Arkadaşımın kızı

annelik yolunda

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
20 Mayıs 2024
1.717
2.289
53
27
Uzun zamandır aklımı kurcalayan bir konu var aslında çok da üstüme vazife değil belki ama siz bu duruma şahit olsanız ne yapardınız merak ediyorum.
Yakın bir arkadaşımın 3 yaşında kızı var, kız nerdeyse hiç konuşmuyor başta ülke değiştirdikleri için dil karmaşası yaşıyor olabileceğini düşündüm ama gözlemledikten sonra fikrim değişti. Çocuk çok küçük yaştan beri sürekli ekran maruziyeti yaşıyor oturmaya gittiğimizde ya da onlar geldiğinde bile tv sürekli arka planda açık. (Bebeğim doğduktan sonra ben açmıyorum). Hala bez kullanıyor, şarkıları takıntılı biçimde tekrar ediyor, adıyla seslenildiğinde cevap vermiyor, yapma denildiğinde aldırmıyor, sürekli çığlık atıyor, kendi etrafında dönmeyi seviyor. Doktora götürmesini tavsiye ettim doktor akrabasına danıştığını (başka branşta) normal olduğunu söyledi. Belki de götürmedi bile sadece çocuğunda bir gariplik olduğunu kabul etmek istemiyor. Yaşadığımız yerde çocuk aşıları ücretsiz mesela ben türkiyede yaptıracağım diye direttiği için rota aşısı ücretli diye yaptırmamış ve çocuk virüsü kapıp hastanede yattı. Üstelik ilk çocuk sorunlu olduğu halde şimdi ikincisine hamile. Yani sadece çocuklara üzülüyorum yoksa kimseye annelik öğretecek halim yok. Bana da çok yardımı oldu o yüzden araya mesafe koymak istemiyorum kötü biri değil zaten az bir araya geliyoruz. Ama söylemesem gönül razı değil söylesem de olmuyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

Doktora götürmesini tavsiye ettim doktor akrabasına danıştığını (başka branşta) normal olduğunu söyledi.
Soylemissiniz zaten. Bir etkisi olmamis. Sosyal hizmetlere sikayet edemeyecekseniz yapabileceginiz birsey yok malesef.

Ben olsam gene de söylerdim, bahsettiğiniz durum ciddi gibi görünüyor. Dil sorunları da varsa ne kadar erken (Türkçe ya da hangi dili konuşuyorsa çocuk) bir pedagog ya da çocuk psikiyatristi mi neyse aramaya çalışırlar. Bozulursa da kendi sorunu çünkü siz çocuğun hayrına yapmış olacaksınız. Kendinizi ekstra üzmenize gerek yok, doğrusu söylemek.

Kendine iyi olmayan kimseye iyi olamaz
Gösteriştir menfaatir iyiliğinin sebebi
Anlatığınız belirtiler bariz otizm belirtileri
Bazıları anne baba olmamalı
Direk otizm diyemem ama ben de en azından spektrumda olduğunu düşünüyorum. Erken müdahale edilse belki gelişme sağlanabilir ama maalesef çocuk kimsenin umurunda değil zaten baba da çocukla hiç ilgili değil.

Yani normalde baskasinin cocugu kimseyi ilgilendirmez derim ama okul caginda iste bir cocuk herkesin sorununa donustugu icin (gecen haftalarda otizmli bir cocugun basina gelenler malum) ben olsam direkt soylerdim, bu cocukta bir sorun var, doktora gitmeli diye.

Ekran maruziyeti olmadığı halde aynı hareketleri yapan çocuğuma "sorunlu" denildiğini sizden duydum. Çocuk ya hani bunlar her çocuk kendine özel 2 yaşında konuşanda var 3 yaşında konuşmayanda var. Kıyas yaptığınız için sizin çocuğunuza göre bazı hareketleri anormal olabilir ama herkesin çocuğu bir diye bi kaide yok.

Anlattığınız belirtiler otizm gibi maalesef arkadaşınız birkaç kere daha uyarmak dışında yapabilecek bir şeyiniz yok. Çocuğun birileriyle iletişimi var mı peki annesiyle mesela

Benim çocuğum onunkiyle kıyaslanacak yaşta değil ama başka çocukları gözlemlemiş biri olarak normal olmadığını anlayabiliyorum. Tabi ki her çocuğun gelişimi farklı olabilir.

3 yaşında çocuğunuz adıyla seslendiğinizde cevap vermiyorsa bence endişe edin

Benim çocuğum onunkiyle kıyaslanacak yaşta değil ama başka çocukları gözlemlemiş biri olarak normal olmadığını anlayabiliyorum. Tabi ki her çocuğun gelişimi farklı olabilir.
Bana otizmden çok ekran maruziyeti konusunda aşırı uyarılmış bi çocuk gibi geldi. Verdiğiniz örnekler tek başına yeterli değil mesela çocuk konuşmasa bile "dur,yapma" komutlarından hariç iletişim kurulabiliyor mu? Mesela herhangi bi eşyayı gösterip bunu bana getirir misin? Dediğinde anlıyor mu. Tamamen mi iletişime kapalı çünki bildiğim kadarıyla otizmde bu örnekte var.

Gecen hafta otizmli cocuga ne oldu ki. Yani ne yazsam bulabilirim Google da haber detayı fılan?

Nasıl yazsam çıkmadı da merak ettim konuyu

Direk otizm diyemem ama ben de en azından spektrumda olduğunu düşünüyorum. Erken müdahale edilse belki gelişme sağlanabilir ama maalesef çocuk kimsenin umurunda değil zaten baba da çocukla hiç ilgili değil.
Bir çocuğun geleceği benim arkadaşlık ilişkilerimden daha önemli açıkçası.
Ben söylerim, uyarırım arkadaşlığımda bitecekse bitsin.
Anne ilgileniyor deseniz ağzımı açmam zaten farkındadır kadın yarasını deşmek istemem ama bahsettiğiniz gibi bir ebeveyne söylerim uyaririm.
Zaten sizde söyledikten sonra kendine bile itiraf edemedikleriyle yüzleşir bir süre sonra ama aşı mevzusunada bakınca kafa yapısı az çok belli oluyor.
Yurt dışında yapmamış aşıyıda gelmiş Türkiye'de yapmış sanki burdaki aşıları babasının oğlu üretiyor allah bilir neler geçiyor o kuşa bile taksan ters uçacak aklıyla

Çocuk gelişiminde bir üst sınır vardır ama. Belli bir aydan sonra konuşmuyorsa, seslenince tepki vermiyorsa her çocuk başka denemez. Gelişim basamaklarında şu ay ve bu ay arasında yapması gerekenler vardır yani.

Rota aşısının ücretli olduğunu bilmiyor muydu Türkiye'de yaptırıcam diye diretirken, bunun zaten belirli ayları var zamanı var kaçırılmaması gereken. Şu anda bile 2500 tl rota aşısı çok mu pahalı geldi neden yaptırmadı?

Anlattığınız belirtiler otizm gibi maalesef arkadaşınız birkaç kere daha uyarmak dışında yapabilecek bir şeyiniz yok. Çocuğun birileriyle iletişimi var mı peki annesiyle mesela
Yani kendi kendine konuşur gibi sesler çıkarıyor ama annesi de anlamadığını söylüyor aralarında bir iletişim yok bence

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…