Artık katlanamıyorum!!!

cosmicpower

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
22 Şubat 2009
79
0
86
Diğer
yeni işime başlayalı daha 3 ay oldu fakat artık iş hayatından bezmiş durumdayım.heyecanla hevesle başladığım işe artık gitmek bile istemyorum.sebebi çalıştığım yerdeki insanların bana robot muamelesi yapması.insanların hata yapabileceği akıllarının uçlarından bile geçmiyo.5 parmağın 5 i de bir değil.birimiz 2 hata yapar birimiz hiç hata yapmayız.ben hatalarımdan ders çıkarmayı bilen insanım aynı hatayı 2.defa yapmam.fakat çalıştığım yerde hergün bi eksiğimi canla başla çıkarmaya çalışıyolar.en ufak bişey bile olay oluyo.çünkü onlarda korkak.işten atılma korkusuyla yaşayan insanlar.korkak olduklarından dolayı kendi haklarını bile arayamayan insanlar korkak olduklarından kendi işlerinin dışındaki işlere bile bakıyorlar.ben artık katlanamıyorum arkadaşlar hata bende mi bilmiyorum.ben onlar kadar ''yırtık'' değilim ondan mı oluyo bütün bunlar anlamıyorum.yorumlarınıızı bekliyorum

daha çok yenisin

alışırsın belki

onlara uyum sağlamaya çalış bence

hadi 1-2kişiden bahsetsen anlıycam

fakat herkesin öyle olduğundan bahsediyorsun

demekki orada sistem öyle öyle dönüyor

yada sen onlara göre farklısın

zaten herşey sistemden kaynaklanıyor.ama bukadar korkak olmaya gerek yok öyle değil mi?onlardan ne farkım olabilir anlamadım.ben uyumsuz biri değilim onlara yeterince ayak uyduruyorum.

iş hayatına yeni girmişsin canım.kaydirigubbakcemile3
yakında sende canavara dönüşürsün merak etme.. :1ninca:
o ilk çömez anlarım geldi şimdi..

hangi işte çalışıyorsan çalış, hep aynı sorunlarla karşılaşacaksın. iş hayatı böyle, zamanla alışırsın..

sabırlı olman senin yararına olacaktır

ayyyyy akademisyenlerde acayip çekememezlik olur ...en iyi olanın kendisi olduğunu sanır herkes.hele birde çalıştığınız ortamda bayanlar ağırlıktaysa vay halinize ! arkadaşım sakın ezik durmayın.pat pat lafları söyleyin, sizin onlardan eksiğiniz olmadığını belli edin davranışlarınızla.

yeni oldun için çaylak muamelesi yapıyo olabilirler zamanla onlar sana sen onlara alışırsın..her yeni gelene yapılır bunlar...tabi sende altta kalmakaydirigubbakcemile

şuan aynı sıkıntıları bende yaşıyorum...

2 ay önce mutluluktan uçtuğunuz haberler kısmına atamam çıktı dye yazmıştım..sevinçle başladığım yeni işyermde o kadar mutsuz hissediyorum ki kendimi....

3 yıllık hemşireyim ve yoğun bakım tecrübeliyim; ama çalıştığım yerdeki 15 yıllık hemşireler kendileriyle beni kıyaslıyorlar, öğretici olmak yerine yıkıcı olma eğilimindeler.

6 hafta geçti işe başladığımdan bu yana.şuan çok şükür psikolojim daha iyi. onlar bana alıştı ben onlara...

bence işyerindekilere ve kendine zaman tanımalısın.birşeyler iyice rayına oturduğunda inan kimse sana ses çıkaramayacak.sadece sabır de ve beklea.s.

umarım kısa sürede ferahlarsın canımopuyorumnanaktan

Ben pek anlayamadım nedense.
Yırtıklar mı korkaklar mı?Genelde yırtık insanlar korkak olmaz diye düşünüyorum ben çünkü..

Yani iş kaygılarından bahsetmişsin.Ekmek aslanın midesinde herkes çoluğuna çocuğuna ekmek derdinde bu yüzden hata yapılmasını istememeleri normal.

Ama kendi işlerini bırakıpta senin hatanı aramalarını pek anlayamadım.Yoksa senin işten ayrılman bunlara bi kazanç mı sağlayacak?

Sende hatasız olmaya çalış canım.
Yada senin üstün kimse onunla bu durumu açıkca konuş.
Yeni olduğunu hatan olabileceğini,fakat senin amacının işini en iyi şekilde yapmak olduğunu anlat.
Belki bu işine yarayabilir.
Hepimiz hata yaparız insanız sonuçta

Bu sene İşletme dersinde Mobbing konusunu işlemiştik..Malesef iş yerlerinde özellikle yeni işe başlayan insanların uğradığı psikolojik şiddetdir.Biraz bilgi topladım sizin için umarım yardımcı olur,unutmayın tek değilsiniz sizin gibi binlerce insan var... a.s.

Mobbing Duygusal bir saldırıdır. Kişinin saygısız ve zararlı bir davranışın hedefi olmasıyla başlar. İşverenin İma, alay ve karşısındakinin toplumsal itibarını düşürme gibi saldırgan bir ortam yaratarak onu işten çıkmaya zorlamasıdır.

Kişiye yönelik, yaş, ırk, cinsiyet gibi herhangi bir ayrımcılık olmadan, taciz, rahatsız etme ve kötü davranış yoluyla herhangi bir kişiye yönelen saldırganlıktır. Kişiyi iş yaşamından dışlamak amacıyla kasıtlı olarak yapılır.

Hangi işyerlerinde ve hangi kişilerin mobbinge uğradığına bir göz atacak olursak; (Bir araştırmaya göre) kar amacı gütmeyen kuruluşlar, okullar ve sağlık sektöründe mobbing daha yaygındır. İşsizliğin yüksek olması ve çalışanın değersiz görülmesi de mobbingin oluştuğu işyeri sayısını artırmaktadır. Sonuçta her işyerinde ve her türlü kuruluşta olabilir. Organizasyon bozukluğunun daha fazla olduğu işyerlerinde ise disiplin getirmek, verimliliği artırmak, refleksleri koşullandırma (askeri disiplin) amacıyla yapılır. Psikolog Michael H. Harrison, Ph.D., yakın zamanda A.B.D.’de 9,000 kamu çalışanı üzerinde yapılan araştırmada, kadın çalışanların %42’sinin, erkek çalışanların ise % 15’inin son iki yılda zorbalığa uğradığını, bunun kayıp zaman ve verimlilik açısından 180 milyon dolara mal olduğunun hesaplandığını belirtiyor. Leymann İsveç’te intiharların %15’inin mobbing kaynaklı olduğunu söylüyor.

Mobbinge uğrayanların genel özellikleri ise aşağıdaki sıralamada yeralmaktadır.

• İşini çok iyi, hatta mükemmel yapan,
• İlişkileri olumlu ve çevresindekilerce sevilen,
• Çalışma ilkeleri ve değerleri sağlam, bunlardan ödün vermeyen,
• Dürüst ve güvenilir, kuruluşa sadık,
• Bağımsız ve yaratıcı,
• Zorbanın yeteneklerinden üstün özelliklere sahip olan.
• Bazen de işyerinde sessiz, iletim kuramayan işçilere yönelebiliyor.
• Zorbanın genel özellikleri ise (Leyman) aşırı kontrolcü, korkak, nevrotik ve iktidar açlığı gibi niteliklerle tanımlanır.
Aslında mobbingcinin ve kurbanın kişilik özellikleri ve işyeri koşulları bize mobbingin nedenlerini açıklıyor. Leyman bunları 4 başlık alında topluyor.

Bunlar;
1. Birisini bir grup kuralını kabul etmeye zorlamak,
2. Düşmanlıktan hoşlanmak
3. Can sıkıntısı içinde zevk arayışı
4. Önyargıları pekiştirmek olarak sıralıyor.

Bunlara ek olarak Mobbingcinin kötü kişiliği, bunu patron olması nedeniyle ilahi hak olarak görmesi, şişirilmiş benmerkezcilik, narsist kişilik, çocukluk travmaları vs. de sayılabilir. Bodsky Taciz edilmiş çalışan adlı kitabında; “taciz ya da rahatsız etme, insanların kendilerini ayrı tutma ve ayrıcalıklarını koruma için kurulu bir işleyişin olmadığı zaman başvurdukları bir yoldur” şeklinde tanımlamaktadır.
Mobbing bir anlaşmazlıkla başlar, bu işin akışına ilişkin ya da bir davranışa ilişkin v.b olabilir. Daha sonra zorbanın saldırgan eylemleriyle devam eder, saldırganlığa zorbanın dışında yönetim veya iş arkadaşlarınızda katılabilir. Bir sonraki aşamada ise; sorunun kaynağı, problemli ya da akıl hastası olarak damgalanırsınız. Süreç işinize son verilmesi yada sizin ayrılmanızla tamamlanır.

Ayrılmanızda işinize son verilmesi de çoğunlukla mobbingin bitmesine yetmez çünkü benzer bir iş kolunda çalışacağınız zaman artık referanslarınız kirlenmiş olur. Ya kötü huylu ya asi ya da işten anlamaz olarak artık damgalanmışsınızdır.

Bu süreç işlerken çalışanların karşılaşacakları olaylara bir bakalım.

1. Çalışanların Şerefi, doğruluğu, güvenirliği ve mesleki yeterliliğine saldırılar başlar, (mesleki yeterlilik sorgulandığı zaman bu o kişiye güvenilemeyeceği anlamına da gelir eğer mobbinge uğrayana güvenilmiyorsa yaptıkları iş değersizdir ve kendileri de)
2. Olumsuz, küçük düşürücü, yıldırıcı, taciz edici, kontrol edici iletişim kurulur (verilen süre içinde başarılması zor görevler vermek, izole edilmek, bilginin saklanması, kuralların sıkça değiştirilmesi)
3. Doğrudan ve dolaylı, gizli veya açık yapılması, (göz teması kurulmaz, tutarsız gösterilirsiniz, görmezden gelinirsiniz, yetkileriniz azaltılır)
4. bir veya birkaç kişi tarafından yapılması (bu duruma bazen yöneticiler ve çalışanlar da katılır)
5. sürekli, çoklu ve sistemli bir biçimde zaman içinde yapılması (mobbingin sıklığı ve süresi zararı büyütür,)
6. hatanın kurbandaymış gibi gösterilmesi (aniden yetersizmişsiniz gibi gösterilir, önceden şikayet konusu olmayan bazı hatalar sorun yaratmaya başlar)
7. kurbanın itibarını kaybetmeye, kafasını karıştırmaya, yıldırmaya, onu yalıtmaya yönelik olması ve onu teslim olmaya zorlaması (utandırma eylemleri yapılır)
8. kişiyi dışlama niyetiyle yapılması
9. işyerinden ayrılmayı kurbanın tercihiymiş gibi göstermek.
10. örgüt yönetimi tarafından hoş görülmesi, kışkırtılması, teşvik edilmesi (çare aramak için görüştüğünüz merciler sizi reddeder)

bu davranışlara maruz kalan kurbanın nasıl etkilendiğine gelince;

Mobbing insanın mesleki bütünlük ve benlik duygusunu zedeler, kişinin kendine yönelik kuşkusunu artırır, Paranoyaya ve kafa karışıklığına neden olur, Kurban kendine güven duygusunu yitirir. Kendinizi yalıtabilir, huzursuzluk korku, utanç, öfke ve endişe duyguları ile dolabilirsiniz. Ağlama, uyku bozukluklarından,depresyon, yüksek tansiyon,panik atak, kalp krizine kadar giden sağlık sorunları ve travma sonrası stres bozukluğu yaratır.
(alıntıdır)

Zorbanın genel özellikleri ise (Leyman) aşırı kontrolcü, korkak, nevrotik ve iktidar açlığı gibi niteliklerle tanımlanır
Bu maddeye aynen katılıyorum valla:1closedeyesatronların tek derdi personel üzerinde baskı kurmak,'ben patronum;ben ne dersem o doğrudur,yani benim her dediğimi yapmak zorundasın.çünkü senin maaşını ben veriyorum,karnın benim sayemde doyuyor' mantığı var patronlarda.Ama bu böyle olmamalı tabii.Önemli olan önce insansa,çalışan personel de insan olduğuna göre,personele de açıklama yapma hakkı verilmesi lazım.Her hatanın yerli yersiz personele,onunla konuşmadan danışmadan,yüklenmemesi gerekiyo.sonra yaşın gençse,yeni mezunsan 'bu bişey bilmiyo' gözüyle bakıyolar direk sanaAslında asıl sebep bu ülkedeki dengesizlik ve haksızlık.Kaçımız okuduğumuz bölümlerle ilgili işler yapıp kendi bilgimiz doğrultusunda işimizde hakimiyet sağlıyabiliyoruzki??Aman işsiz kalmayalım,aman üç beş yeterki çalışalım,evde oturup o kadar senenin emeğini harcamayalım diyoruz mecburen.

az daha sabret ben bir senede anca alıştım benim canıma okuyorlardı ama şimdi resti çekiyorum

biraz sesinin çıkarman lazım ama abartmadan. çünkü şöyle bir gerçek var. sen ne kadar susarsan o kadar üstüne gelirler kötükedihüso

mobbing de yazılanlara bire bir katılıyorum.çocuklarım için ara versem de yıllardır iş hayatının içindeyim.yöneticilik bile yaptım.okurken istanbulda stajda karşılaştım ben bu mobbingle.ama üstesinden geldim.çok mutluyum.
hata yapabilirsin sakın umursama.dediğin gibi aynı şeyi ikinci kere yapmıyosan hiç sorun yok.kendine güvenini yitirme k,i, seni kötü olarak bile göstermeye çalışsalar yapacağın işle ön plana çık ve kendini patronuna ispatla.gerisi boş.
işyerindekiler senin başarılı olacağını hissedip,seni söndürmeye çalışıyolar.onlara fırsat vermemek adına kontrolü sıkı yap ki,ellerine koz verme.sakın moralini bozma.moral çok önemli.bi de onları kaale almıyomuş gibi davran.sağlam bas.bi süre sonra vazgeç,iceklerdir

merhaba

canım bende yeni işime 10 gün oldu başlayalı alıştım gibi daha öncede çalışıyodum az çok öğrendim iş hayatını. sabır, canavar gibi olmak herşeyi öğrenmeye çalışmak gerekir. başlarda evet ezmeye çalışırlar hata arayanlar olabilir ama asla pes etme benden bu kadar deme. yaptığın iş her neyse en iyisini yapmaya ve çok dikkatli olmaya çalış bence. ben yeni girdiğim işimde çok dikkatliyim ortama alıştım iş arkaşlarım uyumlu insanlar gibi duruyo.

umarım canım sabret umarım uyum sorununuz hallolur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…