Bir insanı iğrenç, nefretlik yapan çok şey var da fazla kilolar bunlardan biri değil. Alt tarafı kilo yahu, tamam görüşünüzden memnun olmayabilirsiniz ama bu gözünüzde büyüttüğünüz gibi üstünüze yapışmış, yenilmesi imkansız bir düşman değil. O yüzden kendinize hakaret etmeyi bırakın. İradesizlik genelde insanın ruhsal, manevi bir açlığından ortaya çıkıyor. O zaman belki de sizi doyuracak, motive edecek başka şeyler bulmanız gerekiyor. Yemek yemeyi aklınızdan çıkaramıyorsanız, ayaklarınız sizi mutfağa sürüklemek isterken tutunacağınız bir hobi, bir uğraş gerekiyor. Ben spor yaparken çok mutlu olurum, bu da beni motive eder mesela. Bir iki gün yapmayayım, kendimi battı balık yan gider psikolojisiyle abur cubura vermiş buluyorum bazen. Oysa şöyle bir saat spor yaptıktan sonra sağlıklı besleneyim, şu kaç kalori, bunu yememe gerek yok zaten bir yararı da yok kafasına geliyorum. Spor yapmak istemediğimde yürüyüşe çıkıyorum. Ya da nefsimi köreltecek masum atıştırmalıklar hazırlıyorum. Masa başı çalışıyorsanız, çalışırken sürekli bir şeyler yeme alışkanlığınız varsa, öncelikle bundan kurtulmalısınız. İlla bir şeyler yiyecekseniz, havuç, salatalık gibi az kalorili, ağız oyalayıcı şeyler tüketin. Evden işe, işten eve bir hayat insanı bunaltıyor, o bunalmayı yemekle eğlenceli hale getirmeye çalışıyor olabilir bilinç altınız. Bu döngüden kurtulun. Gezip görecek çok şey var. Tek başınıza başaramıyorsanız, diyetisyeni var, psikologu var. Allah çaresiz dert vermesin, kilo nedir yani?