ARABAM OLMADIĞI İÇİN UTANMAM VE ÇARESİZLİĞİM HAKKINDA LÜTFEN OKUYUN

arabamanifesti

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
29 Ağustos 2025
8
2
1
32
Merhaba, daha önce hiçbir derdimi bir yere sorma ihtiyacı hissetmemiştim ama arkadaşımın önerisiyle bu siteye sormak ve dertleşmek istiyorum.

Ben 32 yaşına yeni girmiş bir avukatım, avukatım dediğime bakmayın gelirim yüksek & düzenli değil. Ehliyetimi 18 yaşında aldım ama şu ana kadar hiç arabam olmadı. Bunun eksikliğini üniversiteden sonra bilhassa meslek hayatımda çok yaşıyorum. Ofisimi açtıktan sonra elbet alırım diye düşündüm, ben ofis açtım ve pandemi patladı o ara düşük kredi veriyorlardı tamam dedim şimdi çekip alayım, tam kredi çektim araba fiyatları da krediler düştü diye yükseldi. Daha sonra benim bu süreç içinde araba kullanma korkum da gelişti 2021'e geldiğimizde bir dönem elime çok iyi miktarda para geldi üstüne de annem bir birikimini de bana vermişti arabalara bakmaya başladım ama ofisimi idame ettirememekten korkup almadım. (içinizden araba da aslında avukatlık mesleği için vazgeçilmez olmazsa olmaz yatırım yapardın diyenler olabilir ben de böyle düşünüyorum, o an batacağımı ve paramın olmasını 2. el arabaya tercih ettim. Güzel para dediğim de ikinci el araçlara yetiyordu bu arada toplu geçtiği için iyiydi sadece ) her neyse gel zaman git zaman, arkadaşlarımın düğünlerinde gece beni bırakacak kimseyi bulamadığım taksi çağırdığım zamanlarda çok utanıyordum, artık ne kadar iyi niyetli olsa da ''biz bırakalım'' diye benim düşünmem gereken şeyleri başkaları sürekli sanki ben muhtaçmışım ki (bir bakıma evet) karşılamaya çalışıyordu. 2025 senesine geldik. Artık arkadaşlarımın beni almasından taksilerden otobüslerden bıktım, bu bardağı son taşıran damla da otobüste bir adamın beni ellemeye yeltenmesi ile oldu, kart bastıktan sonra ellerimden tutmaya falan çalıştı. Otobüs beklemek, binmek ve istediiğim yere gidememek beni artık çok üzüyor. Yurtdışına taşınacaktım, fakat hayatımdaki başka iş gelişmesinden dolayı en erken Şubatta taşınabileceğim fakat bu kasıma da sarkabilir (2026) iş gelişmesinden de elime para geçeçek ama yurtdışında başlayacak yüksek lisansım ve orda bir süre idare edebilmek için kullanmayı düşünüyorum. Ailemin durumunu ve bana nasıl araba almadıklarını sorarsanız bu durumun beni çok üzdüğünü ve düşünmemeye çalıştığımı söyleyebilirim. Bunu hiç açmak istemiyorum. Yalnız ben psikolojiye çok önem veren biriyim, babamın biz kucukken ve hep arabası vardı ama annemin yoktu ve hep araç sıkıntısı çektik. Bir şekilde halledildi ama benim bu kısır döngüde olmamın ve kendime blokaj koymamın sebebinin bir bakıma bu oldugunu düşünüyorum. Yine de üzülmekten ve çözüm üretememekten kendimi alamıyorum. O yüzden size soruyorum, 2. el konusunda arkadaşlarım beni korkuttu 0 araba da alamayacağım, 32 yaşıma geldim napacağımı bilmiyorum, gelirimden hep şüphe ediyorum, kirada yaşamıyorum çok da kazanamıyorum içimde hep arabam olsa da sanayiden çıkmayacak ve yalnız bırakılacağım korkusu var. Hayatımda babam (uzakta ve bu işlerden anlamaz) hariç hiç erkek yok. Arkadaşlarımdan utanmaktan bıktım, siz olsaydınız duruma nasıl bakardınız? Duygusallıkla birlikte kendimi iyi ifade edememiş olabilirim kusura bakmayın.

Bugüne kadar beklemişsiniz. Yurtdışına gitme durumunuz kesin ise bekleyin. Arkadaşım temiz ikinci el aracı bin beşyüz Euro ya aldı. Gayet de güzel araba. Orada alırsınız. Maddi durum varsa tabi onbeş bin Euro'ya sıfır ya da sıfıra yakın araçlar da var.

Hem trafik de yok. Ev olan yerlerde hız sınırı otuz. Herkes saygılı vs. Araç kullanmaya çok müsait

Zihninizde Araba almamaya karşı aşırı bir takıntı geliştirmişsiniz çok abartı bir şekilde hem de,kullanıcı adınız bile araba yani çok içselleştirmişsiniz

2. El ortalamanın biraz altında alırsınız onda trafiğe çıkarsınız araba biraz da şans işi sanayi durumları falan için ama en azından bu şekilde bi alın sonra maddi olarak düzelince değiştirirsiniz hem beceriniz gelişir,hem de otobüs taksiyle uğraşmazsınız

Avrupada ehliyet işi zor ama yeterli ders alırsanız halledersiniz. Ben türkiyede çok kullandığım için ilk sınavda geçmiştim ama diğer arkadaşlarım senelerdir sınavlara giriyorlar direksiyondan.

Benim de bir arkadaşım var bir türlü neden araba alamadığını anlamıyorum. Bana gereksiz ona önemli gelen harcamaları var (sürekli birilerini tebrik etmek için çiçek göndermek, pahalı hediyeler almak, kendine işlevsellikten ziyade görsel olarak hitap eden kırtasiye ürünleri almak gibi). Onun sizinki gibi ticari kaygıları da yok kariyerli bir memur. Belki siz de farkında olmadan daha düşük maliyetle halledilebilecek ihtiyaç ve istekleri daha yüksek maliyetlerle karşılıyorsunuzdur. Bir şekilde cesaret edip bir noktadan başlamanız gerek eğer burada yaşamaya devam edecekseniz.

Bu hesabı yeni ve sırf bu soruyu açmak için açmıştım kullanıcı adım o yüzden böyle ama haklısınız

2. el konusunda arkadaşlarım beni korkuttu
Ben bunu anlamıyorum cidden. O kadar insan 2.el kullanıyor dediğiniz gibi sanayiden çıkmama durumu yok. 0 alamıyorum diye arabasız kalıp rezil mi olayım.
Yakın zamanda ben de aldım ikinci el bi araba. Elhamdülillah bi sıkıntı yaşamadım. Ufak tefek sorunlar elbette olur ama bunlar da olacak...
Aracı araştıracaksınız. Bazılarınım kronik sorunları oluyor onları almayacaksınız... Gibi gibi seçenekler...
Gözünüzü karartın alın kendinize araba. İnanın neden şimdiye kadar almadım diyeceksiniz

Araba konusunda herkese fikir sorma. Erkekler de çok fazla bir şey bilmiyor.sadece arabanın muhabbetini çok yapıyorlar. O paraya onu alana kadar su kadar daha koy bunu al bilmem ne asla bitmiyor.
Bütceni belirliyorsun sahibindeni kurcaliyorsun biraz bayi geziyorsun sonra hayırlı bir araba olması için dua edip birine karar verip alıp geçiyorsun. Benim tek başına araba alıp kullanan arkadaşlarım var. Öncelikle gözünde büyütme halledemeyecegin bir şey değil. bir de vavacars gibi yerlere de bakabilirsin. Almayı da sürmeyi de gözünde büyütme.

Son düzenleme:
Yurt dışına girme ihtimalim olsa, araba en son derdim bile olmazdı cidden. Bu güne kadar bir şekilde idare etmişsiniz, biraz daha idare edin orada daha iyisini daha uyguna alırsınız bana göre.

Kiralayınca çarparsam korkusu var
Biraz rahat olun bence. Böyle yaparak hep olumsuz şeyleri çekersiniz.
Bildiğim kadarıyla sigortası var kiralık araçların. Bence çok güzel bir öneri. Kiralayın, kendinizi bir deneyin, sonra 2. El de olsa bir araç alın .

Ben ilk arabamı 26 yaşında 2.el aldım. 6 sene kadar kullandım hiç de bir şey olmadı. Sanayiye fln da gitmedim. Hayatımda verdiğim en doğru karardı. Sonra nasip oldu sıfır araç aldım. Ama almasaydım da o araçla devam ederdim hayatıma.

Siz de aldığınızda niye kendime böyle eziyet etmişim diyeceksiniz.

Kiralayınca çarparsam korkusu var
Carpin sorun olmaz, sigortalaniyor zaten kiralama asamasinda.

Yalniz araba alamadigi icin utanc duyan ilk sizi görüyorum ya da bunu dile getiren diyeyim, bu kadar kahirlanacak birsey degil bu, olsa ne guzel ama olmayincada olmuyor dert etmeyin.

Ben bekarken arabayla okula, ise gidip geliyordum, arac benim degil evin ortak arabasiydi, sonra kendim birikim yapip kisisel arabami almistim babamin ustune (sigorta bedeli dusuyor diye) evlenirken onu sattim, cocugum olana kadar arabasizdim. Cocugum olduktan sonra babam birikimlerine ek yapip araba almama destek oldu, arabasiz olmaz diye, yani ortalama 5-6 yil arabasiz gezdim, hicte bi yerim eksilmedi.

Yani ben isim geregi sehir merkezinde calistigim icin cok elzem bir durum olmadikca arabayla ise gitmiyordum, park sorunundan oturu ki bence arac kullanmak bu dunyayada iyilik degil. Su andada cocuklarimla bir yere gitmedikce kontagi cevirmiyorum, hem benzin pahali, hem trafik cok, hem karbon ayak izimi azaltmam gerektigine inanıyorum.

Sizde dert etmeyin, alirsiniz iyi kötü bir araba, butcenizi soylerseniz fikir verebilirim.

Aileniz size araba almak zorunda değil. Sizi okutup meslek sahibi yapmışlar, anneniz birikimini de vermiş daha ne olsun. Umarım korkularınızı yenebilesiniz.
Birikim aslında benim içindi ama enflasyonda eridi, ailem yapmak zorunda değil ama evin tek kızı olduğunda insan bir de toplu taşımada tacize uğrayınca değersiz hissediyor. Teşekkür ederim

Arabaya neden bu kadar anlam yüklediniz ki?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…