Arkadaşlar,ikiz annelik dönemi nasıl geçiyor?

Aşk doktoru diye bildiğimiz Mehmet Coşkundeniz ve eşi Derya Coşkundenizle doktorlarımız aynıydı,şimdi onların da Derine ve mavi adında iki kızları var,

Deryacığımın araştırıp yazdığı güzel bir yazıyı twitter da Mehmet Bey paylaşmış,

"Amerika Utah Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre ikiz anneleri tek çocuk annelerine göre daha çok yaşıyormuş. Güne bu haberle başlamak benim gibi bir ikiz annesine iyi geldi. 60 bin kadından 4600’ü ikiz annesiymiş. İkizlerin bakımının zorluğu kadınları daha zinde tuttuğu için ömürleri de daha uzun oluyormuş. Zinde tuttuğu kesin. Sürekli bir koşturmaca içinde olmak zorunlu olarak dinç olmayı gerektiriyor.

Düşünüyorum da hasta olduğum zamanlar kolumu kaldıramayacak durumda olsam bile ikizlerin peşinde koşarken attığım terle daha çabuk sağlığıma kavuşuyorum. Fakat acaba bu üniversite ikiz annelerinin ruh sağlığı üzerinde de aynı sevindirici haberi verecek araştırmayı yapmış mı? İkiz annelerinin sinirleri sanki bir parça daha çabuk yıpranıyor bana kalırsa.

Geçen gün çocukluk arkadaşlarım olan ikizler Ertaç ve Sertaç’ın doğum günündeydik. Bana küçükken annelerini nasıl delirttiklerini anlatıp durdular. İki haşarı ikiz erkek çocukla nasıl başa çıktığını bir ara Neşe Teyze’den öğrenmek istiyorum. Tek yumurta ikizi olup birbirlerinin kopyası olan bu kardeşlerin doğum gününe giderken sevgili eşimden (yorgunluktan kaynaklandığını düşünüyorum) en can alıcı soru geldi. “Biz şimdi hangisinin doğum gününe gidiyoruz?” Dönüp şaşkınlıkla baktım, o da sorusunun saçmalığının farkına vardı ve yol boyu gülme krizine girdik.

İşin garibi ikizler büyüdüğünde artık kendi arkadaş çevrelerini oluşturacak ve aynı doğum gününe kendi arkadaşlarını çağıracaklar. İşler o zaman biraz karışıyormuş. Birinin arkadaşı diğerinin de doğum günü olduğunu unutup sadece kendi arkadaşının doğum gününü kutlayacakmış. Ben de bunları benim ikiz arkadaşlarımdan öğrendim.

YAKUP İLE AYS

İkizler her ne kadar aynı ana rahmini aynı zamanlarda paylaşıp aynı gün doğmuş olsalar da karakterleri birbirlerine hiç benzemez. Biri daha dominant yani baskın diğeri daha içine kapanık olur. Biri daha idare edilen, biri daha idare eden olur. Mesela benim kızlarımdan biri salıncakta sallanmayı çok severken diğeri onu sallamayı daha çok seviyor.

İkizler büyüdükçe aralarındaki rekabet de büyüyecek. İkizlerin arasındaki rekabetin kutsal kitap İncil’deki örneğini aktarayım sizlere. Yakup ile Ays İncil’e göre ilk ikizler. Hz İbrahim’in oğlu, Hz İshak, Sare ile 40 yaşındayken evlenmiş. Sare’nin çocuğu olmuyormuş. Dualarının sayesinde ilerlemiş yaşına rağmen bir mucize gerçekleşmiş ve Sare hamile kalmış. Karnında iki çocuğun kıpırdadığını hissetmiş Sare ve anlamış ki bunlar ikiz. Fakat ikizler sürekli kavga ve çatışma halindeymişler.

Burada küçük bir not ekleyeyim, bu anne karnındaki kavga durumlarını çoğu anne hissediyor. Uzman Psikolog René Zazzo bu durumun adını “Rébecca sendromu “ yani Sare Sendromu (Sare, İncil’de Rebecca) olarak adlandırmış.

Gelelim hikayenin devamına, Yahweh, Sare´ye : “Sütünü bağışlayacaksın, senden var olan iki halk oluşacak. Bir halk diğerini hakim edecek (dominant). İlk doğan diğerine hizmet edecek” demiş. Doğumda ikinci bir kavga oluşmuş. İncil’e göre, Ays ilk doğmayı başarmış fakat Yakup Ays’ın topuğundan çekmeye çalışmış (Jacob = Yakup, İbranice topuk demekmiş). Bu değerli bilgiyi benimle paylaştığı için Asya’ya teşekkür ederim.

İKİZ PEDAGOGU

Çok değerli piskiyatrmız Doktor Nihat Kaya ile karşılaştık geçenlerde. Kendisine Türkiye‘de sadece ikizler üzerine uzmanlaşmış bir pedagog ya da psikolog olup olmadığını sordum, “Bildiğim kadarıyla yok” dedi. Sonra aslında bunun ne kadar büyük bir kayıp olduğunu ekledi. Bu konuda gerek yurt içinde gerek yurt dışında çok büyük bir araştırmaya girdim sevgili okur. Çok yakında ikiz anne babalarını sevindirecek faydalı kaynaklarla geri döneceğim. Benden ayrılmayın."......

Son düzenleme:
selam kızlar nasılsınız...ufaklıklar peşlerinden çok koşturuyor sanırım..kimsecikler yok burda....

canım aynen öyle ben daha yeni rahatldım ..bir de şimdi havalar ısınınca e bebeklerim evde daha cok sıkılıyorlar ..hal böyle olunca da kosturmaca artıyor haliyle..sen nasılsınnnn

canım aynen öyle ben daha yeni rahatldım ..bir de şimdi havalar ısınınca e bebeklerim evde daha cok sıkılıyorlar ..hal böyle olunca da kosturmaca artıyor haliyle..sen nasılsınnnn

iyiyim canım sağol.......işiniz zor allah yardımcınız olsun..........benim ikizlerim büyüdü..9 aylık oğlum var.inan çok zorlanıyorum..ikizlere nasıl bakmışım diye kendime hayret ediyorum....allah sabrını veriyor...............

Selamlarr,
ben giremedim bugün,hem misafirlğimiz vardı,hem de eve gelince de yarın tatile çıkıyoruz,onun hazırlıklarını yaptım,
iki çocuk tümüyle bana bakıyor,bu işlerde cabası oluyor,yine de ortalık hiç derlenip toplanmıyor,

Neyse,kızlarla ilk tatilimizi yine 19 Mayıs ayında yapmıştık,o zaman 8 aylıktılar,
şimdi 20.aylarındalar maşallah,daha farklı bir tatil olacak kızlarla inşallah,
geçen yıl iki çocukla gidilirmi delimisin diyenler bu yıl yine bari birni bize bırak dediler ama geçen yıl gidildiyse bu yıl haydi haydi gidilir bence

Ha bir de geçen yıol bilgisayarımı götürmüştüm,bu yıl götürmiycem
Herşeyin herkes için iyi olmasını diliyorum,önce havalarınn tabi..

hymarrycim iyi tatiller belki bitmistir bile nasıl gecti neler yaptınız anlatırsın bir ara

şuan 9 10 aylık oldular diyene imrenerek bakıyorum Allahım benimkiler nezaman büyüyecek diyorum ve çoğu zaman imdattt diye çığlık atasım geliyor ve benim birde 2.5 yaşında kızım var iki katda onun zorluğu var ve birde hastalıkları olmasa doğduklarından beri rahata eremedik sağlık konusunda Rabbim sağlık güç versin inşş...cümlemize...

dur kuzum dur bizde kolay gelmedik buralaraaaa.....çoooook imdaaaaat diye çığlık attık

allah yardımcın olsun canım..ama inan bi süre sonra arkana bakınca kısa geliyooo..bu upuzunn günler...cok haklısınnnnnn

hymarrycim iyi tatiller belki bitmistir bile nasıl gecti neler yaptınız anlatırsın bir ara
selam canım hoşgeldin,ben de hoşgeldim,
dur temizlikteyim,yazayım bi ara uzun uzun
sende hoşgeldn tatlım,
seni hamilelikten tanıyormuyduk,hatırlayamadım,yoksa yenisin de ben mi eski kaldım
ya inan öyle çabuk geçiyor ki,fakat zor zamanlarındasın,ondan geçmek bilmiyor,her geçen gün daha güzel ve zor olacak inşallah :84:
ya kışlar zor geçiyor,sanırım son kışlara denk geldi,mübarek havalar da bir düzelmedi,olur hastalıklar napıcan,sakınma inann
dur kuzum dur bizde kolay gelmedik buralaraaaa.....çoooook imdaaaaat diye çığlık attık
hoşgeldin çıtır hatun,naberrrrr

yeniden selamlarr,
çok güzel bi tatilden sonra evde çamaşırları yıkıyorum halaa:86:
fakat o bile güzel..
tatil kızlara da,bana da çok iyi gwldi,beraber ilk uçak seyahatimizdi,hiçbir esnada bana hiç zorluk çıkarmadılar,
çünkü artık etrafı inceliyor,insanlara laf atıyor,iletişim kuruyorlar,
beslenme süreleri bebeklikteki gbi değil,daha uzun,artık bizim yediğimiz herşeyden yiebiliyorlar,bu yüzden zorlukları geçen yılki tatile göre daha da azdı,
oraa gittik,yediğimiz önümüzde,yemediğimiz arkamızdaydı,
sabah kalkıp kahvaltı yapıyor,sonra havuza yada denize gidiyorduk,
sürekli pehlivan gibi yağlandık,çünkü yanmalarından korktum doğrusu,
sarem benim gibi beyaz olduğundan hemen pembeleşti,gün aşırı çıkardım sonra güneşe,
havuzda uyutma odası vardı,meyvelerini,çorbalarını orda içirip uyutup iki saatten fazla kendim havuzda vakit geçiriyordum,uyanınca dışarı çıkıp kendimiz yemek yiyiorduk,bazen kreşe bırakıyordum orda belirli arkdaşlar bile edindiler,anneleriyle beraber bırakıyorduk çocukları,yemek yiyip tekrar alıyorduk,
her havuz ve yemek sonrası odaya girip beraber tekrar küvette vakit geçiriyordu kızlar,
sonra park,akşam yemeği ve erken uyku sonrası biz de eşimle keyif yapıyorduk geceye kadar

tatile eçıkabilirmiyim diyenler olabilir,biz hiç pişman olmadık,her zevki beraber tatmak istedik,zor da olsa güzel oldu hep,
şimdiden yeni tatiller peşindeyiz

Son düzenleme:
hymaryy selam canım ve ıkız annelerı...masallah ya tatıle gıttın dondün yanı ....ınan ben korkuyorum uzun yolculuktan cok mızmız benımkıler bakalım naparım ......herkes nasıl ..havalar hala duzelmedı yın e yagmur gelecekmıs ....optum bebıslerını

selam hymarry cok sevindim tatilin güzel gecmesine...kızlara da masallah üzmemisler annelerini..bizde temmuzda gidicez..merak ediyorum napcaz ama umarım mutlu döneriz..bizde ucakla gitmeyi düsünüyorus..ben kızımdan biraz süpheliyimmm..yol tutup cabuk cıkarıyor..ama umarım ucakta bu sorun olmazz...

muallimcim senin de kısceler kocaman olmus masallah..nasılsınız iyi mi yavruların..

diğer arkadaslar size de selammmm

muallimimmm canım maşallah büyüttün bak sen de kuzuları,
ama zor tabi,hep söylüyrum ,tebrik ediyorum,.çok çok öp benim yerime yanaklarından
Seni üçüzlerde yazılarından takip ediyorum,
Rabbim kuvvetimizi arttırsın inşalahh,,

zuzucum temmuz sıcak bir dönem,benim bi kızım hemen kızardı ancak akşam güneşine doğru çıkarıyordum,çok dikkat,pehlivan gibi bol bol yağğğ
benim kızımın biri de hep kusardı,ama uçakta birşey olmadı,yeni yedirmemiş olmanı tavsiye ederim aklıma gelen bu canım,
ne olursa olsun,herşeye rağmen dinleniyor insan..

canım oooh valla öyle bir anlatmışsınki ben gitmiş dinlenmiş gibi oldum neresi burası canım yaa

canım oooh valla öyle bir anlatmışsınki ben gitmiş dinlenmiş gibi oldum neresi burası canım yaa

Canım Analyada bir oteldi,
güzel herşey düşünülmüştü,Türkiyenin en geniş alanlı otellerinden biriymiş,hakikaten öyleydi,
arzu edersen özelden yazarım,
erken rezervasyonda inanılmaz avantajlı oluyor,
0-5 yaş arası ücretsiz üstelik,odaya bebek beşiği de koyuyorlar misss..

selam hymary ne guzel tatıl ypmıssın ohhh ıyı olmus...buyuyolar canım ya cok sukur rabbım hepsıne saglık ve afıyet versın....senınkıler nasıl
zuzu canım nasılsın ..zaman cabuk gecıyo gercekten omur bır su mısalı..........guzel bır omur versın rabbım....ıyı geceler kızlar sanırım herkes tatıl pesındeee aman ıyı olun.........

merhaba kızlar bizde tatilimizi yaptık geldikkkkk
muallim iyiyim canım dinlendim geldim şükür sende iyi bak kendineeee
öptümmm

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…