalıyor
Ölüm halinde de eş mirastan hak alamıyor ama şöyle istisnai durumlarda, miras kalacak kişi miras bırakacak olan anne ya da babasından önce ölürse, miras payını yalnızca alt soyu alabiliyor, ben o durumla karıştırıp genel gibi yazdım, bizde oldu çünkü aynısı, miras bırakacak baba yaşarken oğlu öldü, oğlun çocukları dedelerinden babalarına intikal edecek miras payını alırken ölen oğulun eşi kayınpederinin mirasından yararlanamadı.
 
Ölüm halinde de eş mirastan hak alamıyor ama şöyle istisnai durumlarda, miras kalacak kişi miras bırakacak olan anne ya da babasından önce ölürse, miras payını yalnızca alt soyu alabiliyor, ben o durumla karıştırıp genel gibi yazdım, bizde oldu çünkü aynısı, miras bırakacak baba yaşarken oğlu öldü, oğlun çocukları dedelerinden babalarına intikal edecek miras payını alırken ölen oğulun eşi kayınpederinin mirasından yararlanamadı.
Dediğiniz gibi miras bırakacak kişi yaşıyorsa mirasını ancak torunları alır gelin ya da damat mirastan yararlanamaz
 
Alıyorlar ikisi de sgk'lıysa veya ikisi de bağkurluysa da alıyor,annem alıyor ordan biliyorum
Yeni mi bu uygulama? Annemin arkadaşı birkaç yıl evvel eşinden dul aylığı alırken babasının maaşı için başvurdu, yetim aylığı da bağlansın istedi ama ikisi de SGK olunca reddedildi🤷‍♀️
 
Yeni mi bu uygulama? Annemin arkadaşı birkaç yıl evvel eşinden dul aylığı alırken babasının maaşı için başvurdu, yetim aylığı da bağlansın istedi ama ikisi de SGK olunca reddedildi🤷‍♀️
Yetim aylığını bilmiyorum🤷‍♀️annem rahmetli babamın maaşını alıyor
 
Öncelikle başınız sağ olsun. Şimdi ortada 2 ev var yani hisse payınız dağıtılacak. Ama farkında olmadığınız bir durum var o da oturduğunuz evde hissenizin olduğu yani artık kiracı konumunda değil hissedar konumundasınız. Ki tapu da aile konutunuz olduğuna dair şerh attırın derim ben. Babanız oturduğu ev için size kira ödemeyecekse siz de eviniz için kira ödememelisiniz. Bir de olurda satmak isterlerse emlakçıdan fiyatlar alınsın bir teklifler ortaya çıksın o zaman dersiniz ben şu kadarı tamamlarım aynı paraya bana satın diye. Uyuyan devi uyandırmayın şimdilik içinizde kalsın evi satın alma arzunuz hem babanızın çok para istemesine karşı da tedbir almış olursunuz. Ki bir süre alıcı çıkmazsa teklifiniz cazip bile gelebilir. Çünkü sizin onayınız olmadan satılamaz. Dava açmalılar o da evin değerinin altına gitmesi demek. Bu kadar paragözse onu da istemez diye düşünüyorum ki avukat parası da cabası. Güzel güzel gönül rahatlığıyla oturun evinizde para falan vermeyin. Babanız oldu da satmak istiyor evini gidin satın onaylayın kendi payınızı da alın kenara koyun. Bir şey daha söylemek isterim annenizin birikmiş bankada parası vardıysa şayet vefatı halinde aile üyeleri gidip eşit hisseyle bölüşür imza atarlar. Babanız fırsatçılık yapıp sizin haberiniz olmadan tüm paraların üstüne konmuş olmasın. Bi ufak araştırma yapın derim ben. Biliyorsanız annenizin para yatırdığı bankaları ‘ annem vefat etti bu bankada hesabı vardı.’ diye konuşabilir ve yakın zamanda hesap kapandıysa babanızla uzun bir konuşma yapıp gerekirse dava açıp hasta annemden faydalanıp bizden para kaçırdı diyebilirsiniz. Ki böyle bir şey varsa evin tamamını istiyorum demek için elinizi kuvvetlendirmiş olursunuz.
 
Anlattiginiza gore babaniz aynı benim babam. Annemin 7 sinde pidenin yanina ayran almak istemedi para gitmesin diye. Annem ölüm dosegindeyken hemen avukat bulmus. Annemin 40 indan sonra hemen mirasta hakkını arttırmak için davayi patlattı bize biz şok.
Paraya da ihtiyaci yok ortak mallar dışında kirada 1 evi , 2 tarlasi yine kirada dukkani var. Babalar neden böyle kalpsiz acaba
Kazandı mi davayı, inşallah kazanamamıştır?
 
Ne sacma isler , yasinizi mi tutacaksiniz dava pesinde mi kosacaksiniz , insallah kisa surede sonuclanir
Onun yüzünden maalesef acımızı bile anlaysmadik. Hem annemin kaybının üzüntüsü, hem bu davaların şoku sinir stres derken maalesef hamileligimden bile bir şey anlayamadim ölü doğum yaptım.
 
Merhaba KK'nın sevgili aklı başında kadınları. Derdimle ilgili bana güzel yorumlarınızla yardım edebileceğinizi umuyorum. Baştan uyarayım biraz uzun olacak.

Başlıkta babam var ama hem annem hem babam cimriydi aslında. Ben 2. kez üniversite okuyorum öğretmen olup devlette çalışabilmek için. Geçen sene 3. sınıfa geçerken eşimle evlendik. Ben yazları çalışıyordum, geçen sene de okulla birlikte part time çalışabildim. Annemin iki evi var, biri yaşadığımız şehirde. Bu evi sevmediği için satmak istiyordu. Ama ben öğrenciyken destek olmak için bize daha düşük bir ücretten 2 yıllığına kiraladı, yani okulum bitene kadar diye. Bu arada biz aslında eşyalı bir eve geçmek istiyorduk ama annem çok ısrar etti. Yatak odası takımını alacağını söyledi. Eşim beyaz eşyaları aldı. Çeyizimde yemek takımı varmış ama annem bir türlü veremedi, görümcem yemek takımı hediye etti. Oturma odasını eski eşyalarla hallettik. Yatak odası takımını da almadı annem. Benim zaten yarın öbür gün atanıp başka şehre gideceğimi söyledi, ikinci el parça parça almaya çalıştı. Sonunda eşim boşver dedi, biz gidip yatak odası takımı aldık. Annem bana düğünde takmak için bilezik aldı ama sonra kaybettim deyip imitasyon taktı. Tabii bir yandan ruhsal problemleri çıktı sonradan annemin, bu yaptıkları bu yüzden olabilir. Bu arada babam hiçbir şey yapmadı. Evdeki temel gelir kaynağı da annem olmuştur hep. Bu kısmı ailemi biraz tanıyın diye anlattım.

Biz annemi aylar süren bir mücadele sonucu maalesef kanserden kaybettik. Artık son evredeydi. Hastanede dönüşümlü olarak refakatçi kalıyorduk. Bu arada babam sürekli annem adına vekalet alıp onun maaşını çekebilmek için uğraşıyordu. Kendi maaşının yetmediğini, borçların olduğunu söylüyordu hep. Bir gün annemin başında ben varken doktor "yakınlarını çağırın" dedi. Babama ve abime haber verdim. Abim geldi, babam da önce gelip sonra adliyeye koştu. Annemin banka hesabına erişmek için bir süredir uğraşıyormuş, tekrardan konuşmaya gitti öldükten sonra daha zor oluyormuş diye. Biz annemin başında korkuyla, sıkıntıyla beklerken o kadar duygusuzca davrandı ki babam. Sonunda annem birkaç gün sonra vefat etti. Haberi alıp hastaneye gittiğimizde babam mezar parasından bahsediyordu. Sonra annemin önce belediyeye götürülüp, orada yıkanacağını söyledi. Çünkü belediyeden malzemeleri biz sağlıyoruz demişler. Hastanedekiler hastanede yıkanıp götürülmesini tavsiye etti. O zaman kefen alınacak diye istemedi. Parasını ben vereyim deyince gidip aldı ve belediyeye gitmekten vazgeçti neyse ki. Taziyeye gelenlere pide söyledi. İş parasını vermeye gelince oyalandı durdu, acaba onun yerine ödeyen olmaz mı diye (Yanında amcam vardı ve durumları çok iyi, ondan veya abimden beklemiş olabilir). Sonradan da abime pideler pahalıydı demiş.

Gelelim bu miras meselesine. Acımız tazeyken bunları düşünmek istemiyorum aslında ama, şu an evinde oturduğum için en çok beni ilgilendiriyor. Babamın ağzını yokladım. Zaten o düşünmeye başlamış bile. Durum şöyle, babam o diğer şehirdeki evi satıcam demiş abime. Yani hep beraber karar vermek de yok. Babam da abim de ev istemez. İkisi de muhtemelen evleri satıp parasını bölüşmeyi düşünüyordur. Abim bu şehirde yaşamıyor zaten. Bu oturduğumuz evi satmayı da annem istiyordu. Şimdiyse ben bu evden çıkmak da, satılmasını da istemiyorum. Bu ev diğer evden daha değerli, farkı neyse verip ev sahibi olmak istiyorum. Benim düşüncem şuydu. Babamın bir evi vardı, şu an kentsel dönüşümde. Seneye iki ev verilecek kendisine. Kendi maaşı ve annemden gelen maaşı da olacak. Yani ne eve ne paraya ihtiyacı var. Ben ondan, "benim zaten iki evim var, annenizin evleri sizin olsun" demesini beklerdim. Bugün ağzını yoklayınca diyor ki yılbaşında hep beraber tapuya gidicez, evler üçümüze geçicek. Ben çok bozuldum ama bir şey demedim. Aslında kızmak, hesap sormak istiyorum ama. Sen kendini kurtarmışsın, biraz da bizleri düşün desem anlar mı, pek sanmıyorum. Abimle mi konuşayım, hep beraber mi oturup konuşalım? Yoksa sonuçta o da hak sahibi, denilecek bir şey yok mu? Ben üste parayı hem abime hem babama mı vereceğim bu durumda? Zaten babama öfkeliyim, bir de bu yüzden kavgalı mı olacağız şimdi bilmiyorum. Bu arada bizim 2 yıllık kiralama mevzusu daha sonra konuşularak 3 yıla çıkarıldı. Sözleşmede 2 yıl yazıyor, şu an 2. yılın içindeyiz. Sonuçta ben şu anda oturuyorum bu evde. Daha kira sözleşmemiz bile bitmemiş. Bu tapu işlerinin böyle acelesi var mıydı?
En basında aile evini kiralamaya sasırdım
ama okudukca o bisey degilmis.
Suan yasal olarak hakkınız eve kira ödüyorsanız,satılsın bütün miras.
Alın hakkınız neyse,yolunuza devam edin.
Suan kimse annenizin anısı flalan düsünmüyor.
AY mümkünsede babayla mesafe koyun araya.
Cidden annenizin ölümünden sonra(Allah rahmet eglesin)parayı mezara götüremeyeceğini görmemesi tam körlük.
 
X